Вікторина до Дня рідної мови "Знай! Вивчай! Шануй!"

Про матеріал
Проведення вікторини допоможе поглибити знання учнів відомостями про рідну мову; показати її красу і багатство, розкрити її необхідність у житті людини; розвивати бажання вивчати українську мову; виховувати любов і повагу до рідного слова; сприяти розвиткові творчих здібностей дітей; берегти свою національну культуру. Навчати дітей розуміти і збагачувати рідну мову, формувати розуміння того, що українська мова - наш скарб. Розширювати знання про красу і багатство української мови. Пробудити почуття національної гідності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІКТОРИНА «Знай! Вивчай! Шануй!»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Номер слайду 5

ІСТОРІЯ СВЯТА Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.

Номер слайду 6

Українська мова – одна з найкрасивіших мов у світі. Так вважаємо не лише ми, українці, а й інші жителі світу. Так, наприклад, на мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу після італійської, звісно. А в 1934 році в Парижі українська мова ввійшла до трійки найкрасивіших мов світу.

Номер слайду 7

Багата і барвиста мова українського народу. Мова - то краса нашого життя, - наше майбутнє.  Саме мова є найбільше і найдорожче багатство нашого народу. Доки існує мова, доти живе й народ. Бажання знати мову не залежить ні від віку, ні від статі. Головне, щоб воно було.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ДИВОСВІТ ЗАПИТАНЬ 1. Державна мова України. (Українська) 2. Як називаються літери, що записані в певному порядку? (Алфавіт) 3. Скільки букв в українському алфавіті? (33) 4. Скільки голосних в українській мові? (6) 5. Найменша одиниця мови. (Звук) 6. Який знак ставиться в кінці розповідного речення? (Крапка) 7. Як називається розмова двох людей ? (Діалог) 8. Що належить тільки тобі, а не належить іншому? (Ім’я)

Номер слайду 10

Відгадайко. Маленька, менша від мачини,Ні з ким не стану на борню. А при читанні, коли треба,Й людини мову я спиню. Що це таке?(КРАПКА)Злита з хвостиком ця крапка,Невелика, власне, лапка. Робить паузу, всім знайома. Як вона зоветься?(КОМА)

Номер слайду 11

Він після речення, цитати. Вмостився, схожий на гачок. Всіх нас примушує питати. А сам ні пари з вуст — мовчок.(ЗНАК ПИТАННЯ)Що за знак - стрункий як спис. Він над крапкою завис. Спонука до поклику,Хто ж бо він?(ЗНАК ОКЛИКУ)

Номер слайду 12

«Народ скаже, як зав’яже»1. Хто не робить…2. Що посієш…3. Зробив діло… 4. Лінивий двічі робить, а скупий… 5. Життя прожити - …6. Вік живи… 7. Під лежачий камінь…8. Сім раз відмір…9. Не одежа красить людину…10. Слово – не горобець…а добрі діла. той не їсть. не поле перейти. вода не тече.те й пожнеш.раз відріж.гуляй сміло. вік учись. вилетить – не впіймаєш.двічі платить.

Номер слайду 13

Сміятися плакати активний пасивний корисний шкідливийхворіти видужувати захід східминуле сучаснезгадати забути працьовитий лінивий прокинутися заснути вітатися прощатися

Номер слайду 14

сильний могутній, колосальниййти шкандибати, плентатись, дріботіти, волочитисьоборона захист, боротьбакриниця колодязь, журавельтиша спокій, затишшянавкруги навколо, довкола невідомий незнайомий, незнаний багато сила-силенна, безліч

Номер слайду 15

СКЛАДИ НОВІ СЛОВАмилозвучність

Номер слайду 16

Допиши віршикаЇЖАЧОК Ходить лісом їжачок, В нього шубка з... (ниточок, дроту, колючок) ЩО ЇЙ СНИТЬСЯ? Вночі їй завжди півник сниться. Вона не курка, а... (гуска, ворона, лисиця) НА ПРОГУЛЯНКУ У неділю на Хрещатик Квочка вивела... (голубів, курчаток, вівців)

Номер слайду 17

НОВИЙ ГЕРОЙ Їжак згорнувся у клубок. – Я, – каже, – не їжак, а... (пиріжок, Колобок)ХТО ТАКА? Великі очі й голова. Не Колобок це, а... (слон, сова, коза) РИБАЛКА Ярослав на камінь сів, Ловить в річці... (щук, карасів, мух)

Номер слайду 18

МАЙСТЕР Меблі, двері й чобіток Ремонтує... (голка, ложка, молоток) ЛІСОВЕ ТАКСІ По дорозі жук повзе, На спині листок... (фарбує, малює, везе) РОЗУМНИЦЯ Має Галя добру звичку Класти книги на... (вікно, підлогу, поличку)

Номер слайду 19

Дякую всім за прекрасну гру Учися мій друже, Відмінником будь, Люби і поля, і діброви. І де б ти не був, Де б не жив – не забудь Своєї української мови.

Номер слайду 20

pptx
Додано
11 січня
Переглядів
434
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку