Використання інтерактивних технологій, дистанційного навчання через інтернет-контент на уроках англійської мови для розвитку комунікативних компетентностей учнів

Про матеріал

Сьогодні реальністю Інтернет є соціальні медіа (social media), для яких визначне значення має фактор створення контенту самими користувачами, коли кожний з них може виконувати функції коментатора, репортера, фотокореспондента або редактора даного сервісу.

Інтегрування звичайного уроку з комп'ютерними засобами дозволяє вчителю англійської мови перекласти частину своєї роботи на ПК, а сам процес навчання стає більш цікавим, різноманітним та інтенсивним.

Даний матеріал можна використовувати у роботі з учнями з 1 по 11 клас, а також в позакласній роботі з предмету.

Перегляд файлу

Використання інтерактивних технологій, дистанційного навчання

через інтернет-контент на уроках англійської мови

для розвитку комунікативних компетентностей учнів

Без прагнення до наукової роботи вчитель неминуче

підпадає під владу трьох педагогічних демонів:

механічності, рутинності, банальності.

Він дерев’яніє, кам’яніє, опускається.

(А. Дістервег)

 На мою думку, вчитель підпадає під владу отих демонів без прагнення до творчості та здорового креативу. А цікаві та сучасні ідеї нам пропонує звісно ж Інтернет!

Сьогодні реальністю Інтернет є соціальні медіа (social media), для яких визначне значення має фактор створення контенту самими користувачами, коли кожний  з них  може  виконувати  функції коментатора,  репортера,  фотокореспондента  або редактора даного сервісу.

Комунікативність – це перша і природна потреба тих, хто вивчає іноземну мову, але при оволодінні іноземною мовою в атмосфері рідної мови, іноземна мова постає як штучний засіб спілкування. І, так звані, «природні» ситуації, що використовуються при навчанні, носять, по суті, штучний характер. Отже не завжди вдається зберегти мотивацію учнів до вивчення мови і досягти успіху. Саме тому на уроках англійської мови я намагаюся використовувати нові методи навчання для забезпечення природної потреби використання іноземної мови  та підвищення мотивації учнів до вивчення мови.

Інтегрування звичайного уроку з комп'ютерними засобами дозволяє вчителю англійської мови перекласти частину своєї роботи на ПК, а сам процес навчання стає більш цікавим, різноманітним та інтенсивним.

Інтернет-форуми, блоги, мікроблоги, вікі, відеохостінги, соціальні мережі, віртуальні  ігри,  проекти  і  світи – все  це форуми  соціальних медіа,  які  можна ефективно  використовувати  в ролі  засобів навчального  процесу.  Наприклад, блоги (мережеві  щоденники) являють  собою  невичерпне  джерело  публікацій, читання та коментування, що дозволяє вести спілкування в зручному для кожного користувача режимі, з тою інтенсивністю, яка йому потрібна. Освітній блог –  це  нова  педагогічна  реальність. Важливою  особливістю цих  блогів є забезпечення і супровід навчального процесу. Серед освітніх блогів можна виділити особистий професійний блог вчителя, блог класу та класного керівника, блог вчителя на підтримку навчального предмета (http://ellapeta9.blogspot.com), блог гуртка/методичного (творчого) об’єднання, учнівські блоги (як електронні зошити), блог учнівського дослідницького проекту. Важливим  у  використанні  освітніх  блогів  є  супроводження і  забезпечення навчального процесу: обговорення актуальних проблем та суперечливих поглядів; реалізація спільних учнівських проектів; моніторинг виконання проектів;  навчання  учнів  правилам  ведення мережевої дискусії та культури спілкування в мережі; організація позаурочної роботи учнів; залучення батьків до участі в навчально-виховному процесі. А щоб створити  успішний  блог необхідні  індивідуальність, пристрасть і стабільність.

Хмаринки слів – це один із засобів візуалізації текстової інформації, який можна використовувати на уроках англійської мови (http://www.tagxedo.com, https://www.jasondavies.com/wordcloud, http://www.wordle.net, https://tagul.com ). Їх доцільно використовувати на етапі введення або закріплення нового лексичного матеріалу, мозкового штурму; при наданні інформації про себе (кожен учень вводить ключові слова і створює свою хмару); при вгадуванні розповіді по хмарі слів; при проведенні простого опитування; при роботі з текстом (після прочитання тексту кожен учень фіксує основну ідею розповіді, всі ідеї представляються у вигляді хмари тексту); як прикрасу хмарою статті в блозі, презентації, відео, плакаті і т.д.; при узагальненні навчального матеріалу або рефлексії; при поданні будь-яких правил у вигляді хмари (ключові виділені слова є більш помітними, ніж просто перелік правил).

Використання освітніх сайтів на зразок сайту Британської Ради в Україні (British Councils http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en) в навчальній діяльності вчителя англійської мови в початкових та середніх класах дозволить збагатити скарбничку мультимедійними файлами пісень, казок та ігор за тематичним групуванням та відповідно до ролі відвідувача сайту  (Teaching English (in a role of a teacher) or Learning English (in a role of a pupil)), яку обирають під час реєстрації.

Працюючи з аудіо та візуальним матеріалом вчитель керує навчальним процесом завдяки можливості зупинити пісню чи відтворити знову (play), вимкнути чи увімкнути субтитри (text on/off), що безпосередньо відображається на екрані на навігаційній панелі під малюнком. Крім того, цінним для роботи на уроці буде додатковий матеріал до пісень або казок у форматі PDF, який розташовано нижче.

Працюючи з цим сайтом на уроці або в якості дистанційного засобу підвищення мотивації учнів до навчання, вчитель може використовувати один і той самий ресурс для завдань різного спрямування (наприклад, прослухати пісню та вивчити нові слова до неї можна граючись, відповідаючи на завдання перед початком пісні (завдання: Match the Words and Pictures) та формувати основні мовленнєві навички: говоріння, читання, письмо та аудіювання.

Ще одним цікавим освітнім інтернет ресурсом організації дистанційного навчання є програма Вокі (https://www.voki.com). Вчителі іноземної мови завжди зіштовхуються із проблемою навчання говоріння та правильної вимови. Цей інтернет-ресурс дає можливість перетворити процес навчання на освітню гру, де дитина створює собі анімаційний персонаж (avatar), надає йому відповідного зовнішнього вигляду та обирає мову, якою він буде говорити.

Наступним кроком у цій «грі» є введення тексту, який має озвучити анімаційний персонаж, коли учень обирає мову та стать мовця (наприклад, Пол зі Сполучених Штатів або Лінда з Австралії тощо).

Саме на цьому етапі гра стає навчанням, адже завдання учня не лише прослухати текст, але й відтворити, записавши свій голос на мікрофон. Завдання полягає у максимально наближеному до оригінального відтворенні вимови та інтонації англійського тексту. Для більш старших школярів завданням може бути, на приклад, переслати запис вчителю електронною поштою у форматі MP3, використовуючи програми iTunes або Audacity. Вчитель, в свою чергу, має можливість слідкувати за процесом навчання учнів та контролювати хід виконання поставлених ним завдань.

Без тестів сьогодні не обходиться жоден вчитель. Вибір варіанту з декількох – не єдина можливість: в опитування можна вставляти картинки та відео, змінювати формати завдання майже до безкінечності.

Google Форми – частина офісного інструментарію Google Drive. Мабуть, це один з найшвидших і простих способів створити своє опитування або тест: пишемо завдання, вибираємо тип відповіді (вибір з кількох варіантів, написання власного) – готово! Одержаний тест можна відправити учням електронною поштою або вбудувати на свій блог за допомогою спеціального коду. Для прискорення роботи можна додати плагін Flubaroo - він автоматично перевіряє відповіді учнів і ставить оцінки відповідно до заданих критеріїв. Форми абсолютно безкоштовні – для використання ресурсу потрібно лише мати акаунт Google. Приклади використання Google Форм на уроках англійської мови можна знайти на моєму блозі на сторінках для окремих класів (http://ellapeta9.blogspot.com).

За допомогою Quizlet (https://quizlet.com) також можна створювати тести, в яких учні будуть вибирати вірні відповіді із запропонованих, зіставляти зображення та інформацію або вписувати власні варіанти. Ще цей сервіс корисний тим, що увесь матеріал, який вчитель англійської мови використовує для створення тесту, можна також використати як Flashcards для демонстрації (вивчення чи повторення) матеріалу тієї чи іншої теми (https://quizlet.com/quizlette3206494).

LearningApps.org – онлайновий сервіс, який дозволяє створювати інтерактивні вправи (https://learningapps.org). Їх можна використати на будь-якому етапі уроку, змінити під власні потреби, розробити схожий чи зовсім інший навчальний модуль, створюючи при цьому свої класи з логінами та паролями кожного учня та відстежуючи статистику пройдених тестів з тієї чи іншої теми.

Вправи на сайті подаються у зручному візуальному режимі сітки зображень, навівши на які вказівник миші можна побачити тип вправи та її рейтинг на сайті. Виконання вправи полягає в інтерактивній роботі з об’єктами, розміщеними на екрані. Усі вправи поділено на категорії, які відповідають виду завдання, яке потрібно буде виконати учням: вибір; розподіл; послідовність; заповнення; онлайн-ігри; інструменти. У кожній групі доступно кілька шаблонів вправ, опис та зразки яких можна попередньо переглядати перед тим, як створити власний навчальний ресурс.

Дуже цікавим є використання на уроках англійської мови інтерактивного плакату Glogster (https://www.glogster.com). Основна мета створення плакату полягає не у розміщенні в ньому певної інформації, а те, що ця інформація є наочною, що сприяє ефективності процесу навчання. C:\Users\USER\Desktop\Рисунок1.pngСеред різновидів таких електронних плакатів можна виділити мультимедійні (містять у собі відео- та аудіоінформацію, звичайні ілюстрації, текст), інтерактивні або трьохмірні (мультимедійні плакати, які мають зворотній зв’язок з користувачем, що дозволяє змінювати вигляд даних та спосіб їх відтворення). Інтерактивні плакати з тем «Great Britain» (для учнів 5 та 8 класів) та «Як створити веб-квест»  вбудовано у мій блог перед головною сторінкою (http://ellapeta9.blogspot.com).

Інтеграція  технології Веб-квест розширює сучасні освітні можливості навчального процесу. Зокрема вона є  перспективним напрямом формування  інформаційно-комунікаційної компетенції на уроках англійської мови.

Освітнім Веб-квестом (quest – від  англ. – пошук,  шукати)  називають сайт  в  Інтернеті,  присвячений  певній  темі,  який  складається  з  декількох зв’язаних єдиною сюжетною лінією розділів, насичених посиланнями на інші ресурси Інтернет.

Використання веб-квестів у вивченні англійської мови вимагає від учнів відповідного рівня володіння мовою для роботи  з  автентичними  ресурсами  Інтернет.  У  зв’язку  з  цим  я інтегрую  веб-квест у процес  навчання у якості творчого завдання, що завершує вивчення будь-якої теми. При цьому я супроводжуюю його  тренувальними  лексико-граматичними  вправами  на основі  вивченого мовного  матеріалу,  що  використовується  у  веб-квесті в автентичних ресурсах. Виконання таких вправ інколи випереджає роботу над квестом або здійснюється паралельно з нею. Такий веб-квест дає учням можливість ефективно  використовувати  інформацію,  що  знайдена  в мережі, та спрямований на розвиток навичок аналітичного і творчого  мислення. Результати  виконання  Веб-квесту,  залежно  від  матеріалу,  який вивчається,  учні представляють  у  вигляді  усного  виступу, комп’ютерної презентації, есе, Веб-сторінки тощо.

Створювати веб-квести  можна за  допомогою  спеціальних  сервісів  для розміщення  блогів  (блог-платформ),  серед  яких  є  безкоштовні  служби. Наприклад, http://www.blogger.com; http://www.livejournal.com; http://www.blog.meta.ua.

Дуже зручним у користуванні є конструктор веб-квестів Zunal WebQuest Make (http://zunal.com). Цей сайт англомовний. Можна отримати безкоштовний акаунт, але тільки для створення одного веб-квесту. За більшу кількість потрібно платити. Тут можна знайти більш, ніж 100 шаблонів. Можна приєднувати файли YouTube и GoogleVideos. Приклади веб-квестів для учнів 10 класу з теми «Natural Disasters» та для учнів 5 класу з теми «Around Great Britain» можна знайти на моєму блозі (http://ellapeta9.blogspot.com) на сторінках для 10 та 5 класів.

В наші дня усі учні користуються ІКТ, що спрощує для них процес пошуку інформації, обробки її та представлення в різноманітних презентаційних  формах.  Використання  комп’ютера  як  інструменту  творчої діяльності на уроках англійської мови сприяє підвищенню мотивації до самоосвіти, формуванню нових компетенцій, реалізації креативного потенціалу, підвищенню особистісної самооцінки та розвитку особистісних якостей як учнів, так і вчителів.

 

 

 

docx
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
3670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку