"Використання нестандартних форм роботи під час перевірки якості знань учнів "

Про матеріал
Розробки уроків у 6-му, 7-му, 8-му класах. Дані уроки надають змогу узагальнити та систематизувати знання учнів з усіх тем курсу біології , розвиваючи при цьому логічне мислення, пам'ять . Допомагають закріпити вміння роботи з додатковими джерелами пошуку необхідної інформації; прищеплюють навички самостійної роботи, виховують інтерес учнів до вивчення біології й розвивають вміння діяти у нестандартній ситуації.
Перегляд файлу

  

Харківська районна державна адміністрація

Відділ освіти

Стрілечанська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

Харківської районної ради Харківської області

 

Коритна Н.О.

 

 

                                                                            

У збірнику вміщено

Розробки уроків у 6-му, 7-му, 8-му класах. Дані уроки надають змогу узагальнити та систематизувати знання учнів з усіх тем курсу біології , розвиваючи при цьому логічне мислення, пам'ять . Допомагають закріпити вміння роботи з додатковими джерелами пошуку необхідної інформації; прищеплюють навички самостійної роботи, виховують інтерес учнів до вивчення біології й розвивають вміння діяти у нестандартній ситуації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Урок є основною формою організації навчально-виховної роботи вчителя з класом – постійним, однорідним за віком та підготовкою колективом дітей – за державною програмою, твердим розкладом і в шкільному приміщенні.

На уроках біології учні під керівництвом учителя систематично і послідовно відповідно до програми набувають теоретичних знань і практичних вмінь і навичок, а також елементів всебічного розвитку особи. На уроках закладається фундамент світогляду молодого покоління.

Основний навчальним матеріал вивчається під час уроку, з ним пов`язані інші форми викладання біології. Під час уроку виникає потреба у проведенні екскурсій, дослідів і спостережень у природі, проведенні виховних заходів.

Саме під час уроку розв`язуються основні завдання навчання і виховання. Зміст його повинен відповідати вимогам науковості і доступності, мати ідейну спрямованість і сприяти вихованню світогляду. Велику увагу вчитель приділяє вивченню обсягу навчального матеріалу, для того щоб учні могли засвоїти його під час уроку. Вивчення нового матеріалу відбувається в органічному поєднанні з раніше вивченим. Тим самим досягається планомірний і послідовний розвиток біологічних понять.

Останнім часом у практику роботи вчителя впроваджуються нетрадиційні форми організації навчально-виховного процесу. Як свідчать результати досліджень та практичний досвід, їх запровадження забезпечує підвищення активності навчально-пізнавальної діяльності учнів, формування самостійності мислення, розвиток творчості.

Відповідальне ставлення до навчання проходить складний і довгий шлях — від простого і якісного виконання вимог учителів до складної системи самостійних дій учня, націлених на вдосконалення навчальної роботи, яка визначається, в основному, внутрішніми факторами і світоглядом, що формується, розумінням суспільного обов'язку, життєвою метою, пізнавальними потребами, інтересами, тобто Ідейною спрямованістю І активністю особистості в навчальному процесі.

Від рівня виховання відповідального ставлення до навчання підлітків залежить рівень і характер їхньої активності в процесі оволодіння знаннями, цілеспрямованості, працелюбності, самореалізації. Відповідальне ставлення до навчання, яке є результатом цілісного формування особистості, стає фактором подальшого розвитку цієї особистості, впливає на підвищення рівня її самоорганізації в галузі навчання і в житті загалом.

Дуже важливо для кожного вчителя володіти тією сукупністю прийомів та засобів, за допомогою яких у школярів у процесі навчання виховується воля, виробляється зосередженість, виникає бажання вчитися, долати труднощі.

Для кожного вчителя основним завданням є підключити учня до активної та самостійної діяльності, поставити його в позицію суб'єкта цієї діяльності, який несе за неї відповідальність. Тільки тоді, коли ми даємо учневі можливість діяти самостійно, ми можемо виховати у нього відповідальність. Практична самостійна діяльність — це найважливіша умова формування відповідальності. Ось чому таким важливим фактором є взаємодія вчителя та учня на уроці. Зацікавленість, викликана вчителем на уроці, як тимчасовий психічний стан, за певних умов може перерости в стійкий інтерес до знань чи предмета .

Для організації колективної пізнавальної діяльності в дослідній роботі ми використовували нестандартні уроки: урок-конференцію, урок-консультацію, інтегровані уроки тощо.

Саме такі уроки містять в собі елементи майбутніх технологій, які при групуванні їх у певну систему, що грунтується на глибокому знанні потреб, інтересів та здібностей учнів, можуть стати дійсно інноваційними.

Найбільш поширені такі форми нестандартних уроків:

1. Інтегрований урок. Як правило, такий урок проводять два вчителі. Вони спільно здійснюють актуалізацію знань за двома напрямами опитування (якщо це потрібно), виклад нового матеріалу тощо. Найчастіше поєднуються такі предмети, як історія-географія, історія-література, історія-іноземна мова.

2. Дослідницький урок та лабораторно-практичні роботи. Їхня мета полягає в одержанні навчальної інформації з першоджерел. Ці уроки розвивають спеціальні вміння і навички, стимулюють пізнавальну активність та самостійність. Учні вчаться працювати з історичними документами, підручниками, періодичною пресою.

3. Рольова гра. Вона вимагає від учнів прийняття конкретних рішень у проблемній ситуації в межах ролі. Кожна гра має чітко розроблений сценарій, головну частину якого необхідно доопрацювати учням. Отже, пошук вирішення проблеми залишається за школярами.

4. Театральна (театралїзована) вистава. На відміну від рольової гри, вистава передбачає більш чіткий сценарій, який регламентує діяльність учнів безпосередньо на уроці і збільшує Їхню самостійність під час підготовки сценарію. Театралізовані вистави спрямовані на те, щоб викликати інтерес до навчання. Вони опираються на образ не мислення, фантазію, уяву учнів.

Отже, яким чином можна використовувати існуючі технології або їхні елементи у власній педагогічній практиці? Передусім нагадаймо, що ефективною може бути лише інноваційна технологія, тобто та, яка грунтується на потребах та інтересах учнів. А для цього:

1. Спробуйте дізнатися про своїх учнів якнайбільше: що їм подобається, а що ні у викладанні теорії? Що значить для них бути "цікавим"? Які види діяльності їм більше до вподоби? Чи відчувають вони себе на уроці розкутими? Чи є вних здібності, про які ви ще не знаєте? .

2. Спробуйте змінити стиль викладання. Частіше звертайтеся до учнів з пропозицією і заохоченням: "Добре, що ти це зробиш,"Спробуй, подумай, чи буде тобі цікаво?", "Ти добре вмієш це робити". І відмовтесь від нарікань.

3. Зверніть увагу на те, як викладають ваші колеги, які прийоми і методи застосовують, яким формам навчання надають перевагу.

4. Поділіться з учнями своїми міркуваннями. Зверніть увагу на Їхню інформацію - це підкаже, як вам діяти.

5. Пам'ятайте, що діти дуже чутливі до брехні та несправедливості.

6. Аналізуйте свої дії. Спробуйте систематизувати знахідки. Зіставте їх із досвідом інших. Зважте, може, це - елемент нової технології.

У своїй педагогічній практиці я майже на кожному уроці використовую нестандартні форми роботи з метою зацікавлення дітей, спонукання їх до творчої активної дії. На уроках біології, обираючи теми для нестандартного уроку, звертаю увагу на її актуальність.

        Правильна побудова нетрадиційного уроку має не тільки навчальне, а й виховне значення, сприяє не лише засвоєнню знань, а й формуванню зібраності, організованості та дисципліни учнів. Тому урок має відповідати організаційним, дидактичним, психологічним, етичним та санітарно-гігієнічним вимогам, які тісно пов'язані між собою, доповнюють одна одну.

     В збірці представлені  розробки нестандартних  уроків біології. Це уроки узагальнення та систематизації знань , що побудовані у вигляді гри «Біологічне лото». 

    Зміст уроків та методи і прийоми їх проведення дібрано так, щоб зацікавити учнів; розвивати їхні нахили та здібності, активізувати мислення, пізнавальну діяльність, створюють атмосферу співтворчості, більш міцному засвоєнню знань та підвищують інтерес учнів до природничих наук.

   Такий підхід активізує розумову діяльність учнів, а значить приводить до нестандартних рішень, легкому засвоєнню основних біологічних понять та закономірностей.

   Нестандартні уроки для учнів і для вчителя - це «педагогічна майстерня»,  це  можливість їм розкрити  знання, вміння,  проявити свою творчість.

Сподіваюся, що пропоновані розробки стануть для вчителів біології ще однією можливістю  самореалізації, творчого підходу до своєї праці, поштовхом для подальшого фахового зростання.

                               

 

 

C:\Users\1F1D~1\AppData\Local\Temp\Rar$DI08.807\63daf16cc664.png

 

 

 

 

 

 

 

БІОЛОГІЧНЕ   ЛОТО

Урок – гра у  6  класі

Мета : - узагальнити та систематизувати знання учнів з усіх тем курсу біології у 6 класі;

  • розвивати логічне мислення, пам'ять ;
  • закріпити вміння роботи з додатковими джерелами пошуку необхідної інформації;
  • прищеплювати навички самостійної роботи;
  • формувати емоційно-ціннісне ставлення учнів до навколишнього середовища;
  • виховувати інтерес учнів до вивчення біології й розвивати вміння діяти у нестандартній ситуації.

Обладнання : гра «Лото», роздатковий матеріал (додаток 1).

Тип уроку: нестандартний урок – гра.

 

Умови проведення

 

  1. Кожному учню видається однакова початкова сума умовних грошей (50 уч.од.).
  2. Учень має право придбати в банку 1-2 картки для участі в грі.
  3. Вартість однієї картки складає 20 одиниць.
  4. Помічник почергово оголошує номери питань.
  5. Учні знаходять номери питань на картці й для закриття номера повинні дати правильну відповідь на поставлене вчителем запитання.
  6. Якщо учень не знає правильної відповіді, він може її купити у товариша за

10 уч.од.. У разі неправильної відповіді гроші йдуть у банк. Можна придбати правильну відповідь у банку за 20 од..

  1. Перемагає той учень, який першим закрив усі номери на своїй картці, він забирає увесь банк.
  2. Решта учнів підраховують кількість правильних відповідей на картці, кількість умовних грошей та відповідно оцінюються.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент .

            ІІ. Актуалізація опорних знань.

           ІІІ. Гра «Біологічне лото».

ПИТАННЯ

  1. Що вивчає наука ботаніка? (рослинний світ)
  2. Що таке клітина ? (структурно-функціональна одиниця усіх живих організмів)
  3. Як називається корінь, що розвивається від пагона чи листочка? (придатковий)
  4. Листочок, що не має черешка . (сидячий)
  5. Чим відрізняється плід від коренеплоду? (плід містить насіння)
  6. Зачатковий пагін, який ще не розвинувся, на верхівці котрого міститься конус наростання. (брунька)
  7. Осьова частина квітки, яка виносить її для запилення. (квітконіжка)
  8. Спеціалізований квітконосний пагін, несе квітки й видозмінені листки. (суцвіття)
  9. Батьківщина картоплі. (Південна Америка, узбережжя Чілі та Перу)
  10.  Довголітній соняшник, що утворює бульби. (топінамбур)
  11.  Де знайти в лісі йод і вату? ( мох сфагнум)
  12.  Які рослини відганяють комах? (полин, чистотіл)
  13.  Де знайти зубну пасту в лісі? (м’ята, відвар кори дуба)
  14.  Пухкий родючий шар землі. ( грунт )
  15.  Якою буває будова тіла водорості? (талом одноклітинний, багатоклітинний, колоніальний)
  16.  Із мішка – на забаву, із пляшки – на приправу. (соняшник)
  17.  Хто є «батьком» ботаніки? (Теофраст)
  18.  Коли можна знайти квітку папороті? Чому? (ніколи, папороті не цвітуть)
  19.  Яке дерево з хвойних неможливо переправляти сплавом, чому? (модрина важча за воду, тому тоне)
  20.   Яка ягода найбільша? (кавун)
  21.  Який найстрашніший ворог лісу? (пожежа)
  22.  З якого дерева робив свої скрипки Страдиварі? (білий клен, явір)
  23.  У якій країні вперше було вироблено папір?(Китай)
  24.  Квіти яких рослин схожі на метелика? (горох, квасоля)
  25.  Які рослини відносять до класу Однодольні? (насіння яких має одну сім’ядолю)
  26.  Які рослини відносять до класу Дводольні? (насіння яких має дві сім’ядолі )
  27.  Яка різниця між вищими та нижчими рослинами? (нижчі мають таломну будову, вищі – корінь і пагін)
  28.  Яке запліднення у квіткових рослин? (подвійне)
  29.  Назвіть основні типи кореневих систем. (мичкувата і стрижнева)
  30.  Яка зернова рослина росте у воді? (рис)
  31.  Які рослини називають покритонасінними? (рослини, що мають квітку, плід, насіння)
  32.  Як називається частина однодольної рослини із запасом поживних речовин? (ендосперм)
  33.  Для якої групи рослин характерні дугове і паралельне жилкування? (однодольні)
  34.  При розростанні яких коренів утворюється коренеплід? (головного)
  35.  Чому кімнатні рослини розмножуються переважно вегетативно? (немає комах)
  36.  Назвіть групу організмів, що складаються з однієї клітини без оформленого ядра. (бактерії)
  37.  З якої злакової рослини виготовляють вудочки? (бамбук)
  38.  Яка рослина зображена на гербі міста Києва? (каштан)
  39.  Яка рослина виліковує від 99 хвороб? (звіробій)
  40.  За якими ознаками у міському парку можна оцінити чистоту повітря? (за наявністю лишайників)
  41.  Яка рослина з голонасінних є живою копалиною? (гінкго)
  42.  Що є легенями планети? (ліси)
  43.  Як називається наука, що вивчає гриби? (мікологія)
  44.  Як називається процес утворення органічних речовин? (фотосинтез)
  45.  Назвіть квіткові рослини, що є символами України. (барвінок, волошка, чорнобривці, мальви)
  46.  У якої квіткової рослини найменша квітка? (ряска)
  47.  Королева серед квітів. (троянда)
  48.  В яких рослин квіти розкриваються вночі? (матіола, тютюн запашний)
  49.  Яка квітка чотири рази змінює забарвлення? (медунка)
  50.  Хто був першим російським «розистом» і вивів троянду «цариця світу»? (І.В. Мічурін)
  51.  Хто з учених уперше запровадив квітковий годинник? (Карл Лінней)
  52.  Богиня рослинного світу. (Флора)
  53.  Як називається наука про дерева? (дендрологія)
  54.  Дерева – найкращі пилососи. (тополі)
  55.  Яке дерево замість листя скидає кору? (евкаліпт)
  56.  Скільки видів грибів налічується на всій земній кулі? (понад 100 тисяч видів)
  57.  Золоте правило грибника. (ніколи не збирати сумнівні гриби)
  58.  Гриби-паразити , що руйнують дерева. (трутовики)
  59.  Які гриби змушують тісто сходити? (дріжджі)
  60.  Які відділи водоростей вам відомі? (червоні, бурі, синьо-зелені, діатомові тощо)
  61.  Що таке розмноження? (процес відтворення собі подібних)
  62.  Що таке симбіоз? (форма спільного існування двох організмів різних видів)
  63.  Які організми називають автотрофними  за способом живлення? (організми , які самі виробляють з неорганічних речовин органічні)
  64.  Які організми є гетеротрофами? (організми, що живляться готовими органічними речовинами)
  65.  Які бактерії є корисними для людини? (молочнокислі тощо)
  66.  У якій клітинній  рослин міститься хлорофіл? (хлоропласти)
  67.  Що таке талом (слань)? (вегетативне тіло лишайників, що складається з гіфів гриба, між якими розкидані клітини водорості)
  68.  Чи мають мохоподібні справжні корені? (ні, вони мають ризоїди – ниткоподібні безбарвні вирости, що складаються з однієї або послідовного ряду клітин)
  69.  Що таке гаметофіт?(рослини, на яких утворюються гамети)
  70.  Що таке спорофіт? (рослини, на яких утворюються спори)
  71.  Назвіть основні родини квіткових рослин.(Хрестоцвіті, Розові, Бобові, Пасльонові, Складноцвіті, Лілійні, Злакові )
  72.  Чи може відбуватися фотосинтез без хлорофілу? (ні, бо хлорофіл є основним з фото синтезуючих пігментів)
  73.  Як поширюються в природі спори грибів? (спори грибів дуже дрібні та легкі, тому їх розносить втер, комахи, слимаки, тварини)
  74.  Що таке ярусність?(розташування різних видів рослин у просторі)
  75.  Назвіть форми запилення квіток. (перехресне запилення, самозапилення, штучне запилення)
  76.  Які функції в листовій пластинці виконують жилки? (жилки є провідними пучками листя, по яких пересуваються розчини органічних речовин)
  77.  Назвіть рослини, які утворюють плід кістянка. (вишня, абрикос)
  78.  Які життєві форми переважають у однодольних рослин? (трав’янисті рослини)
  79.  Який тип суцвіття має конвалія? (китиця)
  80.  У яких рослин зелені квіти? (кропива, лобода)
  81.  Яка квіткова рослина є геологом, указує на родовище вапняку? (Венерин черевичок)
  82.  Яка рослина має підземні квіти і плоди? (арахіс)
  83.  Із якого дерева роблять фортепіано? (ялина)
  84.  Дерево, що має найбільшу крону. (фікус, дає затінок на 7 км)
  85.  Який овоч чемпіон за вмістом вітамінів? (червоний болгарський перець)
  86.  Яким овочем у давнину карали лінивих учнів? (горох)
  87.  Коли і ким була завезена в нашу країну картопля? (Христофор Колумб, Америка)
  88.  Найбагатша на мідь ягода. (аґрус)
  89.  Який овоч найсолодший? (часник, містить 26% цукру)
  90.  Які функції виконує ядро в клітині? (збереження і передача генетичної інформації, організація та регуляція усіх процесів у клітині)
  91.  Що станеться, якщо нитку спірогири розірвати навпіл? (утвориться нова водорість, бо розмножується спірогира вегетативно – розривом чи розпаданням ниток на окремі ділянки)
  92.  Яка водорість є джерелом йоду? (ламінарія)
  93.  Назвіть типи розташування листків на стеблі. (почергове, супротивне, мутовчате)
  94.  Як називається листок, який не має черешка? (сидячий)
  95.  Перелічить складові частини тичинки. (тичинкова нитка, пиляк)
  96.  Яку роль відіграє аромат квітів у процесі запилення? (приваблює комах)
  97.  До якої родини належить горох посівний? (родина Бобові)
  98.  Чим визначається родючість ґрунту? (вмістом гумусу)
  99.  Що таке Червона книга? (документ, до якого внесено списки зникаючих та рідкісних представників рослинного та тваринного виду)

100.Що вивчає наука альгологія? (водорості)

VІ. Підведення підсумків уроку.

Нагородження переможців (додаток 2)

V. Домашнє завдання.

 

 

 

 

 

 

 

БІОЛОГІЧНЕ   ЛОТО

Урок – гра у  7  класі

Мета : - узагальнити та систематизувати знання учнів з усіх тем курсу зоології у 7 класі;

  • розвивати логічне мислення, пам'ять ;
  • закріпити вміння роботи з додатковими джерелами пошуку необхідної інформації;
  • прищеплювати навички самостійної роботи;
  • виховувати любов до природи, екологічну свідомість;
  • виховувати інтерес учнів до вивчення біології й розвивати вміння діяти у нестандартній ситуації.

Обладнання : гра «Лото», роздатковий матеріал (додаток 1).

Тип уроку: нестандартний урок – гра.

 

Умови проведення

 

  1. Кожному учню видається однакова початкова сума умовних грошей (50 уч.од.).
  2. Учень має право придбати в банку 1-2 картки для участі в грі.
  3. Вартість однієї картки складає 20 одиниць.
  4. Помічник почергово оголошує номери питань.
  5. Учні знаходять номери питань на картці й для закриття номера повинні дати правильну відповідь на поставлене вчителем запитання.
  6. Якщо учень не знає правильної відповіді, він може її купити у товариша за

10 уч.од.. У разі неправильної відповіді гроші йдуть у банк. Можна придбати правильну відповідь у банку за 20 од..

  1. Перемагає той учень, який першим закрив усі номери на своїй картці, він забирає увесь банк.
  2. Решта учнів підраховують кількість правильних відповідей на картці, кількість умовних грошей та відповідно оцінюються.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент .

            ІІ. Актуалізація опорних знань.

           ІІІ. Гра «Біологічне лото».

ПИТАННЯ

1.Назвіть системи органів тварин. (опорно-рухова, травна, нервова, видільна,

    серцево-судинна тощо)

2. Назвіть представників підцарства Найпростіші. (амеба

   звичайна,форамініфери,евглена зелена,інфузорія туфелька,малярійний

   плазмодій)

3. Де зимують раки? (у норах)

4. У якої комахи орган слуху на ногах? (у коника)

5. Який метелик пищить? (мертва голова)

6. Яка тварина допомагає виготовляти чорнила? (каракатиця)

7. Які безногі ящірки зустрічаються в Україні? (мідянка, жовтопузик)

8. Яка з цих тварин існувала ще до динозаврів : акула, вівця, білка? (акула)

9. Хто  є основоположником зоології? (Аристотель)

10. Що таке мутуалізм? (взаємовигідна форма співіснування)

11.Морська риба, яка за формою нагадує шахову фігуру. (морський коник)

12. Чим вкрите тіло плазунів ? (сухою шкірою, яка майже не містить залоз)

13. Скільки камер має серце крокодила ? (чотири)

14. Назвіть органи дихання земноводних. (легені, шкіра)

15. Найбільша ящірка. (варан)

16. Які тварини сплять з розплющеними очима ? (змії, бо їхні повіки зрослися)

17. Хто кує в зозуль – самець чи самка ? (самець)

18. Яка пташка може літати хвостом вперед ? (колібрі)

19. Назвіть представника Кишковопорожнинних. (гідра)

20. Як називається розширення стравоходу у голуба ? (воло)

21. Високий гребінь грудини, що збільшує площу прикріплення грудних м’язів у 

     скелеті птахів. (кіль)

22. Чим утворено покрив тіла птахів ? (пір’ям)

23. Яке місто має назву хижого птаха? (Орел)

24. У назві якого птаха сорок літер? (сорока)

25. До якого ряду птахів належать лебеді ? (гусеподібні)

26. Чим вигодовують своїх дитинчат ссавці? (молоком)

27. Орган , в якому розвивається зародок плацентарних ссавців. (матка)

28. Яка кількість камер серця у ссавців? (чотири)

29. Довгі чутливі волоски, що є органами дотику ссавців. (вібриси)

30. Куполоподібний м’яз, що характерний лише для ссавців. (діафрагма)

31. Чим живиться гідра прісноводна? (дрібними водними тваринами)

32. Середовище існування плоский червів. (у прісних і морських водоймах, у

      вологому підстилці тропічних лісів, ведуть паразитичний спосіб життя)

33. Назвіть представників типу Плоскі черви, що є паразитують в організмі

      людини.(Печінковий сисун)

34. Шляхи зараження аскаридою. (до організму хазяїна потрапляють із 

      немитими овочами, ягодами, фруктами, водою)

35. Дайте визначення процесу розмноження. (властивість організмів

     відтворювати собі подібних)

36. Які організми є автотрофами?( організми, що синтезують із неорганічних

      речовин  всі необхідні для життя органічні сполуки, використовуючи енергію

     фотосинтезу чи хемосинтезу )

37. Які організми є гетеротрофами? (організми, які живляться готовими

     органічними речовинами)

38. Чим живиться дощовий черв’як? (гниючими рештками рослин, які ковтає

      разом  із землею)

39. Що це за тварина? Тіло довжиною до 20 см, на кінцях поступово звужується, в

      попередньому розрізі кругле, білого або світло-жовтого кольору, вкрите

      цільною оболонкою. (Аскарида, круглі черви)

40. В який період історичного розвитку з’явились перші черевоногі?                                 

                (у  кембрійський)

41. Кровоносна система у молюсків….. (незамкнена)

42. Яка органічна речовина складає основу покривів членистоногих ? (хітин)

43. Яке значення має бічна лінія для риб? (з її допомогою риби здатні сприймати

      зміни тиску води в навколишньому середовищі і низькочастотні коливання)

44. Назвіть функцію плавального міхура у риб. (забезпечує  плавучість)

45. Назвіть тварину. Тіло витягнуте, округле в поперечному перерізі; має

      кільцеподібні перетяжки; на черевній частині є тонкі, пружні щетинки.

      (Дощовий черв'як, тип кільчасті черви)

46. Назвіть основні складові ланцюга живлення. (продуценти, консументи,

      редуценти)

47. Основна систематична одиниця. (вид)

48. До назви якої тварини входить частина скелету? (черепаха)

49. Хто тричі народжується, щоб стати дорослим? (комахи: яйце-личинка-

     лялечка)

50. Комаха засне, якщо занурити у ефір голову чи черевце? (черевце, бо на ньому

      дихальні трубочки)

51. Які птахи не мають голосу? (лелеки)

52. Назви яких риб пов’язані з астрономією? (телескоп, місяць-риба,

     зірколічильник)

53. Чи можуть риби будувати гніздо? (колюшка)

54. Які птахи мають назви рослин? (чечевиця, подорожник)

55. Чи існує пташине молоко? (у волі дорослого птаха із їжі утворюється м’яка

      поживна речовина для відгодовування пташенят, яку вони відригують  

      малюкам прямо у глотку)

56. Скільки шийних хребців у жирафи? (7)

57. Скільки треба букв “а”, щоб отримати назву птаха? (сорок - а)

58. Які рослини квакають? (ква-соля, мор-ква)

59. Між двома однаковими буквами вставити назву маленького коня і буде назва

      держави. (Я-поні-я)

60. Як дрова перетворити на великого степового птаха? (дрова – дрофа)

61. Який птах має назву, що збігається із прізвищем письменника? (Гоголь)

62. Напій перше означає, друге з неба прилітає, ціле ж слово, поміркуй як слід,

      вийде соковитий гарний плід. (вино-град)

63. Впізнай комаху. З'їдає за день 50 попелиць. Природний регулятор чисельності

     попелиць. (сонечко)

64. Чайну ложку меду 200 комах збирають за добу. За хвилину може облітати

     30—40 квіток. (бджола)

65. Які тварини ростуть протягом усього життя? (риби)

66. У кого кам'яна сорочка? (у черепахи)

67. Яка риба без луски?  (Сом)

68. Чому качки і гуси не тонуть у воді?  (їхнє пір'я, змащене жиром, не намокає)

69. Якої погоди чекати, якщо: кіт шкребе кігтями підлогу? ( вітер)

70. Жук, який має таку саму назву, що й тварина. (носоріг)

71. Стародавні греки називали цю тварину «водяним конем». (бегемот)

72. Тварина, яка харчується евкаліптом. (коала)

73. Найшвидший із ссавців. (гепард)

74. Птах миру. (голуб)

75. Крупний красивий метелик. (махаон)

76. Стадія в розвитку комахи. (німфа)

77. Органи дихання річкового рака .(зябра)

78. Докучливий паразит людини і домашніх тварин, переносник небезпечних

      захворювань. (блоха)

79. Учений, який відкрив найпростіших істот. (Левенгук)

 80.  Організми, що входять до складу планктону та беруть участь у створенні  

        осадових порід . (радіолярії)

 81. Обов’язкова складова частина клітин еукаріот. (ядро)

 82. Хвороба, яку спричиняють деякі види амеб.  (дизентерія)

 83. Які органи допомагають жабі проштовхувати їжу у стравохід? (очі)

84. Скільки пар ребер у жаби? (0)

85. Назвіть відділи головного мозку жаби. (передній, середній, проміжний,

     довгастий, мозочок)

86. Як називаються складки шкіри, що роздуваючись, підсилюють звук у самців

      жаб? (резонатори)

87. Як називається личинка жаб? (пуголовок)

88.  Який тип запліднення у земноводних? (зовнішній)

89. Скількох камерне серце пуголовка? (2)

90. Назвіть представника безногих земноводних. (черв’яга)

91. До якого ряду належить тритон? (хвостаті)

92. Назвіть клас хребетних тварин, які поєднують риси наземних  та водних

     організмів. (амфібії)

93. У перекладі з тюркської мови назва цієї отруйної істоти означає «чорний

      павук». Назвіть її. (каракурт)

94. Який гризун живе під землею і, на відміну від крота, не має очей? (сліпак)

95. Цей птах славиться весняними співами самця, під час яких тимчасово глухне.

      Назвіть цього птаха. (глухар)

96. Яка тварина схоже на квітку? (актинія, гідра)

97. Які черв'яки не мають кишечника? (стрічкові черв'яки)

98. Кого з найпростіших зоологи відносять до тварин, а ботаніки до рослин?

     (евглена зелена)

99.Яких молюсків їдять живими? (устриць)

100. Які найпростіші, не мають форми тіла? (амеба)

VІ. Підведення підсумків уроку.

Нагородження переможців (додаток 2)

V. Домашнє завдання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Частый вертикальный

 

 

F:\Елена\Мои документы\разное\Картинки\картинки по теме Школа\21.png

 

 

 

 

БІОЛОГІЧНЕ   ЛОТО

Урок – гра у  8  класі

Мета : - узагальнити та систематизувати знання учнів з усіх тем курсу біології у 8 класі;

  • розвивати логічне мислення, пам'ять ;
  • закріпити вміння роботи з додатковими джерелами пошуку необхідної інформації;
  • прищеплювати навички самостійної роботи;
  • виховувати свідоме ставлення учнів до свого здоров’я, санітарно-гігієнічну та екологічну культуру;
  • виховувати інтерес учнів до вивчення біології й розвивати вміння діяти у нестандартній ситуації.

Обладнання : гра «Лото», роздатковий матеріал (додаток 1).

Тип уроку: нестандартний урок – гра.

 

Умови проведення

 

  1. Кожному учню видається однакова початкова сума умовних грошей (50 уч.од.).
  2. Учень має право придбати в банку 1-2 картки для участі в грі.
  3. Вартість однієї картки складає 20 одиниць.
  4. Помічник почергово оголошує номери питань.
  5. Учні знаходять номери питань на картці й для закриття номера повинні дати правильну відповідь на поставлене вчителем запитання.
  6. Якщо учень не знає правильної відповіді, він може її купити у товариша за

10 уч.од.. У разі неправильної відповіді гроші йдуть у банк. Можна придбати правильну відповідь у банку за 20 од..

  1. Перемагає той учень, який першим закрив усі номери на своїй картці, він забирає увесь банк.
  2. Решта учнів підраховують кількість правильних відповідей на картці, кількість умовних грошей та відповідно оцінюються.

Хід уроку

І. Організаційний момент .

            ІІ. Актуалізація опорних знань.

           ІІІ. Гра «Біологічне лото».

Питання

1.Наука, що вивчає будову організму, його органів та систем. (анатомія)

2. Наука про будову та функції клітин. (цитологія)

3. Наука про спадковість і мінливість. (генетика)

4. Групи клітин і міжклітинної речовини, що мають подібну будову та

   походження і виконують спільні функції. (тканина)

5. Як називається нерухоме з’єднання кісток. (шов)

6. Скільки кісток в організмі людини? (220)

7.  Основні форми розмноження організмів. (статеве, нестатеве)

8. Пасивна частина опорно-рухової системи. (скелет)

9. З яких клітин побудована хрящова тканина? (хондроцитів)

10. Які функції виконує скелет? (опорну і захисну)

11. Як називаються клітини кісткової тканини? (остеоцити)

12. Які кістки входять до складу грудної клітки? (ребра, грудина)

13. Найдрібніші кровоносні судини, що розташовані в усіх тканинах між   

      артеріями і венами. (капіляри)

14. Кров`яний пігмент еритроцитів, що переносить кисень. (гемоглобін)

15. Мікобактерія туберкульозу або… (паличка Коха)

16. На чому, мов на шарнірах , руки, ноги, пальці й корпус легко

      повертаються? (суглоб)

17. Чим закінчується скелет (хребет)? (куприк)

18. Як по-іншому називають м’язи ? (мускули)

19. Якщо м’яз виконує роботу – він…. (скорочується)

20. Скільки  за хвилину людське серце прокачує крові у спокої? (близько 5 л)

21. Скільки кісток у скелеті дорослої людини ? (206)

22. Гіпофіз є залозою……. секреції. (внутрішньої)

23. При гіперфункції гіпофіза розвивається захворювання …. (гігантизм)

24.Назвіть частину нирки, де збирається сеча. (ниркова миска)

25. Речовини, які розщеплюються в ротовій порожнині. (вуглеводи)

26. Яка кількість зубів у дорослої людини в нормі? (32 )

27. Завжди в роті, а не проковтнеш. (язик)

28. Що можна бачити з заплющеними очима? (сон)

29. Солоне, а не сіль, біжить, а не річка, блищить, а не золото. Коли б

      угадати, та менш його знати! (сльози)

30. Скупчення ендокринних клітин в підшлунковій залозі - острівці

      Лангерганса. На честь кого вони отримали таку назву? (Пауль Лангерганс

    в 1869 році виявив їх скупчення у підшлунковій залозі)

31.  Ким і коли був відкритий Кортієв орган? (італійським гістологом  

      Альфонсо Корті в 1851 році)

32. Що таке Кортієв орган? (це крихітний орган у внутрішньому вусі людини,

      що містить крихітні клітини, покриті волосками. Завдяки цьому органу  

      ми чуємо звуки)

33. До якого підтипу належить людина ? (Хребетні)

34. Яку частку в організмі людини становлять органічні сполуки? (20-30%)

35. Органічні природні сполуки, що входять до складу структурних клітин і є

      основним джерелом енергії. (вуглеводи)

36. Чим зовні вкрита кожна клітина? (цитоплазматичною мембраною)

37. Простий чи складний білок, який прискорює певну хімічну реакцію.

      (фермент)

38. Тканина, яка складається з різноманітних клітин і міжклітинної речовини.

       (сполучна)

39. Як називаються особливі скоротливі волокна м’язової тканини?

      (міофібрили)

40. Частина тіла, яка має певну форму, будову і виконує специфічні функції.

        (орган)

41. Система, яка здійснює функцію опори і руху тіла. (опорно-рухова)

42.  Що лежить в основі будь-якого рефлексу? (рефлекторна дуга)

43. До якої родини належить людина? (Гомініди)

44. Скільки видів амінокислот міститься у природних білках? (20)

45. Речовини, що містять нерозчинні у воді гліцерин і жирні кислоти? (жири)

46. Найменші органели у вигляді зерен, що містять білок і РНК. (рибосоми)

47. Здатність клітин реагувати на дію зовнішніх і внутрішніх подразників.

     (подразливість)

48. Тканина, яка вкриває все тіло ззовні. (епітеліальна)

49. Як називаються нервові клітини? (нейрони)

50. Як називаються органи, що містяться в порожнинах тіла? (внутрішні)

51. Система, яка виконує функцію виведення з організму продуктів обміну

      речовин. (видільна)

52. З допомогою чого передається збудження в синапсі? (медіаторів)

53. Стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, високої

      працездатності та соціальної активності людини. (здоров’я)

54. Порушення нормальної життєдіяльності організму, через що знижуються

      його пристосувальні можливості. (хвороба)

55. Сукупність та єдність процесів розпаду й утворення речовин в організмі.

      (обмін речовин)

56. Ушкодження м’яких тканин, що часто супроводжується крововиливом під

      шкіру. (удар)

57. Вихід суглобової голівки із суставної западини. (вивих)

58. Що відносять до системи органів опори і руху? (скелет та м’язи)

59. З якої тканини побудований скелет людини? (хрящова, кісткова)

60. Яке навантаження може витримувати стегнова кістка? (1,5 тонни)

61. Основна органічна речовина кістки. (колаген або осеїн)

62. За рахунок чого живиться хрящ? (охрястя)

63. Чим зверху вкриті кістки? (окістям)

64. Скільки шийних хребців? (7)

65. Знижена рухова активність. (гіподинамія)

66. Чоловічий гормон. (тестостерон)

67. Жіночий гормон. (естроген)

68. При читанні книг в  транспорті, що рухається,  стомлення м'язів

      відбувається? (тих, що змінюють  кривизну кришталика)

69. Оболонку, яка відіграє важливу роль в живленні ока називають…

      (судинна)

70. Допоміжні пристосування для захисту очей –….. (повіки, брови, вії)

71. Середнє вухо поєднано з носоглоткою за допомогою…..

     ( Євстахієвої труби )

72. Аналізатор складається з трьох частин. Назвіть їх.

     (рецептор, чутливий нерв ЦНС)

73. Рецептори смаку, нюху є …. (хімічними)

74. Яка оболонка надає оку забарвлення? (райдужна)

75. Місце на сітківці, де немає фоторецепторів. (сліпа пляма)

76. Як називають порушення кольорового зору ? (дальтонізм)

77.  Що таке адаптація ока? (це здатність людського ока пристосовуватися

       до умов освітлення, що змінилися)

78. Що таке плацента? (орган, що зв'язує плід з організмом матері під час

      внутрішньоутробного розвитку)

79. Що таке онтогенез? (індивідуальний розвиток організму з моменту

     утворення зиготи до природної смерті)

80. Процес утворення чоловічих статевих клітин. (сперматогенез)

81. Процес утворення жіночих статевих клітин. (овоґенез)

82. Скільки тижнів триває ембріональний етап розвитку? (40)

83. Зовнішній покрив тіла, який є бар’єром між внутрішнім і зовнішнім

     середовищем організму. (шкіра)

84. Що складає білу речовину  мозку? (відростки нейронів)

85. Що складає сіру речовину  мозку? (тіла нейронів)

86.  яка зона розташована у скроневій частці? (слухова)

87. Основний структурний елемент нервової системи. (нейрон)

88. Який відділ головного мозку відповідає за координацію рухів? (мозочок)

89. Скільки пар черепно-мозкових нервів? (12)

90. Які російські вчені зробили значний вклад у дослідження вищої нервової

     діяльності? (І. М. Сєченов та І. П. Павлов)

91. Який гормон продукує щитоподібна залоза? (тироксин)

92. Які гормони синтезує підшлункова залоза? (інсулін, глюкагон)

93. Що таке характер? (це сукупність відносно сталих психологічних рис

      людини, які виявляються в різноманітних сферах її духовного життя і

     діяльності)

94. Люди з таким типом нервової системи легко збуджуються, нестримані;

      вони енергійні, сміливі в судженнях і схильні до рішучих діянь, але іноді

      необачні в своїх вчинках. (холерики)

95. Люди з таким типом нервової системи відрізняються широкими

      інтересами, допитливі, енергійні, з великим самовладанням і стриманістю

      характеру.  (сангвініки)

96. Назвіть найменші кістки нашого організму. (молоточок, коваделко і

      стремінце)

97. Як називається наука про біохімічні процеси в організмі людини?

      (біохімія)

98. Наука, що вивчає тканини, називається… (гістологія)

99. Який вчений запропонував родову і видову назву Homo sapiens - Людина

     розумна? (Карл Лінней)

100.Зі скількох хребців складається хребет? (33-34)

VІ. Підведення підсумків уроку.

Нагородження переможців (додаток 2)

V. Домашнє завдання.

                                                        

Висновоки

 

Я переконана, що нестандартні форми, ігрові елементи – це необхідний напрям у вивченні такого складного і цікавого предмета, як „Біологія ”.  Адже нестандартні форми та методи діяльності дозволяють учителю ефективно використовувати „надлишкову” активність учнів, спрямовуючи її у корисне русло. Вони формують в учнів навички взаємодії з іншими людьми, вміння чітко формулювати й обґрунтовувати свою точку зору, вести дискусію і знаходити компромісні варіанти рішень. А отже, на таких уроках діти готуються до самостійного життя.

 

 

 

8

 

 

 

 

 

Список  використаних джерел

 

  1. Матяш Н.Ю., Костильов О.В., Вихренко А.С., Вихренко Т.О., Завдання для державної підсумкової атестації з біології за курс основної школи, Київ «Генеза», 2004
  2. Науково-методичний журнал «Біолгія», Харків «Основа», №2 (2008)
  3. Науково-методичний журнал «Біолгія», Харків «Основа», №15 (2009)
  4. Науково-методичний журнал «Біолгія», Харків «Основа», №6 (2008)
  5. Ясинська А. Психолого-педагогічні умови організації екологічного виховання старших школярів // Рідна школа. – 2001. - № 3. - С 13 – 15.
  6. Форми навчання в школі: Книга для вчителя / За ред. Ю.І.Мальованого. – К.: Освіта, 1992.
  7. Кацинська Л. Л. Виховний процес у сучасній школі.- Рівне,1999.

 

 

 

7

 

 

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

 

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

 

 

 

docx
Додано
18 листопада 2019
Переглядів
950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку