Вишивка бісером на уроці трудового навчання

Про матеріал
Ця презентація випробувана мною як цікава, пізнавальна інформація до уроків за розділом: "Основи пректування матеріалознавства та технологічної обробки". Тема:"Вироби для власних потреб".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Вишивка бісером»Ця презентація випробувана мною як цікава, пізнавальна інформація до уроків. Вчитель технологій та трудового навчання: Ознобишина Валентина Петрівнам Ізмаїл, Ізмаїльського району, Одеської області.

Номер слайду 2

“Исторія винекнення вишивки бісером”Вишивка бісеро відома ще з глибокої давнини. З давніх часів майстрині захоплювали своїм чудовим майстерністю вишивання, спочатку перлами, потім в середині 17 століття — кольоровим скляним бісером. Елементи з бісеру використовують в оздобленні одягу, що надає їй оригінальний і святковий вигляд. Багато стилів в моді не обходяться без біжутерії з бісеру.

Номер слайду 3

Історія бісеру в Єгипті Так як скло вперше навчилися виготовляти в Стародавньому Єгипті, то, логічно, що і батьківщиною бісеру є вотчина Клеопатри. А вперше на світ ці намистинки з’явилися приблизно 6000 років тому! Причому, тоді вони вважалися надбанням аристократії, адже скла були далеко не в кожному будинку, а тільки в маєтках знаті та палаці фараона. Так що бісером розшивалися багаті туалети царів і жерців.

Номер слайду 4

Історія бісеру у світіПоступово бісер розселився по всій земній кулі і скрізь йому придумували свої назви. Наприклад, в Ефіопії біжутерію зі скляних намистин називали чале, в Індії – хар, Молдови та Болгарії — гарданы і згарди, в Литві — каролинес, в Узбекистані – зебигардан, в Білорусії – горлячки і пляценки. Ці поняття відомі і сучасним слов’ян, для яких придбати набори з бісером тепер не складає труднощів.

Номер слайду 5

Історія бісеру в УкраїніНа території України став відомий з часів Київської Русі та набув особливого поширення у 18-19 ст. Наші прабатьки в той час віддавали перевагу живим природним матеріалам і, насамперед, перлам. Цей шляхетний матеріал оспіваний і опоетизований народом настільки, що його білизна, матовий, переливчастий блиск залишалися емблемою чистоти й святості навіть через кілька тисячоліть і в їхніх пра-пра-правнуків.

Номер слайду 6

Сучасні умільці не тільки з успіхом прикрашають одяг, а й взуття, гаманці, чохли та сумки. Величезну популярність має вишивка бісером картин, які зображують квіти, птахів і тварин. Для багатьох жінок вишивання бісером стало улюбленим хобі. Цей вид творчості вимагає особливих навичок, терпіння, вправності й акуратності. Величезну роль грає прекрасний настрій і розвинена фантазія Бісер - це маленькі скляні бусинки з отворами, призначені для вишивання на предметах побуту і жіночому одязі, і виготовлення різних аксесуарів (браслетів, кольє, сережок та інших виробів). Бісер вже багато років радує рукодільниць своєю різноманітністю. Історики стверджують, що перший прообраз бісеру з'явився сто років тому. В ті часи його виготовляли з кісток і рогів тварин, слонових бивнів, коралів, дерева, рослин і перлів. Сучасна історія бісеру почалася з появою в світі склоробства. Спочатку жіночі і чоловічі прикраси виготовлялися з скла, з часом розмір намистин значно зменшився, так з'явився бісер.

Номер слайду 7

ТБ під час вишивання бісером. Приміщення, у якому вишивають, має бути світлим, прибраним, провітреним. Обережно користуватись інструментами. Під час роботи не вколювати голку в одяг та не залишати її на робочому місці. Голки зберігати в гольнику або спеціальній коробочці. Голкою працювати обережно, не залишати її без нитки (з ниткою її легше знайти, якщо вона загубиться). Не відкушувати нитку зубами, а відрізати ножицями. Ножиці тримати на робочому місці з зімкненими лезами, передавати теж зімкненими лезами, кільцями вперед. Ні в якому разі не брати в рот нитку, голку, тканину.

Номер слайду 8

Вишивка бісером на відміну від багатьох видів рукоділля вимагає достатнього набору інструментів, які полегшать сам процес і дозволять уникнути різних непорозумінь. Інструменти для вишивання бісером не складні, доступні і зовсім не специфічні, але без них з настільки копіткою роботою не впоратися навіть досвідченої майстрині. Отже, основним інструментом для вишивки вважається голка. Далеко не кожна голка підходить для роботи з бісером. Необхідні тонкі, ідеально гладкі і рівні бісерні голки. Як відомо, всі голки відрізняються один від одного за своїм номером. Їх розмір відповідає отвору бісеру. Наприклад, для бісеру з маленькими отворами ідеально підходять голки номерів – 10, 11, 12 і 13. Приладдя та інструменти для вишивки бісером

Номер слайду 9

Також для вишивання бісером необхідні ножиці. Краще всього використовувати короткі ножиці з гострими злегка загнутими кінчиками. Не менш важливо мати в арсеналі п'яльця. Вони дозволять протистояти деформації і стягання тканини в окремих ділянках. У вишивці бісером п'яльця повинні точно відповідати розміру роботи, оскільки зрушувати тканина в процесі не вийде. Також в роботі можуть знадобитися наступні предмети: лінійка, лупа, шило або велика голка для пробивання і прочищения отворів в бісеринках, лампа для підсвічування.

Номер слайду 10

Прислів’я на уроці: Губами говори, а руками роби!Де руки й охота, там скора робота. Для нашого Федота не страшна робота. Добре роби — добре й буде. Тяжко тому жить, хто не хоче робить. Очам страшно, а руки зроблять.

Номер слайду 11

Діло майстра величає. Землю красить сонце, а людину — праця. Рання пташка росу оббиває. Хто рано підводиться, за тим і діло водиться. Бджола мала, а й та працює.І коваль, і швець, і кравець, і на дуду грець. Доброму коневі — не довгі версти. Добре тому ковалеві, що на обидві руки кує!

Номер слайду 12

Види вишивок бісером:

Номер слайду 13

в

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Робота у процесі:

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Використані джерела:https://мама.укр/іstoriia-viniknennia-bisery https://sites.google.com/site/uazahoplenna/pletinna-biserom/v-ukraieni-ta-rusi http://tekhnobiser.blogspot.com/p/blog-page_22.html

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Трудове навчання (обслуговуючі види праці) 9 клас (Ходзицька І.Ю., Тименко В.П., Горобець О.В., Безносюк О.І.)
Додано
30 серпня 2022
Переглядів
2124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку