Вищі насичені карбонові кислоти Високомолекулярні жирні кислоти є складовою частиною жирів. Вони поділяються на насичені й ненасичені. З вищих насичених кислот найбільше значення мають пальмітинова С15 Н31 СООН та стеаринова С17 Н35 СООН кислоти. У вигляді естерів гліцерину вони входять до складу більшості жирів, тому й здобули назву вищих жирних кислот. Пальмітинова кислота у вигляді естеру є складовою частиною бджолиного воску. Отже,Тверді кислоти: Пальмітинова С15 Н31 СООНСтеаринова С17 Н35 СООН
Номер слайду 3
Модель молекули пальмітинової кислоти
Номер слайду 4
Вищі ненасичені карбонові кислоти З вищих ненасичених кислот найбільше значення має олеїнова С17 Н33 СООН кислота. Олеїнова кислота доволі поширена в природі. Ця кислота у вигляді естеру з гліцерином міститься майже в усіх природних жирах, особливо в рослинних оліях – соняшниковій, конопляній, лляній, оливковій, кукурудзяній тощо. У молекулі олеїнової кислоти всередині карбонового ланцюга є подвійний зв’язок: СН3 – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СООН. Отже, олеїнова С17 Н33 СООН - рідка.
Номер слайду 5
Закінчіть рівняння реакцій, назвіть речовини: СН3 ОН + К →СН3 ОН + HCI →СН3 COОН + Na →СН3 COOН + Ca. O →СН3 COОН + Ba(OH)2 →На повторення
Номер слайду 6
ЖИРИІсторична довідка Дослідження жирів відомим французьким хіміком Шеврелем в 1811 –1823 роках належить до числа класичних робіт, які створили фундамент органічної хімії. Він встановив, що жири складаються з гліцерину і кислот, що одержали назву жирних. Омиленням жирів одержав стеаринову , олеїнову та інші кислоти. Назвав «солодку олію», відкриту Шеєле гліцерином. Синтез жирів з гліцерину і жирних кислот був вперше здійснений в 1854 році М. Бертло.
Номер слайду 7
ЖИРИ Жири утворені вищими карбоновими кислотами і трьохатомним спиртом гліцеролом (гліцерином). До складу жирів входять залишки як насичених : стеаринова – С17 Н35 СООН, пальмітинова – С15 Н31 СООН, так і ненасичених: олеїнова С17 Н33 СООН (містить один подвійний зв'язок).
Номер слайду 8
ЖИРИЗагальна формула жирів :
Номер слайду 9
ЖИРИ Природні жири – суміші різних тригліцеридів. Загальна назва таких сполук – тригліцериди відповідної кислоти, наприклад, трипальмітин: СН2 – О – СО – С15 Н31 СН – О – СО – С15 Н31 СН2 – О – СО – С15 Н31 Завдання: Використовуючи загальну формулу , скласти формули жирів , утворених гліцеролом та: а) стеариновою кислотою ; б) олеїновою кислотою.
Номер слайду 10
Роль і значення жирів Гідроліз жирів та їх синтез з гліцерину і вищих карбонових кислот – оборотні процеси, вони мають велике значення в життєдіяльності організмів та народному господарстві. Гідроліз відбувається в організмі – жири, які ми споживаємо під впливом ферментів піддаються гідролізу. Гліцерин та карбонові кислоти, що утворилися, всмоктуються в кишечнику і знову утворюють жир, необхідний організму .