Виховний захід "Закон України на захисті природи"

Про матеріал
Відкритий виховний захід "Закон України на захисті природи" знайомить учнів із законодавчими актами,що діють на теренах України у плані охорони довкілля.У художній формі учні ознайомлюються із покараннями за браконєрство, знищення першоцвітів і ін.незаконні дії знищення природи.
Перегляд файлу

1

 

Виховний захід

"Законодавство України на службі охорони природи",

або "Подорож країною Екологія”

 

Вступне слово вчителя. Всім нам добре відомо, що найважливішою проблемою для людини є проблема виживання. Жодні блага цивілізації не замінять чистого повітря, вільних від шкідливих домішок продуктів харчування і води. Життя людини залежить від того, в якому стані ми збережемо багатства нашої планети. Людство це зрозуміло давно і створило Міжнародні і державні інституції для охорони природи.

Ми запрошуємо Вас разом із нами здійснити подорож країною «Екологія», і ознайомитись з окремими законами,що діють в нашій державі на теренах охорони довкілля. Незнання законів не звільняє від відповідальності.Я сподіваюсь,що після заходу,ви будете застережені від вчинків,за які можна понести серйозне адміністративне чи навіть кримінальне покарання і,що важливіше- критично подиветесь на те,що відбувається навколо нас і здається правильним і звичним..

Але для цього Вам потрібно виконати завдання. У Вас є різнокольорові квіточки, на яких Ви повинні написати, що треба зробити, щоб зберегти природу, а потім ми побудуємо «Віночок життя». То ж будьте не просто слухачами, але й активними учасниками подорожі.

Ведуча І Живе в природі істина проста

Я стверджую усе це не з нагоди:

В правічній мові Матері-природи

Родилось першим словом – доброта.

В ній все твоє: земля і неба вись

Сміх колоска й трави, і регіт грому.

Збагни лише її в собі самому,

Обожнювать красу землі навчись.

В-ІІ Душа краси в природі не згора

Єство її не знає половини

Найкрасивіша ціль в житті людини

Це визернити серце для добра

В-І Гарний, милий, рідний край

Поле, річка, синій гай

Любо стежкою іти,

Тут живемо я і ти.

Ведуча ІІ Немає кращої землі, ніж наша. Любимо ми її землі, ліси й розлогі ниви, озера і річки, міста та села в квітучих вінках садів, мову і пісні, що споконвіку живуть у серці нашого народу. Любимо тебе наш тихий земний раю.

(Пісня «Мій рідний край»)

 

 

Ведуча І

Земля – наш дім. Можливо це єдина планета, на якій існує життя у Всесвіті. Хіба не заслуговує вона нашої любові? Але на сьогодні ми маємо велику кількість свідчень про те, що людина є не бережливим, а самовпевненим землевласником.

В-ІІ

Наша планета серйозно хвора. У двері будинку людства стукають лиха майбутніх екологічних катастроф.

В-І

Невже це можливо?

В-ІІ

Треба все зважити!

В-І

Якщо людина добре серце має

Вона іде у світ добро творить.

В-ІІ

Чуєш, щось змінився запах у природі

В-І

Невже горить? Де!? Давай поглянемо.

Слайди випалів,смогу.

В-ІІ

Ой, люди, що за дим, що за дим?

Страшний ядучий,ми що горим?

Кожна купа сільського сміття.

 Горить, палає , руйнує життя!

Не видно неба, закрив все дим,

Так що робитимем з ним?!

В-І.

Мені вдалося отримати інформацію про стан оточуючого середовища.

В-ІІ.

Дай погляну. Оце так справи! Людина демонструє у наш час більше прикладів нерозумного, ніж розумного. Природа не встигає відновлювати рани, заподіяні їй людиною.

Кашляючи, виходить Атмосфера.

Мені вас жаль. З кожним роком я все більше втрачаю сили і не в змозі захищати вас від згубних ультрафіолетових променів. Дощі, якими я щедро напувала все живе, знищують вас. Забруднюючи мене, ви створюєте парниковий ефект, наслідки якого можуть бути катастрофічними. Атмосферне повітря, яким ви дихаєте, настільки забруднене, що мимоволі пригадуються крилаті слова « Або люди зроблять так, що в повітрі стане менше диму, або дим зробить так, що на землі стане менше людей.»

В-І.

Людство стоїть на порозі екологічної кризи, про це свідчать такі факти, що

- близько 500 млн. автомобілів щорічно викидають в атмосферу Землі 400 млн. т. оксидів карбону, понад 100 млн. т. вуглеводнів, сотні тисяч тонн свинцю;

- промислові підприємства, теплові електростанції, засоби авто-й авіатранспорту щорічно спалюють понад 5 млрд. т. вугілля, нафти і більше трильйона кубів метрів газу.

В-ІІ

А причинами такого явища є:

- глобальне потепління на планеті;

- зменшення озонового шару в атмосфері;

- кислотні дощі;

- забруднення повітря промисловими, транспортними, побутовими викидами, космічний пил, пісок пустель, попіл ф гази з вулканів, лісових і степових пожеж. А особливо Чорнобильська катастрофа.

Атмосфера

Люди!Невже ви не знаєте,що спалювання опалого листя, сміття є дуже шкідливим для навколишнього середовища, так як при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму.

До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.Що ви робите!Опам’ятайтеся!

ЗАКОН

Робимо!В Україні діє ще з 1992 року діє Закон про охорону атмосферного повітря. За спалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність за ст.ст. 77 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафні санкції складають від 340 до 1700 грн.

Ведучі разом:Куди ж його дівати?

Закон: багато населених пунктів уже зараз обладнані майданчиками для утилізації сухого листя,гілля,новорічних ялинок. Фактично,це ділянки для виготовлення цінного органічного добрива - компосту. Якщо у вашому селі ще немає таких майданчиків, то кожен у своєму дворі може компостувати листя і гілля самостійно,обладнуючи компостні ями або просто використавши поліетиленові мішки.

Сюжет про компостування

Вчитель. А ми з вами продовжуємо нашу подорож. Давайте завітаємо до "Гідросфери".

В-І

Здається води на Землі так багато – 1,5 млрд. м3. Так багато, що вистачило б усім. Але біда у тому, що в морях-океанах вода солона, а всьому живому на Землі потрібна прісна.

В-ІІ

Але люди не цінують це багатство, забруднюють його. Кожен рік у водойми світу потрапляє стільки шкідливих речовин, що ними можна було б заповнити 10000 товарних поїздів.

В-І

Вода є складовою частиною всіх живих організмів. За її рахунок здійснюються основні процеси обміну речовин, тепла, ріст біомаси. Води світового океану є кліматоутворюючим фактором, головним природним ресурсом людства.

В-ІІ

Але не задумуючись над цим, спостерігається забруднення. А саме: 1.фізичне; 2. хімічне; 3. термічне; 4. радіоактивне; 5. біологічне.

Гідросфера.

 А ось мої надра: нафта, ртуть, свинець, кадмій, побутові відходи, пестициди, мідь, цинк, харчові відходи, радіоактивні речовини. Береги моїх річок і озер забруднені, а риби і інших організмів щороку меншає через ненажерливість людини. Люди,опам’ятайтеся!Робіть що-небуть,бо вода-це і ваше життя!

Закон.

Робимо!В Україні з 2003 року діє «Закон про рибу,інші живі водні ресурси і харчову продукцію з них». Згідно цього закону,покарання чекає на усіх, хто забруднює водойми і займається браконьєрством. Про це зазначено і у Кримінальному кодексі України.

Кримінальний Кодекс України (стаття 249), зокрема, передбачає, що незаконне зайняття рибним... добувним промислом...  із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, - караються штрафом від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3400 до 6800 грн) або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всіх добутих біоресурсів.

Рибінспектор

Риболовля-це цікаве і доволі вигідне хоббі. Але всі,хто хоче рибалити,повинні дотримуватись законодавчих вимог. Перевіримо,як ви знаєте основні рибальські заборони. Скажіть

(по черзі із Законом)

1. КОМУ ДОЗВОЛЕНО ЗАЙМАТИСЯ ЛЮБИТЕЛЬСЬКИМ І СПОРТИВНИМ РИБАЛЬСТВОМ?

Любительське і спортивне рибальство на території України дозволено як громадянам країни, так і особам без громадянства та іноземцям. Дітям до 16 років вилов риби дозволений тільки з берега.

2. ЯКА ВАРТІСТЬ РИБОЛОВЛІ І ЧИ ПОТРІБНІ ДОЗВОЛИ?

Рибалити дозволено цілий рік, як вдень, так і вночі. На водоймах загального користування риболовля є безкоштовною, ніяких спеціальних дозволів не потрібно.

На орендованих водоймах обов'язково мають бути місця для безоплатного загального водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо) лише у визначених орендарем водойми місцях.

3. У ЯКІ ПЕРІОДИ ДІЄ ЗАБОРОНА/ОБМЕЖЕННЯ НА ВИЛОВ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ?

- нерестова заборона;

- заборона на вилов раків під час І та ІІ линьок;

- заборона вилову на зимувальних ямах;

- заборона на вилов з човна (нерест, закриття навігації);- у нічний час (через годину після заходу сонця) заборонено ловити ракоподібних.

 

4. ЯКИМИ МЕТОДАМИ ТА ЗНАРЯДДЯМИ ЗАБОРОНЕНО ПРОВОДИТИ ВИЛОВ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ?

- із застосуванням вибухових і отруйних речовин;

- за допомогою електроструму;

- з використанням колючих знарядь (острога);

- з вогнепальної і пневматичної зброї (крім гарпунних підводних рушниць);

- сіткоснастними знаряддями лову (сітка, невод, волок, бредень, “екран”, “парашут”, “павук” і т.д.);

- методом багріння за допомогою колючих знарядь (драч).

Також на водоймах заборонено створювати загати і будувати гатки. Заборонено проводити вилов риби, шляхом спускання води з водойми.

 

5. СКІЛЬКИ РИБИ І РАКІВ МОЖНА ВПІЙМАТИ ТА ВИВЕЗТИ З ВОДОЙМИ?

На водоймах загального користування одній людині за одну добу дозволений вилов:

риба – 3 кг;

раки – 30 шт.

На водоймах спеціального водокористування та закріплених за громадськими організаціями:

риба – 5 кг;

раки – 50 шт.

Заборонено виловлювати малу рибу (до 20 см) і раків до 10 см.

 

6. ЯКУ РИБУ ЗАБОРОНЕНО ВИЛОВЛЮВАТИ?

Заборонено любительський лов таких видів риб і безхребетних у водоймах загального користування:

- всі осетрові і їх гібриди;

- види, занесені до Червоної книги України (стерлядь прісноводна, мінога українська, ялець звичайний, рибець малий, марена дніпровська, карась золотий, минь річковий, йорж носар, бистрянка російська тощо).

6. ЩО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ НА ВОДОЙМІ ТА БІЛЯ НЕЇ?

Крім інших заборон-заборона на

- миття у рибогосподарських водоймах або в їх прибережних смугах транспортних засобів, а також проведення робіт, які негативно впливають на стан водойм;

Гідросфера

Ти вранці личко умиваєш,

У синій хвилі риба грає.

Йде дощ і шелестить трава:

Жива, жива, жива, жива…

 Запам’ятай же назавжди:

 І я з води, і ти з води,

 Запам’ятай на майбуття:

 Земна вода — Землі життя.

Діти,дотримуйтесь законів,бережіть наші водойми і їх мешканців!Бережіть чистоту наших водойм!Нашу гідросферу!

ВедучаІ

А із свого будиночка на нас чекає "Біосфера".

Біосфера.

Скоро свято,я повинна бути гарною, елегантною, прикрашена квітами. А їх стає все менше і менше. Одні взагалі зникли, інші зникають, благаючи порятунку. І тваринам біда. Ви, царі природи, з ними також не церемонитесь. У яких довжелезних чергах вистоюють вони в надії потрапити до Червоної або Зеленої книги. Усі шукають хоч якогось захисту.

В-І

Людство взаємодіє з природою, живучи в її лоні. Його розвиток, усі досягнення цивілізації та культури неминуче пов’язані зі станом середовища, що оточує людину.

В-ІІ

Зокрема можна зупинитися на грунтах. Останнім часом порушуються фізичні і хімічні властивості грунту, розширюються площі деградованих земель, а також ерозія грунтів, засолення, нераціональне зрошення, забруднення стічними водами хімічними сполуками і радіонуклідами.

В-І

Більше 6 млн. га врожайних земель, пасовиськ і гірських луків щорічно у світі перетворюються на пустелі.

Браконьєр.

От недаром вийшов з дому

Хоч і відчуваю втому

Думав: Де мені цю здобич взяти

А тут стільки пташеняток?

Зараз стрельну раз чи два

А ж хмеліє голова

Таке щастя і так швидко!

 

 

Біосфера. (падає перед ним на коліна)

Не вбивайте, не чіпайте,

Я благаю вас, благаю.

З кожним днем моє все царство

Гине й просто вимирає.

 

Браконьєр.

То що, тобі, цих птахів шкода,

Яка ж тобі від них вигода?

 

Біосфера.

Усі ці мешканці – то діти.

То як мені без них радіти?

Коли б у вас дитя забрали

Чи не було б для вас утрати?

Подумайте, бо ви ж – людина,

Де совість й розум воєдині.

І що загубиш у житті

Ніколи не повернеш, ні!

Я вважаю, що сьогодні ми з вами зібрались, щоб сказати «ні» таким вчинкам, щоб зрозуміти, до чого може призвести безвідповідальне жорстоке ставлення до природи. Що ж для цього зробила законодавча влада в Україні?

Закон.

У 2011році було внесено зміни до Закону України «Про тваринний світ» щодо посилення заходів по боротьбі з браконьєрством. Забороняється ввезення  в  Україну і використання електроловильних  систем (електровудок),  монониткових  (волосінних)   сіток,   мисливських капканів та  інших  засобів  добування  об'єктів тваринного світу, що приводять до калічення диких тварин,  їх страждань та масового безконтрольного знищення.

Значно зросли штрафи. Зокрема, штраф за незаконне добування або знищення лося збільшено з 20 до 80 тисяч грн, оленя європейського - з 15 до 60 тисяч грн, оленя плямистого - до 50 тисяч грн, лані - з 10 до 40 тисяч грн, лані - з 10 до 40 тисяч грн.,козулі і муфлона - до 32 тисяч грн.

Також збільшені суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових та птахів. Так, за бобра - 10 тисяч грн (було 2600 грн) зайця-русака - 8 тисяч грн (500 грн); бабака, куницю - 6 тисяч грн (було 1500 грн); лебедя - 4 тисячі грн (було 1 тис. грн); пеганок, гусей, куріпок сірих, фазанів - 2 тисячі грн (було 500 грн).

Крім того, в 5-10 разів збільшені штрафи за знищення або пошкодження гнізд, нір, бобрових гребель, інших жител тварин.

Більш того, за браконьєрство також передбачена кримінальна відповідальність згідно із нормами  Кримінального Кодексу України (ст.ст.248, 249).

 

Браконьєр

До Червоної книги України, яка вийшла в 1980 році, занесено рідкісних і зникаючих 110 видів рослин, а також 18 видів комах, 29 видів ссавців, 28 – птахів, 4 види земноводних, 6 – плазунів. Серед них горіх водяний, латаття біле, підсніжник, лілія лісова, сальвінія, журавель сірий, орел – могильник, махаон, жук – олень та інші.

Біосфера

Як видно сторінки моєї Червоної книги все товщають і товщають…Діти,бережіть природу!

Виходять усі учасники

О, земле рідна! Боляче душі!

За ту збіднілу фауну і флору,

І сором за душевних тих сліпців,

Що нівечать безцінну твою вроду.

 

Сліпців, котрі не втямили азів,

Що справжнє щастя – в килимах із квітів,

І сріблі рос, у золоті хлібів,

І кришталях оцих джерелець світлих.

 

Прости нас, Земле, нас – людей століття

Яке надбало стільки лиходіїв, що

Вистачить на кілька поколінь

А може й ні…не буде поколінь.

 

Унаслідок людської перемоги

Над усім новим, що просить допомоги,

Прости нам, земле, спалені ліси,

Прости грунти збіднілі й неродючі.

 

І атом той, що вирвався на волю,

Перевернув людську селянську долю.

Прости нам, земле, все ж таки прости,

Можливо, розум людства не засне,

Бо голова живому всьому – ти!

І він проснеться і тебе спасе.

 

Заключне слово вчителя.

 Ось і закінчилась подорож країною «Екологія». Ми завітали до зупинок «Атмосферної», «Гідросферної», «Біологічної». Вони розповідали нам про свої проблеми, їх звичайно багато і ви почули,як законодавчо охороняються наша природа. То ж давайте поміркуємо, що ми можемо зробити усі разом, щоб земля була родючою, вода – прозорою, повітря – чистим.

То ж будь-ласка приготуйте різнокольорові квіти, де Ви написали, що треба зробити, щоб зберегти природу. Передайте їх ведучим і разом з ними побудуємо «Віночок життя» (створення віночка).

То ж давайте всі підтримаємо «Віночок  життя». Бо як видно людині потрібна земля і все, що на ній є, так і людина потрібна землі, як її господар, що підлікує їй рани, захистить і прикрасить.

Фінальна пісня на мотив Сумно,сумно понад край Софії Ротару

 

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Сценарії
Додано
1 січня 2021
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку