Вікторина "Козацька математика"

Про матеріал
Вікторина містить цікаві задачі, пов'язані з добою козацтва. Може бути використана в позакласній роботі як приклад впровадження козацької педагогіки у виховній системі навчального закладу.
Перегляд файлу

               Козацька математика

  1. У вересні 2021р. минуло 400 років з подій Хотинської битви, в якій вирішальна роль належала козацькому війську на чолі з гетьманом Петром  Сагайдачним.  Коли відбулася ця подія?
  2.  Перша козацька Січ була збудована 1556 року, а останню ліквідувала російська цариця Катерина ІІ у 1775 році. Скільки років існували січі на Запорожжі?
  3. У 2045 році Україна буде відзначати 450-річччя з дня народження гетьмана України, творця Української козацької  держави,  Богдана Хмельницького. В якому році він народився?
  4. Перша писемна згадка про українських  козаків датується 1489 роком. Скільки часу минуло з тих пір?
  5. У 1648 році Богдана  Хмельницького було обрано гетьманом Війська Запорізького. Іван Мазепа став гетьманом України у 1687 році. Скільки років відділяють ці дві події?
  6. Перша українська Конституція ( Конституція Пилипа Орлика), що проголошувала незалежність України, була прийнята на козацькій раді у 1710 році. Сучасна ж Конституція ухвалена Верховною Радою в 1996 році. Скільки часу минуло від однієї події до іншої?  Скільки років минуло з тих пір?
  7. Розв’яжіть   вираз     a+b=c,    де    a – козацьке повстання на чолі з Марком Жмайлом ( 1625р.);       b – час існування незалежної України (30 років);    

c – Дрижипільська битва під Охматовом.   Знайдіть значення   c.

  1. У 1649 році на території Української козацької держави було 16 полків (адміністративно-територіальних одиниць). У кожному полку було близько 20 сотень. У сотні могло бути до 300 козаків. Скільки козаків налічувалось в усіх полках разом?
  2. У 1616 році  Петро Конашевич-Сагайдачний із величезною флотилією зі 150 чайок (човнів), кожна з яких вміщувала близько 70 козаків, та 7 тисяч козаків розбив турецький флот під Очаковом. Скільки всього козаків взяли участь у цій битві?
  3.                      Французький військовий інженер Гійом Левассер де Боплан у своїй розповіді зазначав, що козаки будували човни близько 60 стіп завдовжки,10 стіп завширшки і 12 стіп  завглибшки. Визначте довжину, ширину і глибину чайки у метрах, якщо відомо, що 1 стопа містить приблизно 30 см.
docx
Додано
3 січня 2022
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку