Виховний захід з фізики "Усний журнал Фізика"

Про матеріал

За багатовікову історію людина набула певних знань про навколишній світ. Фізика, як одна з природних наук, вивчає найзагальніші закони Природи. Вона є і залишатиметься визначальною в науці і техніці, і той, хто хоче підійти до усвідомлення гармонії навколишнього світу, не може обійтися без знання фізики та основ сучасної техніки. Глядачі заходу знайомляться із різними сторінками усного журналу Фізика: "Надзвичайне поруч" (гостем заходу був маг і чарівник, який показував фізичні фокуси), "Відкриття вчених" (до своєї лабораторії запросив Ісаак Ньютон), "У нас в гостях" (фахівець з питань радіоелектроніки і телебачення та медична сестра школи розповіли про використання знань з фізики у їхніх професіях) , "Ми і екологія" (почули багато фактів руйнування планети Земля)

Перегляд файлу

                                Усний  журнал «Фізика»

Ведучий 1. Шановні учні, вчителі, гості! Цей тиждень у нашій школі присвячений фізиці. А розпочинає його «Усний журнал «Фізика»

Ведучий 1.   Людино! Коли твій погляд розум пізнав довкілля - пізнала ти Природу. Коли полинув до далеких зір - таїни Всесвіт вже тобі відкрив. (відеосюжет про природу)

Ведучий 2.  Земля є частиною безмежного Всесвіту. Саме тут,на Землі,зігрітий Сонцем зародилося життя, з’явилася перша людина. На відміну від інших живих організмів людина має дар мислити,пізнавати себе і навколишній світ, планувати свою діяльність, втілювати в життя свої задуми і мрії. Навколишній світ людина назвала Природою. Природа дає все необхідне для життя людини на Землі.

Ведучий 1.  За багатовікову історію людина набула певних знань про навколишній світ. Фізика, як одна з природних наук, вивчає найзагальніші закони Природи. Вона є і залишатиметься визначальною в науці і техніці, і той, хто хоче підійти до усвідомлення гармонії навколишнього світу, не може обійтися без знання фізики та основ сучасної техніки.

 (Звучить пісня про фізику)

                                    Сторінка 1. «Надзвичайне поруч»

Ведучий 2. Відкриваємо першу сторінку усного журналу «Фізика». (діти виносять плакат, на якому написано назву першої сторінки: «Надзвичайне поруч») У нас в гостях маг і чарівник фізичних наук. Зустрінемо його оплесками. (учень – «чарівник» показує досліди)

                                   Сторінка 2. «Відкриття вчених»

Ведучий 2. Друга сторінка нашого журналу (винесли плакат і оголосили назву сторінки «Відкриття вчених»).

З кінця 17–початку 18 століття почалася та фізична наука, яка є основою природознавства, техніки, та нових супертехнологій.

 Імя того, завдяки кому фізика набрала справжнього наукового характеру – Ісаак Ньютон. (портрет) Так давайте всі разом на декілька хвилин повернемось в ті далекі часи, коли жив і працював Ісаак Ньютон.

Ньютон. Панове, одного разу в затемненій кімнаті я проводив досліди зі скляною призмою і помітив, що промінь світла, який проходив через отвір у шторі, після призми, перетворювався на чудову картинку. Цю картинку ви маєте можливість спостерігати(дослід)

Подібне ви спостерігали після сильного дощу або грози влітку.

Цей дослід показує, що швидкість поширення світлових хвиль у різних середовищах залежить від кольору.

(відеофрагмент про біографію Ньютона)

                                  Сторінка 3. «У нас в гостях»

Ведучий 1. Фізика і медицина… наука про явища природи і наука про хвороби людини, їх лікування і попередження…

Ведучий 2. В наш час все тісніше стоять ці науки, і їх контакти весь час розширюються і міцніють. Немає жодної області медицини, де б не використовували фізичні прилади для визначення захворювань і їх лікування.

Ведучий 1. Слово надається медсестрі нашої школи…(розповідь медсестри)

 

Ведучий 2. Ви всі знаєте, як кіно допомагає фізиці на уроках. За допомогою фільму пояснюються різні фізичні явища, показується використання фізики в природі, техніці, побуті. Кіно ніби віддає належне науці за своє народження.

Ведучий 1.У нас в гостях фахівець з питань радіоелектроніки і телебачення …

Надаємо йому слово.

                                  Сторінка 4. «Ми і екологія»

Ведучий 1. Природа, в якій вам, молодим, доведеться жити, забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Чи багатьом з вас щастило бачити прозору річкову воду, чистий пісок, насолоджуватися тишею без реву моторів, дихати чистим повітрям без домішок бензину, мазуту, пестицидів? Ваше майбутнє може стати неможливим, якщо не почати негайно лікувати цю проказу. Прийшов ваш час діяти.    

 Виступ учнів:

   1) Інтенсивний розвиток електротехніки та радіотехніки викликає забруднення  природного середовища електромагнітними випромінюваннями. Головними їх джерела є радіо-, телевізійні й радіолокаційні станції, високовольтні лінії електропередач, електротранспорт, трансформаторні станції . Особливо небезпечні випромінювання  є біля потужних військових радіолокаційних станцій, напруженість поля біля антен яких така висока, що нерідко гинуть( смажаться заживо) птахи, що залітають в поле їхньої дії.

  2) У людей, що користуються мобільним зв’язком одну годину на день, ризик розвитку пухлини головного мозку підвищується на 240%. Найбільшої шкоди стільникові телефони завдають радіочастотними сигналами, коли шукає абонента, під час приймання сигналу та перших  секунд розмови.

  3) Джерелами шуму в навколишньому середовищі є всі види транспорту, працюючі машини і механізми, промислові об’єкти, гучномовні пристрої. Сильним джерелом шкідливого шуму є сучасні рок - ансамблі. В концертних залах, де вони виступають, в  перших рядах інтенсивність звуку сягає 120 дБ. 10% слухачів стають глухими і страждають від різних нервових і серцево-судинних хвороб.

   4) Джерелом забруднення природи України є також транспорт – автомобільний, повітряний, водний, залізничний.  В усіх великих  містах України частка забруднень повітря від автотранспорту останнім часом становить 70-90% загального рівня забруднень.

   5) Найбільше забруднюють довкілля об’єкти енергетики, перш за все теплові електростанції. Поглинаючи величезну кількість нафтопродуктів, газу та вугілля, вони викидають в атмосферу мільйони кубічних метрів шкідливих газів, аерозолів і

сажі, займають сотні гектар землі шлаками і попелом.

   6) Екологічною катастрофою світового рівня стала аварія на Чорнобильській АЕС. Аварія призвела до небаченого забруднення біосфери, радіоактивного опромінення тисяч людей, появи на території України 30-кілометрової зони відчуження.

 

«Планета Земля». Я, планета Земля. Мої слова звернені до тебе, людино! Не захоплюйся своєю могутністю. Бо ти і причина, ти і наслідок . Жорстокість і неуцтво не думають про майбутнє.

    Людино, це твоя вина, що чорною хусткою вкрита велика територія Землі.

    Природа такий же унікум, як картина Рафаеля. Знищити її легко, відтворити – неможливо. (дзвін дзвона)

   (звучить пісня)

1.Ми щодня планету цю руйнуєм,

   Ми щодня забруднюєм її.

   Люди нищать, Земле, твою силу

   І ламають твої крила -

   Дари твої.

   О, чому такі невдячні люди?

   Адже біль стоїть в твоїх очах,

   Твоє серце,земле,ми розбили

   І назавжди залишили

   Одну печаль.

   (приспів)  А небо плаче грозами (3р.)

                    Вмиває серце сльозами (3р.)   

                    Я знов кричу: постій,

                    І не руйнуй її,

                    Твоєї матінки землі!

   2Я так хочу знову повернути

     Цій планеті всі її вбрання.

     Кожен день для неї - це безодня,

      Кожна мить така холодна і пуста.

      Бережімо всі планету разом

      І в думках у мене тільки ти,

      Забувай усі наші образи,

      Ми з тобою будем разом -

       Я і ти.

 (учениця читає вірш)          Доволі! Люди схаменіться,

За що віддячать внуки вам!

Одумайтесь та зупиніться -  

Прийде кінець лихим ділам.

Давайте разом всі візьмемось

Сади вишневі відновлять.

Поки не пізно схаменемось -

Щоб нам Чорнобилем не стать.

Нехай політик чи учений,

Школяр, і, навіть, немовля,

Билинку кожну зберігає,

Щоб цвітом вкрилася Земля.

Ведучий 1. Дорогі друзі! Знання з фізики допоможуть вам впевненіше почуватися в навколишньому світі, відчувати себе його складовою.

Ведучий 2. Ви обов’язково маєте знати, що подальше існування людської цивілізації залежить лише від уміння і бажання людини співіснувати з природою, від умілого використання її незліченних багатств, постійного прагнення цивілізованого проникнення в її тайни. Недарма ж природа наділила людину здатністю мислити.

Ведучий 1. На цьому «Усний журнал «Фізика» закінчено.

Ведучий 2. Усний журнал для вас підготували і провели: (прізвища та імена учасників)

Головний редактор…                         

Художній редактор…

Технічний редактор…

Музичне оформлення…

Коректор…

Ведучий 1. Дякуємо всім за увагу!

docx
Додано
30 листопада 2018
Переглядів
994
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку