Використання магнітгих полів в медицині

Про матеріал
Можна використати на уроках під час очного, дистанційного або змішаного навчання. Можна використовуватися як вчителями так і учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викорстанння магнітних полів в медицині

Номер слайду 2

Магнітне поле – складова частина,’’електромагнітного поля”, що є окремим видом матерії. Особливість магнітного поля проявляється в його механічному діянні лише на рухомі електричні заряди або на тіла, які мають магнітний момент, незалежно від того, рухаються вони чи ні. Джерелами магнітного поля є рухомі електричні заряди, наприклад, струм у провідниках. Магнітне поле пов’язане з електричним полем. Цей зв’язок проявляється в тому, що при зміні одного з них виникає друге.

Номер слайду 3

В історії людства був час, коли магніт називали ’’каменем кохання”, ’’каменем мудрості”. Розповідають, що в середньовіччі магніт охороняв житла городян від злодіїв, Кусок магніту клали біля дверей, і тоді металеві речі, що їх тримав злодій, міцно прикипали до цього металу. Злодії лякався і тікав. Згодом магніт було передано на користування вченим. Він мав таку гучну славу, що навіть знаменитий Батько механіки або Батько фізики його носив у своєму персні, замість дорогоцінного каменя кусочок дуже сильного магніту.

Номер слайду 4

В даний час в медичній практиці все більш широке застосування знаходять методи немедикаментозного лікування, в тому числі магнітотерапії. Існує широке коло медицинських приладів і пристроїв, методів діагностики і лікування, способів боротьби з різними медичними проблемами, в яких магнітні явища і властивості магнітних матеріалів не тільки з успіхом використовуються, але їх застосування є науково виправданим.

Номер слайду 5

Основні механізми впливу магнітних полів на біологічні організми, щодозволяють розвивати магнітну терапію1) посилення кровотоку і поліпшення кислородтранспортной функції крові(обидва ці явища лежать в основі здатності організму до самовідновлення);2) зміна швидкості міграції іонів кальцію, в результаті чого, з одного боку,кальцій швидше надходить в пошкоджену кісткову тканину (наприклад, припереломах), і вона швидше відновлюється, а з іншого боку, кальцій швидшевимивається з хворого ураженого артритом суглоба;3) зміна кислотно-лужного балансу (p. H) різних рідин в тілі людини і тварин(дисбаланс часто є наслідком патологічного процесу);4) зміна виробітку (найчастіше підвищення) гормонів ендокриннимизалозами;5) зміна ферментної активності і швидкостей різних біохімічних процесів;6) поліпшення макро - і мікрореології крові за рахунок зміни (як правило,зниження) її в'язкості.

Номер слайду 6

Людське тіло з магнітною точки зору являє собою інертний матеріал, завдяки його основної складової - воді. У цілому вода діамагнітна, тобто слабо відштовхується магнітними полями. Під дією МП електрони молекул води можуть злегка коригувати свій рух, створюючи при цьому МП протилежного напрямку, приблизно в тисячу разів менше прикладеної. При видаленні магнітних полів електрони повертаються на свої первинні орбіти, і молекули води знову стають немагнітними

Номер слайду 7

В експериментальних дослідженнях показано, що після дії МП на живі організми в умовах гіпоксії істотно підвищується їх виживання. Гемомагнітотерапія досить широко використовується в клініці в умовах відділень інтенсивної терапії при лікуванні критичних станів. Так, магнітну обробку крові застосовують у комплексному лікуванні хворих сепсисом, ускладненим синдромом гострого легеневого пошкодження. Лікувальний ефект магнітотерапії пов'язаний з нормалізуючим впливом змінного МП на стан еритроцитарних мембран та судинну стінку, що призводить до поліпшення кислородтранспортной функції крові і, як наслідок, більшої стійкості організму до гіпоксії.

Номер слайду 8

Тепер магнітне поле використовується у медицині для виймання дрібненьких кусочків заліза, що потрапить в око, або осколків від розриву снаряду чи гранати, які застряли недалеко від поверхні тіла. Магнітне поле широко використовується також для лікування ряду захворювань. Вам, певно, доводиться чути про такі апарати як ВЧ, УВЧ, рентген та інші, що створюють магнітне поле. Коли в людини раптово зупинилося серце, масаж часто примушує його знову забитися. Але масаж серця можна робити тоді, коли відкрита грудна клітка. А якщо під руками немає хірургічних інструментів? Група лікарів з Медичного центра Брукліна. пропонує ввести в серцевий м'яз розчин дуже дрібного порошку заліза і потім підвести до грудей потужний електромагніт. Під дією магнітного поля частинки заліза почнуть рухатися і потягнуть за собою м’язові волокна... Коли магнітне поле змінне, можна добитися, що м'яз почне скорочуватись в потрібному ритмі. За допомогою магнітного поля дослідники примушували серце собаки битися протягом чотирьох годин. Можливо, настане такий час, коли магнітне поле є допомагатиме хірургові лікувати серце. Спостереження показати, що магнітне поле є у кожного чоловіка. Але дуже слабке. Так, згинаючи і розгинаючи руку, людина створює на своїй поверхності магніт. Напруженість магнітного поля серця дуже мала. Магнітне поле серця являється змінною величиною, виникаючою одночасно з його електричною активністю. Отже, магнітне поле прийшло на службу до людини

Номер слайду 9

Інформацію було взято з http://www.zhu.edu.ua/

Номер слайду 10

pptx
Додав(-ла)
Макарчук Олена
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку