Виховний захід "Збережемо первоцвіти"

Про матеріал
Виховний захід "Збережемо первоцвіти". Мета: Узагальнити знання учнів про будову, життєдіяльність та значення рослин; розвивати в учнів пізнавальні, творчі здібності, вміння спілкуватися, виховувати учнів гуманістичні почуття, бережливе ставлення до природи.
Перегляд файлу

  Сценарій заходу «Збережемо первоцвіти»

Мета: Узагальнити знання учнів про будову, життєдіяльність та значення  рослин; розвивати в учнів пізнавальні, творчі здібності, вміння спілкуватися, виховувати учнів гуманістичні почуття, бережливе ставлення до природи.

Ведучий 1:

Все прокидається поволі,

зі сну зимового встає.

Радіє гай, радіє поле,

земля поталу воду п'є.

Скресає і щезає крига,

бурульки падають з дахів,

і вітерець прозорокрилий

додому підганя птахів.

А в лісі на галяві теплій

поміж ялинок запашних

уперше спалахнув метелик -

тендітний вогничок весни.

Ведучий 2:

Шановні друзі! У яку чудову пору ми зустрілися з вами надворі весна – час пробудження природи,радісних сподівань і світлих надій. Здавна       український народ зустрічав прихід весни обрядовими хороводами, іграми та співами, в яких висловлював бажання прискорити прихід тепла. Існує багато народних прикмет про весну.

Ранній приліт журавлів – на ранню весну.

Птахи влаштовують гнізда на сонячному боці – буде холодне літо.

Швидко сніг розтанув – дуже мокре літо.

Якщо весна суха – осінь нас ніг глуха.

Рано березень веснянку заводить – ненадійне тепло.

Сухий березень, а травень мокрий – вродить хліб добрий.

Якщо весною береза перед вільхою листки розпустить, то літо буде

сухе, якщо вільха раніше – мокре.

Довгі бурульки – на довгу весну.

Ранній виліт бджіл – на красну весну.

Багато води – багато трави.

  Зараз ми пропонуємо вам здійснити уявну екскурсію у весняний ліс.

  Які ознаки весни ви там помітили?(відповіді учнів).

Ведучий 1:

Дійсно однією з ознак весни є пробудження рослин. А яке значення     рослин у природі? У житті людини?(відповіді учнів)

Ведучий 2:

А зараз ми перевіримо, що ви знаєте про рослини (учні розв’язують     загадки).

1 Кого називають зеленими друзями людини?(рослини)

2 Яка частина рослини підтримує тіло у просторі?(стебло)

3 Яка речовина необхідна для життя рослини?(вода)

4 Як називаються рослини, що живуть у воді? (водорості)

5 Про яке дерево цей вірш?

«Ти мавка лісова,

зелені твої кіски

вітрисько розвива.

Стоїш ти при дорозі

у травах і кущах

і білі свої ноги

все миєш на дощах.»(береза)

6 Як називається книга, де занесено  рідкісні зникаючі рослини і         тварини? (Червона)

Ведучий 1:

Друзі! Подивіться, який чудовий букет первоцвітів я назбирала у         нашому уявному лісі!(демонструється відеоряд «Первоцвіти»). Але він не звичайний, а містить в собі загадки)

1)Я перша квіточка весни,

Небесний, ніжний цвіт.

     Я пережив зимові сни

     І знов родивсь на світ.

У мене очі голубі,

        Такі, як неба синь.

Росту між кленів, між дубів,

Люблю і сонце й тінь.

Зелені рученьки мої

Листочками зовуть.

Я полюбив ліси й гаї,

Живу я здавна тут.

І вірю: люблять всі мене,

Як весну золоту,

Бо знають, що зима мине,

Коли я розцвіту.(пролісок) -виходить пролісок

 

2) Я перший розквітаю серед гаю і білий, наче сніг,я колір маю Хто я?       Відгадайте! Ви мене не ображайте не зривайте, не топчіть хочу довго-довго жить. Хто я?(підсніжник) – виходить підсніжник

У проміннях сонця ніжних

Край веселого струмка

Білий, росяний підсніжник

Раптом блиснув з-під листка.

Отакий малий неначе,

Ледь прокинувся від сну.

Тихий-тихий, а одначе,

Він привів до нас Весну.

3) Ще холодні в лісі ранки,                   Сон-трава на ніжці срібній

Сніг ще в лузі дотліва,                           — Ніжне сонечко земне…

Та розкрила на світанку                        Ти ж казала, мамо рідна,

Сині очі сон-трава.                                  В сон-траві знайшла мене.

- виходять сон-трава велика і чорніюча

5)Дзвіночки в лісі ніжні - ніжні,

   Немов сніжинки білосніжні.

   В зеленім листі спочивають,

   П'янкий весняний запах мають.

(конвалія)- виходить конвалія

Ведучий 2:

Чому ж можливе таке раннє цвітіння первоцвітів?Адже земля ще не прогрілась і  насінина прорости не зможе?

(Всі вони мають кореневища, цибулини із запасом поживних речовин. І так як це – видозмінені пагони, то навесні з них розвиваються нові пагінці).

Пам’ятайте! Всі  первоцвіти занесені до Червоної книги України. Навіть, якщо обережно збирати букети, залишаючи в землі цибулини і кореневища, рослині буде завдаватися велика шкода. Тому ми повинні дбати про           збереження рослин, не рвати їх заради того, щоб через день викинути. Все, що оточує нас – живе. Якщо ви зриваєте квіти – ви чините «вбивство».  Вчіться читати «книгу життя» - воно всюди, де б ви не були, куди б ви не   кинули свій погляд. Зробіть крок і дивіться чи не скоїли ви «вбивства». Якщо існують нижчі форми життя, які ми ще не усвідомлюємо, то де гарантія того, що не існують вищі форми життя, що можуть нас знищити, як ми знищуємо ліс і все навколо.

Ведучий 1.

Послухайте, які цікаві факти свої екології нам розкажуть первоцвіти!

Підсніжник звичайний

Ранньою весною місцями в лісах я утворюю на ґрунті чудовий білий           мережевий килим. Цвіту я  у березні  квітні (навіть у лютому, якщо тепла зима).Я дуже цінна декоративна рослина. Цибулини мої отруйні.

Родомя  із півдня Європи, де  ріс в гірських лісах на вологому ґрунті. Я навесні користуюся величезним попитом, часто мене масово збирають для продажу або пересадки. У зв'язку з цим вже в багатьох місцевостях, де підсніжників було багато, ми зникаєм або зникли. Я потребую охорони     охорони, я занесений до Червоної книги України(2009).

Збір моїх квітів , викопування цибулин заборонено. Препарати, виготовлені із цибулини , використовуються при лікуванні невритів, радикулітів та інших хвороб.

                       Шафран Гейфеля

Я Шафра́н Ге́йфеля, абокрокус . Я занесений до Червоної книги України. 

Названий я на честь ботаніка XIX сторіччя Йогана Гейфеля.

Зростаю я на Балканиах,  Карпатах. В Україні саме в горах розташовані найчисленніші мої популяції, щільність яких часом сягає 20-100 особин на 1 м². Крім того, зарості шафран Гейфеля можна знайти в Прикарпатті, на заході Поділля, у Прут-Дністровському межиріччі (Тернопільська, Хмельницька й, частково, Вінницька області).

Я вид світлолюбний, морозостійкий. Квітну від березня до середини квітня протягом 20-25 днів. Початок цвітіння часто настає, коли ще на галявинах лежить сніг..

Саме моя привабливість  зумовлює  нищівний збір на букети, викопування бульбоцибулин, що призводить до мого зникнення . Мене охороняють у національних у національних парках і заповідниках.

Цибуля ведмежа,черемша

Я Цибу́ля ведме́жа  багаторічна трав'яниста рослина родини Цибулевих, відома  також  під   народними   назвами   левурда,   леверда,   ди́кий  часник, 

черемша́. Я рідкісний вид, занесений до Червоної книги України. Харчова, лікарська, медоносна та декоративна культура.

Я холодостійка, тіньолюбна рослина, зростаю в листяних і мішаних лісах. Поширена   на   Поліссі,    в    Лісостепу,    північно-східній    частині    Степу, в Карпатах.

Причини зміни моєї чисельності: збирання рослин як лікарської та харчової сировини, осушувальна меліорація, вирубування лісів.

Останнім часом і в Україні все частіше можна побачити мене у продажу.

Сон-трава велика

Я Сон великий (— багаторічна трав'яниста рослина заввишки 10-40 см, з   густим жовтуватим опушенням, з коротким кореневищем. Квітки  світло-фіолетові. Цвітук у квітні — травні. Поширений на Подільській височині (Гологори, Вороняки, Опілля, Придністровська височина з Товтрами),   рідко-Зх. i Правобережний Лісостеп. Вид поширений також у Центр. Європі.

Місця зростання. Галявини дубових лісів, трав'янисті та вкриті розрідженими чагарниками схили, сонячні узлісся.

Причини зміни чисельності. Зривання на букети, випасання худоби.

Занесено мене до Червоної книги Української РСР (1980). Охороняється у заказниках загальнодержавного значення (зокрема, Жижавський й Обіжівський у Залішицькому р-ні Тернопільської обл.; Циківський, Чапля та Панівецька Дача у Кам'янець-Подільському р-ні Хмельницької обл.). Вирощують у ботанічних садах: Центральному НАН України (Київ), імені академіка О. В. Фоміна Київського університету, Кам'янець-Подільському, Криворізькому НАН України (Кривий Ріг) . Щоб мене зберегти слід вивчити стан популяцій, створити заказники в місцях зростання та збільшити площі насаджень виду у ботанічних садах.

Сон-трава чорніюча

Я сон-трава лучна , синонім сон чорніючий, сон-трава чорніюча — гарно квітуча багаторічна трав'яниста рослина з роду сон, родини жовтецевих.

Поширена у Центральній та Східній Європі, північних районах Балканського півострова. В Українізустрічається найчастіше на Лівобережному Поліссі, рідше — на Правобережному Поліссі; на більшій частині лісостепової і степової (за винятком Криму) зон. Росту у соснових лісах, на узліссях, лучно-степових трав'янистих місцинах, на вапнякових та гранітних схилах.

Квітки темно-фіолетові. Цвіту у квітні-травні.

Чисельність моя зменшується внаслідок людської діяльності (розорювання степів, терасування схилів, випасання худоби, зривання на букети тощо).

Зозулині черевички справжні

Я чудова квітка Череви́чки зозули́ні (Зозулині черевички справжні;  рослина з родини Зозулинцевих, або Орхідних (Orchidaceae).

Наукова назва роду походить від грецьких слів, які в перекладі означають «черевичок Кіприди», тобто Венери, або Афродіти — богині кохання і краси. Ці чарівні своєю неповторною, оригінальною красою квіти дещо нагадують черевички східних народів.

Багаторічна трав'яниста рослина заввишки 25 — 35 см.  Трапляюсь я у світлих листяних і мішанихлісах,на узліссях,по чагарниках,на вапнстих ґрунтах. Рослина настільки рідкісна, що її називають «мрією любителів».  у травні. З насіння зацвітаю на вісімнадцятому році життя.

Українські Карпати, Передкарпаття, Розточчя, Опілля, Полісся, Лісостеп, Гірський Крим. Вид поширений на Скандинавському півострові, у Центральній, Атлантичній та Східній Європі, на Уралі, у Південному Сибіру, на півдні Далекого Сходу, у Малій, Центральній (Монголія) та Східній(Китай, Японія) Азії.

Я дуже декоративна рослина і заслуговую широкого використання в культурі. Повсюдно потребує дуже ретельної охорони.

Занесена до Червоної книги Української РСР (1980),  Охороняюся в заповідниках Криму і Карпат, заказнику загальнодержавного значення Совий Яр (Хмельницька область). Вирощують у Центральному ботанічному саду НАН України (Київ).

                                             Проліска дволиста 

Я Проліска дволиста росту у листяних і мішаних лісах, по чагарниках. Тіньовитривала рослина. Цвіту у березні — квітні. Поширена у Лісостепу, рідше на Поліссі. Потребую дбайливого використання та охорони.

Я декоративна, медоносна і лікарська рослина.

Ми— гарні декоративні ранньовесняні рослини.

Конвалія звичайна

Я Конвалія звичайна рослина отруйна, можу також використовуватися як лікарська.

Назва роду з латини конваллярія майяліс означає: «лілія долин, квітуча в травні»

Конвалія — трав'яниста багаторічна рослина.

Цвіту з кінця весни до середини літа. Плоди конвалії поїдаються птахами, і насіння конвалії переносяться в шлунку птахів на далекі відстані.

Росту я   в мішаних і листяних лісах. Тіньовитривала рослина. Цвіту в травні. Розмножується насінням і вегетативно.

Поширена майже по всій Україні, крім півдня степу і високогір'я Карпат. Запаси моєї сировини значні, проте у зв'язку з хижацькою заготівлею на букети потребує охорони.

Ведучий 2

Пам’ятайте про те, що навіть думка людини, її настрій мають великий вплив на природу. Тому не тільки ваші справи, а й ваші думки повинні бути чистими і світлими, і природа не залишиться у боргу – вона подарує вам сили і здоров’я. Бо там, де природа чиста і прекрасна, там і народ сильний і здоровий.

Щоб зміцнити своє здоров’я на закінчення ми пропонуємо вам таку руханку:

-Якщо ти не збирав букетів і квітів, сплесни долонями над головою!

-Якщо ти ніколи не залишаєш сміття у лісі, на березі річки – топни ногою!

-Якщо ти хочеш більше знати про природу навколо себе – підніми руки!

-Якщо ти підібрав приблудне кошеня, собаку або допоміг іншим     чином якійсь тварині – простягни руки!

-Якщо ти переконаний, що треба кожній людині піклуватися про природу – простягни руки своїм друзям, візьми їх за руки!

Ось ви дружно взялися за руки! Ми будемо єдині у нашому прагненні зберегти рідну природу!

                                    Не зривайте первоцвіти

                                    Тане сніг, весна, відлига…
                                    Рушила по річці крига.
                                    Сонце світить, пригріває
                                    Йде тепло, зима тікає.

                                    В лісі сніг іще лишився,
                                    Під деревами укрився,
                                    Сніг від сонечка сховався,
                                    Теплих променів злякався.

                                    Та з під снігу – справжнє диво:
                                    Первісток весни сміливий
                                    Показав чоло тендітне,
                                    Пелюсткове і привітне.

                                    То підсніжник, первоцвіт,
                                    Сніг долаючи і лід,
                                    Прагне з сонцем привітатись
                                    І з весною обійнятись.

                                    Не зривайте первоцвіти,
                                    Помилуйтеся на квіти.
                                    Той, хто робить з них букети
                                    Знищує життя Планети.

1

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Інкл
Додано
14 серпня 2023
Переглядів
221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку