Виховний захід "Валеологія в гостях у хімії"

Про матеріал

Данний захід дозволяє розширити знання учнів про різноманіття хімічних сполук, їх позитивний та негативний вплив на здоров'я людини; сприяти розвитку пізнавальної та здоров'язберігаючої компетентності учнів. Цільова група: учні 7-9 класів. Захід проводиться у формі театралізованої вистави, де головними героями виступають Валеологія, Хімія, Хімічні елементи, Краплі води. Місце проведення прикрашає періодична система Д.І.Менделєєва, плакати з цікавими висловами стосовно здоров'я.

Перегляд файлу

Мета: розширити знання учнів про різноманіття хімічних сполук, їх позитивний та негативний вплив на здоров’я людини; сприяти розвитку пізнавальної та здоров’язберігаючої  компетентності учнів

Цільова група:  учні 7-9 класів

Захід проводиться у формі театралізованої вистави, де головними героями виступають Валеологія, Хімія, Хімічні елементи, Краплі води.

Актовий зал прикрашає періодична система Д.І.Менделєєва, плакати з цікавими висловами стосовно здоров’я.

Валеологія:  Чому ти плачеш?

Хімія:  Та як же мені не плакати? Всі мене ображають кажуть, що я зовсім погана і від мене одні неприємності та шкода.

Валеологія: Чому ти так вважаєш?

Хімія: А послухай що люди про мене говорять.

(учні викрикують з залу)

  • Хімія повітря, воду та землю забруднила!
  • Ковбасу вже їсти не можна, м’яса нема одна хімія!
  • В овочах і фруктах нітрати, пестициди,гербіциди – фу! Хімія проклятуща!

Валеологія:  Мені здається ти перебільшуєш. Усі учні знають, що хімія – це королева природничих наук. Бо все що нас оточує, має свою хімічну будову. Без тебе неможна ні поїсти, ні одягнутися, ні обігріти житло. Ти ж така добра, ти людям допомагаєш. Куди не поглянь усюди твої діти: сполуки і елементи. Ось дивись!

( танок «Веселий дощик» виконують учениці 7 класу)

Хімія:    Так, так – це дійсно вона – вода. Моя вода, тебе люблю я! Ти свята!

   Шануєш ти людей, і землю, й квіти. Моя вода! Ти – чудо! Ти – життя!

Валеологія        Які ж обов’язки виконує вода в нашому організмі?

1 краплинка     По перше, вода регулює температуру тіла.

2 краплинка       По-друге, допомагає перетворювати їжу на енергію, необхідну для нормальної життєдіяльності людини.

3 краплинка    По-третє, забезпечує постачання поживних речовин та кисню усім клітинам організму

4 краплинка      По-четверте, захищає і буферизує життєво важливі органи

5 краплинка      По-п’яте, виводить шлаки та відходи процесів життєдіяльності.

6 краплинка      Крім того, вода допомагає поживним речовинам засвоюватися органами,зволожує повітря під час дихання тощо.

Хімія                     А хочете дізнатися скільки води необхідно людині на добу?

1 краплинка       Природно, що ваш організм потребує постійного  споживання води. Для внутрішнього споживання людині необхідно 2-3 літри води на добу. У цю кількість входить вода, що міститься в хлібі, м’ясі, фруктах, овочах та інших продуктах. Але цього недостатньо, тому необхідно вживати воду. І тут велике значення має висока якість води. 

2 краплинка      Ми краплинки роси. Рослини виділяють біологічно активні речовини, які мають цілющі властивості, які ще здавна помітили люди. На свято Юрія та Івана Купала в липні, коли буяє вся рослинність своєю красою, роси наповнюються життєдайною силою Землі і Місяця. Люди обтирали хворі місця росою, а дівчата обличчя,  щоб бути красивими, так як через пори шкіри цілющі речовини проникали у кров. Існує в народі приказка «Гарне личко, мов росою вмите»

3 краплинка      Якщо по росі ходити босоніж, то грибкові захворювання на шкірі ніг не з’являться.

4 краплинка      А ще ви мабуть з казок знаєте про живу і мертву воду. Так знайте ця вода існує насправді і утворюється вона під дією електромагнітного поля. Звісно вона не може воскресити людину. Але при правильному використанні є дійсно цілющою.

Валеологія:   Дивись, ще двоє твої знайомих!  Мені здається, що вони теж можуть багато розповісти, про те яку користь вони приносять здоров’ю людини.

(на сцену входять Аргентум і Аурум)

Аргентум: Вміст срібла в організмі людини складає приблизно 0,06%. Більш за все срібла у мозку, райдужці  та гіпофізі. При  введенні  срібла в організм я концентруюся в місцях де відбуваються запальні процеси або знаходяться пухлини. Срібло міститься в яйцях та молоці.

Аурум:     Золота в організмі людини, ще менше. Але вчені довели, що якщо на грудях носити золото, то допомагає роботі серця, знижує загальну  тривожність.

Аргентум:  А якщо носити срібні браслети на зап’ясті, то це заспокоює нервову систему

Аурум:  Маленька дитина не буде лякатися, якщо повісити йому на груди золоту річ.

 Аргентум:    Препарат «Срібний дощ» використовують для лікування голосових зв'язок.

  Аурум:   Золото поліпшує травлення.

Аргентум:    І звісно всі знають про анти бактерицидні  властивості срібла. Люди які  їли «на сріблі» майже не хворіли на шлунково-кишкові інфекції.

Валеологія: От бачиш тільки два елемента, а скільки користі.

Хімія:   Це , ще крапля в морі. Я тобі зараз таке покажу. Гей, елементи мої, доведіть свою користь здоров’ю людини.

(Мультимедійна презентація про біологічну роль Zn, K, Mg, Ca, Cr, Fe)

Валеологія: Ось і настрій в тебе значно поліпшився. Бачиш яка ти корисна.

Хімія:   Це звісно дуже добре, але і про інше я мовчати не можу.

(під тривожну музику та приглушене світло на сцену виходять по черзі «елементи»)

Меркурій:  Ртуть використовується у виробництві люмінесцентних, кварцових та радіоламп, під час виготовлення контрольно-вимірювальних приладів. Вона також використовується під час добування срібла та золота із руд, електричного добування хлору та інше. Ртуть надзвичайно отруйна, її зберігають у закритій посудині та добре провітрюваному приміщенні. Концентрація парів ртуті в приміщенні не повинна перевищувати 0,001 мг на квадратний метр. Якщо ртуть розлита, необхідно зібрати її піпеткою з грушою. Потім підлогу обробити порошком сірки у кінці обробки використовують 20% розчин FeCl3 або 10% розчин КмnO4 .Пари ртуті перш за все уражають центральну нервову систему, кору головного мозку. До отруйних сполук Меркурія відносяться: HgCl2 (сулема), Hg(NO3)2, HgS та інші. З організму ртуть виводиться повільно, накопичується у нирках, печінці, кістках. Ртуть може виводиться через волосся, тому у волоссі людей навіть через століття може бути підвищений рівень ртуті.

 Плюмбум:  Отруйним є металічний свинець, а також його солі та інші похідні. Він відноситься групи протоплазматичних отрут, які викликають зміни у нервовій тканині, крові та судинах. Він накопичується в печінці, нирках, трубчастих кістках. Із історії відомо, що мешканці стародавнього Риму отруїлися свинцем, бо користувалися свинцевим водогоном, посудом та косметичними фарбами, які містили свинець.

  Як добавка до бензину використовується тетраетилсвинець (антидетонатор). Такий бензин називається етилонаним. Він дуже отруйний бо діє на нервову систему та накопичується у організмі.

 Кадмій: Кадмій є мікроелементом, що знаходиться в організмі людини. Він використовується у виробництві сплавів, кадмієво-нікелевих акумуляторів, у виробництві кадмієвих ламп, у фотографії, ювелірній справі та інше. Кадмій оксид CdO, кадмій гідроксид Cd(OH)2, всі солі Кадмію високотоксичні сполуки. Доза Кадмію в 2,5-2,9 г/мг3 є смертельною. Пари кадмію отруйні. Вдихання їх викликає горлові спазми, нудоту, блювання, паралізує нервову систему. За один день в людський організм попадає до 2 мг Кадмію, але якщо вона  палить в день до 20 цигарок, то додатково отримує ще біля 4 мг Кадмію.

 Хром: Йон Хрому (3+) не токсичний, він входить до складу гормону інсуліну, без якого він не працює. Токсичним є йон Хрому (6+), у складі хроматної H2CrO4, діхроматної H2Cr2O7 кислот та їх солей в сільському господарстві, при хромуванні металів,як інгібітор корозії, входить до складу поліруючих паст та таке інше. Солі хрому діють подразнююче на шкіру, слизові оболонки, спричиняючи язви, екземи. Смертельними дозами є 1 г солей хроматної кислоти. Виявлена також канцерогенна дія йона Хрома (6+). В організмі Хром накопичується в печінці, нирках і ендокринних залозах

 Цинк:  Фізіологічна дія Цинку в актуванні ферментів. Цинк використовується в багатьох виробництвах, особливо в гальванотехніці та виробництві сплавів. Відомі харчові отруєння із-за приготування та збереження їжі в оцинкованому посуді. Солі Цинку використовуються в народному господарстві: як консервант деревини, дезінфікуючий засіб в медицині, у боротьбі з гризунами. При отруєнні солями Цинку спостерігаються блювання, нудота, судороги. Цинк накопичується в печінці та підшлунковій залозі.

 Манган: Біологічно активний мікроелемент, що входить до складу 12 ферментів у організмі. Дефіцит Мангану веде до дерматитів, зміни кольору волосся. Манган використовується в металургійній промисловості для виробництво скла, емалі, в медицині, санітарії. Манган відноситься до професійних отрут. Він діє на центральну нервову систему, вражає нирки, легені, органи кровообігу,є сильною протоплазматичною отрутою. Основним органом, що затримує Манган є печінка. Виводиться він із організму крізь шлунково-кишковий тракт та з сечею.

Купрум:  У організмі людини знаходиться 100-150 мг Купруму, що в 60 разів менше ніж Ферруму. Він знаходиться в печінці та мозку. Дефіцит цього елементу призводить до порушення у будові кісток. Надлишок Купруму відкладається в мозковій тканині, шкірі, печінці, підшлунковій залозі та міокарді. При цьому порушується координація руху, з’являється тремтіння в органах. Виводиться Купрум  із організму за допомогою кальцієвої солі етилендіамінтетраетанової кислоти

Талій: Сполуки Талію застосовуються в скляній промисловості, у виробництві електроламп, як отрута для гризунів. У медицині сполуки Талію застосовують під час лікування шкірних захворювань. Талій відноситься до протоплазмолітичних отрут. При отруєнні Талієм виникає облисіння. Із організму він виводиться через кишечник і нирки.

 Кобальт: Трьохвалентний Кобальт знаходиться в організмі людини в вигляді вітаміну В12. Він потрапляє в організм тільки з рослинною їжею. Кобальт не є особливо небезпечним елементом. Але під час накопичення в великих дозах, він негативно впливає на кількість гемоглобіну в крові.

Валеологія:  Це дуже важлива та корисна інформація. А ти, Хімія, не переживай! Я тобі допомогу. Сполуки які утворюють ці елементи теж приносять користь суспільству. Та тільки треба бути обережним при їх використанні. А якщо вже сталося лихо і є симптоми отруєння треба:

(мультимедійна презентація «Перша допомога при отруєнні хімічними препаратами»

Хімія:             Я – Хімія, чудова я наука, мені підвладні речовини всі,

                            Реакції чарівні незворотні, я можу показать у всій красі.

                           Я дуже рада слугувати людям , взуваю, одягаю і годую,

                           Я розум у людині поважаю, свої секрети учням подарую.

Валеологія:  Шановні учні! Хімію любіть. Вивчайте, поважайте, розумійте.

                           І з нею разом бережіть себе. І рухайтесь вперед до мрії, дійте!

                           Так! Хімія тяжка, гірка, вонюча, та разом з тим приємна і пахуча.

                             Вона  в отруті й крапельці роси, та в неї ти здоров’я попроси.

 

 

 

 

doc
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
852
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку