Вікторина "Стежками рідної країни"

Про матеріал

Закріпити, поглибити і розширити знання учнів отримані в курсі шкільної географії України

Перегляд файлу

Позакласний захід: «Стежками рідної країни»

Мета заходу:

  • закріпити, поглибити і розширити знання учнів отримані в курсі шкільної географії  України; 
  • формувати  предметні компетентності  школярів; продовжити роботу з обдарованими учнями;
  • розвивати творчі здібності, виховувати зацікавленість  до географічної науки.

Обладнання: фізична карти України, контурні карти України, атласи, мультимедійне обладнання, презентація-супровід.

Підготовка до заходу: домашнє завдання учасникам. (Підготувати візитну картку, вивчити вірш напам’ять, скласти проект «Місце моєї мрії»)

 

Хід заходу

 

Ведучий: Шановні присутні! Запрошуємо Вас сьогодні поспілкуватись із надзвичайно різноплановою, цікавою, захоплюючою шкільною наукою – географією.

Для кожної людини географічні знання є  дуже важливими, бо географія – це не просто наукова галузь, а особлива  культура сприйняття навколишнього світу, яка включає як наукові так і художні  форми відображення  дійсності. Сьогодні ми помандруємо просторами нашої Батьківщини – України.

Бажаю вам збагатити свої географічні знання, краще пізнати нашу Україну, відпочити і отримати від сьогоднішньої зустрічі задоволення.

 Змагатись сьогодні будуть команди, для визначення кращих знавців географії.

Який же конкурс без журі. Тому я оголошую найкомпетентніше журі конкурсу:

________________________________________

________________________________________

________________________________________

Тож настав час оголосити учасників нашого незвичного конкурсу.

Команда : «Глобус»

Команда: «Меридіан»

Журі на місці, учасники на місці, пора оголосити конкурси в яких будуть змагатися учасники за звання знавців географія.

 

1 конкурс «Бліц» (додаток 1)

Командам по черзі будуть задаватися питання, ви повинні дати як найбільше вірних відповідей. Правильна відповідь – 1 бал.

 

 

 

 

2 конкурс «Вгадай місце»

 

Ведучий. Ми пропонуємо вам згадати і назвати деякі історико – географічні місця нашої країни. Кожна правильна відповідь оцінюється в 2 бали.

(До кожної характеристики демонструються слайди презентації природних об’єктів та відомих міст відповідних історико – географічних земель)

  1. Це місто є найбільшим культурним та науковим центром України. Це одне з самих цікавих, але найменш вивчених туристами міст Європи.
    Золота доба міста припадає на XI–XII віка, коли він був часткою Київської Русі. (Київ)
  2. Місто виблискуваючої  брущатки, вузьких вуличок і різнокольорових будинків, в яких відчувається дихання історії (Львів)
  3. Місто – привід, покинутий його мешканцями після катастрофи. (Прип’ять)
  4. Це місто серце Буковини, український Париж і при цьому центр найменшої області України. (Чернівці)
  5. Неповторне місце у берегів Чорного Моря. Місто маяків, пароплавів, нескінченного оптимізму. (Одеса)
  6. Перша столиця України. Місто яке скриває багато легенд та незвичайних історій. (Харків)

 

  1. Унікальний природний феномен, який являє собою чотирьох кілометровий тунель з дерев, які переплелися поміж собою.(Тунель кохання в Клевані)

Туне́ль Коха́ння  пам'ятка природи місцевого значення.  Розташована біля селища Клевань, що уРівненському районі Рівненської області.

Це ботанічний феномен — зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев, кущів, які сплелися між собою та утворили дивовижний щільний коридор точної арочної форми. Тунель Кохання розташований на відрізку (близько 4 км) залізничної колії, яка веде від селища Клевань до селища Оржів.

Тунель є місцем паломництва туристів та закоханих. Є ряд повір'їв щодо тунелю та його властивостей. Дехто з молодят саджає тут квіти, які символізують їхні почуття

 

  1. Природне диво, яке з’явилось у Палеозойську еру.

 

Смотрицький каньйон - це унікальний і неповторний краєвид, утворений природою понад 2000 млн. років тому. Річка Смотрич протікаючи в каньйоні глибиною до 40 м, робить петлею і відділяє кам'яний острів. 
Стінки каньйону - це природна книга древніх епох. На прямовисних стінках каньйону ми зустрічаємо відбитки чи скам'янілості таких організмів, як трилобіти, брахіоподи, корали, які були найпершими свідками зародження життя в Силурійських морських водах. 
Мільйони років природа змінювала ландшафти, і до сьогодні збереглися рослини, які були свідками зледеніння і потепління (шиверекія подільська) або вже з'явилися після значних катаклізмів (цибуля подільська). На території міста та схилах каньйону зростають близько 1060 видів судинних рослин, 275 видів грибів, 64 види лишайників, близько 100 видів мохів. Тут є види світового та європейського значення. Екзотичні та декоративні рослини зі всього світу зростають в колекціях ботанічного саду, в дендропарках та на вулицях міста. 
Своєрідна і багата фауна. У місті можна почути спів понад 100 видів птахів, побачити 200 видів комах, 20 видів амфібій, 25 видів ссавців, які живуть поряд з людиною. Близько 30 представників фауни охороняються в Європі та Україні. 
Неповторність Смотрицького каньйону претендує на статус об'єкта Світової Спадщини, яка перебуває під захистом ЮНЕСКО. 

 

  1. Відомий будинок архітектора Владислава Городецького, прикрашеного скульптурами казкових істот. (Будинок з химерами)

Буди́нок із химе́рами (19011902[1]) — цегляна споруда з прикрасами на міфологічні та мисливські сюжети, є головною архітектурною спорудою раннього декоративного стилю модерн міста Києва, столиці України. Свою назву отримала через скульптурні прикраси, тематика яких — тваринний наземний та підводний світи, атрибути полювання, казкові істоти.

Найпоширенішою є легенда, за якою донька архітектора Владислава Городецького, який є автором цього витвору, втопилася у Дніпрі (за іншою версією — у Середземному морі) чи то через нещасне кохання, чи з якихось інших причин. Зрештою, схиблений від горя батько побудував на честь доньки будинок, убранство якого символізувало б підводне царство. Біографи Городецького встановили, що донька Олена (після заміжжя Яценко) під час будівництва була жива й здорова. Вона взагалі пережила батька на кілька десятиріч, переїхавши із власною родиною спочатку до Польщі, а потім, після закінчення війни, до Швейцарії. А люди просто пов'язали з новим будинком давню історію про загиблу в морі доньку попереднього власника маєтку — Федора Мьорінга.

 

  1.  Дуже незвичний величезний і разом з тим найсторіший міст України, що пов’язує фортецю з містом. (Замковий міст в Кам'янець-Подільську)

За́мковий міст  міст у Кам'янці-Подільському, одне з семи чудес міста, пам'ятка архітектури національного значення. Сполучає Старе місто, розташоване на півострові у петлі річки Смотрич, із фортецею на мисі. Проліг на вузькому перешийку між двома правими берегами Смотрича. Народна назва  Турецький міст.

Уперше згадано в документах 1494 року. Згідно з гіпотезою архітекторів-реставраторів Євгенії та Ольги Пламеницьких, міст збудували римляни на початку 2 століття. На цій підставі міст включено до «Книги рекордів України», укладеної Георгієм Маценком, як найстаріший. За припущенням Пламеницьких, Замковий міст, можливо, зображено наколоні Траяна в Римі. За однією з версій, на Замковому мості страчено Юрія Хмельницького.

 

 

  1.  Палац побудований за проектом Бартоломео Растреллі для російської імператриці Єлизавети. (Маріїнський палац)

Маріїнський палац – один із красивіших палаців України. Збудований у 1752 році за проектом відомого російського архітектора Бартоломео  Растреллі. Маріїнський палац, в той час іменувався  царським, його  було збудовано за наказом російської імператриці Єлизавети Петрівни, і він був Київською резиденцією імператорської сім,ї.

У1870 році, відбудовуючи палац після пожежі, біля його фасаду розташували Маріїнський парк, а сам палац перейменували у Маріїнський, в честь імператриці Марії Олександрівни.

Зараз Маріїнський палац є офіційною церемоніальною резиденцією Президента України, та знаходиться на реконструкції.

 

 

  1. Живописна фортеця на берегу річки, побудована у 18 ст., яка відіграла важливу роль в історії України. (Хотинська фортеця в Хотині)

 

 Хотинська фортеця – одна з самих яскравих зразків оборонної архітектури України. Вона була побудована у ХІІІ столітті. На місті дерев’янно-земляних укріплень. В той час фортеця включала в себе слідуючи споруди: чотири оборонні вежі, офіцерські казарми, комендантський палац та церков.

 Довгий час Хотинська фортеця використовувалась як оборонний пункт Галицько – Волинського  князівства В ХVІ столітті фортеця перейшла до молдавського правителя і її укріпленням  став займатися Стефан ІІІ Король Молдовії.

  У 1621 році відбулась знаменита Хотинська битва. 160-тисячній турецькій та татарській армії протистояло лише 87-тисячне польсько-литовське та козацьке військо

Велике значення в цій битві мали дії 40 тисяч козаків на чолі з гетьманом Сагайдачним, якому установлено  пам’ятник в честь перемоги в Хотинської битві.

Битва тривала більш місяця і закінчилась перемогою армії Речі Посполітої та поразкою Османської імперії.

Турецька армія, зі всіма своїми спорядженнями, бойовими слонами, верблюдами була розбита і залишила спроби  завоювати Європу. Султан Осман ІІ був задушин своїми вояками, які не пробачили йому такої ганьби.

 

 

3 конкурс «Третій зайвий» (Із перерахованих термінів, студенти повинні вибрати зайве) максимальна оцінка 5 б.

  1. Десна, Світязь, Південний Буг.
  2. Пустелі, мішані ліси, степ.
  3. Донецьк, Ужгород, Луганськ.
  4. Грем’яч, Чоп, Добровеличківка.
  5. Львів, Київ, Харків.

 

4 конкурс «Рекорди України» .

Наша країна славиться своїми рекордами, починаючи з того що Україна найбільша за площею країна Європи. Тож пропонуємо конкурс за 1 хвилину записати як найбільше рекордів України. максимальна оцінка 5 б.

Наприклад:

  1. Найглибше озеро. ( Світязь)
  2. Найбільше озеро (Сасик)
  3. Найбільша низовина. ( Причорноморська)
  4. Найвища гора. (Говерла)
  5. Найдовша річка (Дніпро)
  6. Найбільший кам’яновугільний басейн. ( Донецький)
  7. Найбільші поклади залізної руди. (Запорізький басейн)
  8. Найбільша за площею область. (Одеська)
  9. Найбільше місто. (Київ)
  10. Найменша низовина. (Закарпатська)

 

 

Ведучий

Ну от і все наші географічні перегони скінчились тож надаємо слово нашому журі, яке і визначить хто стане найліпшим знавцем з географії України (журі оголошує результати)

 

 

 

 


Додаток 1

  1. Переважаючий тип ґрунтів в Карпатах. (Буроземи)
  2. Найбільша річка України (Дніпро)
  3. Обласний центр Закарпаття (Ужгород)
  4. Що називають «Морським оком» (Синевирське озеро)
  5. Найвищі гори України (Карпати)
  6. Ввіз товару в Україну (Імпорт)
  7. Люди що приїхали до України на постійне місце проживання(іммігранти)
  8. Яка область України найбільша за площею й має найбільшу протяжність кордонів.(Одеська)
  9. Крайньою східною точкою є?(селище Червона Зірка)
  10. Вкажіть країну, в населенні якої найбільша питома вага українців (Молдова)
  11. Найбільше за площею озеро України (Сасик)
  12. З якою державою Україна межує на півночі?( з Білоруссю)
  13. Назвіть найвищу вершину Кримських гір? ( Роман – Кош)
  14. В якій області знаходиться географічний центр України? (в Кіровоградській)
  15. Назвіть крайню південну точку України ( м. Сарич)
  16. Назвіть найбільший морський порт України ( Одеса)
  17. Найбільший кам’яновугільний басейн України.( Донецький)
  18. Назвіть низовину на півдні України ( Причорноморська)
  19. Найвищою рівнинною точкою України є ( г. Берда)
  20. Озеро в Карпатах ( Синевир)
  21. Найстаріший заповідник ( Асканія – Нова)
  22. Найбільше за кількістю населення місто України ( Київ)
  23.  Україна має кордони з скількома державами? (7)
  24.  На західному схилі Східноєвропейської платформи розташована, яка плита? (Волино- Подільська)
  25. Скіфська платформа молода чи давня за віком? (молода)
  26. Які моря омивають територію України? (Чорне, Азовське)
  27. Скільки процентів території України займають височини? (25)
  28. Найвища точка Українських Карпат? (Говерла 2 0161)
  29. Сонячна радіація, що безпосередньо надходить на земну поверхню називається ? (пряма)
  30. Перехідна зона між теплими і холодними повітряними масами, це...? (Атмосферний фронт)
  31. Пора року коли починаються грози і сильні дощі це - ? (весна)
  32. Короткочасні інтенсивні дощі це - ? (зливи)
  33. За характером течії Дністер, Тиса, Прут є якими річками?(гірсько-рівнинними)
  34. За походженням Шацькі озера належать до? (карстових)
  35. 2. Геометричний центр України знаходиться - ? (на околиці селища Добровеличівка)
  36. Найбільшою тектонічною структурою, що лежить в основі території України, є? (Східноєвропейська платформа)
  37. Західноєвропейська платформа молода чи давня за віком? (молода)
  38. Яка складчаста система знаходиться на крайньому заході країни (Карпатська)
  39. Водно-льодовикові відклади (піски, супіски, суглинки, глини, галечник) утворювалися внаслідок чого? (діяльності талих вод льодовиків)
  40. Скільки процентів території України займають гори? (5)
  41. Яка низовина займає північну частину України? (Поліська)
  42. В якому кліматичному поясі перебуває вузька смуга південного берегу Криму? (субтропічному)
  43. Сонячна радіація, що розсіюється наявними в атмосфері водяною парою, пилом, газами, а також хмарами називається ? (розсіяна)
  44. За характером течії більшість річок Карпат є якими річками? (гірськими)
  45. Найдовший державний кордон Україна має з - ? (Росією 2 000)
  46.  Скільки процентів території України займають низовини? (70)
  47. Яка низовина займає південну частину України? (Причорноморська)
  48. Більша частина території України перебуває в якому кліматичному поясі? (помірному)
  49. Найтепліша і найвологіша пора року це - ? (літо)
  50. Зниження температури повітря або ґрунту до 0 градусів і нижче це - ? (заморозки)
  51. За характером течії Дніпро, Сіверський Донець є якими річками? (рівнинними)

 


 

Додаток 2

 

«Третій зайвий»

  1. Десна, Світязь, Південний Буг.
  2. Пустелі, мішані ліси, степ.
  3. Донецьк, Ужгород, Луганськ.
  4. Грем’яч, Чоп, Добровеличківка.
  5. Львів, Київ, Харків.

 

Додаток 3

 

«Рекорди України»

  1. Найглибше озеро. ( Світязь)
  2. Найбільше озеро (Сасик)
  3. Найбільша низовина. ( Причорноморська)
  4. Найвища гора. (Говерла)
  5. Найдовша річка (Дніпро)
  6. Найбільший кам’яновугільний басейн. ( Донецький)
  7. Найбільші поклади залізної руди. (Запорізький басейн)
  8. Найбільша за площею область. (Одеська)
  9. Найбільше місто. (Київ)

10.Найменша низовина. (Закарпатська)

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Сценарії
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку