Виховний захід "Я- майбутній будівельник"

Про матеріал
Професійно-спрямований виховний захід для закладів професійної(професійно-технічної освіти"
Перегляд файлу

image

-          Розширити знання учнів про свою майбутню професію; мотивувати їхню подальшу навчальну діяльність; 

-          розвивати ділові якості, критичне ставлення до себе, до своїх можливостей, до дійсності; 

-          виховувати бажання працювати, не лінуватися, виховувати шанобливе ставлення до будь-якої професії.  

imageМультимедійний проектор, презентація професії будівельник, мультиплікаційний фільм «Тяп-ляп маляри», аркуші для тесту,

розмальовка «Кімнати», кольорові олівці Презентація:

https://docs.google.com/presentation/d/10qjwTtrPOgrSfkpWSJqiyncbpx S3rEzL/edit?usp=share_link&ouid=101228973722629001600&rtpof=t rue&sd=true

image

imageвиховної години «Я- майбутній будівельник!» У загальній декларації прав людини підкреслюється, що кожна людина має право на вільний вибір професії. Права людини, визначені Декларацією, покладені в основу Конституції України. Так стаття 43 Конституції України проголошує право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку добровільно погоджується.

imageВи вже зробили свій вибір, але сьогодні ми з вами поговоримо ще раз про обрану вами професію, з’ясуємо, чи правильний вибір ви зробили, та ще раз впевнимося в тому, що професія «Лицювальник-плиточник, штукатур» професія креативна, творча, цікава та завжди буде користуватися попитом.

imageВи вже провчились 3 роки в нашому ліцеї, були вже як на практиці в майстерні так і на виробництві, набули вже певного професійного досвіду. Може, у когось закрались сумніви щодо обраної професії, а хтось навпаки впевнився у правильності власного вибору. Але в будь-якому випадку, дуже скоро, через рік, після закінчення нашого ліцею, вам знову доведеться робити вибір: чи буде ваше подальше життя пов’язане з будівельною професією, чи ви зробите абсолютно протилежний вибір. 

 І ми сподіваємося, що сьогоднішня виховна година вам в цьому допоможе!

imageДавайте для початку проведемо тестування й довідаємося, до якого типу професій ви схильні, а який вид діяльності вам протипоказаний. Дайте відповіді на наступні запитання:

 

1.     Новорічна ніч для вас – кращий час, щоб:

а) виспатися;          б) подивитися телевізор разом з батьками; 

в) виявитися в дружньому колі

2.     Із трьох подарунків ви хотіли б:

а) вудку, набір для вишивання;          б) ковзани або лижі; 

  в) турпутівку або квиток на цікаву виставу

3.     Відправлятися в подорож найкраще:

а) поодинці;          б) з родиною або друзями; 

  в) з незнайомою групою, щоб була можливість знайти нових друзів

4.     Якби ви виявилися на самоті на острові або заблукали в лісі, то:

а) відчули би повну волю;          

  б) зайнялися б пошуком виходу або якою-небудь справою; 

  в) відчули б тугу, неприкаяність, страх

5.     У свій вільний час ви любите:

а) читати, відвідувати зоопарк, ліс, рибалити, мріяти;          

  б) малювати, займатися спортом, музикою, ходити в походи, розмовляти по телефону, дивитися телевізор; 

  в) займатися спортом, танцями, співати, брати участь у спектаклях і концертах, подорожувати із друзями, ходити з компанією в кіно…

 

Підрахуйте кількість набраних балів, враховуючи, що відповіді на питання з буквою «а» - 1 бал, «б» - 2 бали, а «в» - 3 бали

 

                           Якщо ви набрали image – ви людина професії, де вам не

доведеться спілкуватися з великою кількістю людей. Зате дослідницька діяльність або робота в хазяйстві, спеціальність слюсаря, токаря, бухгалтера цілком будуть прийнятні для вас, оскільки ваші відповіді показують, що ви цінуєте тишу, не любите гучних, незнайомих компаній. Ви соромливі й замкнуті, зустрічі з незнайомими людьми вам завдають клопоту.

image                   Якщо ви набрали                            , то вважайте, що вам крупно пощастило.

Ви належите до людей, яким не страшна самотність і які прекрасно себе почувають в будь-якій компанії. Ви не боїтеся нових знайомств і спокійно обходитеся без спілкування тривалий час. Вибір професії тут практично не обмежений.

image                   Якщо ви набрали                          – ви дуже товариська людина, яка легко

вступає в контакт, має величезний потенціал енергії, якої їй вистачить для роботи з великою аудиторією й колективом колег. Вам буде тісно в маленькій лабораторії або майстерні. Вам неодмінно необхідно замислитися про подальше навчання у коледжі або вищому навчальному закладі. Але, який би результат у вас не вийшов, професія «Лицювавльникплиточник, штукатур» підходить до будь-якого типу характеру: чи то ви будете працювати на великому будівництві серед багатьох таких, як ви, чи самостійно виконувати елітні ремонтні роботи на замовлення, або закінчите вищий навчальний заклад і будете керувати великою бригадою штукатурів, або прийдете до нас в ліцей майстром в/н.

 

 

imageПрофесія «Лицювальник-плиточник, штукатур»  це не лише штукатурка, шпаклівка тощо. Це передусім творча професія, яка вимагає від справжнього професіонала відчуття смаку, знань сучасних матеріалів та технологій, адже дуже часто люди просять поради: яким кольором шпалери  краще поклеїти у дитячій, яку плитку покласти у маленькій кухні, як розмістити дзеркало у вітальній, що розширити простір?  І зараз ми подивимося, які ж вас порадники? Чи можна вам вже довірити дизайн моєї квартири?

 

imageimageЗараз ви отримаєте малюнки з різними кімнатами і особливості їх розташування. Розмалюйте їх, враховуючи освітлення, розташування кімнати

м.1. Маленька спальня                          м. 2. Простора спальня на 2 поверсі

                                                                           двоповерхівки, північ  на

                                                                          середньому поверсі, південь                  

image

 

м.3. Просторий квадратний передпокій,       м. 4. Вузький прямокутний передпокій,

вхід в одну кімнату                                            вхід в 3 кімнати

 

image

 

м.5. Кутова вітальня з маленьким             м. 6. Простора вітальня, південна

вікном                                                         сторона

image                                                                                                                     image

м.7. Простора вітальня на 1 поверсі           м. 8. Простора вітальня на 9 поверсі багатоповерхівки, перед вікнами                дев’ятиповерхівки 

сад зі старих дерев                                                       

imageЗараз давайте перевіримо, чи правильно ви підібрали кольори до отриманих кімнат? Чи завжди можна керуватися тільки своїми уподобаннями?   

(учні показують свої варіанти та пояснюють свій вибір кольорів)

imageЯк ви вже зрозуміли існують певні правила при виборі шпалер та дизайну кімнат.  Але для цього необхідно знати, як той чи інший колір впливає на психіку та настрій людини. Давайте розглянемо значення основних кольорів:

 

imageзбудливий, гарячий, асоціюється з агресією і небезпекою. Пульс і тиск крові може підвищитися, якщо довго дивитися на цей колір. Червоний швидко стомлює.

 

природний, заспокійливий і розслабляючий колір, символізує твердість і стійкість. Відповідає меланхолійному темпераменту. Зелений має властивість зцілювати, він також нормалізує високий тиск. 

 

символізує мінливість і внутрішню свободу, відповідає сонячному світлу, майбутньому часу. Жовтий стимулює роботу мозку і нервової системи. Жовтий – це радість, теплота і віра в найкраще. Але не варто перебільшувати з жовтим, оскільки він може перезбудити мозок, через що виникне занепокоєння. 

 

той, хто вибирає фіолетовий, бажає, щоб усі його думки і мрії стали реальністю. При тім, фіолетовий – небезпечний колір. Він тисне на психіку, викликає апатію, хоча й підвищує низьку самооцінку. 

позначає дію та ентузіазм. Спонукає йти вперед, допомагає звільнитися від нав’язливих страхів і зміцнює морально. Помаранчевим кольором лікують психічні зриви і депресії. 

спокій і задоволення. Знижує частоту пульсу та дихання, кров’яний тиск, налаштовує організм на ощадливий режим і відпочинок. Світло-синій – це також колір безпечності.

романтичність, доброта. Викликає почуття комфорту, позбавляє від нав’язливих думок. Але рожевому властива надмірна чутливість. Рожевий – це ще й м’який колір, який притуплює емоції гніву і агресії. Якщо після важкого дня ви приходите додому злими і агресивними, гляньте на щонебудь рожеве – і ваша агресія одразу зникне.

 

це нейтральний колір; рідко зустрінеш того, хто любив би сірий, і так само рідко зустрінеш того, хто не переносить сірий. Цей колір не відволікає від важливої справи, тому ділові люди часто обирають його. При цьому, сірий достатньо доброзичливий і надійний.  це авторитетність.  Чорний колір позначає не тільки авторитетність і вагомість, але й агресивність.

imageЧистий, безневинний і вірний, білий колір асоціюється з чистотою. Білий символізує завершеність і досконалість, свободу можливостей і зняття будьяких бар’єрів. Цей колір також символізує чистоту в релігії. До того ж, білий – це символ рівності, адже саме в ньому поєднуються всі кольори.

Останнім часом вибір відповідного кольору шпалер для різних кімнат приміщення здійснюють згідно з фен-шуй. Сенс полягає в тому, що  у кожної зони є властивий тільки їй власний елемент і колір.

Для дитячої найкращими є зелені або жовті шпалери, які позитивно впливають на психіку дитини. Стіни спальні повинні бути темно-червоного або рожевого кольору, що вносять пристрасть і чуттєвість між подружжям. Якщо спальня тільки для сну і відпочинку, то шпалери повинні бути темнозеленого або синього кольору.

Вітальня по фен-шуй - це стихія Землі, а кухня - Металу. Тому для вітальні найкращим варіантом будуть шпалери білого, зеленого, бежевого або жовтого кольору. Для кухні - білі шпалери, символ чистоти або поєднання чорного, білого і червоного кольорів, як би баланс всіх стихій.

image

Якщо кімната вікнами на північ, то підійдуть шпалери теплих відтінків - жовтих, оранжевих, кремових, рожевих. Якщо на південь, то холодних - зелених, блакитно-сірих, голубувато-зелених.

При хорошому освітленні використовують шпалери темного кольору - синій, теракотовий, темно-блакитний. Якщо затінена кімната, то застосовують шпалери, які відмінно відбивають сонячне світло - золотисті, жовті, помаранчеві.

І треба пам’ятати, що сині і блакитні шпалери під впливом сонячних променів сильно вигоряють, а сині в темних приміщеннях набувають сірого відтінку.

 

https://drive.google.com/file/d/1ZwWGU6nAHmBPiooaSkIh0ibxczxP0CPH/view?usp=share_link

 

image А зараз давайте подивимося фрагмент цікавого мультфільму «Тяп-ляп маляри» Але дивіться уважно, бо потім вам необхідно буде дати відповіді на декілька питань.

 

( учні уважно переглядають мультфільм та дають відповіді на питання)

 

imageА тепер давайте дамо відповіді на питання:

1.       Які кольори змішали працівники? Чи правильно вони це зробили?

2.       Чи правильно вони організували своє робоче місце?

3.       Чи порушували вони правила безпеки? Які саме правила вони порушили? 

4.       Чи можливо при такій суперечливій співпраці виконати

будь-яку якісну роботу?

 

imageТак, дійсно, лицювальник-плиточник, штукатур – це не лише творча, креативна людина з бездоганним смаком, але й товариська, вихована, психологічно врівноважена людина, яка поважає думку інших і завжди здатна на компроміс.

 

image Давайте зараз зробимо підсумок та змалюємо узагальнений портрет сучасного будівельника. Кожен з вас зараз озвучить ту рису характеру, без якої, на вашу думку, не можливий сьогодні сучасний будівельник.

 

 (кожен учень називає рису характеру, яка, на його думку, повинна обов’язково бути наявною у сучасного лицювальника-плиточника, штукатура)

 

 

image

 

 

 

image(учні роблять висновок самостійно)

 

(Можливий варіант: якщо будь-яка людина, будь-якої професії буде мати зазначені якості, то вона ніколи не загубиться на ринку праці і завжди матиме висококваліфіковану, цікаву, високооплачувану роботу)  

imageВибір професії — це дуже важливий крок в житті. Сьогодні ми з вами ще раз впевнилися в тому, що ви зробили правильний крок. Звичайно,  що попереду у вас доросле життя, де будуть злети і падіння, але ваша професія завжди допоможе вам у важкі хвилини 

 

imageХай ваша майбутня професія принесе радість, моральне й духовне задоволення, і пам’ятайте: ваша професія – ключ до успіху.

image

pdf
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку