Виховний захід "Юридичний аукціон"

Про матеріал
Позакласний виховний захід "Юридичний аукціон" був проведений 10 грудня 2018 року. В заході взяли участь команди учнів 9, 10, 11 класів. Аукціон присвячений 70-річчю прийняття 10 грудня 1948 р. Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.
Перегляд файлу

Юридичний аукціон

 

Ведучий.

 Протягом багатьох століть існування людства права людини зазнали чимало змін. Пригадайте Стародавні Грецію і Рим, Єгипет і Вавилон. Тисячі рабів, які створювали багатства та велич цих держав, були позбавлені будь-яких прав.

 Минули століття, і після революцій ХVІІ – ХVІІІ ст. у країнах Європи було проголошено спеціальні декларації прав людини.

 ХХ століття принесло світові нечувані раніше за масштабом потрясіння – дві світові війни. Під час Другої світової війни 1939 – 1945 рр. порушення прав людини були масовими й особливо зухвалими. Мільйони людей стали жертвами знущань, масових убивств. І саме уроки цієї війни дали розуміння того, що права людини мають бути справою не окремого громадянина й навіть не окремої держави, а всього людства

 У 1945 р. було створено найбільшу та найвпливовішу міжнародну організацію – Організацію Обʼєднаних Націй (ООН). Однією з її держав-засновниць була Україна (на той час УРСР – Українська Радянська Соціалістична Республіка). І серед перших документів, які розробила ООН, був спеціальний документ, присвячений правам людини. 10 грудня 1948 р. Генеральна Асамблея ООН на своєму засіданні в Парижі прийняла Загальну декларацію прав людини.

 Наш сьогоднішній захід присвячений 70-річчю прийняття цього важливого документу.

(Відео, 1 хв)

 

Оголошення учасників змагання.

 

На сцену запрошуються команди:

9 класу – «Гіпотеза» - Панченко Єгор

       Камінський Дмитро

       Саломаха Дмитро

10 класу – «Декларація» - Ваховський Павло

     Наровецький Артем

     Лозовик Назар

11 класу – «Презумпція» - Стецюк Марія

     Роїк Олександра

     Тонкевич Анастасія

Оголошення членів журі.

 

Філоненко Надія Калениківна – вчитель історії та правознавства;

Добровольська Ванда Василівна – вчитель української мови та зарубіжної літератури

 

І тур – «Далі, далі, далі... Хто перший?»

 

Ведучий ставить запитання, на які команди дають відповідь. За кожну правильну відповідь команда отримує 5 балів. Якщо жодна з команд не знає відповіді, запитання адресуватиметься в глядацьку залу. Той, хто правильно відповість, отримає 2 бали і право передати їх команді, за яку вболіває.

Запитання.

  1.                   Основний документ громадянина. (Паспорт.)
  2.                   Організована злочинність Сицилії. (Мафія.)
  3.                   Звинувачувач у суді. (Прокурор.)
  4.                   Головний закон країни. (Конституція.)
  5. Добровільне об’єднання громадян країни за певними політичними поглядами. (Партія.)
  6.                   Особи, які не досягли 18-річного віку. (Неповнолітні.)
  7.                   Рішення суду. (Вирок.)
  8.                   Виборний законодавчий орган держави. (Парламент.)
  9. Стан, коли людина є одночасно громадянином двох держав. (Подвійне громадянство.)
  10.     Захисник у суді. (Адвокат.)
  11.                 Доказ того, що підозрюваний у скоєнні злочину був у цей час зовсім в іншому місці. (Алібі.)
  12.                 Він може бути цивільним, адміністративним, кримінальним. (Кодекс.)
  13.     Той, хто бачив злочин. (Свідок.)
  14. «Птах», якого бояться злочинці України. («Беркут».)
  15.  Грошове стягнення за рішенням суду. (Штраф.)
  16.  Державна служба економічного контролю на кордонах країни. (Митна служба.)
  17.  Державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян. (Міліція.)
  18.  Союзна держава, що складається з територій суб’єктів, які мають обмеження суверенітету (наприклад Росія). (Федерація.)
  19.  Документ необхідний для проведення арешту або обшуку. (Ордер.)
  20.  Примусове затримання особи співробітниками правоохоронних служб. (Арешт.)

 

 Оголошення підсумків І туру змагання

Після закінчення І туру змагання журі підбиває підсумки проведення І туру й оголошує їх результати.

 

Ведучий

Серед усіх документів з прав людини найбільш широке міжнародне визнання отримала Конвенція ООН про права дитини. Конвенція поєднує в одному документі весь спектр прав людини, що мають відношення до дітей — громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав. Конвенція була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 гору і набрала чинності у вересні 1990 року.

 

(Відео, 5 хв)

 

 II тур «Школа юних правознавців»

 

Командам будуть запропоновані юридичні задачі. Команди мають 1 хв на обговорення відповіді. Команда, яка вирішила, що дійшла правильної відповіді, має підняти руку. За правильну відповідь команда отримує 20 балів. Якщо ж команда дає неправильну відповідь, то її суперники мають ще 20 с на обговорення правильної відповіді.

Якщо всі три команди дають неправильні відповіді, то запитання передається в глядацький зал. Глядач, який дав правильну відповідь на запитання, отримує 3 бали і має право передати їх будь-якій команді.

 

(Презентація з задачами)

Задачі.

  1. Під час суперечки з однокласником, Лубенко Василь Олексійович, 1985 р. н., погрожував йому фізичним насильством. Поліцейський, який проходив поруч, затримав Лубенка В.О. і доправив його у відділ міліції. Чи правомірні дії поліцейського? (Так, погроза застосовування фізичного насильства є проявом хуліганства, у якому може бути звинувачений Лубенко В.О.)
  2. Громадянин Сисоєв Віктор Павлович, 1983 р. н., звинувачується в тому, що під час руху поїздів підкладав на залізничну колію різноманітні предмети. Сисоєв В.Л. заявив, що він не підозрював, що своїми діями створював загрозу залізничному руху, і його дії взагалі є злочином. Як це вплине на вирок суду? (Ніяк: незнання закону не звільняє від відповідальності.)
  3. У суді громадянин Злотник Віктор Іванович звинувачується в скоєнні хуліганських дій стосовно потерпілого Солоного О.П. Підсудному загрожує від 3 до 8 років ув’язнення в колонії посиленого режиму. Злотник В.І. просить суд пом’якшити вирок, мотивуючи це тим, що на час скоєння злочину він був у стані сильного алкогольного сп’яніння і не тямив, що коїть. Чи вплине цей аргумент на користь підсудного? (Ні: навпаки, злочин, скоєний у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, карається ще суворіше.)
  4. До Мельника Андрія Івановича, 1982 р. н., зайшов його знайомий, Кучерук Віталій Семенович, 1981 р. н., і попросив потримати в себе деякий час сумку з речами Кучерука, оскільки це, мовляв, подарунок-сюрприз для матері Кучерука на день народження, і принести його додому зараз він не може. Мельник погодився. А через деякий час до Мельника А.І. з обшуком завітали працівники поліції, які знайшли у вище згаданій сумці 6,8 кг макової соломки. Чи буде Мельник А. І. притягнутий до кримінальної відповідальності? (Так: Мельник А.І. вважається співучасником Кучерука В.С. і буде звинувачений у незаконному зберіганні наркотичної сировини.)
  5. Замість того, щоб піти до школи, учень 7 класу Іванюк Ігор Степанович, 2004 р. н., пішов на територію місцевого сільгосппідприємства і пошкодив там два редукторні двигуни з метою заволодіння кольоровим металом із наявних двигунів. Хто буде відповідальним за це правопорушення?

а) педагогічний колектив школи;

б) директор школи і класний керівник 7 класу;

в) батьки Іванюка І.С.;

г) сам Іванюк І.С.;

д) батьківський комітет школи; 

е) сторож підприємства.

( До 14років за дитину несуть відповідальність батьки.)

  1. Громадянин Степанченко Олег Гаврилович, 4 жовтня 1984 р. н., був затриманий 18 жовтня 1998 р. за те, що 2 жовтня 1998 р. побив вуличні ліхтарі та два віконних скла в будинку №41 по вул. Перемоги.

Чи буде Степанченко О. Г. притягнутий до кримінальної відповідальності? (Ні: людина кримінально відповідальна з 14 років, а Степанченку О.Г.на момент скоєння злочину було лише 13 років, тому він може притягуватися лише за адміністративним кодексом.)

 

Запитання до залу

  1. Чи можуть свідчення неповнолітніх вислуховуватися в суді? (Так: але основою звинувачення чи виправдання вони бути не можуть.)

 

Оголошення підсумків II туру змагання

 

Гра з уболівальниками

 

Під час гри з уболівальниками ведучий пропонує їм дати відповіді на запитання. Глядач, який першим дав правильну відповідь на запитання, отримує 5 балів і має право передати їх будь-якій команді.

 

Запитання та завдання

 

(Картинки на екрані)

 

  1.   Закінчіть висловлювання Ціцерона: «Щоб стати абсолютно вільними, ми маємо стати рабами...» (Закону.)
  2.   Хто був автором першої Конституції України? Коли вона була прийнята? (Пилип Орлик. 1711 р.)
  3. У Російській імперії існувала страта через повішання. Засуджений до такої кари міг залишитися живим лише у двох випадках: перший — якщо надходило імператорське помилування. Назвіть другий. (Коли рвалася мотузка.)
  4. Назвіть п’ять символів державності України. (Конституція, герб, прапор, гімн, президент.)
  5. Петру І так знавісніли хабарники, крадії, злочинці-чиновники, що він видав указ: «...А злодіїв, у державі нашій, вішати наказуємо, тільки-но оголоситься, що вкрав він...» Скільки ж мав украсти злочинець, щоб бути засудженим до повішання? (Якщо вкрадених грошей вистачало на придбання мотузки й оплату роботи ката.)
  6. Як називається переслідування, обмеження громадянських і людських прав, знищення цілого народу? (Геноцид.)
  7. У середині XVI ст. венеціанський посол у столиці Туреччини Стамбулі описав такий випадок: «Із султанської оранжереї зникло три огірки. Дізнавшись про крадіжку, султан наказав виявити злочинця. Начальник охорони викликав до себе десятьох працівників оранжереї та виявив злодія». Яким чином він це зробив? (Наказав розпорювати їм по черзі животи й оглядав нутрощі. Четвертий виявився винним.)
  8. Який документ прийняла ООН рішенням своєї Генеральної Асамблеї 20 листопада 1989 р.? («Конвенцію про права дитини».)
  9. Цей біблійний цар і суддя приймав настільки мудрі рішення, що вони стали своєрідною «притчею во язицех». Як його звали? (Соломон.)
  10. У якому випадку на Запорозькій Січі могли закопати в одній ямі живого й мертвого? (Коли один козак убивав іншого, і суд визнавав його винним.)

III тур«Юридичний аукціон»

 

Ведучий оголошує стартову ціну запитання. Розпочинаються торги. Торги припиняються, якщо одна з команд дасть за запитання вищу ціну, ніж інші команди. Наприклад: команда 9 класу виграла торги за запитання, запропонувавши ціну 18 балів. У разі, якщо команда дає правильну відповідь, їй додається така кількість очок, яку вона запропонувала (тобто 18). Якщо ж відповідь, запропонована командою, визнається неправильною, то запропоновані командою 18 балів вона втрачає. У разі збанкрутування команда виходить із гри.

Якщо команда пропонує неправильну відповідь, її суперники отримують додатково 20 с на обговорення. Але в цьому випадку за правильну відповідь, команда отримує лише 8 балів. У разі, якщо інші команди не дають правильної відповіді, запитання передається в глядацький зал. Глядач, який дає правильну відповідь, отримує 5 балів і має право передати їх тій команді, за яку він уболіває.

 

  1. Стартова — 3, остаточна — ____.

Назвіть три гілки влади в Україні. (Законодавча, виконавча, судова.)

  1. Стартова — 7, остаточна — ____.

У Радянському Союзі — КДБ, у США — ФБР, у Росії — ФСБ, в Україні— ...(СБУ.)

  1. Стартова — 3, остаточна — ____.

Чи є наркотиком таблетка «Екстазі»? (Так, це синтетичний наркотик, уживання якого суворо заборонене.)

  1. Стартова — 3, остаточна — ____.

Чи є протизаконним уживання підлітками алкоголю, якщо їм це дозволяють батьки? (Так: батьки в цьому випадку можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності.)

  1. Стартова — 2, остаточна — ____.

Метод, яким користувався знаменитий детектив Шерлок Холмс? (Дедукції.)

  1. Стартова — 6, остаточна — ____.

Чи відповідає перед законом особа, яка знала про підготовку злочину, але не брала участі в ньому? (Так: громадянин має попередити правоохоронні органи про запланований злочин.)

  1. Стартова — 3, остаточна — ____.

Привласнення чужого майна за допомогою хитрощів, обману, махінацій? (Шахрайство.)

  1. Стартова — 2, остаточна — ____.

За які злочини кримінальній відповідальності підлягають особи віком до 16 років? Назвіть як мінімум п’ять. (Убивство, замах на життя працівника правоохоронних органів, розбій, грабіж, злісне або особливо злісне хуліганство тощо.)

  1. Стартова — 5, остаточна — ____.

Злочин проти довколишнього середовища, незаконне полювання. (Браконьєрство.)

  1. Стартова — 5, остаточна — ____.

Назвіть п’ять обставин, які обтяжують злочин убивство. (Корисливий мотив убивства, убивство вагітної жінки, убивство з особливою жорстокістю, одночасне вбивство двох або більше осіб, убивство, поєднане зі зґвалтуванням.)

  1. Стартова — 8, остаточна — ____.

Повне або часткове звільнення від покарання та його правових наслідків. (Амністія.)

  1.  Стартова — 5, остаточна — ____.

Акт про Незалежність України було проголошено 24 серпня 1991 р. Коли було проголошено Декларацію про суверенітет України? (16 липня 1990 р.)

  1.  Стартова — 4, остаточна — ____.

Протиправна дія з особливо тяжкими насліками. (Злочин.)

 

  1.  Стартова — 6, остаточна—____.

Спосіб прийняття законів або важливих рішень загальнодержавного чи місцевого значення шляхом усенародного голосування? (Референдум.)

  1.  Стартова — 8, остаточна — ____.

Усім відомо, що «Пригоди Шерлока Холмса» написав Артур Конан Дойль. А хто описав ці пригоди за версією самого Конан Дойля? (Доктор Ватсон.)

  1.  Стартова — 9, остаточна — ____.

Якого злочинця на злочинному жаргоні називають «ведмежатником»? (Грабіжник сейфів.)

 

Оголошення підсумків IIІ туру змагання

 

Оголошення загального підсумку та вручення дипломів

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрьоменко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
1340
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку