Виховний захід "Урок гідності"

Про матеріал

Україна! Батьківщина! Рідний край! Рідна земля! Земля, здається, найкрасивіша, найбагатша, найвеличніша, найкраща в світі! Земля, оспівана піснями, засіяна хлібами, змальована митцями, земля, яка дарує світу мудрих, добрих, щирих, надзвичайно працьовитих людей, земля, щедро скроплена кров'ю своїх кращих синів-борців за її волю та незалежність. Українці ніколи не поневолювали інші народи, а лише, так складалось, вміло і хоробро захищались.

Наша година спілкування присвячена саме цим сильним, незламним духом, синам і донькам України. Сьогодні ми також познайомимося з героїчними сторінками історії нашої країни, які стали основою для запровадження відзначення пам'ятного дня – Дня Гідності та Свободи.

Перегляд файлу

Автор. Тимощук Олена Євгеніївна, вчитель-методист

Дубенського НВК «ЗНЗ-ДНЗ»

 

Виховний захід . Урок гідності.

 

Слайд 1. Україна – країна нескорених

Учениця:  Я – українка вірою і кровю,

   Моє коріння тут, у цій землі.

   Вона моєю живеться любовю,

   А я страждаю болями її.

Учень:   Я – українець, син народу того,

   Що відвикає нині від ярма.

   Я не корюся, я молюся Богу,

   І вірю в те, що все це не дарма.

Учениця:  Я – українка, смутком оповите

   Моє кохання, як гірке вино.

   Моя рідня розкидана по світу,

   Як буйним вітром золоте зерно.

Учень:   Я – українець! Цього не відняти,

   В моїй душі співають соловї,

   Були і є такими мої мама й тато,

   Й такими будуть правнуки мої!

Слайд 2.

Вчитель:

 Україна! Батьківщина! Рідний край! Рідна земля! Земля, здається, найкрасивіша, найбагатша, найвеличніша, найкраща в світі! Земля, оспівана піснями, засіяна хлібами, змальована митцями,               земля, яка дарує світу мудрих, добрих, щирих, надзвичайно працьовитих людей, земля, щедро скроплена кров’ю своїх кращих синів-борців за її волю та незалежність. Українці ніколи не поневолювали інші народи, а лише, так складалось, вміло і хоробро захищались.

 Наша година спілкування присвячена саме цим сильним, незламним духом, синам і донькам України. Сьогодні ми також познайомимося з героїчними сторінками історії нашої країни, які стали основою для запровадження відзначення пам’ятного дня – Дня Гідності та Свободи.

Учениця:  Народе мій, пишаюся тобою:

   Моя душа – частинка твого «Я».

   Красою правди у святім двобою

   Понад Майданом лик сія…

Учень:   Є нація! Хай знають всі у світі:

   Ми є! народ піднявся із колін!

   І переможно сонце правди світить,

   Співає гордо наш Державний Гімн.

Слайд 3. Звучить Державний Гімн України

 Робота над темою уроку:

  1. Як тільки народжується людина, в нашій країні та й в усіх країнах світу, її відразу повинні цінувати і поважати інші люди, все суспільство, хоча вона ще нічого доброго та корисного не зробила. Цей подарунок називається гідністю.
  • А як ви розумієте, що таке людська гідність?
  • Подивіться відео, як бачать особисту гідність ваші старші друзі. Цікаво, чи співпадуть ваші думки?

Слайд 4. Відео «Як я бачу особисту гідність?»

  1. Україна – це територія гідності та свободи. Такими нас зробили не одна, а дві революції. Перша відбулася незадовго до вашого народження – у 2004 році.

 

Слайд 5.

 Тоді український народ не зміг змиритися з нечесними виборами президента і тим, що його обдурили, повідомивши неправдиві результати. Так, мирний протест, який супроводжувався мирними гаслами, вимогами справедливості і чесності, проходив під прапорами помаранчевого кольору. Тому цю революцію назвали Революцією Свободи, або Помаранчевою Революцією.

Слайд 6.

  1. Друга революція отримала назву Революція Гідності, коли українці своєю хоробрістю і незламністю вразили увесь світ.

 Ніхто й ніколи навіть і подумати не міг, що на 23 році незалежності доведеться захищати те, до чого ми вже звикли: українську державність, цілісність, волю, мир. Доведеться виборювати ціною сотень загиблих, поранених і полонених синів і дочок матінки-України.

 Причиною цієї революції, яка тривала понад 90 днів, стало те, що президент Янукович, який перед виборами обіцяв, що виконає волю народу і докладе всіх зусиль, аби об’єднатися з європейськими державами, в останній момент, коли треба було підписувати Угоду про Євроінтеграцію, всупереч бажанню і мрії всіх українців, не підписав її. Тому 21 листопада 2013 року українці вдруге вийшли на Майдан. Серед протестувальників переважала молодь, переважно студенти. Вони стояли там цілодобово, і це був мирний протест. Молодь співала пісні, готувала гарячий чай, розкладала намети. Та саме в ці дні, чотири роки тому, в ніч на 30 листопада, Янукович дав наказ розігнати цих мітингувальників. Подивіться хронологію цих подій.

 

Слайд 7. Відео «Новини ТСН»

  1. Революція Гідності призвела не лише до зміни влади, а й до змін у нашій країні. Дала шанс Україні об’єднатися з європейськими країнами для розвитку і процвітання. А ще, ця революція дала українцям нових героїв, які стали символом мужності, незламності сили духу, чесності і патріотизму. Ім’я їм – Небесна сотня.

Слайд 8. Відео «Небесна сотня»

  1. Дякуємо Героям Небесної сотні, всім, всім! За те, що не пошкодували життя заради нас з вами! Заради нашого майбутнього! Спасибі всім, хто відстояв Майдан, за яскравий приклад для усіх нас.

Учні:

  1. Ми дякуєм вам, хлопці, за життя,

Ми  дякуєм вам, хлопці, за свободу.

Пробачте нас. Пішли ви в небуття,

Та більше не повернетесь додому…

  1. Ви йшли за нас, ви йшли на вірну смерть,

Ви не боялися нікого і нічого.

Ви захищали своїх мам, жінок, дітей,

Ви знали що ви робите й для чого.

 

  1. Хто міг подумати, що трапиться таке,

Хто міг подумати, що в мирную годину

підуть батьки ховать своїх дітей,

Які стояли на Майдані за Вкраїну.

 

  1. Небесну сотню прошу вшанувати,

Небесній сотні дякувать до скону.

Це те найменше, що ми можемо віддати,

Щоб ви відчули, як склоняємось до долу.

 

  1. Вас пам’ятати будемо завжди,

Із вами будемо боротись за країну.

За ту країну, де нема брехні й війни,

За нашу й вашу мирну Україну…

  1. З того часу минуло майже чотири роки, але і до цих пір на території нашої держави немає спокою.

Слайд 9.

Після Майдану розпочалися військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів. Серед захисників миру і нашого з вами спокою перебували батьки ваших однокласників. На щастя, вони повернулися уже до своїх родин живими та не ушкодженими.

Вірш воїнам АТО

Я дивлюсь на світлини бійців,

Щирі посмішки, втомлені очі,

Сиві скроні та безліч рубців….

А мій розум сприйняти не хоче:

Це не сон, не синдром маячні,

Ця війна не в далекій країні,

Не в Іраку чи десь там в Чечні,

А в вишневій моїй Україні.

Саме зараз її вояки

Схід країни від зла захищають.

Б’ються на смерть мої земляки,

Кров’ю землю святу поливають.

Щоб країна ввійшла в майбуття

Вільна, сильна, без чвар і війни.

Віддають саме цінне – життя,

України найкращі сини!

Кожного дня, щогодини, Україна завдяки таким чоловікам-героям, серед яких і наші славні земляки, виборює право бути суверенною єдиною державою. Тож молімося за наших мужніх захисників і просімо у Бога одного: аби вони живими та здоровими якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин та дітей.

Слайд 10. Відео «Білі лебеді»

  1. Без усякого сумніву, мене зовсім небагато часу і про захисників нашої держави писатимуть книги, зніматимуть кінофільми на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщинці, беззаперечного виконання священного обов’язку – стати на захист кордонів держави, коли в цьому є гостра потреба, - виховуватиметься не одне покоління українців. Бо вони – справжні герої, які у нерівному двобої протиставили свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін.  (Вчитель запалює свічку)
  2. Хай світло цієї свічки буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

Вони пішли у Вічність, але память про них завжди житиме у наших серцях, бо герої не вмирають! Вічна їм пам’ять і слава!

Героям Майдану і воїнам-захисникам України, які загинули за її світле майбутнє, оголошується хвилина мовчання.

(Хвилина мовчання)

  1. Щоб захистити Батьківщину, об’єдналось і встало все суспільство. Українці пам’ятають про тих, хто загинув і стоїть на захисті сьогодні.
  • Я знаю, що ви теж небайдужі до цих подій.
  • Скажіть, що можете зробити ви, уже сьогодні, для своєї країни та в її майбутньому?

Щоб захистити Батьківщину, треба змалку полюбляти спорт, бути сильним, спритним, мужнім. Тільки людина з добрим і чуйним серцем, роботяща і вольова, може бути патріотом і громадянином своєї держави, по-справжньому любити і захищати свою Батьківщину, відстоювати її інтереси і приносити велику користь.

 Чого більше буде зроблено для цього сьогодні, то краще житимемо завтра, і будемо гідними називати себе українцями. Хай Бог допомагає нам творити майбутнє своїм розумом, своїми руками і серцями.

(Колективна робота)

  1. Погляньте на карту України. Давайте прикрасимо її вашими «хоробрими сердечками». У вас на партах лежать кольорові сердечка. Впишіть на них одне слово, яке говоритиме про те, якою ви хочете бачити Україну (мирною, єдиною, вільною, незалежною, самостійною, багатою, щасливою, красивою, мальовничою, співучою, суверенною, європейською державою)

Прочитавши ці слова, я впевнена, що свою Батьківщину ви любите і хочете щоб вона була саме такою.

Підсумок.

 Ви – майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, здобутками підносьте її культуру. Будьте гідними своїх предків, любіть рідню землю, бережіть волю і незалежність України, поважайте наш народ і нашу мову

Слайд 11. Пісня «Молитва про Україну»

Ми – єдина країна! Всі прагнемо миру, спокою, міцної та квітучої держави. Ми віримо, що вона обовязково переможе і стане однією з найкращих європейських держав.

Слава Україні!

 

docx
Додав(-ла)
Тимощук Олена
Додано
26 жовтня 2018
Переглядів
1040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку