Вікторина "Зелена аптека"

Про матеріал
Вікторина містить цікаві запитання для учнів про лікарські рослини рідного краю.
Перегляд файлу

                               Вікторина «Зелена аптека».

  1. З кореня якої лікарської рослини виготовляють кавовий напій? (Цикорій або кульбаба).
  2. «Лілія долин» називають в перекладі з латині одну із лікарських рослин. Лисиці ягодами цієї рослини виганяють гельмінтів, а її білі дрібні квіточки мають надзвичайно приємний аромат. Рослина Червоної книги (Конвалія звичайна).
  3. Жовті кошики цієї рослини відкриваються о 6 годині ранку, а закриваються о 10.00. Карл Лінней використовував цю рослину для свого квіткового годинника. Навесні з неї можна приготувати вітамінний салат, хоча він гіркуватий, але дуже корисний. (Кульбаба звичайна)
  4.    Яку лікарську рослину ще у кочових племен називали «джерамбай», що означає «зцілитель ран», хоча українська назва нагадує розправу над тваринами? (Звіробій звичайний)
  5.  Що це за лікарська рослина, яку називають «татарське зілля»?  Росте на березі річок, має видовжене листя і поживне кореневище. (Лепеха звичайна, або аір)
  6.  У Японії цю рослину вважають городньою овочевою і культивують під назвою «гобо».  Ми ж її вважаємо бур’яном, бо часто можна зустріти на пустирях. Назву рослини застосовують для характеристики людей- невдах.  Рослина має велике овальне листя. Плоди чіпляються на шерсть тварин і так розповсюджуються.  Що це за рослина? (Лопух звичайний)
  7.   Цю лікарську рослину випадково завезли в Америку і індійці почали називати її «слідами білої людини». Зустріти її можна на луках, біля стежок під ногами подорожуючих. Що це за рослина? (Подорожник великий)
  8. В народі зрізані жовті суцвіття цієї лікарської рослини використовують в  зимових букетах та називають безсмертником. Яка наукова назва рослини. (Цмін пісковий)
  9.  Наші предки кидали пучки цієї трави в багаття при жертвоприношеннях, коли пахучий дим – фіміам – піднімався до неба, це сприймалося як підтвердження, що жертва прийнята. Росте на схилах ярів, на узліссі. Має дрібні рожеві пахучі квіти. Часто використовують як фіто чай. Що це за трава?. (Чебрець звичайний)
  10.   Наукова назва роду цієї рослини походить від латинського слова, яке в перекладі означає «кашель». Листя цієї рослини з одного боку гладеньке і прохолодне, а з іншого – тепленьке і бархатисте, немов мамині руки. Яку назву має ця лікарська рослина? (Мати – й – мачуха)

 11. Квіти цього дерева збирають влітку, щоб потім використати при застуді та кашлі. Назва цієї  лікарської рослини співзвучна з назвою літнього місяця. (Липа)

12. Жовті ягоди цієї рослини обліпили стебло, вони надзвичайно корисні, бо мають багато вітамінів, мікроелементів та  ефірних масел. Ця рослина дводомна, тобто на одному кущі ростуть жіночі квіти, а на іншому – чоловічі. Стебло вкрите великими колючками, листочки дрібні, сіро-зеленого кольору. (Обліпиха).

13. Червоні ягоди цієї лікарської рослини не раз оспівували в піснях та віршах. Ця рослина – символ дівочої вроди. Використовують цю рослину як ліки проти застуди та кашлю. (Калина)

14. Листя цієї лікарської рослини не раз обпалювало шкіру в дитинстві, коли ви влітку гралися біля пустирів, та шкоди не завдавало. (Кропива звичайна).

    15. Яка лікарська рослина крім наукової назви має ще назву «кошачий      корінь», бо настоянку з неї дуже полюбляють коти, а люди використовують як заспокійливе? (Валеріана лікарська)

  1.  Карл Лінней дав їй назву «низька яблуня», а наші дівчата гадають на її квітах «кохає не кохає». Що це за лікарська рослина? (Ромашка аптечна)

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
347
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку