Виступ агітбригади за професією пасічника (бджоляра)

Про матеріал
Даний матеріал дає учням можливість максимально дізнатись про професію, яку обирають не так багато людей, але, яка може бути цікавою і прибутковою.
Перегляд файлу

Професія пасічника (бджоляра)    Виступ агітбригади 

 

Професія пасічника дуже давня. Зародилася вона задовго до нашої ери й поступово змінилась від простого полювання за медом та воском до сучасного рамкового бджільництва.

 У січні 1814 року український натураліст Петро Іванович Прокопович сконструював перший у світовій практиці рамковий вулик. Цей винахід став справжньою революцією у бджільництві. Сьогодні рамковий вулик є стандартом для бджолярів усіх країн.
Україна з виробництва меду посідає перше місце у Європі та п’яте у світі після Китаю, Індії, Аргентини й США. 
Продукція українського бджільництва – маточне молочко, бджолина обніжка (пилок), прополіс, віск, перга, забрус, бджолина отрута, гомогенат личинок трутнів та екстракт личинок воскової молі. Ці продукти застосувуються в косметології, фармації, харчовій промисловості й навіть в авіаційно-космічних технологіях!

 

Є таке прислів’я: «Щоб відчути смак меду, треба пізнати смак праці». 
То що ж це за професія така – пасічник?

Наш кореспондент Богдана Кузнєцова поспілкувалась нещодавно з одним із представників цієї професії. Зараз пропонуємо вашій увазі цей сюжет.

 

Щоб стати добрим бджолярем, як було сказано у нашому сюжеті, треба  бути порядним , пунктуальним і не мати алергії на укуси бджіл. А інакше станеться так , як із героєм гуморески Павла Глазового.

 

 

Павло Глазовий
ЯК МИ З КУМОМ МЕД КАЧАЛИ 
Ми із кумом по сусідству живемо. 
Кум говорить: — Давай бджіл заведемо! 
Бджоли,— каже,— це ж поезія й краса. 
Бджоли творять для здоров'я чудеса. 
І тепер у кума бджоли у саду 
Без перерви: гу-гу-гу та ду-ду-ду... 
Раз я чую пропозицію таку: 
— Ходім, куме, накачаємо медку! — 
Кум не любить викидати даром слів. 
Він у сад мене до вуликів повів. 
— Мед качати,— каже,— діло не просте. 
Он купив я медогонку ССТ.— 
Тягне раму він із вулика — дивлюсь: 
Усі бджоли в купу збилися чомусь. 
Та гудуть отак сердито: дзум-дзум-дзум... 
— Їх обкурювати треба,— каже кум. 
— Це я знаю і без тебе,— говорю.— 
Ти тримай, а я цигарку закурю.— 
Не устиг я потушити свій сірник, 
А бджола як тарарахне у язик! 
Потім друга — прямо в вухо, третя — в ніс! 
Кум схопив на плечі раму і поніс. 
Як заклав у медогонку, як крутне! 
А на мене ціла хмара як шугне! 
Бджоли жалять — кум говорить: — Не лови! 
Не твої це,— каже,— бджоли,— не дави! 
Не крутися і руками не махай! 
Не твої це,— каже,— бджоли, не лякай! 
Ти он з ніздрі,— каже,— витягни бджолу, 
Бо задавиш там комашечку малу. 
Он у тебе між губами дві бджоли — 
Ти дивися, щоб живі мені були! 
Я — тікати... А за мною — хмари бджіл. 
Я додому, та у хату, та під стіл. 
Виліз, глянув у люстерко: ну й краса! 
Губи стали, як домашня ковбаса. 
Щоки пухлі. Не обличчя, а друшляк. 
Ніс уліво скособочився й набряк, 
Вже звисає аж до нижньої губи. 
Вуха витяглись обоє, як гриби. 
Ліве око ще поблискує так-сяк, 
Там, де праве, тільки ґуля, як кулак. 
Кум у шибку пальцем стукає: — Привєт! 
Йди,— гукає,— куштувати свіжий мед! 
— Ой,— стогну,— не стукай, куме, не дійду. 
Я ж незрячий, десь у яму упаду... 
Кум говорить моїй жінці: — Ви, мадам, 
Свого мужа не показуйте дівкам. 
Він у вас, мов кінозірка Жан Маре! 
Тільки,— каже,— хай він носа не дере. 
І нехай на все життя запам'ята, 
Що бджола — це мед, здоров'я й красота!

Щоб розводити бджіл, необхідно навчитися спілкуватися з ними, мати спеціальний інвентар, бути в курсі сучасних технологій бджолярства. Крім знання біологічних особливостей бджіл, важливо розбиратися і в польових  квітах, сортах меду, в способах переробки воскової сировини. 

 

День пасічника (День бджоляра) - професійне свято бджолярів - щорічно відзначається в Україні 19 серпня. У цей день проводяться конференції, засідання круглих столів, фестиваль і парад пасічників, на яких представляється медова продукція бджолярів і фірм України і, безсумнівно, дегустація меду та іншої медової продукції.

Бджоляр займається вивченням і розведенням бджіл. Він досліджує життя бджіл у разних її проявах у штучних і природних умовах життя.

СПЕЦИФІКА РОБОТИ БДЖОЛЯРЕМ:

Щоб розводити бджіл, необхідно навчитися спілкуватися з ними, мати спеціальний інвентар, бути в курсі сучасних технологій бджолярства. Крім знання біологічних особливостей бджіл, важливо розбиратися і в польових квітах, сортах меду, в способах переробки воскової сировини.

 

 Бджоли не виносять різких неприємних запахів, зокрема парфюмерії, алкоголю і тютюну.

РОБОТА ДЛЯ БДЖОЛЯРА:

Фермерські господарства, власні пасіки.

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:

o інтерес до природи

o спостережливість

o активність

o сміливість

o терпіння

ЗАРПЛАТА І ПЕРСПЕКТИВИ ПРОФЕСІЇ БДЖОЛЯРА:

Ви можете влаштуватися на роботу бджолярем у фермерське господарство і отримувати 300-400 у.о в місяць. А можете зайнятися підприємництвом.

 

Заради того, щоб приготувати 100 грамів меду, бджоли пролітають 46000 кілометрів, а це теж саме, що облетіти навколо Землі по екватору.

День пасічника  

 День пасічника (День бджоляра) - професійне свято бджолярів - щорічно відзначається в Україні 19 серпня. День встановлений Указом Президента України № 815/97, а відзначати його почали з 1997 року.

Це свято-ярмарок звичайно відзначається два дні і проходить дуже широко і жваво. Особливо насичена програма святкування в Києві. У Київській та Львівській областях проходять виставки-ярмарки бджільництва, виступають фольклорні художні колективи.

У день святкування згадують двох перших видатних пасічників України - Петра Прокоповича і Миколу Витвицького. Проводяться конференції, засідання круглих столів, фестиваль і парад пасічників, на яких представляється медова продукція бджолярів і фірм України. Крім того, проходить презентація нової виданої літератури з бджільництва і, безсумнівно, дегустація меду та іншої медової продукції.

Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні "працює" близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

У цей же день православні християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучним Спасом. У цей день за традицією в церквах освячують яблука та мед. Пасічники освячують вулики, перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.

А чи знаєте Ви що: 

Ведмідь отримав свою назву за пристрасть до меду, він у всі часи "медом відав" від чого і отримав свою назву.

 Бджоли - "математики". Соти побудовані ними мають найміцнішу конструкцію і розміри дотримуються з неймовірною точністю: кут комірки завжди дорівнює 109*28' градусів.

Бджоли - "фізики". Комаха яка вилітає з вулика, несе слабкий негативний заряд. В ході польоту вона створює навколо себе електричне поле, а заряд змінюється на позитивний і посилюється до 1,5 -1,8 вольт особливо в ясну погоду.

Родич бджоли - джміль - справжній парадокс, після дослідження його аеродинамічних якостей і маси тіла американські вчені дійшли висновку, що він ...взагалі літати не може.

Бджоли чемпіони по нюху,  сприймають і розрізняють запахи в 1000 разів сильніше за людину, відчувають аромат квітів більш ніж за 1 км.

 За один раз кожна бджола може принести 40-50 мг нектару, але поки комаха летить до вулика, вона поїдає нектар (треба ж на чомусь летіти - ось "паливом" і підкріплюється), особливо якщо це далеко, і в деяких випадках залишається лише 30-40%. Саме тому бджолині вулики мають в безпосередній близькості до медоносних рослин.Спостерігаючи за життям бджіл, люди винайшли принцип стільникового зв'язку, завдяки якому ми можемо користуватися стільниковими телефонами (мобільниками).

Щоб зібрати 1 кг меду бджолі потрібно зробити 150000 вильотів, і налітати 300000 км, відвідавши при цьому 10 млн. квіток.

У раціоні космонавтів мед є обов'язковим продуктом.

Бджілки справжні трудівниці, запасаючи на зиму мед, вони дуже багато працюють, адже з кожних 5 кг нектару можна отримати лише 1,5-2 кг меду.

Бджоли «розмовляють» між собою за допомогою мови "танцю" (спеціальних рухів тіла і виділення біологічних речовин феромонів).

 А зараз до вашої уваги «Гімн бджолярів України»

https://www.youtube.com/watch?v=SSHyGlZhvCM

 

 

 

 

docx
Додано
28 липня 2019
Переглядів
1082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку