Віртуальна екскурсія "Вікно в Європу"

Про матеріал
Віртуальна екскурсія "Вікно в Європу" Мета: ознайомити учнів з традиціями та звичаями європейських країн; розвивати вміння виступати перед аудиторією; виховувати почуття поваги до інших народів
Перегляд файлу

Тема: Віртуальна екскурсія "Вікно в Європу"

Мета: ознайомити учнів з традиціями та звичаями європейських країн; розвивати вміння виступати перед аудиторією; виховувати почуття поваги до інших народів

 

Вчитель: Добрий день, сьогодні ми з вами здійснимо віртуальну подорож по країнах Європи. А чи знаєте ви, що означає "віртуальна подорож"?  Нажаль зараз ми не маємо можливості сісти на потяг і вирушити до якоїсь країни. Це займе багато часу і коштів. Та все ж таки ми можемо дізнатися про звичаї, традиції, природу, культуру різних країн за допомогою книжок, телебачення, інтернету. Така подорож, коли ви не виходячи з дому відвідуєте різні куточки світі і називається віртуальною.

     Тож зараз  ми з вами вирушаємо. Сьогоднішній наш маршрут пролягає по таким країнам: зразково пунктуальні - Німеччина та Австрія, середньовічні фортеці і замки Чехії і Польщі, пристрасну батьківщину кориди - Іспанію,  найзахіднішу країну Європейського материка - Португалію, колиску європейської цивілізації  -  Італія та Грецію, блискучу та вишукану Франції, переможницю  минулорічного Євробачення - Норвегія, стриману та аристократичну -Англію,  зелену перлину Скандинавії - Данію.  

    Також ми вивчимо нові ігри, в які грають діти в різних країнах, та на закінчення подорожі визначимо найкращого знавця європейських країн за допомогою вікторини. Переможець звичайно отримає приз. Тож будьте уважними,  ми починаємо!

Маульброн1 екскурсовод: Німеччина

                        Німеччина розташована в центральній Європі, омивається              

                        двома морями: Балтійським та Північним. Клімат Німеччини

                        різноманітний на різних територіях: від помірно-

                        континентального до умов, близьких до середземноморських.

  До початку 1 тисячоліття територію сучасної Німеччини населяли кельтські та германські племена. В середині 1 тисячоліття на цих землях виникають німецькі князівства, які в 6-8 сторіччях увійшли до складу Франкського королівства. Після його розпаду в 843 році на землях, розташованих на схід від Рейну, утворилось королівство Німеччина. Після захоплення Північної та Середньої Італії була утворена Священна Римська імперія. У 10-15 сторіччях здійснюються численні захоплення земель у Південній, Центральній та Північній Європі. Проте влада імператора поширювалася лише на частину Німеччини, решта територій прагнули до самостійності. В 1806 році німецькі князівства були розгромлені Наполеоном І, і Священна Римська імперія припинила існування.

     Територіально Німеччина поділяється на 16 земель, які мають свої закони та уряди, рівні права в федерації та рівно представлені у верхній палаті парламенту - бундесраті. Нижня палата - бундестаг - є основним законодавчим органом.

   Населення Німеччини етнічно однорідне (більше 92% складають німці), тому мовні, побутові та інші відмінності між корінними жителями різних земель не сприймаються як національні. Практично все населення Німеччини  (85%) проживає в містах. Берлін - столиця об'єднаної  Німеччини (3,5 млн. чоловік). Це великий промисловий, науковий та культурний центр Німеччини. Тут розташовані Берлінська академія наук, кілька університетів. Берлін - місто музеїв. У ньому багато пам'яток історії та архітектури. В Німеччині є й інші великі міста: Бонн, Франкфурт-на-Майні, Гамбург та ін. Найбільша річка німеччини - Рейн.

  (демонстрація ілюстрацій)

2 екскурсовод: Великобританія

http://virtualeuropa.narod.ru/gb/images/gb1m.jpg                        Острівна держава в Західній Європі. До складу Об'єднаного

                        Королівства Великобританії входять Англія, Шотландія, Уельс

                        та Північна Ірландія.

                          Великобританія розташована на найбільшому європейському

                        архіпелазі, який включає Британські острови, групи Гебридських, Оркнейських, Шетландських, Норманських островів та острови Мен, Англсі та інші. Найкрупнішими з них є Великобританія та Ірландія. Найбільший - Великобританія - на півдні відокремлений від материка протокою Ла-Манш (британці називають її Англійським каналом), а на сході - Північним морем. Усі державні кордони Об'єднаного Королівства Великобританії морські, за винятком кордону між Північною Ірландією та Ірландською Республікою. На клімат Великобританії впливають близькість океану й особливо тепла течія Гольфстрім. Погода у Великобританії так швидко змінюється, що дає британцям нескінченний привід для світських балачок. Традиційна погода Великобританії - це дощ і сирість; температура взимку дуже рідко опускається нижче нульової позначки (в середньому 3-5 градусів), тому трава у Великобританії зеленіє протягом усього року. Найсуворіші погодні умови в горах Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії; в західній частині Великобританії клімат вологіший, ніж у східній, через панування західних вітрів з Атлантичного океану. Найвищою точкою Великобританії є пік Бен-Невіс (1343 м) в Грампіанських горах Шотландії.

    На південному схилі цих гір розташовані найбільші з шотландських озер - Лох-Ломонд та Лох-Несс. У середній частині Великобританії проходять Пеннінські гори - основний гірський масив Англії. Северн, найдовша річка (391 км) Великобританії, бере початок у Центральному Уельсі і впадає в Брістольську затоку Атлантичного океану. Витік Темзи (довжина 334 км), найважливішої річки Англії, знаходиться у вибалках узгір'я Котсуолд. Завдяки припливам океанські судна можуть доходити до столиці Великобританії Лондона, розташованого за 64 км від моря. Серед великих міст Великобританії найбільш відомими є також Бірмінгем, Глазго, Ліверпуль, Манчестер, Брістоль.

  (демонстрація ілюстрацій)

 

3 екскурсовод: Іспанія

http://virtualeuropa.narod.ru/spain/images/sp1m.jpg                          Мабуть, не знайдеться в Західній Європі жодної країни, яка б     

                          так сильно відрізнялася від своїх сусідів кліматом,      

                           особливостями природи та національного характеру жителів,    

                           як Іспанія. Розміреному ритму європейського життя ця

                          південно-західна окраїна Європи протиставляє запальні ритми фламенко, добропорядності бюргерських свят - криваве видовище кориди, дещо обридливій та одноманітній природі півночі - пишні барви сонячного півдня. Іспанія за площею - друга після Франції країна в Західній Європі, а за кількістю населення і головними економічними показниками вона помітно відстає від провідних європейських держав. Багато в чому це пов'язано з особливостями географічного положення «на відшибі» Європи. Іспанія відділена від північних сусідів гірським бар'єром Піренеїв, а через Гібралтарську протоку можна побачити узбережжя Африканського континенту. В центрі Іспанії розташована область плоскогір'я. Єдина велика низина Іспанії - Андалузька - розташована на південному заході, по її території протікає одна з головних річок Іспанії - Гвадалквівір. Більша частина Іспанії розташована в зоні субтропічного клімату, інша частина - поблизу африканських пустель - відрізняється надзвичайною сухістю. Землеробство в цій частині Іспанії можливе лише при зрошуванні. Тільки нещодавно спекотний клімат Іспанії почав приносити їй користь: Іспанія посідає одне з перших місць у світі за кількістю іноземних туристів, які тут не лише відпочивають, але й цікавляться історико-культурним минулим Іспанії.

    У 711 році майже весь Піренейський півострів опинився під владою арабів-мусульман (маврів). Лише наприкінці 15 сторіччя християни змогли повністю звільнити Іспанію від арабів.

   Збіднілі дворяни (гідальго) кинулися завойовувати Новий Світ. Іспанія захопила владу над величезними колоніями в Америці, Африці та Азії і захотіла контролювати всю Західну Європу. Але до кінця 19 ст. Іспанія остаточно перестала бути колоніальною імперією, колишня міць Іспанії простежується лише в широкому розповсюдженні іспанської мови, якою розмовляють близько 300 мільйонів чоловік.

   Сучасна Іспанія - це парламентська монархія, в якій права короля чітко регламентовані конституцією. Законодавчу владу здійснюють Генеральні кортеси (парламент).

  Столиця Іспанії - Мадрид. Він розташований у географічному центрі країни, його населення перевищує 4 мільйони чоловік. Другим за кількістю жителів є Барселона. Інші міста в основному втратили колишнє значення й приваблюють тільки туристів. Іспанія  - батьківщина запального фламенко та кориди.  (демонстрація ілюстрацій)

 

 

 

Неаполь4 екскурсовод: Італія

                             Більша частина Італії розташована на Апеннінському  

                             півостр в центральній області Середземномор'я. Ці багаті               

                             землі з  давніх часів приваблювали народи з інших регіонів.            

                             Внесок, який зробили жителі Італії в європейську та світову культуру, переоцінити неможливо. Людство захоплюється створеними ними шедеврами архітектури, живопису, музики та літератури вже багато сторіч.

   Італія - переважно гірська країна. По всьому півострову простяглось пасмо Апеннінських гір, що своїми обрисами нагадує чобіт. Північ країни відгороджують Альпи. Тут розташована найвища в Західній Європі вершина Монблан (4807 м). Зараз під нею проходить тунель, який пов'язує Італію з Францією. Більшу частину островів, що належать Італії, - Ельби, Сардинії та Сицилії - також займають гори. В долинах Італійських Альп лежать напрочуд гарні озера (Комо - одне з найглибших у Європі; 410 м). Ближче до долини річки По схили Альп різко знижуються. Клімат в Італії середземноморський: тут сухе спекотне літо та тепла і волога зима. Рослинність Італії різноманітна: переважають вічнозелені ліси, рідше зустрічаються листяні та хвойні. 

   Історія Італії простежується протягом більш ніж двох тисячоліть. Сліди міського поселення на місці Риму датуються серединою 8 сторіччя до нової ери, з цієї миті життя в ньому ніколи не припинялось, за що його називають Вічним містом. До середини 3 ст. до н. е. римляни підкорили всю територію Італії. Підкорені племена - італіки з часом почали говорити їхньою мовою і ввійшли в історію разом зі своїми завойовниками як давні римляни. В усіх завойованих землях, у тому числі в Європі, Малій Азії та Північній Африці, римляни засновували міста. Залишки цих володінь й сьогодні можна побачити в колишніх римських володіннях.

  У 395 році відбувся розподіл Римської імперії на Західну та Східну. В 488 році в Італію вдерлися германські племена остготів. У 568 році землі Італії зазнали найпотужнішого нашестя варварів. У 8-9 сторіччях політична карта Італії була досить барвистою. В 9-12 сторіччях провідну роль в економіці, політиці та культурі країни відігравали північні та центральні міста Італії.

   В 14-16 ст. міста Італії переживали справжній розквіт. Підйом економіки поєднувався з видатними досягненнями в галузі культури. Звернення художників та мислителів того часу (Леонардо да Вінчі, Мікеланджело Буонаротті, Данте Аліґ'єрі, Ніколо Макіавеллі та ін.) до античної спадщини дало назву цілій епосі - Відродження.

   У 1948 році була прийнята нова конституція Італії. Главою держави є президент, якого обирають парламент і представники областей, а законодавча влада належить парламенту.

  Мистецтво Італії - це не лише спадщина великих епох античності та Відродження. Це й відомий у всьому світі міланський оперний театр «Ла Скала», й улюблені всіма естрадні італійські пісні, а також десятки карнавалів та фестивалів.  (демонстрація ілюстрацій)

5 екскурсовод: Португалія

Памятник первооткрывателям в Лиссабоне                      Португалія - найзахідніша країна Європейського материка -

                      невелика за розміром. Єдиний сусід Португалії - Іспанія

                      перевищує її за площею в п'ять з половиною разів. Португалія

                      займає шосту частину Піренейського півострова. Берегова лінія

                      Португалії рівна, бухт і заток небагато. Затоплені морем гирла двох річок - Дору і Тежу утворюють зручні бухти, на берегах яких розташовані найбільші міста-порти Лісабон і Порту. Португалія поділяється на гористу північ та рівнинний південь.

   Клімат у Португалії субтропічний середземноморський, з теплою зимою. Проте через близькість океану літо не таке спекотне, як у сусідній Іспанії. Рослинність найбагатша на півдні: тут ростуть кам'яні та коркові дуби, оливкові дерева всюди чергуються з насадженнями мандаринів, апельсинів, лимонів, а також виноградниками. На південному березі Португалії ростуть навіть пальми. В горах півночі панують широколистяні та хвойні ліси, альпійські луки та чагарники. Дюни піщаного узбережжя Португалії вкриті сосновими борами та плантаціями евкаліптів.

   З 4-3 ст. до н. е. сучасну територію Португалії заселяли лузітани - іберійське плем'я, невдовзі їх підкорили римляни, затим германські племена, а  потім - араби. Й досі в Португалії можна побачити залишки лузітанських споруд, руїни римських фортець та будиночки в мавританському стилі.

    У 1143 році було засновано незалежне королівство Португалія. Завдяки своєму положенню на березі Атлантичного океану Португалія раніше за інші європейські країни ступила на шлях Великих географічних відкриттів. Протягом десятиріч експедиції поступово просувалися на південь уздовж узбережжя Африки і досягли Індії, а Фернан Магеллан здійснив першу навколосвітню подорож. Ще в 15-16 сторіччях Португалія заволоділа величезними територіями в Азії, Африці та Південній Америці. Проте маленька Португалія не змогла довго й ефективно управляти багатством своїх обширних володінь і на початку 18 сторіччя потрапила в економічну залежність від Англії.

Населення Португалії складає більше 10 мільйонів чоловік, але португальською мовою в світі розмовляють понад 110 мільйонів чоловік (у США, Бразилії, в колишніх португальських колоніях Африки та Азії).

Жителі Португалії споріднені з іспанцями, але вони не такі темпераментні і мають м'якший, спокійніший характер. До речі, в португальській кориді (бій биків) на відміну від іспанської вбивство бика на арені заборонене.     (демонстрація ілюстрацій)

 

 

 

6 екскурсовод: Франція

http://virtualeuropa.narod.ru/france/images/fr3m.jpg                     Прекрасна, манлива, розкішна... Саме такі слова можна почути

                     частіше за все, коли розмова торкається Франції.

                     Найперші сліди перебування людини на території Франції беруть

                      початок ще в кам'яному віці. Наприкінці 2 тисячоліття до н. е. ці

                      землі почали заселяти племена кельтів, які зрештою злилися з

                      місцевим населенням і зайняли всю територію сучасної Франції. У 2-му сторіччі до н. е. на територію давньої Франції почали проникати римляни, які розмовляли латинською мовою. Кельтів вони називали галлами, а їх країну - Галлією. Римське панування тривало понад п'ять сторіч. У 5-8 сторіччях у Галлію вдерлися германські племена. Вже на початку 6 сторіччя було створено Франкську державу. В 10 сторіччі вся країна виявилася розділеною на окремі князівства. Не дивлячись на роздрібненість, територія франкських володінь усе частіше стала називатися Францією, яка енергійно приєднувала до своїх володінь нові землі. У другій половині 16 сторіччя єдність Франції була піддана серйозним випробуванням у ході громадянських релігійних воєн. У цей час у Західній Європі стала популярною нова релігійна течія - протестантизм, яка протиставила себе офіціальній католицькій релігії. Збройні сутички між гугенотами та католиками тривали понад 30 років. Вони скінчилися перемогою католиків аж наприкінці 16 сторіччя, а в 17 сторіччі в основному завершився процес об'єднання Франції в централізовану державу. Широке розповсюдження культури Франції за межами країни призвело до того, що французька мова стала міжнародною дипломатичною мовою. Нею говорило світське суспільство всієї Європи.

   У 1789-1794 рр. відбулася Велика Французька революція, яка повалила монархію, проголосила ідеї свободи, рівності та братерства. В цей час з'явилися державний синьо-біло-червоний прапор і національний гімн «Марсельєза». Головним національним святом сучасної Франції є День узяття Бастилії, фортеці-в'язниці в Парижі. В кінці 18 - на початку 19 сторіччя в центрі всіх європейських подій опинився великий полководець і державний діяч Франції - Наполеон Бонапарт. Своїми блискучими воєнними перемогами він захистив справу Великої Французької революції, примусив визнати себе всю Європу. Повною поразкою для Бонапарта скінчився його похід у Росію, а потім битва при Ватерлоо. 

  Територія Франції розділена на сто департаментів, у тому числі заморські острови - Реюньйон, Мартініка, Гваделупа. Кожна історична область Франції відрізняється самобутністю: Бретань, Прованс, Савойя, Ельзас, Лангедок. Усі вони відомі своїми курортами, старовинними пам'ятниками, які збереглися з часів галло-римської культури та епохи Відродження.

   Краса, чарівність і принадність Франції злилися воєдино в її столиці Парижі, що розташувався на берегах Сени. В самому центрі Парижа в 12-13 сторіччях був зведений собор Паризької Богоматері - шедевр готичного стилю. Найкраща колекція епохи Відродження міститься в Луврі (побудований у 16 сторіччі). В місті багато великих і маленьких палаців: Люксембурзький палац, де засідає сенат, Єлисейський  палац - резиденція президента, площі Згоди та Вандомська, Будинок Інвалідів, у якому покоїться прах великого Наполеона. Єлисейські поля - головний проспект столиці Франції - увінчані Тріумфальною аркою. Символом Парижа незмінно залишається Ейфелева вежа.

   З давніх часів у Франції цінується легка промисловість. Особливе місце посідає виробництво одягу та взуття. Протягом сторіч Франція була і до цих пір залишається законодавицею моди. Найвідоміші модельєри Франції П'єр Карден, Ів Сен-Лоран, Пако Рабан та багато інших традиційно двічі на рік пропонують на розсуд громадськості свої нові колекції.  (демонстрація ілюстрацій)

7 екскурсовод: Данія

Замок Эгесков 

                             Королівство Данія - невелика держава, яку за розмірами

                              можна прирівняти до Московської області. До складу Данії

                              входять її колишні колоніальні володіння - Фарерські

                              строви в Північній Атлантиці та найбільший у світі острів

                              Гренландія. Обидві ці території мають внутрішнє самоуправління. Не дивлячись на невеликі розміри, в 14-15 сторіччях це була могутня держава, яка підкорила собі всю Північну Європу. Розташована Данія на півострові Ютландія та островах Датського архіпелагу. З одним із них сталося непорозуміння: найбільший острів Вендюссель-Ті, як правило, не позначається на мапах. Тим не менше, це справжній острів: він розташований на північ від Ютландії й відділений від неї такою вузенькою протокою, що картографи «не помічають» острова й «приєднують» його до Ютландії. Наступний за розміром острів, на якому розташована столиця країни Копенгаген, іноземці часто називають Зеландією, що в перекладі означає «морська країна». Інші великі острови - це Фюн, Лоллан, Фальстер та Борнхольм. Погода в Данії не відрізняється постійністю. Складно передбачити, яким буде завтрашній день. Улітку в Данії бувають спекотні дні, а взимку іноді трапляються помірні морози і випадає сніг, але лежить він не довго.

   Основу населення Данії складають датчани, нащадки північногерманських племен.

    Сучасна Данія - конституційна монархія (з 1849 року). Глава держави - королева, але в дійсності країною управляє всенародно обраний однопалатний парламент - фолькетинг.

   Центром Копенгагена вважається Ратушна площа з монументальним фонтаном «Бик, що роздирає дракона» та пам'ятником Гансу Крістіану Андерсену. Окрім цього, В Копенгагені є чудовий Королівський сад із замком Росенборг (17 сторіччя), де зберігаються фамільні коштовності; Ботанічний сад з багатоярусними скляними оранжереями, що здаля нагадують кришталеві палаци; всесвітньо відомий парк атракціонів «Тіволі», унікальний зоопарк з 2 тисячами видів тварин. А на портовій набережній, подалі від галасливих вулиць, можна помилуватися знаменитою скульптурою Русалочки, героїні казки Ганса Крістіана Андерсена. Для багатьох саме Русалочка стала символом Данії.  (демонстрація ілюстрацій)

8 екскурсовод: Австрія

Шенбрунн в Вене                                  Австрія - континентальна, віддалена від моря країна.

                                  Вона розташована на півдні Центральної Європи,

                                   охоплюючи частину Східних Альп та Дунайсько-го

                                  басейну, і межує з середземноморськими теренами. Тут, у само-му серці Європи, чергуються різноманітні типи ландшафту, клімату і рослинності. Завдяки своєму розташуванню Австрія віддавна є перехрестям транспортних шляхів між великими європейськими економічними і культурними  регіона-ми.
    Австрія складається з дев'яти федеральних земель. А саме: • Бурґенланду, • Каринтії, • Нижньої Австрії, • Верхньої Австрії, • Зальцбургу, • Штирії, • Тиролю, • Переднього Арльберґу, • Відня.        

   Центри регіонального історичного і культурного розвитку є столицями федеральних земель, а такі міста, як Ґрац, Інсбрук чи Зальцбурґ, є, до того ж, колишніми князівськими резиденціями і центрами управління, вони відіграли значну роль у становленні Австрії. Особливою ж мірою це стосується столиці федерації, Відня, який упродовж багатьох століть був центром багатонаціонального європейського цісарства. Чарівні краєвиди Бурґенланду притягають численних відвідувачів. Але найбільшою принадою для туристів є Нойзідлерське озеро, єдине степове озеро Центральної Європи. Відень - це також важливий європейський туристичний центр. Величні пам'ятки архітектури, музеї та Галереї з унікальними мистецькими скарбами майже всіх епох історії європейського Заходу засвідчують велике історичне минуле міста "на блакитному Дунаї". Віденські університети, мистецькі навчальні заклади і вишукана музична і театральна культура досі визнає духовно-культурну роль міста в європейському контексті. Особливого значення Відень набув як місто музики.  (демонстрація ілюстрацій)

9 екскурсовод: Чехія

Замок
 Пернштайн                               Держава в Центральній Європі. Столиця – Прага. Велика

                               частина території Чехії знаходиться в межах Чеського

                                масиву, по околицях якого розташовані середньовисотні

                                 хребти Шумава, Чеський ліс, Рудні гори (Крушне-Горі). Крконоше (заввишки до 1602 м, гора Сніжкі). Горби і низкогір’я переважають і в межах Моравії (Моравський Красі, що має численні печери, західні відроги Карпат і ін.). Центральні райони Чехії розташовані на Чесько-Моравській височині. Найважливіші річки: Лаба (Ельба), Влтава. По схилах гір виростають мішані і хвойні ліси. Клімат помірно-континентальний, з відчутною різницею температур між сезонами: взимку не рідкість 20-градусні морози, а влітку – 30-градусна жара. Середня Богемія і Прага розташовані в перехідній зоні, де клімат змінюється від морського до континентального. Середні температури січня від -1 °С до -4 °С на рівнинах, до -7 °С у горах, липня – від 18 до 21 °С. Офіційна мова – чеська. Більшість віруючих – католики (87 %), є протестанти (11,1 %) і православні.
Відмінна риса чехів – стриманість по відношенню до іноземців. На Різдво чехи обов’язково випікають різдвяне печиво. У цьому процесі бере участь вся сім’я. Напередодні великого свята педантичні чехи наперед купують живих коропів для різдвяної вечері. Увечері 24 грудня, перш ніж сісти за стіл, пражани з дітьми традиційно приходять на берег Влтави, де їх чекають продавці, які торгують живими коропами, але рибу не їдять, а випускають в річку. Особливо цей ритуал подобається дітям. Можливо, тому різдвяний Святвечір називається у чехів Щедрим днем.    (демонстрація ілюстрацій)

10 екскурсовод: Польща

Польша                          Держава в Європі, розташовано в басейнах річок Вісли і Одри

                          і на півночі омивається Балтійським морем. Столиця –

                           Варшава. Близько 2/3 території на півночі і в центрі країни

                           займає Польська низовина. На півночі тягнеться Балтійська

                           гряда, на півдні і південному сході – Малопольська і Люблинська піднесеності, уздовж південної межі – Карпати (найвища точка 2499 м, Риси в Татрах) і Судети. Клімат помірний з рисами континентального. Середні температури січня від -1 до -5 °С (у горах до – 8 ?С), липня 17-19°С (у горах до 10°С). Опадів на рівнинах випадає 500-600 мм, в горах – місцями понад 1000 мм в рік. Густа річкова мережа. Головні річки: Вісла, Одру. Озера переважно на півночі країни. Лісами зайнято 28 % території. Національні парки Польщі: Біловезький (у західній частині Біловезької Пущі), Татранський, Пенінський та інші.
Офіційна мова – польський. Віруючі переважно католики. Багато страв польської кухні за технологією приготування і набором продуктів схожі з блюдами української кухні.
Із закусок і холодних страв популярні всілякі салати з свіжих, квашених і солоних овочів, заправлених майонезом, сметаною або кислим молоком; м’ясні, рибні продукти і птиця, до яких на гарнір подають різні овочі. Готують фаршировані яйця, яйця під майонезом, а також гостру закуску з сиру, в який додають рубану зелень петрушки і кропу, зелений лук, перець, сіль.
До сніданку часто подають кефір, кисле молоко і до ним, до, правило, подають гарячу відварну картоплю. Історично пов’язана із західноєвропейською культурою, Польща – країна своєрідна і екзотична. Великі міста межують з мальовничими глухими місцями; тут є піщані пляжі і лісові озера, старовинні замки і фортеці. Польща пищається своїми численними історичними визначними пам’ятками і пам’ятниками. У не меншій мірі туристів привертає різноманітність культурних заходів, що нерідко користуються визнанням і популярністю в світі, міжнародний конкурс піаністів, що наприклад проводиться у Варшаві, ім. Шопена або фестиваль сучасної музики ”Варшавська осінь”.

11 екскурсовод: Греція

http://www.vip-travel.com.ua/images/grecia/greece_photo26.jpgГреція - держава в Південній Європі, на Балканському півострові і численних островах (найбільші – Кріт, Евбея, Родос, Лесбос загалом  близько 3000 островів). На півночі межує з Македонією, Болгарією, Туреччиною, на заході – з Албанією. Столиця–Афіни. Приблизно 4/5 території – середньовисотні гори (найбільші висоти 2917 м, Олімп) і плоскогір’я. Береги сильно розчленовані. Річки: Вардар, Маріца, Стрімон, Нестос та інші. Озера: Преспа, Тріхоніс. Лісами і чагарником зайнято 44 % території. Національні парки: Вікос-Аоос, Мікра-Пресна, Ета та інші. Клімат субтропічний, середземноморський. Офіційна мова грецька. Близько 98 % населення Греції дотримується незалежного греко-православного віросповідання.

  Греція - колиска європейської цивілізації. ЇЇ історія налічує біль ніж п’ять тисяч років. Це батьківщина Гомера, Геродота, Сократа, Арістотеля, Піфагора, Архімеда і Гіпократа. Саме з історією Греції пов’язані славетні особи як Александр Македонський і триста спартанців.

  Вражають  і культурні досягнення Греції. До нас дійшла лише невелика спадщина стародавніх греків, але навіть вона викликає захоплення своєю красою та досконалістю. Саме з Греції походять такі звичні для нас сьогодні слова і поняття як марафон, демократія, педагог, школа, парта, трагедія, комедія, Олімпійські ігри. 

   Греки виділяються серед європейців безтурботно-філософським відношенням до життя. Чоловіки велелюбні і до того ж є чемпіонами Європи за довгожительством. Добре виражають національний характер численні і різноманітні народні танці (сіртакі, каламатьянос, кочарі і ін.). Мабуть, немає грека, який не умів би танцювати, робить він це з великим задоволенням.  (демонстрація ілюстрацій)

12 екскурсовод: Норвегія

Водопад Норвегія - найпівнічніша країна Європи. Слово "Норвегія" в перекладі означає "шлях на північ".

      Офіційна назва - Королівство Норвегі. Столиця - Осло (Oslo).      Найбільші міста - Берген , Тронхейм, Ставангер, Берум.       

      Офіційна мова - норвезька. Також на півночі широко використовується фінська мова.       

  Норвегія - перлина, що лежит в морі. Це країна дивовижної природа, яка разючо змінюється з півночі на південь. Мабуть, найбільшою особливістю і окрасою Норвегії є її фіорди - такого немає в жодній країні. У 4 столітті н. е. В Норвегії поселилися германські племена, чиїм заняттям було примітивне мисливство. Саме ця дивовижна, але сувора країна стала батьківщиною вікінгів, мужні та дужих мореплавців. Вони наганяли страх на європейські народи і саме вікінгі були першими європейцями які ще задовго до Колумба доплили до берегів Америки.

  В цьому році в столиці Норвегії проводився відомий міжнародний конкурс сучасної пісні Євробачення, де доречі приймала участь і представниця України. (демонстрація ілюстрацій)

 

Вчитель: Ну що ж, наша подорож добігає кінця. Звичайно це не далеко не всі европейські країни, а лишень невелика їх частина. Сьгодні ми не можемо охопити їх всі, але у нас буде чудовий привід повернутися до цієї теми і здійснити нову цікаву подорож.

     Напевно ви вже трошки стомилися і тому я пропоную вам порухатися а розом з тим і відчути себе жителями різних країн. Що ви робите коли зустрічаєте знайомого на вулиці, заходоте в клас? (очікувана відповідь - вітаємось) Звичайно вітаєтесь. Зараз ми спробуємо привітатися так, як це роблять різні народи. Для цього вам треба розділитися на пари, уважно слухати мене і повторювати рухи, про які я буду говорити.

Вітання:

 - У Польщі знімають капелюха і піднімають його над головою, якщо нема капелюха подібний жест роблять рукою.

 - У Італії при зустрічі цілуються в обидві щоки

 - В Англії схиляють голову, злегка при підіймаючи капелюха

 - В Шотландії друзі кладуть один одному руки на плечі, тричі обходять по колу та міцно обіймаються

 - В Норвегії обіймаються і поплескують один одного по спині.

 - В Україні прийнято вітатися рукостисканням

 

Вчитель: Добре ми відчули себе жителями різних країн, ну а тепер давайте з’ясуємо, хто ж був найуважнішим? Зараз ми проведемо вікторину про країни Європи. Переможець отримає звання "Найкращого знавця країн Європи" і звичайно солодкий приз.

Вікторина «Країни Європи»

1. Яка країна славиться своїми фіордами (Норвегія)

2. Столицею цієї країни є місто Париж (Франція)

3. Національним звичаєм цієї південної країни є коррида і танець фламенко (Іспанія)

4. Прапором цієї країни  червоне полотно з білим хрестом (Данія)

5. Ця країна розташована на 3000 островах, її історія нараховує більше 5000 років (Греція)

6. Столиця – Берлін, прапор чорно-червоно-жовтий (Нім.)

7. Ця країна відгородилась від Європи морським проливом, а її мова найпоширеніша в світі (Великабр.)

8. Балканська країна, прапор біло-зелено-червоний (Болгарія)

9. Столиця Відень, на гербі зображений чорний орел (Австрія)

10. Ця країна розташувалась на чоботі, та ще й камінь жбурляє (Італія)

11. Країна – наша сусідка, прапор – біло-червоний, герб – білий орел на червоному полотні (Польща)

12. На гербі цієї країни два орли і два леви, прапор – біло-червоно-синій (Чехія)

Вчитель: Сьогодні ми дізналися багато нового, навчились нових звичаїв і традицій, визначили найкращого знавця європейських держав. На останок я пропоную вам весело розважитися. Скажіть, чим люблять займатися діти з будь якої країни? (очікувана відповідь - гратися) Тож і ми давайте пограєми в веселу болгарську гру "Кіт-смішко".

 Умови гри: за допомогою лічилки обираємо кота. Всі учасники стають у коло і роблять сумний, або серйозний вираз обличчя. Кіт може підходити до котрого-небудь гравця і смішити його. Якщо гравець засміявся - він стає котом.

 

Підготувала вчитель історії Панькина Н.Н.

 

docx
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
1252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку