План методичного об'єднання вчителів гуманітарного циклу

Про матеріал

План методичного об'єднання вчителів гуманітарного циклу стане у нагоді керівникам методичних об'єднань суспільно -гуманітарних циклів. У ньому зазначено основні напрями і завдання МО школи, також вкладено й аналіз проведеної роботи вчителів за попередній навчальний рік. Розроблено план засідань.

Перегляд файлу

План роботи методичного об'єднання вчителів суспільно-гуманітарного циклу

на 2018-2019 навчальний рік

 

У 2018-2019  навчальному році робота шкільного методичного об'єднання  буде спрямована на виконання основних положень Національної доктрини розвитку освіти у XXI столітті; Законів України „Про освіту", „Про загальну середню освіту", державної програми „Вчитель", міських та районних програм у галузі „Освіта", інших нормативно-законодавчих документів щодо розвитку освітньої галузі, забезпечення прав громадян України на освіту.

 

 

Основні напрями і завдання діяльності шкільного методичного об'єднання вчителів суспільно-гуманітарного циклу в 2017-2018 навчальному році

 

Організація забезпечення реалізації державної освітньої політики та розвитку освіти у районі відповідно до Національної доктрини розвитку освіти, державних програм, законодавчих актів Президента України, Уряду, Верховної ради України, нормативних документів Міністерства освіти і науки України. - організація надання якісної освіти на підставі компетентнісного підходу до запровадження особистісно зорієнтованих технологій навчання виховання учнів; - підвищення професійної компетентності педагогів щодо запровадження інноваційних і сучасних інформаційних технологій та методик навчання на уроках - формування інформаційної культури та компетентності вчителів суспільно-гуманітарного циклу.

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз роботи методичного об’єднання вчителів гуманітарного циклу

 Методичне об’єднання вчителів гуманітарного циклу у 2017 - 2018 н.р. працювало над проблемою : «Соціалізація дітей та учнівської молоді у сучасному освітньому просторі» У процесі роботи над проблемною темою учителі визначили свої проблемні теми та працювали над їх теоретичним та практичним удосконаленням. Цьому сприяли засідання м/о, взаємоконсультації, відвідування уроків, участь у шкільних та міських семінарах та конкурсах. Робота м/о вчителів гуманітарного циклу - це система взаємопов’язаних дій, яка забезпечує безперервний розвиток творчої особистості педагогів, формування колективу однодумців, а в кінцевому результаті - підвищення освітнього рівня навчального закладу. В основу роботи нашого м/о за минулий навчальний рік були покладені такі функції управління: інформація - аналіз - планування - організація - контроль - регулювання. Методичне об’єднання має певні результати у роботі з обдарованими дітьми за результатами Всеукраїнських олімпіад, Міжнародного конкурсу із української мови імені П. Яцика, обласних конкурсів учнівської творчості. Головне завдання вивчення української мови - підготовка мовно грамотної людини з високим рівнем комунікативної компетентності, що ґрунтується на системі знань про мову, її граматичну будову, самобутню мовну особистість, яка має значний словниковий запас, здатна вільно виражати свої думки та почування в усній й писемній формі. Саме тому вивчення рідної мови в школі має спрямовуватися на вироблення в учнів умінь бездоганно й високомайстерно послуговуватися рідним словом Цими чинниками й зумовлюється робота м/о вчителів гуманітарного циклу і потребує від учителів значного переорієнтування щодо визначення методологічних засад курсу та добору методик вивчення в школі, а саме: - формування життєвої компетентності на всіх етапах розвитку особистості; - формування мовленнєвої компетентності школярів в умовах сучасного інформаційно - технологічного суспільства; - використання методик критичного мислення.

 

 

 

 

 

 

 

Завдання на новий навчальний рік

 Одним із стратегічних завдань освіти, згідно з Національною доктриною розвитку освіти України в ХХІ столітті, є формування творчої особистості, здатної на свідомий та відповідальний вибір за різних життєвих обставин. Така особистість зуміє правильно обрати свій шлях у житті, зважаючи на власні можливості, буде ставити перед собою завдання самовдосконалення й саморозвитку, що стане запорукою успіху в різних сферах діяльності. Сучасний світ пред’являє високі вимоги до діяльності людини, конкурентноспроможною може бути лише по-справжньому компетентна особистість. А формування компетентностей відбувається в процесі різноманітних видів діяльності на уроках та в позаурочний час. Тому методична робота вчителів в новому навчальному році буде спрямована на реалізацію таких завдань: - вироблення у школярів компетенцій комунікативно виправдано користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях; - виховання свідомого прагнення до вивчення української мови; - ознайомлення з мовною системою як основою для формування мовних умінь і навичок; - формування духовного світу учнів, цілісних світоглядних уявлень, загальнолюдських ціннісних орієнтирів, тобто прилучення через мову до культурних надбань українського народу і людства в цілому; - зацікавлення учнів художнім твором як явищем мистецтва слова; - підняття загальної освіченості учнів: набуття ними базових знань, необхідних для повноцінної інтеграції в суспільство на різних рівнях; - формування читацької культури учнів, розвиток естетичного смаку, вміння розрізняти явища класичної і масової культури; - сприяння національному самоусвідомленню і стійкому відчуттю приналежності до європейської спільноти; - формування гуманістичного світогляду, розвиток духовного світу, утвердження загальнолюдських морально-етичних орієнтирів; - розвиток творчих і комунікативних здібностей учнів, їхнього самостійного і критичного мислення, культури полеміки, вміння аргументовано доводити власну думку; - вироблення вміння застосовувати здобуті знання, навички у практичному житті; - розвиток навичок самоосвіти, бажання і спроможність учитися.

 

 

 

 

 

 

 

План роботи МО вчителів суспільно –гуманітарного циклу  циклу на 2018-2019 навчальний рік

 

 

 

Засідання І

№п/ п

Зміст роботи

Час проведення

Відповідальний

1

Аналіз методичної роботи МО за минулий рік

вересень

Керівник М.О

2

Організація роботи вчителів з обдарованими дітьми. Підготовка і проведення шкільних предметних олімпіад .

 

Члени МО

3

Опрацювання листа Міністерства освіти і науки України від 0307.2018 № 1/9-415 Огляд діючих програм, підручники, за якими вчителі МО працюватимуть у 2018-2019 н.р.

 

Керівник МО Члени МО

4

Затвердження плану МО на 2017- 2018 н.р.

 

Члени МО

5

Про особливості викладання в 10 класі за новою програмою

 

Керівник МО

6

Про адаптацію новоприбулих учнів

 

Довгаль Г.В

7

Проводити з обдарованими учнями індивідуальну роботу, допомагати їм в самоосвіті, залучати до поглибленого вивчення даного предмету

Протягом року

Зубенко О.С

8

Про підготовку до участі у ДПА,ЗНО

 

Батуліна О.Я

9

Робота з хмарними сервісами.

 

Коломоєць Д.С

10

Про розроблення сайту вчителів суспільно –гуманітарного циклу

 

Керівник МО

11

Про підготовку і проведення Дня партизанської Слави України

 

Адамовська К.С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Засідання 2

№п/ п

Зміст роботи

Час проведення

Відповідальний

1

Підготовка та проведення І туру Міжнародного конкурсу знавців рідної мови ім. Петра Яцика.

Листопад

Керівник М.О

2

Про проведення шкільних олімпіад

 

Члени МО

3

Основні форми соціалізації особистості

 

Члени МО

4

«Соціалізація учнів через розвиток творчих здібностей на уроках української літератури»

 

Гончар А.Й.

5

Підготовка та проведення Дня слов’янської писемності. Вікторина до дня писемності.

09.11

 

6

Творча група вчителів. Організація проектної діяльності на уроках української мови,англійської мови ,історії( в рамках програми X-Mind 7-8 )

 

 

7

Випуск газети «Рідне слово»

 

 

8

Підготовка та проведення Дня Захисника Вітчизни,свята Покрови,українського козацтва.День визволення Запоріжжя від фашистських загарбників

 

Вчителі історії

9

День пам’яті жертв голодомору

24листопада

Адамовська К.С

10

Аналіз МО за 1 семестр

 

Керівник МО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Засідання 3

 

№п/ п

Зміст роботи

Час проведення

Відповідальний

1

Вивчення історії як навчального предмета у формуванні навичок життя у соціумі

 

Адамовська К.С

2

Аналіз проведення районних олімпіад

 

Члени МО

3

Огляд нормативних документів, новинок психолого-педагогічної літератури та матеріалів з предметів МО

 

Члени МО

4

Обмін корисною інформацією

 

Члени МО

5

Особливості підготовки старшокласників до ЗНО

 

Батуліна О.Я

6

Підготовка та проведення Шевченківських днів. Брей- ринг .( 9 класи)»Вшануймо пам’ять Кобзаря»

 

 

7

Проведення співбесід із самоосвіти, результати роботи вчителів над індивідуальними методич-ними та фаховими темами, їх роботи над шкільною науково-методичною проблемою

 

Керівник МО

8

Підготовка та проведення дня Соборності. Міжнароднй день пам’яті жертв Голокосту

січень

Вчителі історії

9

Виховні години до Дня героїв Небесної сотні

лютий

 

10

Проведення Дня пам’яті Чорнобиля

26 квітня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Засідання 4

 

№п/ п

Зміст роботи

Час проведення

Відповідальний

1

Аналіз роботи МО вчителів суспільно-гуманітарного циклу за 2018-2019 н.р.

травень

Керівник МО

2

Вивчення іноземних мов – необхідна умова повної соціалізації особистості

 

Зубенко О.С. Мавєєва Н.П

3

Огляд нормативних документів, новинок психолого-педагогічної літератури та матеріалів з предметів МО

 

Члени МО

4

Звітування про проведення предметних тижнів.

 

Члени МО

5

Затвердження матеріалів до ДПА

 

Вчителі МО

6

Підготовка учнів школи до ЗНО та ДПА

Протягом року

Вчителі МО

7

Підготовка та проведення Дня Пам’яті та примирення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 Організація позакласної роботи

 

№ з\п

Зміст роботи

Орієнтовна дата

Відповідальні

Примітки

1

Проведення шкільних предметних олімпіад

 

 

 

2

Випуск шкільної газети

Протягом року

Вчителі МО

 

3

Проводити з обдарованими учнями індивідуальну роботу, допомагати їм в самоосвіті, залучати до поглибленого вивчення даного предмету

Протягом року

Вчителі МО

 

4

Провести предметні тижні: історії , права- Зарубіжної  літератури ; Англійської мови Укр.мови та літ

 

Вчителі МО

 

5

Залучати учнів до участі до конкурсів

 

Вчителі МО

 

6

Постійно поновлювати інформаційні стенди в кабінетах

 

Вчителі МО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комунальний заклад «Запорізька спеціалізована загальноосвітня школа –інтернат спортивного профілю » Запорізької обласної ради

 

«Затверджено»

Директор школи

________ ( Л.В.Білова)

« ___» _____________2018 р.

 

 

 

 

                             ПЛАН РОБОТИ

Шкільного методичного об’єднання вчителів

Суспільно – гуманітарного циклу

на 2018- 2017 н.р.

 

 

 

 

                                                                                                                                           Керівник МО

                              Зубенко Оксана Сергіївна

docx
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку