Вікторина для допитливих,ерудованих учнів по біології людини

Про матеріал

Вікторина містить різнорівневі завдання на розвиток критичного мислення. Можна використовувати в рамках Предметного тижня та як завдання під час уроків .


Перегляд файлу

Міскун Ольга Олександрівна

Вчитель біології,вища категорія,старший вчитель

Криворізька загальноосвітня школа I-III ступенів №66.

 

                                        Позакласна робота . Тиждень біології.

Вікторина для учнів  8-х класів .

Для допитливих,читаючих,знаючих,думаючих і тих,хто прагне цього.

 

 

  1. У  скафандрах і аквалангах,що використовуються для глибоководних занурювань,дихають спеціальною сумішшю газів,у якій азот (основна складова частина повітря) замінена на інший газ    .Який це газ і чому замінено азот?
  2. .Відомі випадки,коли при невдало виконаному стрибку в воду,плавець ударяється животом об воду і гине.Поясніть чому? Хто із фізіологів вперше пояснив причину цього?.
  3. В тілі людини є довгі і короткі кістки.Назвіть  найкоротшу  та найдовшу кістку.

 

Задача.  Яка довжина найдовшої кістки  людини,якщо,як правило,вона складає 27,5% від зросту ,наприклад,1метр 80 см.

 

  1. Російський фізіолог В.В.Пашутін,учень І.М.Сеченова, опираючись на вчення М.І.Луніна,дійшов висновку,що захворювання на цингу не є інфекційним.а визвано іншою причиною. Якою?
  2. Який темперамент має людина,у якої нервові процеси збудження і гальмування сильні і врівноважені,але недостатньо  рухливі?
  3. При глибоких пораненнях рубець від рани відрізняється від інших тканин шкіри і він ніколи не загоряє . Поясніть,чому?.
  4. Молочні залози вперше з,являються у ссавців.Що вони собою являють?

 

 

 

 

 

8  .Ядро клітини вперше спостерігали в 1825 році в яйцеклітині курки та в 1831 році в рослинній  клітині.Хто із вчених першим виявив ядро в клітинах рослин та тварин. Чи є організми,в яких немає чітко вираженого ядра?

  1. 9.Відомо,що тваринний організм і організм людини утворює фізіологічні системи,наприклад ,.опорно-рухова ,нервова.кровоносна.А що таке  «регуляторні» системи?
  2. Відомо,що до складу клітин живих організмів  входять неорганічні та органічні речовини: білки,ліпіди.вуглеводи.А які речовини об,єднують в групу біологічно активних речовин та яке їх біологічне значення?

 

  1. Людина-єдиний примат,який вміє плакати. .плач  всередньому триває 6 хвилин.Яке має значення цей процес ?

 

  1. Чому очні яблука не замерзають навіть у дуже холодних умовах?

 

 

Відповіді

  1. Газ гелій. Це пов,язано з тим,що при різкому підніманні з глибин розчинність азоту в крові знижується і він утворює пухирці газу,які призводять до закупорки судин,спричинюючи кесонну хворобу і загибель водолаза і аквалангіста.
  2. Німецький фізіолог Фрідріх Гольц провів дослід : удар по череву жаби викликав зупинку її серця.Довів,що сильне подразнення чутливих нервових закінчень досягає центрів мозку,переключаючись звідси на серце,воно призводить до припинення серцебиття.
  3. Найкоротша кістка  - слухова –стремінце  ( від 2,6 до 3,4 мм довжиною).Найдовша –стегнова кістка.Зріст 180 см * 27.5% : 100% =49,5 см.
  4. Хвороба –авітаміноз на недостачу вітаміна С.( цинга )

 

 

 

 

 

 

  1. Флегматик.
  2. При глибоких пораненнях загоювання рани відбувається завдяки регенерації сполучної тканини,а не епітеліальної. А не загоряє тому,що пігмент меланін міститься тільки в епітеліальній тканині.
  3. Молочні залози –це видозміни потових залоз,складаються з 15-25  залозистих часток, в яких виробляється молоко,тільки у жіночому організмі..                                                                                                
  4. Ядро в яйцеклітині курки виявив Я.Пуркіне  в 1825 році. Р.Броун виявив ядро в рослинній клітині в 1831 році .Т.Шванн в 1838 році  -в тваринній клітині.Без,ядерні-прокаріоти,ядерна речовина бактерій –нуклеоїд.
  5. Регуляторні системи- нервова,гуморальна,імунна.Забезпечують функціонування багатоклітинного організму як єдиної цілісної біосистеми.і забезпечують реакцію організму на зміни умов зовнішнього та внутрішнього середовища,підтримуючи гомеостаз.
  6. Біологічно активні речовини –  органічні сполуки різної хімічної природи,здатні впливати на обмін речовин та енергії в ж.о.-вітаміни.гормони,ферменти.алкалоїди.
  7. Плач-це емоційне     розслаблення.Сльози-один із найкращих  способів позбавитися токсичних речовин     для організму.Зі сльозами виходять ті самі солі,що виділяються з потом та сечею.Сльози містять кілька різних солей,які кров віддає.,.    .звільняючи від них організм:солі натрій хлориду та калій хлориду.
  8. Значна частина ока захищена очницею і добре ізольована від холоду та спеки.З повітрям контактує  менш ніж 180 з 360 градусів орбіти.Водна рідина та склоподібне тіло містять високий % хлориду натрію та калію,завдяки цьому око в безпеці і не замерзає.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
23 липня 2018
Переглядів
1455
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку