Виховний захід "Вдягни вишиванку - символ України"

Про матеріал
Розробка відкритого виховного заходу спрямована на виховання любові до рідної Батьківщини, збереження її традицій, розширення знань з історії, збереження патріотичного духу серед підлітків. Методична розробка відкритого виховного заходу для здобувачів освіти віком 15-18 років професійних (професійно-технічних) навчальних закладів.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

Відокремлений підрозділ «Регіональний центр професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка»

Щастинське відділення

 

 

 

 

 

 

Методична розробка відкритого виховного заходу

D:\рабочий стол\depositphotos_99330248-stock-photo-ukrainian-wreath-and-embroidered-shirt.jpg«Вдягни вишиванку -  символ України»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробила:

Майстер в/н

Колеснікова Ю.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щастя

2019

Анотація

Розробка відкритого виховного заходу спрямована на виховання любові до рідної Батьківщини, збереження її традицій, розширення знань з історії, збереження патріотичного духу серед підлітків. 

 

Методична розробка відкритого виховного заходу для здобувачів освіти віком 15-18 років професійних (професійно-технічних) навчальних закладів.

 

 

Мета:

  • виховання поваги до традицій та звичаїв українського народу;
  • розширення уявлення про вишиванку та її значення для України;
  • виховання любові до краси та національних традицій;
  • ознайомлення та збереження культурної спадщини Батьківщини;
  • підтримка патріотичного духу.


Обладнання: вишиванки, ноутбук, проектор, екран, мультимедійна презентація «Вдягни вишиванку – символ України», відео «Історія вишиванки», пісні «Вишиванка», «Вишиваночка», прапор України, стенд-фотовиставка «Моє ім’я – вишиванка», стенд-виставка з роботами вишивками здобувачів освіти, плакат «Символи України».

 

Розробка на тему: «Вдягни вишиванку – символ України» може бути цікавий класним керівникам, вихователям, майстрам виробничого навчання, керівникам гуртків, як матеріал патріотичного виховання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                 

 

 

 

 

ХІД ЗАХОДУ

 

Епіграф:

Я рідний край та мову солов’їну
У вишивку свою вплела, в нитки.
Я прославляю рідну Україну,
Яскраві вишиваючи квітки.

 

І. Організаційний етап.

Учні розташовуються в актовій залі. Лунає пісня «Мамина сорочка».

 

ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності учнів. Оголошення

теми заходу.

Ведучий 1: Доброго дня!

Ведучий 2: Ми раді вітати Вас у цій залі. Історія рідного краю починається там де є пам’ять про батьків, любов до неньки України, пахне запашним хлібом та символом є вишиванка.

Ведучий 1: Тема сьогоднішнього заходу: «Вдягни вишиванку – символ України». Розпочнемо ми наш захід піснею «Вишиваночка».

 

ІІІ. Основна частина заходу

Ведучий 1: Яка ж історія української вишиванки? Цікаво, що перші вишивки на території України з'явилися ще за скіфів. Археологічні розкопки підтверджують, що знайдені на Черкащині фігурки чоловіків, створені ще у VI столітті, в своєму оздобленні мають не тільки структурні особливості українського одягу XVIII-XIX століть, а й елементи давнього орнаменту. Про той же орнамент розповідав і арабський мандрівник у своїх описах русів, які датуються Х століттям. Тому варто схилитися перед цим феноменом, що пройшов через стільки століть і повернувся до сучасних жителів нашої Неньки.

Ведучий 2: Що ж таке вишиванка? Вишиванка – це вид народної творчості. Це і прикрашання одягу, і рушники, і скатертини, і покривала, а головне - це витвір мистецтва, який перетворює звичайне полотно у прикрасу за допомогою вишивки.

Кожного року у всесвітній день вишиванки ті хто є справжніми патріотами своєї Батьківщини, хто підтримує національні традиції, хто гордий тим, що є українцем підтримують акцію «Вдягни вишиванку!».

Учень 1: Українська вишиванка

Зроби: вдягнись з самого ранку,
Як небо пахне ще зірками,
Ти в українську вишиванку,
Живими шитими шовками.

Люби свою сорочку шиту,
В ній України вся родина.
Легенду бережи нажиту,
Вона, - як життєдайна днина!

Злюби, мов світло сонця з ранку,
Що йде до тебе від заграви,
Свою вкраїнську вишиванку,
Злюби - без поспіху й забави.

Тобі всміхнуться хмари сині,
В прийдешнім дні - найкращим
Скажи ще - Слава Україні!
Понад усе її, як любиш.

Вдягни сорочку-полотнянку,
Де ниток барви рукотворні
Іскряться сонцем спозаранку,
Як Україна, неповторні.

 

Ведучий 1: У наш час вишиванку носити не тільки патріотично, але й модно.  А чи знаєте Ви, що символізує вишиванка? Споконвіку українці шанували вишиту сорочку. Вважалося, що вона захищає від негативу та має магічну силу, якщо прилягає до тіла. Бо вишиванка – це оберіг. Чому на вишиванках різний орнамент?

Ведучий 2: Перш за все варто зазначити, що більшість мотивів для орнаменту українцям подарувала сама матінка-природа. Але тим, що всю природу зобразити за допомогою голки і нитки неможливо, визначають основні інтерпретації візерунків, які містять той чи інший елемент з широким смисловим навантаженням. Перш за все це  геометричний (Гуцульщина, Поділля, Полтава) та рослинний (Буковина, Волинь, Поділля, Побужжя) орнаменти.
Ведучий 1: У зразках, створених переважно майстринями Північної Буковини, зустрічаються зображення людей і тварин (зооморфний та антропоморфний види). Хоча така регіональна прив’язка не є остаточною: відомо, що по всій території України були розповсюджені весільні рушники з вишитими птахами і навіть символічно зображеними молодятами.

Учень 2: Вдягни свою чудову вишиванку

А українська вишиванка — диво,

У ній народу код, його душі.

І кожному в ній зручно і красиво,

Вдягнути ж вишиванку поспіши.

І гордо йди у ній по цілім світі,

Та мовою своєю розмовляй!

І хай сміється сонечко в зеніті —

Ти рідного свого не забувай!

Бо в ньому все — ліс, гори і долина,

І річечка, й маленьке джерельце,

Твій рідний край, чарівна Україна,

І мати, й батько — пам’ятай про це!

І хліб на вишиванім рушникові,

І пісня, що до серця пролягла,

І краєвиди навкруги чудові,

І стежка, що у Всесвіт повела.

Вдягни свою чудову вишиванку,

Відчуй в ній ласку і душі тепло,

І чистий ранок в ніжному серпанку,

І те, як добре з мамою було.


Ведучий 2: Значно пізніше, з налагодженням комунікації між регіонами і розвитком торгівлі, народився комбінований орнамент, який поєднує всі традиційні види в одне ціле. Він, до речі, є дуже поширеним у роботах сучасних майстрів.

Ведучий 1: Найпоширеніші та найбільш шановані давніми українцями кольори – червоний та чорний. Вони вважалися магічними. Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. Чорний – в жодному разі не колір смерті чи жалоби, як ми звикли вважати, швидше навпаки: пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток. Білий колір символізує світло і високодуховність, синій – холод і воду (є дуже часто антиподом червоному), жовтий – відображає свободу і щастя. Щодо зеленого кольору, то він є найулюбленішим серед українців після чорного і червоного. Він символізує ріст і розвиток, прагнення життя і молоду, дужу силу. Коричневий у вишивці ототожнюється із засіяною ріллею, а сірий – з рівновагою та здійсненням бажань.

Ведучий 2: Відомо, що вишиванки Східного регіону мають переважно рослинні орнаменти. Особливістю луганських вишивок є поліхромні візерунки, виконані хрестиком, грубою ниткою, завдяки чому створюється враження рельєфності. Традиційним є поєднання різних за фактурою ниток, що також також додає рельєфності візерунку. Тут здавна вишивали хрестом і гладдю. Вміння вишивати на Луганщині передавалось із покоління в покоління. Цікаво, що народному ремеслу навчали дівчаток вже дошкільного віку. Бо, за традицією, на день сватання у юнки мало бути не менше 12-ти вишитих рушників.

 

 

Ведучий 1: А зараз для Вас відео «З історії вишиванки».

Ведучий 2: З давніх часів народ ставився до вишиванок як до святині. Вишиванки передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, зберігалися як реліквії. Це дійсно так, адже візерунки на вишиванці несуть сакральний зміст і є козацьким оберегом. 

Ведучий 1: До знищення козацтва та повязаного з ним занепаду українського національного одягу, вишиванки козаків шилися шовком з додаванням золотої та срібної нитки. Такі ж сорочки в козацьку добу носили міщани і купці. Шиття шовком, золотом та сріблом, гарусом відтворювало рослинні форми орнаменту. Але в цьому виді українського шиття рослинні форми пристосовані до прийомів орнаменту. Вишита сорочка як оберіг рятувала мужніх воїнів від смерті в бою, гріла душу на чужині та зцілювала рани. Козаки вірили, що вишиті на полотні знаки мають могутню силу,  забезпечують зв’язок із рідною землею, надають їм наснагу до перемоги та вберігають від дурного ока.

Учень 1:                        Одягнімо, друже, вишиванки —

Наш чарівний український стрій.

Не для когось, не для забаганки,

А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо вишиванки, друже,

Як одвічний предків талісман.

Хай не буде серед нас байдужих

І один в нас буде отаман.

Одягнімо в свята і неділі,

В будень, за потреби, одягнім

І відчуєм — вороги безсилі

Зруйнувати український дім.

Одягнімо вишиванки, друже,

Хай побачить українців світ —

Молодих, відважних, дужих,

У єднанні на сто тисяч літ.

 

IV. Підбиття підсумків виховного заходу

Ведучий 2: Україна єдина. Пам’ятаймо про це!

Ведучий 1: Збережімо українські традиції для наступних поколінь! Вдягнімо вишиванку – підтримаємо Україну.

Пісня «Вишиванка»
    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел:

 

  1. Вишиванка [Електронний ресурс]. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0. – Назва з екрана.
  2. Вишиванка як унікальний код твого краю. Від Луганська до Львова – особливості вишиванок кожного регіону [Електронний ресурс]. – 2011-2019. – Режим доступу до ресурсу: http://vsviti.com.ua/ukraine/43776. – Назва з екрана.
  3. Вірші про вишиванку [Електронний ресурс]. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://dovidka.biz.ua/virshi-pro-vishivanku/. – Назва з екрана.
  4. Вірші про вишивку і вишиванки [Електронний ресурс]. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://fyanina.jimdo.com/%D0%B2%D1%96%D1%80%D1%88%D1%96/. – Назва з екрана.
  5. Вірші про українську вишиванку та вишиті рушники [Електронний ресурс]. – 2009-2019. – Режим доступу до ресурсу: https://mala.storinka.org/%D0%B2%D1%96%D1%80%D1%88%D1%96-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%83-%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%83-%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%82%D1%96-%D1%80%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8.html. – Назва з екрана.
  6. Історія вишиванки [Електронний ресурс]. – 2015-2019. – Режим доступу до ресурсу: https://2kolyory.com/vyshyvanka-s-origin/. – Назва з екрана.
  7. Українська вишиванка – етнічний бренд, перевірений історією [Електронний ресурс]. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://uamodna.com/articles/ukrayinsjka-avtentychna-vyshyvka-brend-tysyacholitj/. – Назва з екрана.

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
1677
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку