«Вірші, народжені війною. "Незламний Херсон" – віртуальна зустріч з херсонським поетом Михайлом Олійником.

Про матеріал
Вірші пронизані сумнівами, болем та горем людей, які стали свідками повномасштабного вторгнення… Вірші, які торкаються душевних струн кожного херсонця! Пан Михайло погодився розповісти нам про те, як поезія рятувала від поганих думок в окупації та чому ці вірші торкаються душі кожного херсонця. Ми мали можливість почути поезію Михайла Олійника у виконанні вихованців гуртка « Літературне краєзнавство», учнів Херсонської гімназії №6. Захід був емоційним, зворушливим, а вірші херсонського поета стали для кожного з нас надією, підтримкою і вірою в Перемогу! Учасники зустрічі висловили свої враження! Нікого не залишили байдужими рядки поета!
Перегляд файлу

           Управління освіти Херсонської міської ради

           Херсонський Будинок дитячої та юнацької творчості

            Херсонської міської ради

 

 

 

 

 

                     Номінація: сценарії краєзнавчих заходів

                                                                                    

 

 

 «Вірші, народжені війною. "Незламний Херсон" – віртуальна зустріч з херсонським поетом Михайлом Олійником.

 

G:\А1 флешка 2023\Михайло Олійник\photo_2023-11-07_16-57-22.jpg

 

 

                                                                                        Укладач:

                                                                методист Херсонського Будинку творчості

                                                                       Маргарита ПУЛИНЕЦЬ

 

                                                                                   

                                         Херсон - 2024

 


                                                     ПЕРЕДМОВА

Вірші пронизані сумнівами, болем та горем людей, які стали свідками повномасштабного вторгнення… Вірші, які торкаються душевних струн кожного херсонця! Пан Михайло погодився розповісти нам про те, як поезія рятувала від поганих думок в окупації та чому ці вірші торкаються душі кожного херсонця.

Ми мали можливість почути поезію Михайла Олійника у виконанні вихованців гуртка « Літературне краєзнавство», учнів Херсонської гімназії №6. Захід був емоційним, зворушливим, а вірші херсонського поета стали для кожного з нас надією, підтримкою і вірою в Перемогу! Учасники зустрічі висловили свої враження! Нікого не залишили байдужими рядки поета! Сподобалися вірші пана Михайла, і кожен з нас знайшов свій улюблений за змістом і емоціями. А також всі були вражені особистістю самого поета, його сміливістю, його любов’ю до своєї землі, свого міста, країни! Творчої наснаги Вам, шановний Михайле!

Щиро дякую Михайлу за його розповідь про себе, про свою поезію, про плани!

 

                                          СЦЕНАРІЙ ЗАХОДУ

                    ОНЛАЙН –ЗУСТРІЧ З ХЕРСОНСЬКИМ ПОЕТОМ

                                   МИХАЙЛОМ ОЛІЙНИКОМ

  ВСТУП

Керівник гуртка:  Напередодні річниці визволення нашого рідного міста від російських окупантів ми вирішили провести такий невеличкий, але дуже важливий для нас захід – зустріч з Творчістю, з Непереможністю, з Незламністю!

Звільнення Херсону відбулося 11 листопада. Люди сиділи в окупації без світла, без води, без інтернету, без телефону, без зв’язку. Херсонці нічого не знали, не знали, що наші воїни вже близько…А далі, визволення, щастя, сльози радості, ейфорія якась…потім почалися обстріли…і продовжуються вже рік.

                     (Вчитель читає рядки з вірша М.Олійника )

Нема куди бігти, зібравши всі речі,

ніхто не чекає мене за кордоном.

Хоч прийме Європа таку мою втечу

та я залишаюся з рідним Херсоном!

Куди ж мені бігти? Стежки і поля

як вас залишити у розпалі битви?

Я тут народився! Праотча земля

чекає моєї святої молитви…

 

Саме ці рядки впадають в око, коли відкриваєш збірку віршів Михайла Олійника під назвою «Незламний Херсон». Вони пронизані сумнівами, болем та горем людей, які стали свідками повномасштабного вторгнення.

Можливо для когось його творчість стане великим відкриттям, адже у Херсоні його знають як персонального тренера, спортсмена та голову Федерації гирьового спорту Херсонської області. Михайло був тричі чемпіоном світу та 8 разів рекордсменом книги рекордів України.  Люди звикли бачити його з гирею в спортивній залі, і аж ніяк не з ручкою, записуючи свій новий вірш.

Пан Михайло погодився розповісти нам про те, як поезія рятувала від поганих думок в окупації та чому ці вірші торкаються душі кожного херсонця.

Ведучий1. Він писав вірші в окупації! Він продовжує писати вірші під обстрілами підтримуючи кожного з нас! Михайло Олійник – скромний, чемний…З першої хвилини нашої бесіди ми зрозуміли наскільки перед нами людина, яка вболіває душею й серцем за свій край, своє місто, свою Україну!

Ведучий2. Для херсонців, де б вони не були, його вірші завжди актуальні. Вони діляться ними у соцмережах, пишуть на них музику, Його творчість — про пережите в окупації, визволення міста та життя зараз. «На вірші,- говорить поет,- надихають історії людей»

             ( вірш читає вихованка гуртка « Літературне краєзнавство»)

що таке ніч в Херсоні

не зорі

не тихе свято

луплять в квартали сонні

ворожі

чужі гармати

напились моєї крові

наїлись із стін бетону

п'ю каву

бо ранком знову

ще жити

мені й Херсону 

така ось весела казка

аж сумно в кутку іконі

не віриш

приїдь будь ласка

поспиш

у моїм Херсоні

 

Ведучий 3 "Взагалі я не шукаю теми для поезії, я бачу із дописів людей, які читаю на Фейсбук, телеграм, інших інтернет каналах соцмережах. Мене надихають їхні дописи про рідну Батьківщину, про наш Херсон, про вулиці та інших людей, мотиваційні історії. Це мене надихає. Я навіть в книгах вказую, що цей вірш з'явився завдяки допису такому чи іншому. Я дякую, що такий короткий екскурс, можливо фраза якась з контексту цього допису, спонукала мене мотивувала написати вірш", — говорить Михайло Олійник.

              ( вірш читає вихованка гуртка « Літературне краєзнавство»)

осінь

невтомна бариста

заварює каву

на вулицях іншого міста

я був би з тобою

лиш сонця промінчик

крізь пекло

всміхнеться ласкаво

я тут де я є

і цього' вже достатньо

для бою

лиш сонця промінчик

крізь пекло

всміхнеться ласкаво

я тут де я є

і цього' вже достатньо

для бою

ракети зі свистом просверлюють

втомлене небо

і міни хвостаті вгризаються

свистом у вуха

я тут де я є

а значить

тут більша потреба

а ти там за мене

молись

Богу

Сину

і Духу

я тут де я є

а значить

тут більша потреба

а ти там за мене

молись

Богу

Сину

і Духу

 

Ведучий 4: Книжкова трилогія нашого земляка «Незламний Херсон», «Цвіт акації в окупації», «Я розкажу вам про Херсон». "Це здебільшого вірші не про окупацію, це вірші час звільнення і після звільнення десь до квітня місяця. Це наші відчуття, переживання, вибухи, артобстріли, загибель людей життя у нашому місті", — говорить Михайло.

Ведучий 1: Ось, що розказав нам Михайло.  «Коли на початку війни окупанти зайшли в місто, у людей був шок. Ми тоді не знали що робити та деякий час залишалися пригніченими. А потім пішла інформація, що будуть мітинги. Ми думали, що ця ситуація на тиждень-два.

Перші мітинги у Херсоні пройшли досить активно, багато жителів вийшли, щоб висловити свою позицію. Окупанти стояли на БТРах і були, м'яко кажучи, здивовані такою активністю. Але ці мітинги в окупації закінчилися не дуже добре для нас. Бо багато кого ідентифікували по фото, окупанти відстежили організаторів. І наступного разу, використовувалися світло-шумові гранати, і стріляли прямо в натовп. Як мирному населенню чинити опір, коли стоять БТРи та Урали з бурятами? З часом, коли стали забирати людей на підвал, активність упала. Могли забрати за те, що стоїш з українським прапором.»

Ведучий 4: Пропонуємо послухати невеличке інтерв’ю з поетом!

                                   (звучить автор)

  1. Михайле, коли Ви почали писати вірші? Як створювалися Ваші збірки?

 

  1. Михайле, ми дізналися, що Ви  не лише найвідоміший херсонський поет цієї війни, а й  неодноразовий Чемпіон світу з гирьового спорту, та  тренер. Розкажіть, будь ласка,  нам про свою діяльність до війни…

 

Ведучий1: Отож -Михайло Олійник займається не лише написанням віршів.

Його ранок розпочинається з віджимань від підлоги. А написати римовані рядки встигає на автобусній зупинці.

  •          "Зараз я персональний тренер, продовжую працювати в галузі спорту, треную людей допомагаю херсонцям відновлюватися, допомагаю воїнам ЗСУ тренуватися. Паралельно ще служу в муніципальній варті інспектором варти, також допомагаємо зі знайомими доправляти деякі речі на фронт і по місту Херсону надання продуктових наборів", — каже Михайло.
  •          «Мене надихають вчинки простих людей, про які можливо, ніхто не дізнається. Наприклад, як рятують після вибухів на зупинці. Бачив волонтера, який їздив на велосипеді та надавав допомогу. Простий хлопець. Коли комусь відірвало ногу біля ЦУМу, він наклав турнікет. Я це спостерігав. Героїзм проявляють прості люди.»

Ведучий 4: У Херсоні загинув 46-річний український музикант Юрій Керпатенко – російські окупанти застрелили його за відмову співпрацювати. Юрій Керпатенко був головним диригентом у музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша і відомим українським митцем. Жовтневий концерт окупанти спланували для того, щоб популяризувати брехню про "мирне і спокійне" життя в Херсоні під окупацією Росії. Для Юрія ця співпраця була найболючішим, найпідступнішим явищем, що він бачив у своєму місті. У середині жовтня стало відомо, що російські спецслужби приходили до Юрія в квартиру, щоб поговорити з ним. Коли він відповів їм відмовою, вони сказали, що повернуться. Через кілька днів вони повернулися з кулеметом, яким вистрілили у вхідні двері, і одразу вбили його…

Цей вірш Михайла Олійника присвячений вбитому в Херсоні диригенту, музиканту, талановитому й неперевершеному!

Без зайвих слів...

здається все

до біса сентименти

вже хрест мовчить

вже вся могила в квітах

але зажди

незламний Диригенте

ще є одна

незіграна сюіта

як взвили враз

оті що на болотах

як грав Шопен

Чайковський

Моцарт

Бах

в них калаші

а в тебе тільки ноти

та диригентська

паличка в руках

ще наш Херсон

орді поперек горла

збирай оркестр

Маестро

диригуй

хай там орда

від не'нависті чорна

від музики здригнеться

як від куль

Ведучий 1: Один з віршів Михайла виник за 40 хвилин — “Осінь в бронежилеті”. Співачка Марія Чумак підібрала мелодію. І потім пісня увійшла в документальний фільм “Надзвичайні” про будні херсонських МНСників під час війни. Марія виконувала її на “Мельпомені Таврії” 14 вересня 2023.

                                      ( звучить пісня)

 

 

           ( вірш читає вихованець гуртка « Літературне краєзнавство»)

десь гармати гримлять далеко

завивають сирени вовком

прилетіли б до нас лелеки

але в місто летять осколки

у розбиті війною вікна

залітає і дим і порох

промайнули весна і літо

другий рік б'є по місту ворог

полиши'вши свої квартири

полетіли давно лелеки

у міста де є трошки миру

у міста де не пахне степом

сиротіють самотньо плавні

сиротіють Дніпро і кручі

зачепився за душу камінь

і пече як полин гіркущий

не зламають мороз і спека

нашу віру й любов до краю

прилітайте до нас лелеки

я вас дуже давно чекаю

 

Ведучий 3: Херсонщина – це два береги, але одна душа. На жаль, лівобережжя й досі перебуває за ґратами окупації. Але ми віримо та чекаємо його визволення.

 

Ведучий 4: На вірші Михайла Олійника почали писати музику. Пісні про незламних херсонців та місто почали з’являтися ще під час російської окупації. З віршів написаних у цей період склалася збірка “Незламний Херсон “.

                                   «Я Проїду Антонівський міст» ( звучить пісня )

                             

 

Ведучий 1: У збірці «Цвіт акації в окупації», поет зібрав біль від війни не лише херсонців, а й жителів Бучі, Маріуполя та інших міст. А ще ми дізналися,  що 4 липня в передмісті Чікаго в день святкування дня Дня Незалежності США відбувся аукціон, де збиралися кошти на потреби ЗСУ. Серед футболок з патріотичними зображеннями, прапорів, був лот із збірками нашого херсонського поета Михайла Олійника. Дві книги було продано за 750 доларів. Ці кошти через волонтерів відразу були долучені до загальної суми на придбання авто для підрозділів ЗСУ.

    

я тобі

подякую сто раз

невідомий

Воїне прохожий

що на каву зранку маю час

що творити і кохати можу

хоча сто

Солдате наш

це мало

я скажу це тисячу разів

дякую

що сонце воскресало

що вберіг нас всіх

від ворогів

дякую

шепнуть степи так гордо

дякую

знов хвилі понесуть

дякую

нескорений Народе

тебе ніякі орди не зітруть

а може

я скажу уже в мільйонне

за кожний день прожитий в боротьбі

за кожну ніч що зорями потоне

навіки вдячний

Воїне

Тобі

Ведучий1: Поетичний стиль Михайла Олійника доволі своєрідний. Він пише свої вірші без розділових знаків: всі слова з маленької букви, окрім власних назв. Для того щоб людина сама розставила собі якісь важливі моменти: де зупинитися, де наголосити, сповна насолодитися магією віршів Михайла Олійника, які залишили глибокий слід у їх душах.

Ведучий2: «Я не пишу поезію про політику, пишу про людей, які тут живуть. Вірш треба скласти так, щоб його могли прочитати через 100 років і вважали актуальним. Мені цікаві теми про віру, кохання простих людей, про любов до краю.»

C:\Users\Admin\Desktop\393715590_1905971436464186_5961603009475718610_n.jpg G:\А1 флешка 2023\Михайло Олійник\395186814_7199989093379299_4038288778595996829_n.jpg

Я Буду Ангелом Твоїм

 Я буду - ангелом твоїм,

Який блукає по землі!

Промінням сонячним ясним

Або зірками у імлі!

Я буду - подихом твоїм!

І словом, сказаним уперше!

Я буду - щастям у весні,

А у біді - незламним стержнем!

Я буду - в межах і без меж,

Я буду - дивом світу восьмим!

І у вогні страшних пожеш,

Ти озирнись - я поряд зовсім!

Я буду там, де будеш ти!

Аж до страшного в небі суду!

Живи, будуй свої мости -

Я буду!

 

Ведучий 4: «Якщо я поїду з Херсону, то не зможу писати такі вірші. Я маю  тут все: робота, друзі, місто, яке я добре знаю. Якби мені не хотілося, але презентації моїх збірок ще не було. Я хочу провести її саме в Херсоні, але поки ми не маємо такої можливості. Занадто небезпечно для всіх нас. Та ми віримо, що окупанти будуть вигнані з лівобережної Херсонщини і тоді у нас з’явиться така можливість. А поки я патрулюю містом, складаю вірші для нової збірки та вірю в Перемогу», – завершує розмову херсонець.

 

 

я би їхав з тобою в Америку

у Варшаву

Париж

на край світу

та дорога до лівого берегу

так продовжує в серці боліти

там Олешки мої із лісами

мої Гопри

затони

і пристані

розмішали мій біль зі сльозами

на короткій

небаченій відстані

не знаходить душа моя спо'кою

наші тут а на тім вороги

розділились війною жорстокою

такі рідні колись береги

там Каховки мої і Асканії

там Скадовськ

Лазурне

Порти

полетів би пташинкою ранньою

бо зруйновані навіть мости

 

Ведучий1: Сьогодні, ми мали змогу доторкнутися до творчості херсонського поета – патріота, творчого, талановитого митця. І ми, сподіваємося, що багато ще прекрасних рядків створить ця непересічна особистість…Поезія, яка надихає, яка підтримує нас, яка вселяє Віру, Надію на Перемогу, на процвітання нашої Херсонщини, нашої України!

Ти напиши картину про Херсон

і про людей

про будні

переправи

як тішиться кривавий саурон

і як стріляє з лівого на правий

Ти намалюй нам щастя на землі

ми ж з пелюшо'к із нею поріднились

та на Дніпро затони й кораблі

в своєму місті ще не надивились

Ти намалюй нам сонечко над ним

о Боже милий Господи Всевишній

і зафарбуй над містом чорний дим

і намалюй в садах квітучі вишні

Ти намалюй

добра

надії

миру

щоб ми могли цієї вже весни

зайти у свій будинок чи квартиру

і обійняти всіх після війни

бо щастя наше тут на цій  землі

ми ж з пелюшо'к із нею поріднились

та на Дніпро затони й кораблі

в своєму місті ще не надивились

                                   ( звучить пісня на слова Михайла Олійника)

Ведучий2: На завершення пропоную вам залишити свої відгуки про поезію Михайла Олійника, ваші враження від почутого…

Ведучий3: Дякуємо всім за увагу! Бажаємо всім надихатися творчістю, насолоджуватися можливістю спілкуватися, творити, жити!

Ведучий4 Дякуємо нашим воїнам, які дають нам таку можливість! Слава Україні! Героям Слава!

на фото Михайло Олійник ( надіслано особисто для вихованців гуртка « Літературне краєзнавство») « Сьогодні не в Херсоні».

Використані джерела:

 

 

  1. https://unalib.ks.ua/oliynik-mihaylo.htm
  2. https://krai.lib.kherson.ua/oliynik-mihaylo.htm
  3. https://www.facebook.com/groups/1283068625498082/permalink/1715673852237555/
  4. https://www.facebook.com/groups/2050285048419772/permalink/5734253560022884/?mibextid=oMANbw
  5. Алгоритми мого серця [Електронний ресурс] : загальнодоступна група / [створена Михайлом Олійником] // Facebook. – Режим доступу : https://www.facebook.com/groups/2050285048419772 , вільний. – Назва з екрана. – Дата звернення: 14.08.2023.

Твори:

 

Алгоритми мого серця : вірші / Михайло Олійник. –  Одеса : Олді+, 2022. – 112 с.

 

Незламний Херсон : вірші / Михайло Олійник. –  Одеса : Олді+, 2023. – 84 с.

 

Цвіт акації в окупації : вірші / Михайло Олійник. –  Одеса : Олді+, 2023. – 112 с.

ПІСНЯ « ВОЇН» https://youtu.be/lyvtr2Rv24Y?si=kaX9_iz7nIOtnTFp

 

docx
Додано
20 серпня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку