Використання настільних ігор з попередження та інформування здобувачів освіти з проблеми торгівлі людьми

Про матеріал
Розглянемо проблему торгівлі людьми, проаналізуємо причини та наслідки цього явища, поговоримо про власну безпеку щодо виїзду за кордон та виробимо навички відповідальної поведінки. На занятті ми використаємо настільна гра «Рожеві окуляри»
Перегляд файлу

Використання настільних ігор з попередження та інформування здобувачів освіти з проблеми торгівлі людьми

 

1. Тренер: Сьогодні з вами ми розглянемо проблему торгівлі людьми, проаналізуємо причини та наслідки цього явища, поговоримо про власну безпеку щодо виїзду за кордон та виробимо навички відповідальної поведінки. На занятті ми використаємо настільна гра «Рожеві окуляри».

2. Знайомство «Подорож за кордон» (10 хв.)

Ви по черзі називаєте своє ім’я та на першу літеру свого ім’я  країну, в якій вони хотіли б деякий час попрацювати чи пожити. Після того, як всі представлення закінчені,

Тренер просить підняти руку:

       тих, хто вже бував у названій країні,

       тих, хто знає мову, якою розмовляють у цій країні,

       тих, хто знає законодавство визначеної країни,

       тих, хто обізнаний з культурними, релігійними традиціями місцевого

       населення.

Запитання для обговорення:

       Чи може це бути фактором ризику для нас? та потрапляння в небезпечну ситуацію?

       Як ви думаєте, чим відрізняються від нас люди, які їдуть у пошуках щастя за кордон?

       Їхні думки та сподівання схожі на наші? Чим?

Можливо дехто із вас і не здогадується, що ця проблема існує у всьому світі і набуває глобальних масштабів. Тож мета нашої зустрічі полягає в тому, щоб ми ще більше дізналися про торгівлю людьми, усвідомили гостроту проблеми, визначили причини, форми та ознаки цього явища, розкрили шляхи попадання до цієї ситуації. І все це ми робимо для того, щоб попередити чи унеможливити ваше попадання у так зване рабство. Адже торгівля людьми неабияк стосується нашої держави. 

3. Мозковий штурм «Торогівля людьми – це…»

Зараз кожен по черзі назве по 1 асоціації на поняття «торгівля людьми».

Торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина; вербування, переміщення, переховування, передача  або  одержання людини,  вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з  використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства,  з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

4. Перегляд мультфільму «Дві маленькі дівчинки» (2:33хв.)

Обговорення:

-         Які шляхи потрапляння у ситуацію торгівлі показано в мультфільмі? (обман/фальшиві обіцянки, дозвіл членів сім’ї, вплив знайомих)

-         Які шляхи потрапляння у ситуацію торгівлі ви знаєте ще? (агенства: туристичні, шлюбні, модельні, викрадення, фіктивний шлюб; туризм, відпочинок; мережа Інтернет; навчання; усиновлення)?

-         Які методи вербування показані в мультику? (родичі, близька людина)

-         Які методи вербування вам ще знайомі? (оголошення в газетах, по радіо, через Інтернет, поодинокі вербування у барах, кафе, нічних клубах, реклама щодо роботи та навчання за кордоном)

5. Використання настільної гри «Рожеві окуляри»

Перед вами дуже цікава гра, що має назву " Рожеві окуляри ".  Під час гри ми будемо отримувати відповіді на запитання за принципом «міф чи реальність», тому рожеві окуляри символізують те, наскільки привабливими можуть здаватися різні пропозиції на життєвому шляху кожної людини.

Гра складається із 96 карток, з них:

            48 карток-запитань;

            48 карток-відповідей.

Картки поділені на 4 кола, а саме:

  1.        Коло А «Визначення проблеми торгівлі людьми» (термінологія, причини поширення у світі і в Україні);
  2.        Коло Б «Шляхи потрапляння українських громадян до тенет торгівлі людьми»;
  3.        Коло В «Основні права людини. Правила безпечної поведінки для уникнення ситуацій, пов'язаних з торгівлею людьми»;
  4.        Коло Г «Профілактика, консультування, психологічна підтримка. Поради щодо виїзду за кордон».

Інструкція: «Кожному з вас роздається 1 картка. Починає гру гравець, у якого картка № 1. Ви зачитуєте питання та варіанти відповідей та зазначаєте правильний варіант. Потім запитуємо у всіх гравців чи вони погоджуються з цим варіантом. Якщо гравець не знає відповіді на запитання, йому допомогає група. Потім гру продовжує гравець, номер якого зазначений у відповіді.» Гра триває поки всі 12 карток не будуть викладені в коло за годинниковою стрілкою. Про правильність відповідей свідчить варіант відповідь картки № 12 яка, вказує що переходимо до картки № 1.

Отож, розпочали!!!

6. Формування правил безпечного виїзду за кордон

Зігравши у настільну гру “Рожеві окуляри”, давайте разом з вами сформулюємо правила безпечного виїзду за кордон та зберемо валізу в дорогу, щоб убезпечити себе.

 Правила безпечного виїзду і перебування за кордоном

1. Робота повинна бути легальною.

2. Фірма-посередник повинна мати ліцензію на працевлаштування.

3. У паспорті повинна бути робоча віза.

4. Контракт повинен бути складений в зрозумілій формі, в ньому не повинно бути незрозумілих або двозначних пунктів.

5. Потрібно знати точну адресу майбутньої роботи (залишити його рідним і друзям), а також дані осіб або фірми, які вас працевлаштовували.
6. Рідні повинні знати, куди ви їдете.

7. Квитки повинні бути в обидві сторони (зворотній з відкритою датою).

8. Не можна нікому віддавати свій паспорт.

9. Потрібно зробити ксерокопії всіх важливих документів: паспорта, візи, контракту та ін.

10.Залиште рідним свою останню фотографію.

11.Домовтеся з рідними про умовну фразу, яка дасть їм зрозуміти, що з вами щось сталося.

12.Підтримуйте постійний зв'язок з родиною.

13. Дізнайтеся телефон українського посольства в тій країні, куди ви їдете, і телефони служб, які можуть надати допомогу. Якщо щось трапиться з паспортом, потрібно звертатися до дипломатичного представництва своєї країни.

14.Візьміть з собою розмовник або словник.

Торгівля людьми –– третій по прибутковості після торгівлі зброєю та наркотиками вид злочинної діяльності. За оцінками ООН, виключно на торгівлі людьми організовані злочинні угрупування заробляють 3,5 млрд. доларів щороку.

Незважаючи на те, що держави вживають заходів для попередження та запобігання цьому явищу, воно продовжує катастрофічно поширюватися в нашому суспільстві. Особливо загрозливою стає ситуація у сфері торгівлі дітьми та жінками.

В Україні проблема торгівлі дітьми загострюється у зв’язку з тим що зовні такі діяння мають вигляд усиновлення неповнолітніх іноземцями. Ще однією складністю є відсутність двосторонніх договорів між Україною та іншими державами в галузі боротьби з цим злочином, внаслідок чого унеможливлюється його розкриття. На мою думку, світова спільнота повинна впроваджувати в життя справді дієві механізми для запобігання торгівлі людьми, а не лише декларувати загальні принципи таких дій. Щодо України, то необхідно провести офіційні дослідження з метою наступного вдосконалення законодавства у цій сфері та підвищення ефективності його застосування.

А вам всім я бажаю, щоб ви ніколи не стали жертвою торгівлі.

Види торгівлі: Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 року дає визначення поняття торгівлі людьми шляхом перелічення діянь, що входять до її складу. Так, відповідно до статті 149 КК під торгівлею людьми розуміється:

продаж чи інша оплатна передача людини;

здійснення стосовно людини будь-якої іншої незаконної угоди, пов’язаної із законним чи незаконним переміщенням за її згодою або без згоди через державний кордон України для подальшого продажу чи іншої передачі іншій особі..

Окрім цього, кінцевою метою даної форми торгівлі людьми є сексуальна експлуатація людини, використання її в порнобізнесі, втягнення у злочинну діяльність, залучення в боргову кабалу, усиновлення (удочеріння) в комерційних цілях, використання у збройних конфліктах, експлуатація її праці.

Сексуальна експлуатація — це один з видів експлуатації праці людини, зокрема в галузі проституції чи в суміжних з нею сферах.

Використання в порнобізнесі –– це фактичне використання людини для створення предметів порнографічного характеру, незалежно від її ролі в даному процесі.

Втягнення у злочинну діяльність –– це дії, пов’язані з безпосереднім психічним чи фізичним впливом на особу та вчиненні з метою викликати у неї прагнення взяти участь в одному чи кількох злочинах. При цьому можуть використовуватись різноманітні способи впливу .

Залучення в боргову кабалу –– фактичне поставлення особи в стан

повної рабської залежності іншої особи. Експлуатація такої особи триває до тих пір, поки вона не відпрацює свій “борг” (у більшості випадків –– ціну, яку за неї було сплачено та витрати пов’язані з її утриманням).

Усиновлення чи удочеріння в комерційних цілях –– це оформлення спеціальним юридичним документом встановлення батьківської опіки над дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою подальшого їх використання для отримання доходів (у жебракуванні, занятті азартними іграми чи для подальшого укладення щодо них угод пов’язаних з фактичною передачею права власності ). Використання у збройних конфліктах використання особи для виконання нею бойових завдань, пов’язаних з поваленням державної влади або порушенням суверенітету і територіальної цілісності інших держав тощо.

Послідовність дій:

вербування (як правило воно здійснюється шляхом підкупу, обману, викрадення, зловживання владою чи залежним становищем жертви, погрози чи іншого виду примусу);

транспортування (тобто перевіз “живого товару” до країни –реципієнта);

передача (купівля-продаж, обмін чи інші оплатні або безоплатні форми передачі “права власності” на людину);

експлуатація (примушування до заняття проституцією, використання у порнобізнесі, залучення у злочинну діяльність тощо).

Торгівлю людьми, залежновід мети, можнаподілитина:

торгівлюжінками і дітьми з метою використанняїх в сексуальнихцілях (для виробництвапорнографічнихматеріалівчизайняттяпроституцією);

торгівля людьми з метою експлуатації їх праці;

торгівля людьми з метою залучення в боргову кабалу;

торгівля людьми з метою використання у збройних конфліктах;

торгівля з метою втягнення у злочинну діяльність;

торгівля дітьми з метою усиновлення (удочеріння) в комерційних цілях.

Методи торгівлі,або шляхи попадання:

1.Боргова кабала- фінансові зобов’язання, де праця використовується для того щоб виплатити борг.

2.Ізоляція- обмеження, відокремлення, супровід.

3.Конфіскація документів.

4.Використання погроз насильства

5.Контроль фінансів, забирають заробіток

 

 

docx
Додав(-ла)
Чуприна Марина
Пов’язані теми
Психологія, Розробки уроків
Додано
30 квітня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку