Вікторина для хлопців до Дня українського козацтва

Про матеріал

Матеріал призначений для заступників директорів з виховної роботи, педагогів-організаторів, класних керівників середніх і старших класів для проведення та підготовки щорічного свята для хлопчиків у День українського козацтва.

Перегляд файлу

Тема: «6 грудня – День Збройних Сил України»

Мета: Ознайомити учнів із славними традиціями українського війська, що бере початок ще з часів Київської Русі та Запорозької Січі, із героїчними сторінками періоду XX ст.; виховувати почуття патріотизму, людяності, любові до своєї Батьківщини.

Обладнання: аудіозапис піеснь «Пісня про рушник», «Україно», ілюстрації до Дня збройних сил України, вислови про цей день, кросворд

 

Хід виховної години

 

Учитель: Доброго дня, діти, шановні гості! Незабаром 6 грудня народ України святкує День Збройних Сил України. В цей урочистий день ми вшановуємо всіх, хто причетний до цього високого звання, звання єдиного для всіх: від вкритих сивиною й увінчаних нагородами фронтовиків, до молоді, яка лише нещодавно одягла військову форму. І цього звязку не порушать навіть найбільші зміни в сучасному світі. Ми були і є свідками радикальних змін, які відбуваються і в нас, і в усьому світі. В інших вимірах живе й наше суспільство. Але не можна забувати, відкидати все те, що цьому передувало. Священною є память про нашу перемогу і про тих, хто її  виборював і платив найдорожчою ціною.

Усі ті, хто є причетними до Збройних Сил України уособлюють всі етапи розвитку нашого славетного війська: ті, хто вів смертельний двобій із фашистом, брав участь у так званих локальних воєнних конфліктах, миротворчій діяльності, несе сьогодні нелегку військову службу на благо Україні.

Як зазначив Тарас Шевченко, « у своїй хаті – своя сила, і правда, і воля», тож маємо обов’язково шанувати тих, чий святий обов’язок – захищати свою хату, боронити свою правду – своєю силою і своєю волею.

 А сьогодні хочемо зробити невеликий екскурс у минуле. Якою ж була наша армія в минулому?

Ведучий: У часи Київської держави військо складалося з дружини князя та народного ополчення. Члени дружини мали вірно служити князеві, бути готовими з ним йти на війну. Князі утримували дружинників, платили грішми, давали землі.

Другою частиною війська було народне ополчення – вої. До ополчення приймали міський люд, селян-хліборобів. При цьому до боротьби з ворогом залучали всіх, незважаючи на вік, озброєність, досвід.

Ведуча: Починаючи з Аскольда і закінчуючи Святославом, кожен з руських князів вважав за необхідне створити власне військо або, точніше, дружину і організувати декілька походів на Візантію. Походи їхні були дуже вдалими, що говорить про добре організоване військо. Святослав неодноразово здійснював військові походи ще й на Балкани, де також мав успіх. Але й доводилося не тільки ходити у походи, а ще й захищати власні території, як це робили Володимир Великий, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах, Данило Галицький.

 

Так як сьогоднішнє свято не лише для тих , хто безпосередньо приймав чи приймає участь у воєнних подіях, а ще й для тих, хто мріє, хто здатний бути справжнім воїном, патріотом, чоловіком і просто людиною. Ми проведемо декілька конкурсів, щоб перевірити , и готові ви сьогодні отримати звання «Майбутнього лицаря ХХІ століття».

 І так, конкурси у нас будуть для кожного учасника окремо, а не для команди. А в журі сьогодні у нас будуть наші чарівні дівчатка..

І конкурс. Наша задача із членами журі перевірити розум майбутніх лицарів, адже ви маєте бути не лише сильними фізично. Завдання на листках. Хто виконає першим -піднімає руку.

ЕЧСЬТ

БОВО'КОЯЗ

ЕНЕЛЗАНІЖЬТС

ОБВОСАД

КАОКЗ

ТАПТОРІ

РОЗЇГЕМ

ДОЛЕРБОЦЬВО

НИКАЗИХС

ЬТУМНЖІС

ІІ Конкурс перевірить вашу силу. Кожен отримає апельсин. Який має вичавити в склянку.

ІІІ Конкурс первірить вашу кмітливість. Кожен з вас отримає запитання, на які має дати відповідь. Питання будуть про козаків, адже одними із перших захисників нашої батьківщини були саме вони. І ми маємо пишатися їхнім подвигом та знати історію.

  1. Хто такий кошовий?
  2. Що таке Хортиця?
  3. Що таке курінь?
  4. Хто такий гетьман?
  5. Що таке козацька рада?
  6. Що таке оселедець?
  7. Що таке жупан?
  8. Що таке чайка?
  9. Що таке кіш?
  10. Що таке Чигирин?

ІV Конкрс перевірить вашу швидкість, адже захисник має миттю бути готовим до бою.

Ваша задача зашнурувати взуття на швидкість.

V Конкрс А ще козак має бути витривалим. Отже на швидкість маємо надути кульку, поки вона не лусне..

 Я впевнена і умаю, що члени журі мене підтримають. Кожен з вас вартий отримати звання «Майбутнього лицаря ХХІ століття».

Учитель: Хлопчики, пам’ятайте, що ви не тільки майбутні інженери, лікарі, дослідники, але й воїни. Змалку готуйте себе до військової служби. Будьте витривалими, терплячими, не бійтеся труднощів. З дитинства вчіться бути вірними слову. Будьте благородними у дружбі.  Залишити товариша в біді – ганьба. Відмовитися від друга, якщо твій друг допустив помилку – безчесно. Якщо ви зустріли людину з медалями на грудях – поклоніться їй. Вони грудьми захищали твоїх рідних. Завдяки йому ви живете на світі -  щасливі і вільні. Якщо ви зустріли офіцера, воїна України, поклоніться йому. Він захищає ваше життя. Він на сторожі вашого спокою і щастя. Армія – могутній щит і меч нашої Вітчизни. Ми не збираємося ні на кого нападати, але якщо нападуть на нас, ми повинні знищити ворога. І завжди памятайте слова Олександра Невського : «Хто з мечем до нас прийде, від меча й загине».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
15 березня 2020
Переглядів
655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку