ВІкторина "Любителям математики"

Про матеріал

Цікаві питання-відповіді з математики складені за підручниками для 5-7 класів. Можна використати як для вікторини з учнями, так і як практичну частину на семінарі вчителів.

Перегляд файлу

1

Тепер ми користуємося десятковою системою  числення. В ній 10 одиниць складають десяток, 10 десятків – сотню, 10 сотень – тисячу і т.д. А в деяких народів колись були інші системи числення.

Колись українці п'яту частину ЦЬОГО числа називали дюжиною. А як називали саме ЦЕ число?

Число 60 називали копою.

2

Провідміняйте слово вісім.

Н. вісім

Р. восьми, вісьмох

Д. восьми, вісьмом

З. вісім, вісьмох

Ор. вісьма, вісьмома

М. восьми, вісьмох

Кл. вісім

3

В західних країнах першим поверхом будинку вважається той, який ми називаємо другим. Першим роком ХХІ століття ми вважаємо 2001 рік, а на заході – 2000 рік. Чому?

Число 0 у нас не вважають натуральним, а в багатьох країнах воно належить до натуральних чисел. Там десять перших чисел  записують так: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, а у нас – 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

4

Якщо поставити шкалу вертикально, вона стає схожою на драбину, а її штрихи – на східці. Назвіть сходці, ступені, кроки латинською мовою

Градус. Тому одиниці, якими вимірюють температуру, міри кутів та деяких інших величин, називають градусами.

5

У папірусі, який дійшов до нас, є така задача: «Купа і її сьома частина разом становлять 16». Сформулюйте її для сучасного школяра

Простіші рівняння єгипетські вчені вміли розв'язувати ще 4 000 років тому. Шукане невідоме число вони називали купою.  «Сума невідомого числа та його сьомої частини дорівнює 16. Знайдіть невідоме число.

6

Уявимо себе в Англії, США. Який знак треба поставити між 3 і 4, щоб отримати число більше за 3, але менше ніж 4?

Крапку

7

Алгоритм Евкліда: більше число ділимо на менше, менше – на одержану першу остачу, першу остачу – на другу і т.д. Чим є остання відмінна від нуля остача?

НСД чисел

8

Нескінчені періодичні десяткові дроби бувають двох видів: чисті і мішані. Сформулюйте алгоритм запису дробової частини чистого нескінченого періодичного десяткового дробу.

Чисті, ті в яких період починається відразу після коми, наприклад 0,33333…, 21,424242… .

Дробова частина такого дробу дорівнює звичайному дробу, в якому чисельник дорівнює періоду. А знаменник – числу, записаному стількома десятками, скільки цифр у періоді: 0,333…=3/9, 21,4545… = 21  45/99

9

Римляни користувалися дробами, які називали унціями. Що вони мали на увазі, коли говорили «5 унцій», «13 унцій».

5/12

13/12

Унція – це дріб із знаменником 12.

10

Християни за початок відліку часу вважають день народження Ісуса Христа. Час після того дні називають новою ерою, а до того – до нової ери. У колишній російській імперії такий відлік часу запроваджено з 1700 року. До того східні слов'яни лік рокам вели з 5508 р. до н.е. Що символізував цей рік?

Вважалося, що 5508 рік до н.е. – рік створення світу.

11

Це слово, що у перекладі з латинського означає «міра», в різних значеннях використовується не лише в математиці, а й у техніці, архітектурі, багатьох інших науках та різних галузях виробництва. Назвіть це слово і слова, що походять від нього

Модуль. Мода, модель.

12

Доповніть вислів Б.Паскаля: «Серед рівних розумом – за однакових умов – переважає той, хто…»

«… знає геометрію».

13

«Вона знає все» - такими словами починається друга частина роману І.Ільфа та Є. Петрова  «Дванадцять стільців». Хто – ВОНА?

Статистика

14

Основи цієї науки були закладені не в науковій роботі, а в листуванні між двома відомими французькими математиками Б.Паскалем та П.Ферма з приводу однієї задачі. Про що була ця задача?

 

Про гру в кості

15

Що німецький вчений Готфрід Лейбніц визначав, як різні відрізки , що зв'язані з деякою кривою?

Функція

16

Перекладіть латинською: той, що має напрямок виска.

Вертикаль

17

В «Началах» Евкліда дано означення всіх геометричних понять. Наприклад, пряма лінія – така, що однаково розміщена відносно своїх точок». Як Евклід визначає точку?

Точка – це та, що не має розмірів.

18

Сума кутів трикутника більше за 180 градусів. Назвіть розділ геометрії, що вивчає  такі трикутники.

Трикутники, сума кутів яких більша за 180 градусів, існують не на площині, а на сфері. Їх називають сферичними трикутниками, а геометрію – сферичною геометрією.

19

Задачі на побудову розв'язуються за допомогою циркуля і лінійки. Сформулюйте задачу на побудову, яку не можна  розв'язати традиційним способом.

Розділити даний кут на 3 рівних кути. Цю задачу називають задачею про трисекцію кута.

20

Його вважають одним із 7 мудреців світу. Особливою заслугою вважається те, що він увів у математику ідею доведення. Назвіть його ім'я.

Фалес Мілетський

21

Доведенням теореми Піфагора займалося багато математиків протягом століть. Нині є понад 150 різних доведень цієї теореми. Індійський математик Бхаскара (ХІІ ст.) запропонував малюнок фігури без жодних пояснень. Під малюнком стоїть лише одне слово. Запишіть його.

«Дивись».

 

docx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку