Використання прийому "Точка на карті" під час знайомства з життям і творчістю видатного данського казкаря Г.К.Андерсена

Про матеріал

Використання прийому "Точка на карті" під час знайомства з життям і творчістю видатного данського казкаря Г.К.Андерсена

Перегляд файлу

Вчитель зарубіжної літератури

Березівського ЗЗСО І – ІІ ступенів

Красноградської районної ради Харківської області

Малікова Інесса Григорівна

 

 

 

Використання  презентації на уроці зарубіжної літератури у  5 класі під час вивченні життя і творчості Г.К.Андерсена.

 

Прийом «Точка на карті»

Слово вчителя.

 Уроки зарубіжної літератури дають нам унікальну можливість «подорожувати» в країни, де жили відомі письменники. Сьогодні ми відвідаємо скандинавську країну Данію, де жив Король Казок  Ганс Крістіан Андерсен. Подорож наша буде віртуальною. За короткий час ви зможете не тільки дізнатися де знаходиться ця країна, але й завітати до музею відомого казкаря.

  Данія - це мініатюрне королівство, яке називають «Перлиною

Скандинавського півострова». Країна розташована на півострові Ютландія і на  островах (їх 406). Найбільші міста: Ольборг, Орхус, Оденсе – місце, де народився Г.К.Андерсен, Копенгаген – столиця Данії. Офіційна мова – данська або датська, при цьому багато датчан добре говорять німецькою і англійською мовами (слайд №1)                                      

Це королівство на чолі з королевою. Її Величність Королева             Маргрете II  - голова данської держави. Замок Амалієнборг - резиденція королів Данії ось вже 200 років. Тут можна побачити традиційну церемонію зміни варти, одягненої в ефектну форму та традиційні пухнасті шапки. Той, хто розбирається в датських звичаях, легко зрозуміє, у палаці королева чи ні: якщо вона у палаці, то зміна варти на палацовій площі відбувається рівно опівдні та проходить з великим церемоніалом. (слайд №2)               http://sovietguitars.ru/e107_files/public/1416059576_1834_FT257768_denmark-map.gif              

        слайд № 1                                             слайд № 2

За статистикою в Данії живуть найщасливіші у світі люди. Данія - це маленькі затишні містечка, різнокольорові будиночки, розкішні королівські замки з райськими парками - чим не казкове королівство? У Данії майже немає будинків вище шести поверхів. Тут широко поширений велосипедний транспорт.  Для велосипедистів передбачені велосипедні доріжки, а для пішоходів - безліч симпатичних прогулянкових вуличок, а також набережні над каналами. (слайд №3)                  

Бaгaтo, чoгo у дитячoму cвiтi фaнтaзiй тa чудec зрoблeнo з дeтaлeй кoнcтруктoрa ЛЕГО. Звичaйнo, кoнcтруктoр ЛЕГО знaють i люблять уci дiти cвiту, a чи знaєтe ви, щo батьківщина LEGO - Данія, в данському містечку Біллунд є цiлa мiнi-крaїнa – Лeгoлeнд. Саме там, в 1934 році дідусь сьогоднішнього президента холдингу LEGO Group створив свою першу дерев'яну іграшку і дав їй назву LEGO. І лише в 1949 році з'явилася перша вже пластмасова цеглинка ЛЕГО. Леголенд -  це дивний казковий світ в мініатюрі, де все: машини, кораблі, лицарі, індійці і пірати, птиці і тварини і багато що інше, складається з тієї самої цеглини ЛЕГО, якою грають діти.

  (слайд№4)            

              

                 слайд№3                                     слайд№4

Давайте завітаємо в Копенгаген - столицю Данії. Слово «Копенгаген» означає «Торговий порт». Ми зупинимось біля міської ратуші. Тут встановлена бронзова скульптура Андерсену. Поряд – відомий парк Тіволі, створений ще за життя письменника. Колись там працював атракціон «Китайський базар», який підказав Гансу Крістіану  ідею створення казки про Солов’я і китайського імператора. (слайд №5)                                              

          Подорож наша продовжується на острів Фюн, його називають «сад Данії». Оденсе – столиця острова  Фюн, місто відоме всьому світу, оскільки саме тут народився казкар Ганс Крістіан Андерсен − і це місто всім своїм виглядом говорить про свою приналежність до казки. Немов зійшли з ілюстрацій до його книг «пряникові будиночки» з їх черепичними дахами і герої казок. (слайд № 6)              

               

          слайд №5                                                   слайд №6

Особливо популярний в Данії музей Ганса Крістіан Андерсена в Копенгагені, а також відреставрований і відтворений згідно з особистими спогадами письменника і його сучасників будинок-музей в Оденсе.
В Оденсе – рідному місті письменника, музей відтворює в найдрібніших деталях будинок, в якому жив і творив знаменитий майстер пера. Перед нами проходить все життя сина простого башмачника з Оденсе, що став «головним данцем світу», людиною, через книги якого ми пізнаємо цю чудову країну. До будиночка Андерсена примикає велика сучасна будівля зі скла і бетону, де і розміщена основна експозиція. В будинку зберігаються особисті речі Андерсена, виставлені його книги, які перекладені майже на всі мови світу, висять картини з сюжетами казок і романів письменника.

У копенгагенському музеї Г.К. Андерсена буквально оживає дивний             

світ казок. Тут є відтворений згідно з історичними даними кабінет               відомого письменника, в якому збереглися деякі предмети, що                належали авторові. Невелика кімната умістила в собі ліжко, робочий стіл, табурети казкаря. Також в музеї розміщена велика галерея, що               зібрала всі твори автора, а також ілюстрації до них. (слайд №7,8)              

               

            слайд №7                                           слайд №8

Ганс Крістіан Андерсен – це не просто всесвітньо відомий письменник-казкар, це символ сучасної Данії. Мало людей, які не знають безсмертних героїв традиційних дитячих казок – Снігову Королеву, Русалочку, Кая і Герду, Дюймовочку, Оле-Лукойе, Гидкого каченяти, і багато інших.               

В Оденсе є декілька пам'ятників персонажам казок: пам'ятник Стійкому олов'яному солдатикові, який стійко стоїть на своєму посту на одній нозі                           (як ви пам'ятаєте з казки, на іншу не вистачило олова); пам'ятник Прекрасному лебедеві, що відображає процес перетворення Гидкого каченяти в Прекрасного лебедя; пам'ятник Дюймовочці, який змальовує момент, коли Дюймовочку знайшли в квітці.                                                               

І, нарешті,  бронзова Русалочка. Близько ста років тому на набережній 

Лангелини в Копенгагені з'явилася   фігурка    дівчини з риб'ячим хвостом,  

  яка сумно дивиться на воду. Ця невелика статуя є уособленням не лише всієї

творчості Андерсена, Русалочка стала справжнім символом Копенгагена.  (слайд № 9)

слайд № 9

docx
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку