Презентація "Вірші Тараса Шевченка"

Про матеріал

Презентація на тему: вірші Тараса Шевченка. В цій презентації учні початкових класів ознайомляться з віршами Тараса Шевченка.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вірші Тараса Шевченка

Номер слайду 2

Гра «Дощик» - Накрапає дощ (тихо). - Дощ пускається сильніше (голосніше). - Злива (голосно). - Дощ слабшає (тихіше). - Дощ припинився (читання припиняється).

Номер слайду 3

Поезія великого Кобзаря стала нетлінною частиною духовного буття українського народу. Т. Г. Шевченко для нас — це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть, з чого черпають сили й надії.

Номер слайду 4

ТАРАС ШЕВЧЕНКО «ВІТЕР ВІЄ-ПОВІВАЄ...» Вітер віє-повіває,По полю гуляє. На могилі кобзар сидить. Та на кобзі грає. Кругом його степ, як море. Широке, синіє;За могилою могила,А він – тілько мріє. Сивий ус, стару чуприну. Вітер розвіває;То приляже та послуха,Як кобзар співає…

Номер слайду 5

Опрацювання вірша Т. Г. Шевченка «Вітер віє-повіває...» Чи сподобався вам вірш? Який настрій він у вас викликав? Які картини ви уявляли, слухаючи його? Що автор говорить про вітер? З чим порівнює степ? Якими словами поет описує кобзаря?

Номер слайду 6

Хто такі кобзарі? Колись у сиву давнину, ходили по Україні старі люди (часто вони були сліпі), співали про тяжке життя, про героїчні подвиги козаків. Співаючи, вони грали на музичному інструменті — кобзі (бандурі). Назва інструмента і дала назву музикам — кобзарі. Шевченко не грав на кобзі, не співав пісень на дорогах України. Але коли читаєш його твори, то ніби чуєш ніжну, сумну пісню про тяжке життя народу. Свою першу збірку творів (1840 р.) поет назвав «Кобзар». Входило до неї тоді 8 поезій.

Номер слайду 7

ТАРАС ШЕВЧЕНКО «ВІТЕР З ГАЄМ РОЗМОВЛЯЄ...» Вітер з гаєм розмовляє,Шепче з осокою,Пливе човен по Дунаю. Один за водою. Пливе човен, води повен,Ніхто не спиняє,Кому спинить — рибалоньки. На світі немає. Поплив човен в синє море,А воно заграло,Погралися гори-хвилі —І скіпок не стало…

Номер слайду 8

Опрацювання вірша Т. Г. Шевченка «Вітер з гаєм розмовляє...»Чи сподобався вам вірш? Які картини ви уявляли, слухаючи його? Які почуття він у вас викликав? Що поет описує у вірші? Де плив човен? Куди поплив човен? Що з ним сталося?

Номер слайду 9

ТАРАС ШЕВЧЕНКО «РЕВЕ ТА СТОГНЕ ДНІПР ШИРОКИЙ…»Реве та стогне Дніпр широкий. Сердитий вітер завива,Додолу верби гне високі,Горами хвилю підійма.І блідий місяць на ту поруІз хмари де-де виглядав, −Неначе човен в синім морю,То виринав, то потопав. Ще треті півні не співали,Ніхто ніде не гомонів,Сичі в гаю перекликались,Та ясень раз-у-раз скрипів.

Номер слайду 10

Опрацювання вірша Т. Г. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий…»Яким настроєм пройнятий вірш?Коли може відбуватися таке явище в природі?З чим поет порівнює місяць?Як ви розумієте вислів «ще треті півні не співали».

Номер слайду 11

Дякую за увагу 

pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
10636
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку