Вікторина «Таємниця паперового листа»

Про матеріал
Цікава вікторина для ознайомлення з історією виникнення мистецтва оригамі та паперопластики.
Перегляд файлу

Тема: Вікторина «Таємниця паперового листа»

Мета:        

  • повторити і узагальнити знання про оригамі, історію походження цього мистецтва, основні його види;
  • розширювати кругозір, розвивати увагу, логічне мислення;
  • виховувати повагу до мистецтва оригамі, до його майстрів,
  • зацікавленість у придбанні вмінь і навичок виконання виробів оригамі.

                                                         Хід вікторини

I Організаційний момент

II Повідомлення теми і мети вікторини.

III Основна частина

Багато хто дивується, почувши слово «оригамі» А між іншим кожна людина хоч раз в житті створювала найпростіший виріб з квадратного аркушу паперу – кораблик або літачок. А вони зроблені за принципом оригамі.

Це мистецтво народилося в Японії. В «Японських хроніках» говориться, що його початок відноситься до 610-го року. Хто б подумав, що спочатку у вироби з паперу вкладався великий зміст! На Сході до квадрату відносилися з великою повагою. Він вважався відображенням Космосу, тієї великої Пустоти, з якої з’являються речі. До паперу японці теж відносилися з повагою, як і до всього нетривкого, яке живе лише одна мить. Вони вважали, що у кожній речі – метелику, росинці, тоненькому аркушику паперу – живе дихання вічності і його потрібно вловити.

З часом мистецтво «оригамі» завоювало весь світ. Дійшло і до нас. Ще великий Лев Толстой описував у своїй статті «що таке мистецтво» випадок, коли його навчили «робити з паперу, складаючи і вивертаючи її відповідним способом, півників, які, коли їх смикаєш за хвоста, махають крилами».

Сьогодні велика кількість людей у всьому світі захоплюється мистецтвом «орігамі». Паперові фігурки роблять і дорослі, і діти. Цікаво?

 

А що про оригамі знаєте ви?

1.Як перекладається слово «оригамі»?

Оригамі - ("ори..." в перекладі з японської - буквально "складання...", а "...гамі" (точніше "...камі") - "...паперу") – древнє японське мистецтво. В основі класичного оригамі всі моделі робляться з квадратного аркуша. При чому оригамі – це тільки складання, яке не вимагає ні клею, ні ножиць, ні яких-бо ще з’єднуючих засобів.

2. Що таке техніка оригамі?

Використання єдиної системи універсальних знаків, що дозволяє записати процес складання будь-якої моделі у вигляді серії креслень.

3.Що означає словосполучення «мінімальне оригамі»
Техніка складання, яка  має на увазі отримування виразних і легко пізнаванних моделей ( пташка, рибка) за невелику кількість кроків ( схеми складання за звичай включають 3-7 кроків).

4. Що таке класичне оригамі?

Класичне оригамі складається з квадратного аркушу паперу без застосування ножиці.

6.Яке слово ми отримаємо, якщо взяти японське слово «ліки» і японське слово «куля»? Що воно означає?

Слово «ліки» японською – «кусурі», а слово «куля» - «тама». А разом виходить слово кусудама.

Кусудама – один з найдревніших декоративних традиційних японських стилів в техніці оригамі. Поробки  кусудами схожі на різноманітні кулі, які складаються із зібраних разом паперових квітів, розеток або паперових деталей іншої форми. Оскільки це кулі, то вони повинні висіти. Є легенда, що ці кулі несуть в собі позитивну енергію, тому їх за звичай дарували хворим ( вішали над ліжком) , щоб прискорити лікування.

Кусудами складаються з модулів.

7.Яке складання в техніці оригамі називають мокрим складанням?
Мокре складання - це техніка складання, розроблена Акірой Йосідзавой, яка використовує зволожений водою папір для придання фігуркам плавності ліній, виразності, а також міцності. Особливо актуальний даний метод для таких негеометричних об’єктів, як фігурки тварин і квітів – у цьому випадку вони виглядають набагато природніше і ближче до оригіналу. Потрібно відмітити, що не будь-який папір підходить для мокрого складання, а лише той, в який при виробництві додають водорозчинний клей для зміцнення волокон.

8. Фігурка, зображена на малюнку, японською мовою називається цуру, а як  ми називаємо її українською мовою?

Українською мовою таку фігурку ми називаємо «японський журавлик». У двох найдревніших японських книгах, присвячених оригамі, розповідається, як складати з паперу фігурку журавлика (Цуру). Птах з довгою шиєю вважався в Китаї і Японії символом вдачі і довгого життя. У 1797 році  у Кіото була видана книга “Сембацуру оріката” - складання тисячі журавлів. В ній приводилися різноманітні варіанти складання пар і гірлянд журавлів з одного квадрату паперу.

9 Яке значення придала Друга світова війна фігурці журавлика?
В давній Японії існувала легенда, що той, хто зробить 1000 журавликів, зможе досягти виконання найзаповітнішої мрії. У 1945 році трагедія в Хіросімі і Нагасакі унесла життя мільйонів людей. Історія про 12-річну дівчинку Садако Сасакі і 1000 паперових журавликів відома в у сьому світі.

Після атомної бомбардування Хіросіми дівчинка захворіла на лейкемію. Вмираючи, хвора Садако Сасакі дуже хотіла жити і молилася про мир в усьому світі. У лікарні Садако складала паперових журавликів. Дівчинка вірила, що якщо вона встигне зробити 1000 журавликів, то обов’язково вилікується. Садако встигла зробити 644 журавлика… І вмерла.

З 1958 року в Хіросімі у парці Миру існує пам’ятник «Дівчинка з 1000 журавликів». І до сьогоднішнього дня до пам’ятника люди кладуть паперових журавликів, які стали символом миру у всьому світі.

10. Де і коли склали найбільшу фігурку журавлика?

У 1995 році в японському місті Маєбаші склали традиційного журавлика. Єдине. Чим він відрізнявся від інших, це своїми розмірами. Це був гігантський витвір розміром 35,6, з розмахом крил у 16 метрів. Квадратний аркуш паперу для його створення мав сторону тридцять три метри.

13.Як називається японське мистецтво вирізання?

Воно називається кірігамі.

А кірікоміоригамі – це різновид оригамі, де для отримання кінцевого  результату потрібно зробити один або декілька надрізів.

14. Яке оригамі називають модульним?

Модульне оригамі – вид оригамі, в основі якого лежать модулі. Види: кусудами, багатогранники, китайське модульне оригамі.

15. А що таке модулі, про які ви говорите і вже не першого разу?

Модулі – це окремі деталі, які повторюються. Оскільки варіацій модулів існує велика кількість, то вони не відносяться до базових форм. Використовуються в кусудамах і модульному орігамі. Між собою можуть бути склеєними або ні.

16. Що означає слово паперопластика?

Паперопластика – це вид роботи з папером, в якому створюються об’ємні скульптури, у яких згини криволінійного характеру. При створенні паперових скульптур використовуються різа, шило, спиці, ножиці,  лінійки, пробійники.

17.Чи пов’язано з оригамі мистецтво поп-ап?

Поп-ап (Pop-up Cards і Origamic Architecture) Pop-up Cards – багатьом відома техніка виготовлення листівок, які стають «об’ємними», коли їх розвертаєш. І це просте захоплення сьогодні вже переросло в справжнє мистецтво зі своїми майстрами і шедеврами, об’єднуючи  багатьох людей по всьому світу. Один з напрямів Pop-up Cards — Origamic Architecture коло інтересів якого обмежений архітектурними спорудами і формами.


IV Підсумок

Чи цікавою була вікторина?

Що нового про оригамі ви сьогодні довідалися?


 

 

docx
Додано
21 травня 2021
Переглядів
315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку