Професія пасічника (бджоляра) Виступ агітбригади
Професія пасічника дуже давня. Зародилася вона задовго до нашої ери й поступово змінилась від простого полювання за медом та воском до сучасного рамкового бджільництва.
У січні 1814 року український натураліст Петро Іванович Прокопович сконструював перший у світовій практиці рамковий вулик. Цей винахід став справжньою революцією у бджільництві. Сьогодні рамковий вулик є стандартом для бджолярів усіх країн.
Україна з виробництва меду посідає перше місце у Європі та п’яте у світі після Китаю, Індії, Аргентини й США.
Продукція українського бджільництва – маточне молочко, бджолина обніжка (пилок), прополіс, віск, перга, забрус, бджолина отрута, гомогенат личинок трутнів та екстракт личинок воскової молі. Ці продукти застосувуються в косметології, фармації, харчовій промисловості й навіть в авіаційно-космічних технологіях!
Є таке прислів’я: «Щоб відчути смак меду, треба пізнати смак праці».
То що ж це за професія така – пасічник?
Наш кореспондент Богдана Кузнєцова поспілкувалась нещодавно з одним із представників цієї професії. Зараз пропонуємо вашій увазі цей сюжет.
Щоб стати добрим бджолярем, як було сказано у нашому сюжеті, треба бути порядним , пунктуальним і не мати алергії на укуси бджіл. А інакше станеться так , як із героєм гуморески Павла Глазового.
Павло Глазовий
ЯК МИ З КУМОМ МЕД КАЧАЛИ
Ми із кумом по сусідству живемо.
Кум говорить: — Давай бджіл заведемо!
Бджоли,— каже,— це ж поезія й краса.
Бджоли творять для здоров'я чудеса.
І тепер у кума бджоли у саду
Без перерви: гу-гу-гу та ду-ду-ду...
Раз я чую пропозицію таку:
— Ходім, куме, накачаємо медку! —
Кум не любить викидати даром слів.
Він у сад мене до вуликів повів.
— Мед качати,— каже,— діло не просте.
Он купив я медогонку ССТ.—
Тягне раму він із вулика — дивлюсь:
Усі бджоли в купу збилися чомусь.
Та гудуть отак сердито: дзум-дзум-дзум...
— Їх обкурювати треба,— каже кум.
— Це я знаю і без тебе,— говорю.—
Ти тримай, а я цигарку закурю.—
Не устиг я потушити свій сірник,
А бджола як тарарахне у язик!
Потім друга — прямо в вухо, третя — в ніс!
Кум схопив на плечі раму і поніс.
Як заклав у медогонку, як крутне!
А на мене ціла хмара як шугне!
Бджоли жалять — кум говорить: — Не лови!
Не твої це,— каже,— бджоли,— не дави!
Не крутися і руками не махай!
Не твої це,— каже,— бджоли, не лякай!
Ти он з ніздрі,— каже,— витягни бджолу,
Бо задавиш там комашечку малу.
Он у тебе між губами дві бджоли —
Ти дивися, щоб живі мені були!
Я — тікати... А за мною — хмари бджіл.
Я додому, та у хату, та під стіл.
Виліз, глянув у люстерко: ну й краса!
Губи стали, як домашня ковбаса.
Щоки пухлі. Не обличчя, а друшляк.
Ніс уліво скособочився й набряк,
Вже звисає аж до нижньої губи.
Вуха витяглись обоє, як гриби.
Ліве око ще поблискує так-сяк,
Там, де праве, тільки ґуля, як кулак.
Кум у шибку пальцем стукає: — Привєт!
Йди,— гукає,— куштувати свіжий мед!
— Ой,— стогну,— не стукай, куме, не дійду.
Я ж незрячий, десь у яму упаду...
Кум говорить моїй жінці: — Ви, мадам,
Свого мужа не показуйте дівкам.
Він у вас, мов кінозірка Жан Маре!
Тільки,— каже,— хай він носа не дере.
І нехай на все життя запам'ята,
Що бджола — це мед, здоров'я й красота!
Щоб розводити бджіл, необхідно навчитися спілкуватися з ними, мати спеціальний інвентар, бути в курсі сучасних технологій бджолярства. Крім знання біологічних особливостей бджіл, важливо розбиратися і в польових квітах, сортах меду, в способах переробки воскової сировини.
День пасічника (День бджоляра) - професійне свято бджолярів - щорічно відзначається в Україні 19 серпня. У цей день проводяться конференції, засідання круглих столів, фестиваль і парад пасічників, на яких представляється медова продукція бджолярів і фірм України і, безсумнівно, дегустація меду та іншої медової продукції.
Бджоляр займається вивченням і розведенням бджіл. Він досліджує життя бджіл у разних її проявах у штучних і природних умовах життя.
СПЕЦИФІКА РОБОТИ БДЖОЛЯРЕМ:
Щоб розводити бджіл, необхідно навчитися спілкуватися з ними, мати спеціальний інвентар, бути в курсі сучасних технологій бджолярства. Крім знання біологічних особливостей бджіл, важливо розбиратися і в польових квітах, сортах меду, в способах переробки воскової сировини.
Бджоли не виносять різких неприємних запахів, зокрема парфюмерії, алкоголю і тютюну.
РОБОТА ДЛЯ БДЖОЛЯРА:
Фермерські господарства, власні пасіки.
ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:
o інтерес до природи
o спостережливість
o активність
o сміливість
o терпіння
ЗАРПЛАТА І ПЕРСПЕКТИВИ ПРОФЕСІЇ БДЖОЛЯРА:
Ви можете влаштуватися на роботу бджолярем у фермерське господарство і отримувати 300-400 у.о в місяць. А можете зайнятися підприємництвом.
Заради того, щоб приготувати 100 грамів меду, бджоли пролітають 46000 кілометрів, а це теж саме, що облетіти навколо Землі по екватору.
День пасічника
День пасічника (День бджоляра) - професійне свято бджолярів - щорічно відзначається в Україні 19 серпня. День встановлений Указом Президента України № 815/97, а відзначати його почали з 1997 року.
Це свято-ярмарок звичайно відзначається два дні і проходить дуже широко і жваво. Особливо насичена програма святкування в Києві. У Київській та Львівській областях проходять виставки-ярмарки бджільництва, виступають фольклорні художні колективи.
У день святкування згадують двох перших видатних пасічників України - Петра Прокоповича і Миколу Витвицького. Проводяться конференції, засідання круглих столів, фестиваль і парад пасічників, на яких представляється медова продукція бджолярів і фірм України. Крім того, проходить презентація нової виданої літератури з бджільництва і, безсумнівно, дегустація меду та іншої медової продукції.
Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні "працює" близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.
У цей же день православні християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучним Спасом. У цей день за традицією в церквах освячують яблука та мед. Пасічники освячують вулики, перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.
А чи знаєте Ви що:
Ведмідь отримав свою назву за пристрасть до меду, він у всі часи "медом відав" від чого і отримав свою назву.
Бджоли - "математики". Соти побудовані ними мають найміцнішу конструкцію і розміри дотримуються з неймовірною точністю: кут комірки завжди дорівнює 109*28' градусів.
Бджоли - "фізики". Комаха яка вилітає з вулика, несе слабкий негативний заряд. В ході польоту вона створює навколо себе електричне поле, а заряд змінюється на позитивний і посилюється до 1,5 -1,8 вольт особливо в ясну погоду.
Родич бджоли - джміль - справжній парадокс, після дослідження його аеродинамічних якостей і маси тіла американські вчені дійшли висновку, що він ...взагалі літати не може.
Бджоли чемпіони по нюху, сприймають і розрізняють запахи в 1000 разів сильніше за людину, відчувають аромат квітів більш ніж за 1 км.
За один раз кожна бджола може принести 40-50 мг нектару, але поки комаха летить до вулика, вона поїдає нектар (треба ж на чомусь летіти - ось "паливом" і підкріплюється), особливо якщо це далеко, і в деяких випадках залишається лише 30-40%. Саме тому бджолині вулики мають в безпосередній близькості до медоносних рослин.Спостерігаючи за життям бджіл, люди винайшли принцип стільникового зв'язку, завдяки якому ми можемо користуватися стільниковими телефонами (мобільниками).
Щоб зібрати 1 кг меду бджолі потрібно зробити 150000 вильотів, і налітати 300000 км, відвідавши при цьому 10 млн. квіток.
У раціоні космонавтів мед є обов'язковим продуктом.
Бджілки справжні трудівниці, запасаючи на зиму мед, вони дуже багато працюють, адже з кожних 5 кг нектару можна отримати лише 1,5-2 кг меду.
Бджоли «розмовляють» між собою за допомогою мови "танцю" (спеціальних рухів тіла і виділення біологічних речовин феромонів).
А зараз до вашої уваги «Гімн бджолярів України»
https://www.youtube.com/watch?v=SSHyGlZhvCM