ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ МОВЛЕННЯ ПЕДАГОГА

Про матеріал
Культура мовлення є обов'язковим елементом загальної культури людини. Не випадково вважається, що мовлення людини – її візитна картка, оскільки від того, наскільки грамотно людина висловлює свої думки, залежить її успіх не лише у повсякденному спілкуванні, але й у професійній діяльності. Особливо актуальне це твердження щодо мовлення педагога, який працює з дітьми дошкільного віку.
Перегляд файлу

Вимоги до якості мовлення педагога

Культура мовлення є обов’язковим елементом загальної культури людини. Не випадково вважається, що мовлення людини – її візитна картка, оскільки від того, наскільки грамотно людина висловлює свої думки, залежить її успіх не лише у повсякденному спілкуванні, але й у професійній діяльності. Особливо актуальне це твердження щодо мовлення педагога, який працює з дітьми дошкільного віку.

Один з провідних напрямів діяльності вихователя дитячого садка – формування усного мовлення та навичок мовленнєвого спілкування, що спирається на володіння рідною літературною мовою.

Мовлення дорослих - приклад для дітей. Успіх мовленнєвого розвитку дитини насамперед залежить від мовлення дорослих і, зокрема, педагогів та батьків. Маля навчається говорити завдяки слуху і здібності до наслідування. Відомо, що дитина дошкільного віку легко наслідує неправильну вимову дорослих, переймає місцеву говірку, діалектизми, вульгаризми. Дитина швидше навчиться правильно, якщо чутиме навколо себе правильну літературну мову дорослих.

Без сумніву, якість мовлення вихователів є надзвичайно важливим аспектом мовленнєвої роботи з дітьми. Адже дошкільники, наслідуючи оточення, переймають не лише всі тонкощі правильної вимови, інтонації, граматичної будови речень, але й ті недоліки, які є в мовленні дорослих. А отже, від культури мовлення вихователя залежить культура мовлення дітей.
Трапляється, що у зверненнях до дітей педагоги вживають суржик, жаргонізми, просторічні вислови, елементи молодіжного сленгу. Відтак, діти змушені сприймати запропоновану їм культуру мовлення і стрімко вбирають у себе позитивні і негативні способи спілкування, мовленнєвої поведінки, моральні установки людей свого найближчого оточення.
Тому так важливо формувати культуру мовлення насамперед самих педагогів, зокрема у процесі пошуку кожною людиною власних смислів у будь-якому знанні.. Отже, збагативши мовлення вихователя, маємо шанс створити висококультурне мовленнєве середовище для дітей.

У сучасних дослідженнях проблем підвищення культури мовлення педагога виділяють компоненти його професійного мовлення і вимоги до нього. До компонентів професійного мовлення педагога відносяться:

  • якість мовного оформлення мовлення;
  • ціннісно – особистісні установки педагога;
  • комунікативна компетентність;
  • чіткий відбір інформації для створення вислову;
  • орієнтація на процес безпосередньої комунікації.

Пропоную вправу «Конструктор», в якій ми з вами побудуємо модель «мовного кодексу» для педагогів та батьків. Нам потрібно вибрати всі деталі конструктору, які характеризують, яким повинно бути мовлення дорослих, які оточують дитину. Педагогам пропонуються деталі конструктору, на яких написано характеристики мовлення як позитивні так і негативні.

+ЧІТКА ДИКЦІЯ

+ЛІТЕРАТУРНА ВИМОВА

+ВІДСУТНІСТЬ ДЕФЕКТІВ

+ВИРАЗНІСТЬ

+ПОМІРНА ГУЧНІСТЬ

+ПОВІЛЬНИЙ ТЕМП МОВЛЕННЯ

  -ГРУБІ СЛОВА

-ПРОСТОМОВНІСТЬ

-ЧАСТЕ ВЖИВАННЯ СЛІВ ІЗ ЗМЕНШЕНО-ПЕСТЛИВИМИ СУФІКСАМИ 

-ЗАСМІЧЕНІСТЬ ЗАЙВИМИ СЛОВАМИ

 

-ПІДЛАШТОВУВАННЯ ПІД МОВЛЕННЯ МАЛЮКІВ

 

 

 

 

 

http://rebrickable.com/img/sets-b/3460-1.jpghttp://rebrickable.com/img/sets-b/3460-1.jpghttp://rebrickable.com/img/sets-b/3460-1.jpg 

 

 

 

http://rebrickable.com/img/sets-b/3460-1.jpghttp://rebrickable.com/img/sets-b/3460-1.jpg 

 

 

 

D:\сохранка\рамка.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ

МОВЛЕННЯ ПЕДАГОГА

 

консультацію для педагогів

                                                  підготувала  та провела

вчитель – логопед

Тимофєєва М.С.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
4232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку