Вікторина "Юний мовознавець"

Про матеріал

Матеріал містить завдання та відповіді для проведення лінгвістичної вікторини у формі командного змагання серед учнів старших класів, котрі займаються у мовознавчих гуртках. З метою пропагування позакласних занять на конкурс у якості вболівальників запрошуються всі учні середньої школи.

Перегляд файлу

ЛІНГВІСТИЧНА ВІКТОРИНА

Для учнів старших класів.

Мета. Узагальнити знання та вміння вихованців мовознавчого гуртка, розвивати усне мовлення,  вміння точно ставити запитання, чітко, лаконічно та цікаво відповідати на них. Розширювати  загальний кругозір вихованців. Пропагувати серед інших учнів школи  бажання відвідувати позакласні заняття.

Обладнання. На столі у ведучих – конверти із завданнями, «Чорна скринька», сюрпризи-подарунки.

Місце проведення. Класна кімната. Для команд та журі розставлено столи, у кінці класу – місце для глядачів.

Журі обирають учні із присутніх глядачів.

Ведучий 1 представляє  дві команди знавців.

Ведучий 2 оголошує жеребкування. Кожна команда повинна скласти «букет», записуючи назви квітів. Команда, у якої записано найбільше слів, здобула право розпочати змагання.

Завдання по черзі оголошуються ведучими для кожної команди.

Після виконання кожного завдання журі оголошує кількість балів, якщо  команда не відповіла на своє запитання, то його виконує команда-суперник і бали їй подвоюються..

  1. Назвіть два синоніми до слова алфавіт і поясніть походження усіх         трьох слів.

Відповідь. Алфавіт – грецьке слово, утворене від назв двох перших букв грецького алфавіту – «альфа» та «віта» (2-а буква у римлян – «бета»).

Абетка – за походженням власне українське слово, утворене від сучасних назв двох перших букв – «а» та «бе».

Азбука – від назви двох перших букв давньоруської мови – «аз» та «буки».

  1. У нашій мові є так звані слова-помилки, наприклад, індіанці, індик. Поясніть, чому їх відносять до цієї категорії і хто  в цьому винен.

Відповідь. Славнозвісний адмірал Христофор Колумб під час однієї з експедицій кругосвітнього плавання (кінець ХV – початок ХVІ ст.) привів свою ескадру до прекрасних та багатих берегів якогось материка. Колумб стовідсотково був упевнений, що це Вест-Індія, тобто західне узбережжя Індії. З легкої руки відомого мореплавця корінних жителів цього материка європейці назвали індіанцями. Звідти було вивезено в Європу  багато скарбів,  представників флори і фауни, у тому числі місцевих пернатих  - «індійських півнів» – відомих нам індиків (слово того ж кореня). Пізніше помилка Колумба з`ясувалася, та було вже пізно. Слова індіанці, індик закріпилися в іспанській мові, згодом їх запозичили інші країни.

  1. Багатьом відомий вірш Ф. Шатрова.

Січень січе, лютий лютує,

Березень плаче, квітень квітує.

Травень під ноги стеле травицю,

Червень збирає сіно в копиці…

Липень медовий бджілок чарує,

Серпень чудовий булки дарує.

Вересень трусить груші в садочку,

Жовтень гаптує клену сорочку.

Йде листопад, застеля килими.

Грудень надходить – початок зими.    

Назви місяців у поезії прозорі, зрозумілі. Але чи все тут так просто? За одну хвилину спробуйте пояснити назви перших місяців літа та осені.

Відповідь. Більшість дослідників вважає, що червень одержав свою назву ще у давніх слов`ян як місяць появи червця – черв`яка,  з якого виготовляли червону фарбу для тканини. У давнину це  було поширеним заняттям на теренах сучасних України та Польщі. Червця вивозили і в інші країни. Назва місяця червець збереглась у діалектах нашої мови, а в польській мові залишилась як літературна.

Назва вересня походить від медоносної рослини верес.  Її пишне цвітіння припадає саме на цей місяць.

  1. Управитель одного маєтку в Ірландії, англійський капітан, жорстоко ставився до орендарів-ірландців. Коли сутички з місцевим населення загострилися, капітан викликав поліцію. Розлючений натовп накинувся на поліцаїв, і ті змушені були втекти. Наступного дня усі робітники та слуги пішли від капітана; крамарі відмовилися йому продавати товар; листоноші перестали носити йому пошту. Ніхто не спілкувався з управителем-капітаном, він змушений був виїхати з Ірландії.

Яке слово з`явилося після цих подій? До якої групи лексики (із стилістичного погляду) воно належить?

Відповідь.  Ім`я горе-капітана – Байкот. Як загальна назва слово «байкот» означає припинення стосунків з державними установами, особами, ігнорування їх. Слово є інтернаціоналізмом, належить до суспільно-політичної лексики.

  1. Цей чоловік народився в Україні, у місті Луганську, в родині данських переселенців, а став відомим російським лексикографом, етнографом, письменником, відомий під псевдонімом Козак Луганський. Був морським офіцером, став хірургом, захоплювався археологією, ботанікою, але справою свого життя вважав збирання … слів. За життя побував у Києві, Одесі, Миколаєві. Мав дружні стосунки з Пушкіним і Гоголем, Шевченком і Квіткою-Основ`яненком, Жуковським, Криловим, Пироговим, Гребінкою, Максимовичем. Т.Г. Шевченко написав його акварельний портрет. Саме цей Козак Луганський «подарував» Гулаку-Артемовському сюжет опери «Запорожець за Дунаєм». Хто ця людина?

Чим прислужився мовознавчій науці?

Відповідь. Володимир Іванович Даль (1801 -1872). Укладач «Тлумачного словника української мови». Частину лексикографічного матеріалу, зібраного для «Толкового словаря», він передав Борису Грінченку.

  1. Назвати слово, яке об’єднує ці предмети (на столі карта зоряного неба та іграшковий собачка). Дві підказки: 1) це слово латинського походження; 2) те, що воно означає, дуже люблять учні та студенти.

Відповідь. Період з 22 липня по 23 серпня у стародавніх римлян називався канікулами, тобто часом, коли Сонце перебуває у сузір’ї Пса (собака по-латині canis, сузір’я Пса –  Canis, зірка Сіріус із сузір’я Пса називалася   Cаnісula). Цей період відзначався настанням великої спеки, і з цієї причини робилася перерва у засіданні римського сенату. Згодом канікулами почали називати перерви в роботі навчальних закладів.

  1. Завдання для знавців фонетики і літератури: за хвилину визначити звуки за їх характеристикою, скласти слово і пригадати двох письменників, котрі цим словом назвали свої твори.

1-ий: приголосний, дзвінкий, свистячий, твердий;

2-ий: голосний, переднього ряду,ступінь підняття язика середній, ненаголошений, наближений до іншого голосного;

3-ій: приголосний, сонорний, губний, твердий;

4-ий: приголосний, сонорний, передньоязиковий, щілинний, м`який.

5-ий: голосний, заднього ряду, ступінь підняття язика низький, наголошений.

Відповідь. «Земля» – назва повісті О.Кобилянської та кіноповісті О.Довженка.

  1. Назвати слово, яке об’єднує ці три предмети: таблицю хімічних елементів, а саме картку 47Ag, та цю карту (Латинська Америка). І це слово є на карті.

Відповідь.  Аргентина латинською мовою означає «срібна». Іспанські завойовники, ступивши на цю землю, сподівалися знайти тут скарби. У індійців племені гуарані вони побачили багато прикрас із срібла. Однак, за іронією долі, знайти срібло в «срібній» Аргентині не вдалося. Срібні рудники знаходилися далеко – в Болівії.

  1. На екрані (дошці) 2 групи слів  у такому порядку:
  1. перехід, будую, лісовий, зима –  порядок слів не змінювати;
  2. ліс, руки, прохід, книжка – змінити порядок слів.

 З`ясувати,  чому  слова першої групи лежать саме в такому порядку і скласти з їхніх частин п’яте слово; причина порядку слів у першій групі є підказкою для роботи зі словами другої групи.

Відповідь. 1). Від першого слова беремо префікс, від другого – корінь, від третього – суфікс, від четвертого – закінчення. Маємо слово «перебудова».

2). Слова переставляємо так: прохід, ліс, книжка, руки.  За принципом роботи зі словами першої групи отримуємо слово «проліски».

        10.Сім  славнозвісних подвигів здійснив цей герой давньогрецької міфології. Греки називали його… А втім, скажіть краще, як називали його древні римляни. Бо саме з латинським іменем цього героя пов’язано те, що знаходиться в чорній скриньці. Отож, за хвилину вам належить назвати героя і предмет зі скриньки, а також пояснити, яке  відношення вони мають одне до одного.

Відповідь. Геркулес – латиське ім`я грецького міфічного героя Геракла, який відзначався дивовижною силою. У переносному значенні «геркулес» – богатир, силач, атлет. «Геркулес» – назва вівсяних пластівців (ґрунтується на переносному значенні слова). У чорній скриньці – пачка вівсяних пластівців «Геркулес».

  1.  У творі  Т.Г. Шевченка  «Царі» читаємо:

Пострижемося ж у лакеї

Та ревносно в новій лівреї

Заходимось царів любить.

Шкода і оливо тупить.  

Що таке оливо? Яка його сучасна назва? Що за предмет заховано  у чорному ящику?

Відповідь. У скриньці заховано олівці. Оливо, застаріла назва олова,  – олівець. Колись олівці робили із олов`яних паличок, вставлених у дерев`яну оправу. Такі олова добре писали на пергаменті.

  1. У чорному ящику предмет, який по-різному називається в українській та російській мовах, хоч обидва слова походять від одного давнього кореня. З`явилося  це слово в давньоіндійській мові, звучало приблизно як «шаккара» і означало «пісок». Згодом воно потрапило до Персії, потім до Аравії, звідти – до Італії. Потім його запозичили німці, а від них – поляки, а вже з Польщі воно перейшло і до нас. Що  ж у ящику?

Відповідь.  Українською мовою – «цукор», російською – «сахар». По-польськи та по-німецьки – «цукер»,   в італійців – «цукерро», в аравійських народів «суккар». У російську мову шлях був коротшим: від персів – до греків(«сакхарон»), а потім через Візантію у Росію.

  1.  У ящику заховано ще три «яблука». Перше було завезене до Росії у ХVІІ ст. з Голландії за наказом Петра І, а в Голландію потрапило з Америки. Його називали «земляне» або «чортове яблуко». Друге «яблуко» було завезене з Південної Америки. Французи та італійці називали його «яблуком кохання», «золотим яблуком». Перша згадка про це «яблуко» в Росії датована 1781 роком. У цей час його вирощували тільки у приватному ботанічному саду Демидова в Москві. Третє «яблуко» – китайське,  батьківщина його – Південно-Східна Азія. Воно так і називається – «китайське яблуко». Що ж це за яблука?

Відповідь. 1 – картопля, з франц. «пом де тер» - «земляне яблуко»;

2 – помідор, з франц. «пом д` ор», з італ. «помми ди оро» - «золоте яблуко»;

3 – апельсин, з франц. «помме де Хіне», з голлад. «еппель Хіен» - «китайське яблуко».

  1.  Назвати потрібне ім`я в цьому ланцюжку авторських неологізмів:

ліліпут – Д.Свіфт, вітамін – К.Функ, гном – Ф. фон Гогенгейм,

газ – Ян Б.Гельмонт, авоська – О.Попов, робот – ?

Відповідь.  Автор слова «робот» брат Карела Чапека – Йозеф Чапек (до речі, Йозеф старший і обидва брати письменники). Уперше це слово використано  у п’єсі К.Чапека «РУР».

  1.  За часів Київської Русі ця місцевість являла собою вкриту лісами долину, якою протікав струмок. У давні часи вона була місцем полювання, де кияни розвішували (і перевішували) сітки для вилову диких звірів (звідси й найдавніша назва – Перевісище). Долину цю перетинали, перехрещували яри. Яка назва цієї місцевості в наш час?

Відповідь. Вулиця Хрещатик у Києві.

  1.  Росіянка за походженням, вона стала класиком української і французької дитячої літератури. Писала твори трьома мовами. Назвіть цю письменницю.

Відповідь. Марко Вовчок писала твори українською, російською та французькою мовами.

  1.  Назвіть «найпасивнішу», тобто найрідше вживану букву українського алфавіту. Відповідь обґрунтуйте.

Відповідь. Буква «еф». В українській мові звук, що позначається цією буквою, зустрічається тільки у небагатьох запозичених словах.

  1.  Один англійський лорд, завзятий картяр, не бажаючи ні на хвилину відриватися від улюбленої гри, «винайшов» спосіб швидко повечеряти, не забруднивши пальців під час їжі та гри: шматочки сиру чи шинки були покладені між двома шматками хліба. Назвіть прізвище цього лорда.

Відповідь. Сендвіч. Від прізвища англійця одержав свою назву і «винайдений» ним різновид бутерброда – сендвіч.

  1.  Чи є «родичами» слова «корова» і «коровай»?

Відповідь. Так, зв'язок між цими словами безпосередній, ритуальний. Первісне значення слова «корова» – «рогата». Раніше корів вирощували не заради молока, а для жертвоприношення. Пізніше, коли корову оцінили по-справжньому, почали рогату тварину заміняти символом: випікали з тіста фігурку корови. Згодом жертовну випічку лише прикрашали частиною тварини, наприклад, рогами. Звідки й назва «коровай» – жертовний рогатий пиріг.

Примітка. Завдання можна скоротити чи продовжити

doc
Додано
21 листопада 2018
Переглядів
1551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку