Виховний захід "Збережи себе для світу - не смій віддати СНІДу"

Про матеріал

Виховний захід проведений з метою надання інформаційної підтримки в питаннях здорового способу життя, об'єктивної інформації про Віл і СНІД, формування практичних навичок поведінки в ситуаціях ризику, вироблення толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих.

Перегляд файлу

 

ЗЗСО «Березичівський ліцей»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

 

C:\Users\rakovets\Downloads\images.png

 

 

 

 

 

 

                                                    Підготувала: класний керівник О.М.Раковець

 

2018

 

Тема: «Збережи себе для світу – не смій віддати  СНІДу».

Мета: надати інформаційну підтримку в питаннях здорового способу життя, об’єктивну інформацію про Віл і СНІД, сформувати практичні навички поведінки в ситуаціях ризику, виробити толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих.

Обладнання:  червоні стрічки, слайд-шоу.

 

Ведуча 1:

 Доброго дня, шановні присутні! Доброго вам здоров’я! Так, саме здоров’я, бо його не купиш в аптеці. І поки воно є, його не помічаєш, а цінувати починаєш  лише тоді, коли втрачаєш. Наш захід присвячений Всесвітньому  дню боротьби зі  СНІДом.

Ведуча 2:

 ВІЛ та СНІД…  Сьогодні нам часто зустрічаються ці слова на плакатах, у газетах та журналах, їх чуємо по телевізору, радіо, соцмережах,  просто від дорослих. Але, на жаль, більшість із нас не усвідомлює, яку загрозу він несе людям. Найчастіше ми думаємо – « мене це не стосується», « зі мною цього не трапиться», та ніхто не знає, де чекає нас біда. СНІД – одна з найголовніших проблем, з якою людство зіткнулося у ХХ столітті і увійшло у ХХІ ст.. У всьому світі проводяться наукові роботи зі створення вакцини та ліків проти – інфекції, але на сьогодні СНІД не лікується. Єдиним методом боротьби із хворобою залишається попередження передачі вірусу.

Ведуча 1:

 1 грудня відзначається Міжнародний день боротьби зі СНІДом. Сьогодні ми поговоримо про цю страшну хворобу.  Та головне питання, яке кожен з вас повинен поставити перед собою – це «Хто ти, СНІДе: ворог чи учитель?»

 

Ведуча 2

Тож що таке СНІД? Що ми про нього знаємо?

(Виходять на сцену хлопці та дівчата, які тримають у руках написані великими літерами слова: ВІЛ, СНІД і кожну букву розшифровують з коментарем).

В – «Вірус» - збудник захворювання.

І – «Імунодифіциту» - відсутність захисної реакції організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Л – «Людини».

С – «Синдром» - ряд симптомів, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану.

Н – «Набутого» - такого, що набутий протягом життя, а не властивий від народження.

І – «Імунного» - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Д – «Дефіциту» - у  даному випадку відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

 

Ведуча 1

 Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 році у США.

Спочатку хвороба видалася дуже загадковою. У Франції, як тільки з’явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, для її вивчення було сформовано групу дослідників під керівництвом ученого Люка Монтаньє.

Ведуча -2

Протягом двох років (починаючи з1981року) було з’ясовано загальну картину хвороби, виявлено її збудника – вірус імунодефіциту людини(ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять вірус хвороби в організмі людини, встановлено механізм негативної дії вірусу на організм.

Ведуча – 1

Таким чином, успіхи у вивченні ВІЛ та СНІД насправді великі, але невідомого в дослідженні цієї проблеми ще багато.

 

Відеоролик 1


По – черзі виходять 6 учнів, у руках вони тримають свічки, які символізують періоди життя людей.

     Учень 1:

Коли дитина народжується, її свічка тільки починає горіти. Тремтливий вогник поступово розгорається , але він може згаснути будь – якої миті від легенького вітру, як дитина від хвороби. Тому батьки і прикривають це полум’я долонею, щоб їхня дитина мала шанси на довге життя.

Учень 2:

Виростаючи, дитина стає підлітком. Вогонь ще тріпотить, не маючи змоги заспокоїтися, наче характер підлітка, але він уже не такий нестабільний.

Учень 3:

Пізніше людина переходить в юність. Четверта частина свічки згоріла, вогонь заспокоївся, але його колір постійно змінюється, так само, як думки та емоції змінюються в головах юних людей.

Учень 4:

 Після юності настає молодість. Людина закінчує університет, влаштовується на роботу. Тому її свічечка дає стабільну кількість світла і тепла.

Учень 5:

Згоріло вже дві треті свічки. Людина починає підбивати підсумки. Вона думає про те, що вона зробила за цей час, як горів її вогонь життя.

Учень 6:

     На своєму останньому етапі свічка горить найяскравіше. Це тому, що людина стає мудрою. Вона ділиться своїм теплом за оточуючими, передаючи їм свій досвід, а коли віск закінчується – гасне.

 

Ведучий 1:

 СНІД – це біда не однієї людини.
Ведуча 2:

 Не однієї нації, не однієї країни.
Ведучий 1:

 СНІД представляє загрозу для всіх.
 

Ведуча 2:

Сьогодні у вирії подій, що відбуваються у світі, людина забуває про проблему СНІДу, сподіваючись, що вона її не торкнеться.
Ведучий 1:

 Але з кожним роком все більше і більше людей стає ВІЛ- інфікованими, в тому числі і дітей.
Ведуча 2:

 Сотні тисяч нікому не відомих, а завтра це може бути будь хто з нас.
Ведучий 1:

 СНІД забирає життя незалежно від раси, віри, національності, статі, багатства.
Ведуча 2:

СНІД і далі забирає життя молодих, талановитих.
Ведучий 1:

 Діти…Помирають маленькі діти!
Ведуча 2:

Чому вони повинні піти з життя раніше, ніж їм належало?
 Ведуча 1.

Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. За оцінками експертів, сьогодні понад 50млн. жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20млн. – вражені  СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тисяч осіб, переважно молодого віку.

Ведуча 2.

На жаль, Україну визнано державою, яка від ВІЛ/СНІДу в Східній Європі постраждала найбільше. Сьогодні в нас офіційно зареєстровано 49 тисяч осіб, що мають статус ВІЛ-позитивних. Серед них майже 4 тисячі діти у віці до 14 років. У тенетах СНІДу перебувають понад 3 тисячі громадян України, з яких понад 100 дітей.Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом Міністерства Охорони Здоров’я України.

Ведуча 1:СНІД епідемічно поширюється світом й уражає людей усіх континентів. Вчені вважають:якщо не вжити відповідних заходів, то наступні 5 років близько 100мільйонів осіб будуть інфіковані вірусом імунодефіциту людини.

 Ведуча:2

 Міжнародним символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка поєднала людей багатьох країн.

Сьогодні у всьому світі червона стрічка символізує:

*    Усвідомлення серйозності ВІЛ/СНІДу;

*    Надію на те, що буде знайдено вакцину від ВІЛ і ліки від СНІДу;

*    Солідарність із людьми, які живуть з ВІЛ, їхніми близькими, рідними і друзями;

*    Пам’ять про мільйони людей, життя яких забрала ця недуга;

*    Протест проти істерії і невігластва, дискримінації та суспільної ізоляції людей, що живуть з ВІЛ.

(Входять учні із червоними стрічками)

Учень 1. Обираєм безпечне життя, 
Алкоголь та куріння здолаєм.
ВІЛ та Снід відійдуть в небуття 
Якщо правила запам’ятаєш 

Учень 2. Більше спорту та пий лимонад
На футбол, чи гайда на рибалку
Взимку з друзями йди на хокей
потім разом усі на качалку.

 

Учень 3. Молодь нова сила
Діти проти СНІДУ!
Добре пам’ятайте,
Всіх застерігайте !

4-й.  Кохання – справді, штука класна,

       Але прошу, не забувай,

       Гострот ніколи не шукай.

            

5-й. Бо СНІД, то злісний ворог людства,

       Він може причаїтись скрізь.

       Тому його ти стережись.

 

6-й. Життя – єдине й неповторне,

       Батьками й Богом дане нам.

       Воно красиве й благородне.

       Пізнати його можеш лише сам.

 

7-й. Хвилююче різноманітне,

       До нього тільки придивись,

      Життя п’янить, чарує, квітне.

      Любов’ю й щастям ти насолодись.

8-й. Як почуєш – серце завмирає,

       Від Сніду наслідки сумні,

       Від нього ліків ще немає,

        Тому ми скажем:

(Усі разом) СНІДу – НІ!

 

Відеоролик  2

 

Ведуча 1

Засобу вилікувати СНІД не існує. Вірус виявився складним. Він постійно змінюється, потрапляючи від однієї людини до іншої, змінюється навіть у процесі  лікування.

Ведуча 2:

Послухайте легенду.

        Колись давно у древньому Китаї жив дуже розумний, але дуже пихатий

Мандарин (знатний вельможа). Увесь день його складався із примірок вишуканого вбрання та розмов із підданими про свій розум… Так минали дні за днями, роки за роками… Аж ось країною пішов поголос, що неподалік від кордону з’явився мудрець, найрозумніший за всіх на світі. Дуже розлютився на те Мандарин: «Хто може називати якогось там ченця найрозумнішим на світі?». Але вигляду про своє обурення не подав, а запросив мудреця до себе у палац. Сам же задумав обдурити його: «Я візьму у руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що в мене в руках – живе чи мертве? І якщо ченець скаже , що живе -   я розчавлю  метелика, а якщо мертве – випущу його!

       І ось настав день зустрічі. У залі зібралося багато людей, усім кортіло послухати словесний поєдинок найрозумніших людей у світі.

      Мандарин сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і з нетерпінням чекав приходу ченця. Аж ось двері відчинилися і до зали ввійшов невеликий, худорлявий чоловік. Він підійшов до Мандарина, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь-яке його запитання.

Мандарин сказав: « Скажи но мені, що я тримаю в руках – живе чи мертве?».

Мудрець трохи подумав, усміхнувся й відповів: «Усе в твоїх руках». Збентежений Мандарин випустив метелика з рук і той полетів на волю, радісно тріпочучи своїми яскравими крильцями.

        Отже, лише від вас залежить, чи буде ваше життя довгим і щасливим.

 

Ведуча 1

 Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю.

Ведуча 2

 А обачливість – це основа нашої поведінки!

 

Відеоролик 3

Ведуча 1: Після такої важкої, а простіше, жахливої інформації, яку ми сьогодні почули, просто неможливо не вибрати життя. Нехай усе жахливе, що сталося з іншими, обійде нас, залишиться далеко-далеко. Нехай  кожна людина до кінця усвідомить усю небезпеку, яку несе СНІД, і зробить усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

 

Ведуча 2

Вірш

У драмі людській набагато дій:

Дитинство, юність, молодість і старість.

Роби, що хоч, і піде все в архів.

Уламки долі винесе на сушу.

Життя – спокута не своїх гріхів,

Життя – це оббирання реп’яхів,

Що пазурами уп’ялися в душу.

 

Ведучі разом: (по черзі)

 

   ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Життя – це шанс, лови його.

Життя – це краса, милуйся нею.

Життя – це радість, насолоджуйся нею.

Життя – це виклик, прийми його.

Життя – це коштовність, цени це.

Життя – це скарб, бережи його.

Життя – це любов, пишайся нею.

Життя – це таємниця, відкрий її.

Життя – це обіцянка, виконуй її.

Життя – це гімн, заспівай його.

Життя – це боротьба, почни її.

Життя – це повітря, дихай ним.

Життя – це щастя, заслужи його.

 

Ведуча 1

Пам’ятайте! Тільки здорова людина може бути вільною, радісною та щасливою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

І

Л

С

Н

І

Д

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
2 січня 2019
Переглядів
1476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку