Презентація до уроку з фізики 10 клас "Перша космічна швидкість. Штучні супутники Землі"

Про матеріал

В презентації представлені слайди з портретами І. Ньютона та К.Е. Ціолковського, зображенням першого ШСЗ, з допомогою яких вдається доступніше пояснити поняття штучного супутника Землі. Також є слайди із зображенням різних видів та призначенням ШСЗ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ісаак Ньютон1642 - 1727 На дуже високій горі встановили величезну гармату і стріляють з неїв горизонтальному напрямку. Чим більшою буде швидкість снаряда,тим далі він полетить.І якщо швидкість снаряда буде достатньо великою, то він облетить усю Землю по коловій орбіті, тобто стане штучним супутником Землі.

Номер слайду 2

Штучні супутники Землі. Перша космічна швидкість

Номер слайду 3

План вивчення нового матеріалу1. Траєкторія руху ШСЗ.2. Космічні швидкості.3. Перший штучний супутник Землі.4. Запуск ШСЗ.5. На яку висоту запускають ШСЗ.6. Які бувають ШСЗ та їх використання.7. Космічне сміття.

Номер слайду 4

«Людство не залишиться вічно на Землі, але в гонитві за світлом і простором спочатку боязко проникне за межі атмосфери, а потім завоює собі весь навколосонячний простір» К. Е. Ціолковський

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

▪ Якщо V=7,9 км/с –траєкторія руху – коло;▪Якщо 7,9км/с 11,2 м/с –траєкторія руху - гіпербола (віддалиться в просторіГалактики)▪ V3=17км/с –в напрямку руху Землі;▪ V3=73км/с –проти напрямку руху Землі; 

Номер слайду 8

Перший штучний супутник Землі4 жовтня 1957 рокувиведено на орбітусупутник в СРСР,мав форму сферидіаметром 58 см,важив 83,6 кг,оснащений 4 антенами завдовжки 2,4 і 2,9 метри.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сергій Павлович Корольов –українець, народився у ЖитомиріВидатний конструкторракетно-космічних систем, які забезпечилидослідження космічного простору, а саме: першого штучного супутника Землі, який поклав початок космічної ери.

Номер слайду 11

На яку висоту запускають штучні супутники. Супутники розміщують в трьох зонах: ▪ Геостаціонарні супутники підносяться над Землею на висоті 35786 км; ▪ Середньовисотні супутники займають діапазон від 5000 до 15000 км, для покриття всієї земної поверхні таких супутників потрібно близько 10 (саме такі супутники застосовують в GPS) ▪ Низькоорбітальні супутники, яких для покриття зв’язку всієї Землі потрібно не не менше 50.

Номер слайду 12

Різні види супутників- Астрономічні супутники.- Біосупутники. Метеорологічні супутники. Мініатюрні супутники. Навігаційні супутники. Орбітальні супутники. Супутники зв’язку. Супутники спостереження за Землею.- Супутники шпіони.

Номер слайду 13

Метеорологічний супутник. Навігаційний супутник

Номер слайду 14

Орбітальна станція Біосупутник

Номер слайду 15

Космічне сміття Космічне сміття –некеровані об’єкти антропогенного походження, що літають навколо Землі та інших планет і Сонця. Причини утворення космічного сміття:1.«Мертві супутники».2. Останні ступені ракет.3. Невеликі шматки, незначні об’єкти- фрагменти обшивки, всілякі викрутки, що випали з рук астронавтів, тощо.4. Фрагменти знищених супутників.

Номер слайду 16

Учитель зачитує твердження. Якщо учні згодні з ним, то підносять руку.▪ ШСЗ - це тіло масою, що не перевищує 100кг, якому надано першої космічної швидкості, щоб воно рухалося коловою орбітою.▪ Якщо супутнику надати другої космічної швидкості, він рухатиметься по колу, але на значно вищих орбітах.▪ На ШСЗ діє сила тяжіння Землі.▪ Супутники використовують лише для прогнозування погоди.▪ Супутники можуть обертатися навколо Землі вічно.▪ Перша космічна швидкість становить 7,9 км/с.▪ Перший штучний супутник Землі виведено на навколоземну орбіту 4 жовтня 1957 року.▪ Чим більша висота супутника над Землею, тим більшою є швидкість супутника.

Номер слайду 17

Домашнє завдання§ 11(4) – вивчити;§ 11(1-3) – повторити;Впр.11 (5,6) - письмово;Підготувати доповіді (по групах): ● Феномен Юрія Васильовича Кондратюка. ● «Сергій Павлович Корольов – конструктор ракетно-космічної техніки» ● « Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України» ● « Незалежна Україна – космічна держава» ● « Досягнення України в освоєнні космосу за роки незалежності»

pptx
Додав(-ла)
Ліла Ольга
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 2. Динаміка
Додано
1 грудня 2018
Переглядів
4078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку