Вікторина " Їжа та її компоненти "

Про матеріал
Розробка містить завдання для двох команд , кожне із завдань має міжпредметні зв"язки для кращого засвоєння навчального матеріалу учніми та розвитку логічного мислення та міжпредметних знань
Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ  ЗАКЛАД  ЛЬВІВСЬКОЇ  ОБЛАСНОЇ  РАДИ

« ЛЬВІВСЬКИЙ  ОБЛАСНИЙ  ЦЕНТР  ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНОЇ

ТВОРЧОСТІ  УЧНІВСЬКОЇ  МОЛОДІ»

 

 

 

 

 

РОЗРОБКА  ПЛАНУ  КОНСПЕКТУ ІНТЕГРОВАНОГО  УРОКУ ВІКТОРИНИ  НА ТЕМУ :

« ЇЖА  ТА  ЇЇ  КОМПОНЕНТИ »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКОНАЛА : ЧОПЕК ОЛЬГА ЯРОСЛАВІВНА

ВЧИТЕЛЬ  БІОЛОГІЇ  ТА ХІМІЇ

СЕРЕДКЕВИЦЬКОГО  ЗЗСО  І-ІІІ СТ.

 

 

ЛЬВІВ 2021

Тема уроку : Їжа та її компоненти

Мета: ознайомити учнів з компонентами їжі ; охарактеризувати склад харчових продуктів; розкрити функціональне значення  для організму білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, води й мінеральних речовин; розвивати загальнокультурну, комунікативну, соціальну, здоров’язбережувальну компетентність учня, уміння аналізувати й узагальнювати навчальний матеріал отриманий  на інших  уроках, вміння проводити паралелі між різними предметами та застосовувати на практиці отримані знання; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я, естетичні почуття, формувати переконання в необхідності здорового способу життя.

Очікувані результати:  в кінці уроку учень називає компоненти їжі, характеризує складові  здорового  способу  життя та склад харчових продуктів, пояснює функціональне значення  білків, жирів, вуглеводів, води, мінеральних речовин,вітамінів для організму , вмії поєднувати та аналізувати отриману інформацію з інших дисциплін , розвиває творче та критичне мислення при виконнанні завдань , вміють працювати у групах , дотримуватися правил уроку та отримати позитивні емоції від уроку

Обладгання : ватмани , маркери , фломастери , картки  із  завданнями , проектор

Тип  уроку : інтегрований  узагальнюючий  урок

Хід  уроку

І. Організаційний  етап

  Привітання  створення  позитивного  настрою  та  обговорення правил  поведінки  на  уроці

  Учасники  команд  разом  із  учителемм розробляьтю  правила  проходження та  оцінювання  вікторини , які записують  на  ватмані  та  прикріпляють  на  видному  місці  у  класі :

  1. Дотримуватися черги
  2. Не перебивати
  3. Висловлюватися чітко
  4. Не шуміти
  5. Бути  активними  та  дружелюбними

 

  1. Озвучувати результати після кожного конкурсу

 

  1. Гарно провести час

 

ІІ. Основна  частина

  Перед  початком  конкурсних  завдань  вчитель  проводить  невеличку  розминку із  учасниками  команд

Гра «Що корисно?»

Учитель називає страву, а учні плескають в долоні, якщо вона належить до кориних, і заперечливо хитають головою, якщо її можна вживати зрідка.

  Вчитель  провівши  розминку  бажає  всім  успіхів  у  проходженні  вікторини

Життя вам – довгого,

Здоров’я – доброго,

Щастя – безхмарного,

Настрою – гарного.

М.Малашенко

 

  Конкурс « Мовознавці» передбачає котра команда швидше складе речення про їжу з хаотично розставлених слів , кожна  команда  отримує  однакові  три  речення , правильність  виконання  перевіряють  члени  журі  та  оголошують  результат

1)харчування    білки   основу  правильного  складають

2)захворювань  призвести  неправильне  може  до  харчування  виникнення

3)потрібно  на 4  день  рази  харчуватися  людині  здоровій

 

  Конкурс « Географічний» команди отримують  картки  із  однаковими  завданнями і  на швидкість мають поєднати овочі та фрукти з місцем їх походження,  правильність  виконання  перевіряють  члени  журі  та  оголошують  результат

Знайти  батьківщину  овочів  та  фруктів  серед  запропонованих :

Картопля , огірки , рис, капуста , олива, кукурудза , какао, червоний  перець , помідори , арахіс

Азія    Середземноморя     Мексика   Південна Америка

 

  Конкурс «Математичний» учасники команд  отримують  картки  із  однаковою  задачею , де  повинні на  швидкість  розвязати задачу на знаходження вмісту білків , жирів та вуглеводів у запропонованих  стравах, правильність  виконання  перевіряють  члени  журі  та  оголошують  результат

Доросла  людина  на сніданок спожила 300 г картоплі , відбивну курячу  вагою 140 г та 200 г салату . Обчислити скільки грамів вуглеводів засвоїлося в організмі , якщо їх вміст у картоплі був 70 % та 90% у салаті , вміст білків у відбивній був 80% та масу жирів , якщо їх вміст к картоплі 15% , у відбивній 5% та у салаті 5% .

 

  Конкурс «Літературний» учасники команд мали назвати чим по більше літературних творів , де згадується їжа , члени  журі  підраховують  дані  відповіді  та  оголошують  результат

  Конкурс «Іноземці» команди отримують  картки з  однаковим  набором  англомовних слів та  мають на швидкість погрупувати їх  на назви страв , напоїв , фруктів  та овочів , правильність  виконання  перевіряють  члени  журі  та  оголошують  результат

Food             Drink          Fruit      Vegetables

 

Ham , milk, cherry, lime,pepper ,potato ,lemon ,salad ,cake, bread ,apple ,carrot ,tea , juice ,fish ,cheese ,banana ,cabbage , corn ,pear , butter ,cocoa , soda, porridge

 

Релаксація 

  Конкурс « Реклама» учасники команди на ватманах мали придумати і намалювати рекламу для отриманих продуктів , декілька  із  учасників  команд  проводили демонмтрацію  своєї  роботи , котра  команда  більш  креативна  та і  перемогла

Конкурс « Їжа найцінніший дар» учасники команд пригадували відомі їм притчі з уроків християнської етики про їжу та їх значення , з уроків історії пригадали голодомори , які пережив український народ , що усвідомити справжню цінність їжі

  Учитель  демонструє  учасникам  відео  про  голодомор  і  нагадує  про те , що  потрібно  запалити  свічку  памяті  на  підвіконні  будинку  в  пам'ять про тих  хто  загинув  такою  страшною  смерттю

Конкурс « Крокодил» кожна  команда обирає  одного  представника , який  має  прочитати  назву страви , фрукта  чи  овоча  і  показати це  іншим  учасникам  своєї  команди переможе  та  котра  відгадає  більше слів впродовж 90 с.

Конкурс « Валеологічний » учасники    команд  мають  скласти схему складових здорового способу життя , естетично  та  креативно її оформити  та  презентувати  учасникам  та  членам  журі , як  узагальнення  та підведення  підсумків  вікторини

ІІІ.Заключна  частина

  Члени  журі  оголошують  переможця  вікторини , нагороджують  учасників  змагань . Учитель  дякує  усім  за  активну  та  плідну  працю , наголошує  на  важливості  вміння  в  учнів  поєднувати  здобуті  знання з  різних  дисциплін  в  одне  ціле  та  практично  застосовувати їх у  житті

  Перемогла дружба , усі отримали солодощі за якісну командну роботу!

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку