Використання спеціальних комп’ютерних програм для розробки схем вишивок на уроках трудового навчання

Про матеріал
Можливості використання спеціальних комп’ютерних програм для розробки схем вишивок на уроках трудового навчання
Перегляд файлу

Використання спеціальних комп’ютерних програм для розробки схем вишивок на уроках трудового навчання

У школі виготовлення вишитих виробів, відповідно до структури та змісту програми трудового навчання, виконується через проєктно-технологічну діяльність. Практичним результатом роботи учнів має бути проєкт. Згідно рекомендацій програми спочатку вчитель розкриває перед учнями загальні теоретичні відомості, які дадуть їм змогу визначитись із напрямком, за яким вони бажають працювати. Усе необхідне для виконання проєкту – від теоретичних відомостей до технології виготовлення і матеріалів для роботи – учні мають віднайти та скомпонувати самостійно.

Але, як свідчить досвід проходження педагогічної практики, значною проблемою для учнів на уроках трудового навчання є набуття вмінь та навичок під час створення ескізного малюнка та схеми для вишивання, тому, що не кожна дитина має навики малювання. Це викликає невпевненість під час виконання практичних завдань, а згодом і розчарування. Кожен учень хоче створити своє, індивідуальне, твір мистецтва, наприклад, вишити портрет  або перенести на полотно гарне фото природи і вишити його. Для цього необхідно створити схему вишивки і лише тоді вже вишивати. Створення схеми для вишивки хрестиком – це трудомісткий і кропіткий процес. Зараз, з появою комп'ютерних програм, цей процес значно полегшився. Можна використати сучасні програми, які допомагають розробити схеми для вишивання: Pattern Maker, PCStitch, Stitch Art Easy, Embrobox та ін.

Программа для создания схем для вышивки PatternMaker

 

Програма Pattern Maker  призначена для створення і перегляду схем для вишивки хрестом у форматі xsd. З її допомогою вподобана Вам картинка легко перетвориться на схему для вишивки хрестом. Pattern Maker включає безліч корисних функцій: вибір видів стібків; кольорів ниток різних фірм; редагування на свій смак кольору і символів для його позначення; інформацію (ключ) до схеми тощо.

PCStitch Pro 9.01.008

Програма PCStitch призначена для створення і перегляду схем для вишивки хрестом у форматі pat. Вона дозволяє самостійно створювати  свою схему і переводити в схему будь-яке зображення, використовувати різні варіанти переведення муліне, можливість вибору стібків і символів, роздрукувати і експортувати схему в іншому форматі тощо. Важливо враховувати, що файли PCStitch не сумісні з файлами, створеними  в Pattern Make.

EmbroBox 1.3

Embrobox є одним з найбільш доступних і зручних графічних редакторів для створення схем складних узорів для вишивання хрестиком. Він дозволяє автоматично перетворювати будь-які зображення (фотографії або малюнки) в схеми. Досить завантажити зображення в програму, вона підбере кольори, відтінки аналоги ниток різних виробників, виробить розрахунок довжини ниток, розміру майбутнього малюнка на канві і навіть розрахує собівартість матеріалів.

PCStitch Pro 9.01.008

Програма Stitch Art Easy здійснює створення схеми для вишивання по будь-якому зображенню, друк, а також експорт схеми в редактор Microsoft Excel. У цій програмі, на відміну від попередніх є лише основні функції, прості і зручні у використанні.

При підготовці схеми програма уміє самостійно змінювати розмір вихідного зображення, зменшувати кількість використовуваних кольорів, підбираючи при цьому кольори, відповідні кольорам ниток з декількох поширених наборів (наприклад DMC). Схема може бути підготовлена в кольоровому і чорно-білому варіантах.

Отже, За допомогою цих програм учень може автоматично перетворювати будь-які зображення (фотографії або малюнки) в схеми. Схему візерунка вишивки будь-якої складності можна швидко розвернути, збільшити або зменшити (як розміри візерунка, так і розміри хрестика або іншого вишивального шва), змінити кольорову гаму, розбити на квадрати, роздрукувати тощо. Досить завантажити зображення в програму, вона підбере кольори, відтінки, аналоги ниток, виробить розрахунок довжини ниток, розміру майбутнього малюнка на канві і навіть розрахує собівартість матеріалів.

docx
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
4490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку