Сценарій виховного заходу «Волонтери – янголи добра»

Про матеріал
Сценарій виховного заходу «Волонтери – янголи добра» Мета: познайомити учнів із поняттям „волонтер”; створити умови для виховання небайдужого ставлення до людей, які потребують допомоги; стимулювати пізнавальний інтерес до основ моральної культури
Перегляд файлу

VolunteerGraphic

Сценарій виховного заходу

«Волонтери – янголи добра»

 

 

 

 

Мета: познайомити учнів із поняттям „волонтер”; створити умови для виховання небайдужого ставлення до людей, які потребують допомоги; стимулювати пізнавальний інтерес до основ моральної культури

 

Муз. номер. Пісня про Україну

Слайд 3

Виходять 6 учнів

Вед.5. 5 грудня світ відзначає Міжнародний день волонтера. Все більше людей долучається до волонтерської справи, все більше молоді свій вільний час віддає іншим

 

Вед.6. Волонтерами спочатку називали людей, що добровільно та виключно із свого бажання поступали на воєнну службу в деяких європейських країнах. Зараз від цього громіздкого визначення «волонтерства» залишилося лише слово «добровільно». Правда, додалося ще й «безоплатно».

Волонтерів називають по-різному, але всі знають, що волонтер – це людина, що допомагає сусідам, співвітчизникам та людям, які потребують допомоги вдома чи за кордоном. Волонтери працюють в школах, лікарнях, бібліотеках, таборах з біженцями, пораненими – всюди.

Слайд 4

Вед.7. Роком виникнення волонтерського руху вважається 1859. Саме тоді французький письменник – журналіст Анрі Дюнан, вражений картинами битви при Сольферино, запропонував ідею створення Червоного Хреста – організації, яка працювала б на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу пораненим бійцям. Принципами, сформульованими Дюнаном, керуються сьогодні волонтерські організації у всьому світі. Деякі дослідники виділяють 20 століття як головну віху у розвитку волонтерського руху. У Європі після закінчення першої світової війни з’явилися люди, готові надавати допомогу постраждалим у війні. Саме у цей час були створені перші волонтерські організації.

 

Вед.8. Практично кожен із нас хоча б раз у житті по своїй волі брав на себе виконання трудових обов’язків, не вимагаючи грошової компенсації.

Поняття «волонтер» і «волонтерство» є дуже широким. В основу добровільності покладена здатність однієї людини безкорисливо та, у більшості випадків, анонімно виконувати роботу на благо іншої. Тобто частину часу, енергії, знань, досвіду волонтер витрачає на виконання діяльності, яка приносить користь іншим людям чи суспільству в цілому. Однак, термін «волонтерство» означає передусім діяльність на основі доброї волі.

Слайд 5

Вед.9.  Чим же займаються волонтери?

- організовують дозвілля молоді;

- залучають інших до масових форм роботи;

- проводять анкетування, опитування, соціальні дослідження;

- проводять індивідуальну роботу з інвалідами;

- ведуть пропаганду здорового способу життя;

- беруть участь у виїзних акціях, у зборі коштів на потреби бійцям;

- забезпечують військових зброєю, одягом;

- допомагають мирним жителям у зоні АТО;

- беруть до рук зброю і захищають країну

 

Слайд 6

Вед.10.Людина починається з добра.

Сказав мудрець:

Живи - добро звершай

Та нагород за це не вимагай!

Лише в добро та в вищу Правду віра

Людину відрізня від мавпи й звіра.

Хай оживає істина стара -

Людина починається з добра.

 

Вед. 5.З давніх – давен добрі стосунки між людьми, взаємодопомога, милосердя були основними у житті. Мати Тереза – одна з найвідоміших, найталановитіших і найулюбленіших особистостей минулого століття. У жовтні 1979 року їй, скромній, проте могутній силою духу індійській черниці, було присуджено Нобелівську премію миру. А 4 вересня 2016р. Папа Франциск І проголосив її святою.

 

Слайд 7

Вед.6. Українці завжди опікувалися старими та немічними, вдовами, сиротами. Сильний допомагав слабшому. Великі справи робили разом. Чуйність, ніжність у взаєминах між людьми викликали захоплення у мандрівників, які приходили до нас із далеких країн.

Серед відомих нам українців, що творили добрі справи безкорисливо, виділяються Костянтин Острозький – київський воєвода, князь, який за власні кошти відкрив перші школи у деяких містах західної України (16 ст.), в яких училися і діти шляхти, і селянські діти. Окремим фондом здійснювалася підтримка дітей – сиріт.

 

Вед7 Гетьмани Петро Сагайдачний і Іван Мазепа у 1702 році на благодійні кошти звели новий великий корпус Києво-Могилянської академії.

Михайло Грушевський – видатний український історик, у 1898 році на власні кошти заснував у Києві школу, в якій діти мали змогу навчатися рідною українською мовою.

І це далеко не повний список відомих українців, які були не тільки відомими політиками, культурними діячами, а й меценатами і благодійниками.

Отже, головними рисами цих людей були милосердя і доброта.

 

Вед8. Англійський письменник Джек Лондон сказав: «Істинне призначення людини – жити, а не існувати». Люди, які стають волонтерами, розуміють це і відчувають. Вони приносять користь суспільству, натомість отримують задоволення від життя, задоволення від своєї роботи, визнання своєї діяльності іншими, отримують вдячність людей, почуття необхідності та можливість змінити щось на краще, отримують позитивні емоції, нові знайомства та нових друзів, можливості реалізації себе як творчої особистості, вони саморозвиваються, самореалізовуються, здобувають самоосвіту.

 

Слайд 8

Вед9. Свого часу ваші бабусі і дідусі, а також батьки, брали участь у «суботниках» і «недільниках». Ви також працюєте на шкільних таких заходах. Часто можна було почути, і зараз також, фразу стосовно цього – «добровільно-примусово». Саме таке ставлення заважає відновити престиж і статус волонтерської праці у сучасних умовах. Матеріальні проблеми, світогляд «моя хата скраю», надмірна прагматичність пересічного українця не дають змогу явищу « волонтерства» зацвісти в повну силу. З іншого боку, не дарма кажуть:

Хочеш змінити країну – зміни своє місто,

Хочеш змінити місто – зміни свою вулицю,

Хочеш змінити вулицю – зміни свій будинок,

Хочеш змінити будинок – зміни свою сім’ю,

Хочеш змінити сім’ю – зміни себе!

Нажаль, багато поряд із нами людей, які з різних причин ледве виживають. Якщо кожен із нас буде небайдужим до чужого горя, то це полегшить їхнє життя.

 

Слайд 9

Вед10 Проте, волонтерство в Україні розвивається. Ще у травні 1998 року Україна серед інших країн Європи розпочала реалізацію регіональної програми «Ініціативи по роботі на добровільних засадах». У межах цієї програми був створений Центр волонтеріату «Добра воля», який почав залучати волонтерів і спрямовувати їх у громадські організації. Сьогодні такі організації підтримують і державні структури.

 

Вед5 А з повною силою зацвіло волонтерство з виникненням Майдану та тероризму на Сході. Там воюють не лише підрозділи АТО, але й вся Україна. За тисячами військових на фронті стоїть армія волонтерів, яка забезпечує солдат практично всім:харчами,медикаментами,одягом,військовим спорядженням

 

Слайд 10

15 учень. Везуть допомогу для фронту,

Мов роблять звичайну роботу-

Без них ворогам знахабнілим

Ми б носа не втерли

Таких,що не б’ють себе в груди,

Повік шануватимуть люди;

Таких,що не словом,а ділом…

Вони- волонтери!

Лиш з доброї волі,приходять на поміч до тих,хто в недолі

І з доброї волі ідуть без вагань

Найкращі сини в найкривавішу брань.

 

Виходять 3 учнів

 

Слайд 15

 

(Учень 20 тримає в руках свічку та запалює її)

Слайд 19

 Сльоза зорі стоїть над обеліском

В скорботі гори і лани

Сьогодні треба поклонитись низько

Усім хто не прийшов… і хто прийшов з війни

Вшануємо пам'ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

 

 

Слайд 20

Учень: 21        Кому війна потрібна

Кому війна потрібна взагалі?

Сусідці що на пенсію чекає?

Чи діду Васелеві у селі

Що бабцю свою ніжно доглядає?

Чи може тим потрібна хто в стволі

Снаряд по чиюсь душу направляє?

Чи може тим хто зараз на столі

В операційній з тіла випливає?

Кому війна потрібна взагалі?

Мабуть тому хто совісті не має!

Тому хто владу й гроші на Землі

Життя свого метою називає!  

Олександр Степ

 

Слайд 21

Вед.1: Є надія, що сьогодні мудрість батьків зіллється з молодим розумом, щоб вберегти рідну землю, на якій пролито стільки крові від нового лиха та страждань.

 

 

Вед.3: Христос Воскрес – воскресне Україна!

Ось заповіт, що йде од роду в рід!

Із ним іде століттями країна,

І ним живе і кріпиться народ.

 

Слайд 22

Вед.5. Ось і добігла кінця наша з вами зустріч. Я сподіваюсь, що ви у своїх вчинках будете керуватись добром, милосердям, співчуттям. Пам’ятайте, що саме ви – капітан свого корабля життя. І куди ви його спрямуєте – до хорошого, чи поганого – залежить тільки від вас, від вашої особистості.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Касьян Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
787
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку