Вікторина « Технологія плетіння виробів гачком»

Про матеріал

Вікторина дасть можливість учням в цікавій формі перевірити і закріпити знання з розділу "Технологія плетіння виробів гачком", сприяти розвитку пізнавальної активності учнів, творчих здібностей, розширення кругозору; удосконалювати навички роботи в групі та вміння знаходити спільне рішення

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор презентації: вчитель предмету трудового навчання КЗО НВО № 113 м. Дніпро Марченкова О.Ю.

Номер слайду 2

Кожної другої суботи червня, починаючи з 2005року,у світі відзначають незвичайне свято - День в`язання на публіці. Проходить він теж незвичайно, але цілком відповідно до своєї назви: усі, хто любить в’язати спицями чи гачком, збираються в громадському місці – у парку, сквері, кафе – і в`яжуть.

Номер слайду 3

Уперше Всесвітній день в`язання на публіці ( World Wide Knit in Public Day) пройшов у Парижі. Придумала цю забавлянку, яка стала традицією, любителька в`язання Даніель Лендес. З часом публічним вязанням захопилися не тільки француженки, але й мешканці інших країн ( свято проводиться, наприклад, у США, Англії, Швеції, Фінляндії, Норвегії, Естонії), а в акції з`явилася своя емблема, на якій зображено дві в`язальні спиці на тлі земної кулі.

Номер слайду 4

У багатьох місцях акція стала благодійною. Рукодільниці передають усі речі , вив`язані в цей день, до фондів для незаможніх громадян або продають їх на ярмарках, а всі зібрані кошти спрямовують, знову ж таки, на допомогу нужденним. Особливо активно в`язальниці намагаються “ обв`язати” увесь світ: відсилають в`язані вироби в далекі країни і навіть на інші континенти. Всесвітній день вязання проходить більше ніж у 350 містах планети.

Номер слайду 5

Ви маєте гарну можливість перевірити свої знання в вигляді цікавої вікторини. Для цього: 1. Об`єднайтеся в команди 2 Щоб отримати завдання виберіть літеру і цифру. 3. Перевірте свою відповідь.Кожна вірна відповідь- 10 балів! 4.Щоб повернутися до запитань натисніть на квіточку на слайді

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Які нитки використовують для плетіння виробів ? А) натуральні; Б) штучні; В) натуральні і штучні. В’язати гачком можна із натуральних і штучних ниток.

Номер слайду 8

Пряжу для плетіння виробу добирають: А) відповідно до гачка; Б) відповідно до виробу; В) відповідно до схеми. Добирають нитки залежно від призначення виробу й виду узору

Номер слайду 9

Які нитки використовують для виготовлення літніх речей: А) бавовняні; Б) вовняні; В) бавовняні і вовняні. Для виготовлення літніх речей використовують бавовняні нитки

Номер слайду 10

Номер гачка – це А)довжина ручки( у см) Б)діаметр голівки ( у мм) В)діаметр стержня ( у мм) Номер гачка – це діаметр голівки у мм.

Номер слайду 11

З яких конструкційних матеріалів виготовляють гачок? А) срібла, воску, пластмаси; Б) деревини, паперу, скла; В) металу, пластмаси, деревини. Гачок виготовляють із металу, пластмаси, деревини.

Номер слайду 12

Про які волокна йдеться мова? Ці волокна мають такі властивості: середню міцність, пружні,товсті, володіють високою гігроскопічністю. А) шовк; Б) шерсть; В) бавовна. Про шерсть.

Номер слайду 13

Які бувають гачки для в`язання? А) короткі і довгі; Б) довгі; В) короткі. Гачки бувають короткі і довгі

Номер слайду 14

Загостренний кінець гачка називають: А) стержнем; Б) борідкою; В) голівкою. Загомтренний кінець гачка називається борідкою.

Номер слайду 15

Вязання, як галузь виробництва почало розвиватися: А) у XV – XVI столітті; Б) у XIV – XV столітті; В) у XVI – XVII столітті Вязання, як галузь виробництва почало розвиватися у XV – XVI столітті.

Номер слайду 16

У 1859 р. було винайдено перший в’язальний верстат. Автором цього винаходу був: а) економіст Адам Сміт; б) священик Вільямс Лі; в) письменник Джонатан Свіфт. Автором цьго винаходубув Вільямс Лі.

Номер слайду 17

Ряд повітряних петель це? А) ланцюжок; Б) стовпчик; В) півстовпчик. Ряд повітряних петель називається повітряним стовпчиком.

Номер слайду 18

Починають плетіння гачком: А) із плетіння повітрянної петлі; Б) із плетіння стовпчиком без накиду; В) по – різному. Починають плетіння гачком із плетіння повітрянної петлі.

Номер слайду 19

Петля, з якої починається ланцюжок називається: А) початковою; Б) ведучою; В) першою. Петля, з якої починається ланцюжок називається початковою.

Номер слайду 20

Ведуча петля це? А) остання петля розміщена на гачку; Б) петля з якої починається ланцюжок; В) петля підйому. Ведуча петля це остання петля розміщена на гачку.

Номер слайду 21

Вязання було спочатку: А) чоловічим; Б) жіночим; В) як чоловічим, так і жіночим ремеслом Вязання було спочатку чоловічим ремеслом

Номер слайду 22

Залежно від товщини гачки мають номер: А) від 1 до 6; Б) від 1 до 12; В) від 1 до 8. Залежно від товщини гачки мають номер від 1 до 6.

Номер слайду 23

Під час плетіння гачком відстань від виробу до очей має становити: А) 40 – 50 см; Б) 35 – 40 см; В) 25 – 30 см. Під час плетіння гачком відстань від виробу до очей має становити 25 – 30 см.

Номер слайду 24

Стовпчик із накидом використовують для плетіння: А) щільних; Б) ажурних; В) щільних і ажурних. узорів Стовпчик із накидом використовують для плетіння як щільних так і ажурних узорів.

Номер слайду 25

Що роблять з ниткою , коли плетіння закінчили? А) відрізають; Б)відрізають і ховають у плетеному полотні; В) відрізають і зав`язують вузлом. Коли плетіння закінчили нитку відрізають і завяз`ують вузлом.

Номер слайду 26

Де слід зберігати гачок для в`язання ? А) в окремій коробці; Б) в портфелі; В) в клубочку ниток Гачок слід зберігати в окремій коробці

Номер слайду 27

На початку ряду виплітають петлі підйому, для того щоб: А) плетене полотно було щільним; Б) краї плетеного полотна не стягувалися; В) плетене полотно змінило свою форму. На початку ряду виплітають петлі підйому, для того щоб краї плетеного полотна не стягувалися.

Номер слайду 28

Нитки змотані у формі кулі, це: А) клубок; Б) моток ; В) пасмо. Нитки змотані у формі кулі це клубок.

Номер слайду 29

Якість в`язаних виробів залежить: А) від правильного вибору матеріалів і інструментів; Б) від модних тенденцій; В) від кольору пряжі. Якість в`язаних виробів залежить від правильного вибору матеріалів і інструментів.

Номер слайду 30

Для товстого в`язання м`якою еластичною пряжею вибирають гачки: А) дерев`яні Б)пластмасові; В) алюміневі. Для товстого в`язання м`якою еластичною пряжею вибирають дерев`яні гачки.

Номер слайду 31

Нитка, що йде від клубка при в`язанні називається: А) додатковою; Б) робочою; В) повздовжньою. Нитка, що йде від клубка при вязанні називається робочою

Номер слайду 32

Для перевірки пряжі на міцність фарбування необхідно: А) пряжу пропрасувати; Б) пряжу замочити; В) замочити кінчик пряжі водою, закласти його в білу тканину і пропрасувати. Для перевірки пряжі на міцність фарбування необхідно: замочити кінчик пряжі водою, закласти його в білу тканину і пропрасувати.

Номер слайду 33

Давньогрецький історик Геродот згадує: « цар Амазис приніс у дар Афіні Родоській тканину, кожна нитка якої складалась із 360 найтонших ниточок. Ця тканина була дорожчою за золото…»- Що це за тканина? А) шерсть; Б) шовк; В) бавовна. Це шовк.

Номер слайду 34

У якій країні уперше почали святкувати Всесвітній день в` язання? А) США; Б) Швеція; В) Франція. Уперше Всесвітній день в`язання на публіці пройшов у Парижі.

Номер слайду 35

Як вірно тримати гачок? А) в правій руці тримаючи його між великим і вказівним пальцями; Б) в правій руці тримаючи його між великим і середнім пальцями; В ) в правій руці тримаючи його між вказівним і середнім пальцями. Гачок тримають в правій руці між великим і вказівним пальцями.

Номер слайду 36

Плетіння виробів гачком по спіралі це: А) кругове безперервне плетіння по колу в одному напрямку ( справа на ліво); Б) плетіння, що не має лицьового та зворотного боку; В) плетіння в якому при переході з одного ряду на інший вив`язують петлі підйому Плетіння виробів гачком по спіралі цекругове безперервне плетіння по колу в одному напрямку ( справа на ліво).

Номер слайду 37

Пряме плетіння гачком? А) полотно плетуть рядами в обох напрямках – прямому і зворотному; Б) полотно не однакове з лицьового і зворотного боку; В) у кожному наступному ряді рівномірно збільшують кількість стовпчиків. Пряме плетіння гачком це плетяння в якому полотно плетуть рядами в обох напрямках – прямому і зворотному

Номер слайду 38

Півстовпчик іноді називають? А) петлею підйому; Б) глухою петлею; В) повітряною петлею Півстовпчик іноді називають глухою петлею

Номер слайду 39

Для вязання ланцюжка використовують: А) повітряні петлі; Б) петлі підйому; В) півстовпчик. Ланцюжок вяжуть повітряними петлями.

Номер слайду 40

В`язання це: А) це спосіб виготовлення полотна або окремого виробу шляхом згинання ниток у петлі, що переплітаються між собою; Б) орнамент або художнє зображення, виконані накладанням (нашиванням) на папір (тканину) ... В) орнаментальне або сюжетне зображення на певних предметах (тканині, шкірі, рушниках, одязі, наволочках та ін..), яке виконане різними ручними або машинними швами . Вязання цеспосіб виготовлення полотна або окремого виробу шляхом згинання ниток у петлі, що переплітаються між собою.

Номер слайду 41

Гачок це: А) товста голка встомлена в рукоятку, яка не має вушка; Б) довгий тонкий загостренний інструмент з твердого матеріалу з вушком з одного боку В) це алюмінієвий, сталевий, пластмасовий, дерев`яний або кістяний стержень із загнутим кінцем, який призначений для того, щоб захоплювати нитку й працювати з нею різними способами. Гачок це ( варіант В)

Номер слайду 42

Як називається малюнок за яким виконується вязання гачком? А) схемою; Б) картою; В) таблицею. Малюнок за яким виконується вязання гачком називається схемою.

Номер слайду 43

Дякую за увагу!

ppt
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
5151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку