Виріб глинянний - це користь, та запорука здоров'я. Гончарське ремесло, досвід жителя с. Малинці...

Про матеріал
Гончарство – давнє ремесло, і виникло воно ще в епоху неоліту (епоха зародження поширення відтворювального господарства, завершувальна стадія розвитку кам’яних знарядь). Розвивалося там, де була сировина для промислу – глина, і територія України для цього благодатний край.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Науково-дослідницька робота учениці 3-Б класу. Малинецького ЗЗСО І-ІІ ступенів. ЗДО (філія)Відрашку Ніколь. Науковий керівник: Дудчак Галина Сергіївна

Номер слайду 2

Тема дослідження: «Гончарство та глиняний посуд»

Номер слайду 3

Мета дослідження: Необхідність використання екологічного посуду. Завдання дослідження: довести користь такого посуду, корисний вплив на здоров’я людини; дослідити глину для посуду.

Номер слайду 4

Методи дослідження: спостереження, порівняння, практична робота.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Гончарство – давнє ремесло, і виникло воно ще в епоху неоліту (епоха зародження поширення відтворювального господарства, завершувальна стадія розвитку кам’яних знарядь). Розвивалося там, де була сировина для промислу – глина, і територія України для цього благодатний край.

Номер слайду 7

Особливого розквіту гончарство на Україні досягло в епоху трипільської (від назви села Трипілля на Київщині) культури. Спочатку глиняні вироби ліпили вручну і обпалювали на відкритому вогні або в звичайних печах.

Номер слайду 8

Із давніх часів в Україні було розповсюджене гончарство- ремесло створення різних виробів із глини.глечикгорщиккуманецьсвищикмискамакітрагусятниця. Гончарство традиційно було чоловічим ремеслом, жінки виконували допоміжні роботи, зокрема, розпис.

Номер слайду 9

Гончарство- прадавнє ремесло, що було поширене свого часу чи не на всіх континентах, у багатьох країнах світу, а особливо в Україні.

Номер слайду 10

Естетичний вигляд. Натуральність Екологічність. Має унікальні властивостіУкраїнський національний посуд. Використання при високих температурах. Користь глиняного посуду

Номер слайду 11

Посуд це одна з тих речей, якою ми найчастіше користуємось у нашому побуті й сфера користування посудом не обмежується лише однією кухнею. Хоча дійсно, найчастіше різного роду тарілки, чашки, горнята, чайники, миски й таке інше ми використовуємо для приготування чи подавання їжі. Та окрім цього в наших домах є вази, горщики для кімнатних рослин, у ванних кімнатах мильнички та стакани для зубних щіток і багато іншого

Номер слайду 12

Глиняний посуд ідеально підходив для української печі, зберігав воду холодною, а молоко свіжим. Глиняний посуд добре накопичує тепло і повільно його віддає, тому продукти не дбають, а нудяться у своєму соку. Отже, приготована їжа в цьому посуді є не тільки дієтичною а й корисною для здоров’я, її смак та аромат не йдуть у жодне порівняння з продуктами приготованими у інший спосіб.

Номер слайду 13

Висновок. Українське гончарство має далеке минуле і несе в собі велику спадщину українського народу. Гончарство- це одне з народних мистецтв, у якому зібрано багатство українського народу, а саме його культурний розвиток.

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Завдяки зусиллям і творчій праці багатьох людей, і насамперед майстрів, традиційне гончарство сьогодні відроджується. Тож я сподіваюся, що гончарний круг крутитиметься невпинно, і екологічно чистий керамічний посуд та традиційні керамічні предмети зустрічатимуться в наших домівках все частіше.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Додано
20 березня 2023
Переглядів
278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку