Виступ "Іноваційні рішення для харчової промисловості"

Про матеріал
Харчова промисловість годує весь світ, але при цьому створює безліч проблем. Згідно з інформацією Інституту світових ресурсів у Вашингтоні, чверть світових викидів вуглекислого газу припадає на підприємства харчового сектора. Крім того, харчова промисловість споживає 70% світового обсягу видобутку прісної води, а 37% всіх земель використовуються для потреб сільського господарства. Шлях продуктів харчування від виробника до споживача фрагментований та неоптимізований: 32% псується при транспортуванні, під час зберігання в супермаркетах і наших холодильниках - і потрапляє в сміття. Ситуацію треба змінити в найкоротші терміни - в інтересах планети та її мешканців. Це непросте завдання. Згідно з даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, до 2050 року підприємства харчової промисловості повинні виробляти на 60% більше продуктів харчування, щоб забезпечити їжею прогнозоване збільшення населення Землі - 9 млрд людей.
Перегляд файлу

 

Інноваційні рішення для харчової промисловості.

 

Мережа університетів, науково-дослідних центрів і комерційних компаній отримала від ЄС замовлення на розробку нових технологій сталого і ресурсозберігаючого виробництва продуктів харчування.

Попередня оцінка поточного статус-кво змушує задуматися. Харчова промисловість годує весь світ, але при цьому створює безліч проблем. Згідно з інформацією Інституту світових ресурсів у Вашингтоні, чверть світових викидів вуглекислого газу припадає на підприємства харчового сектора. Крім того, харчова промисловість споживає 70% світового обсягу видобутку прісної води, а 37% всіх  земель використовуються для потреб сільського господарства. Шлях продуктів харчування від виробника до споживача фрагментований та  неоптимізований: 32% псується при транспортуванні, під час зберігання в супермаркетах і наших холодильниках - і потрапляє в сміття. Ситуацію треба змінити в найкоротші терміни - в інтересах планети та її мешканців. Це непросте завдання. Згідно з даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, до 2050 року підприємства харчової промисловості повинні виробляти на 60% більше продуктів харчування, щоб забезпечити їжею  прогнозоване збільшення населення Землі - 9 млрд людей.

Як же це зробити?

Наприкінці листопада 2016 року заснований ЄС Європейський інститут інновацій і технологій (EIT) у Будапешті, оголосив підсумки європейського конкурсу щодо створення «співтовариства знань і інновацій», покликаного сфокусувати зусилля на харчуванні майбутнього. Переможцем став консорціум FoodConnects. Спочатку в консорціум входило 4 партнера, проте до моменту подачі  фінальної проектної пропозиції їх число виросло до 50 учасників з 13 країн. Це університети, науково-дослідні інститути і комерційні компанії, в тому числі Siemens.

У найближчі сім років група отримає від EIT фінансування в розмірі понад 400 млн євро. Ще 1,2 млрд євро внесуть члени консорціуму, який буде перейменований в EIT Food. Власні кошти учасників консорціуму будуть спрямовані на реалізацію поточних проектів і розвиток внутрішніх розробок, результати яких передаються EIT Food. Високий  рівень фінансового залучення учасників свідчить про те, що цілі проекту визначені правильно, а результати - перспективні і корисні для бізнесу. Плани грандіозні: EIT Food пропонує повністю переглянути систему глобального виробництва харчових продуктів, зробити її більш стійкою і мотивувати споживачів переходити на здорове харчування. За підтримки EIT учасникам необхідно розробити конкретні проекти. Створення нових і вдосконалення існуючих технологій, а також реалізація різних ініціатив і проектів дозволить втілити мрії в життя. «Siemens зосередив зусилля на процесах цифровізації та автоматизації. Вагомий внесок в цих сферах ми можемо внести шляхом впровадження наших програмних рішень на базі платформ Teamcenter, COMOS і MindSpere», - каже Рудольф Золлахер, який координує роботу Siemens в EIT Food.

Удвічі скоротити кількість харчових відходів

 

Одним з основних завдань Siemens є скорочення кількості харчових відходів в процесі виробництва продуктів харчування і їх транспортування до кінцевого споживача. Якщо все піде за планом, то кількість харчових відходів в Європі знизиться вдвічі. Одна з ідей - використовувати харчові відходи в якості вторинної сировини. Наприклад, при виробництві вівсяної крупи з'являються харчові залишки з високим вмістом клітковини і білків. Відповідно, такі «відходи» можуть бути використані для виробництва мюслі або кормів для тварин. Технічні рішення для такого роду завдань вже існують, але потребують подальшого доопрацювання для застосування в промислових масштабах. Інша ідея - встановити в супермаркетах спеціальні сенсори, що визначають придатність продуктів харчування до вживання. Так можна запобігти необов'язкову утилізацію продуктів з вичерпаним терміном придатності, але при цьому все ще цілком їстівних.

 

Крім того, EIT Food прагне розробити заходи, що гарантують, потрапляння до споживачів тільки якісних продуктів харчування7.. Для досягнення цієї мети дуже важливо знати, яким чином продукт був вироблений та доставлений до столу споживача. Даний напрямок роботи виведено в окремий проект під назвою Digital Food Network Supply. Зрозуміло, Siemens бере в ньому найактивнішу участь. «Для реалізації завдань в рамках проекту Siemens може застосувати рішення з управління життєвим циклом продукту, зокрема, Teamcenter. З його допомогою ми можемо створити цифрового двійника продукту та отримувати вичерпну інформацію про сам продукт, його походження, обробку і транспортування», - пояснює Золлахер.

Можна також припустити, що використання технології блокчейна -  децентралізованої, захищеної від зламу і при цьому недорогої веб-системи обліку - дозволить відстежувати рух палет з фруктами або рибою. Іншими словами, цифровізація допоможе повернути довіру споживачів. «Сьогодні споживачі прагнуть отримати доступ до інформації про походження та методи переробки  харчових продуктів, - зазначає Золлахер. - Клієнтоорієнтованість - пріоритет EIT Food. У підсумку ми прийдемо до того, що споживач зможе відстежувати шлях кожного з інгредієнтів.

Деталізація і документування всього ланцюжка створення доданої вартості дозволить не тільки гарантувати високу якість продуктів харчування, а й своєчасно виявляти різні проблеми».

Подібно до медицині, у якій однією з сучасних тенденцій є індивідуалізована терапія, яка передбачає розробку препаратів окремо для кожного пацієнта, важливу роль в EIT Food буде грати персоналізоване харчування. «Завдяки автоматизації люди, які страждають харчовими алергіями, які мають особливі потреби (як, наприклад, люди похилого віку в будинках для людей похилого віку), або певні смакові і органолептичні переваги зможуть отримати здорове харчування, спеціально розроблене з урахуванням цих факторів, - розповідає Золлахер. - У проектах такого роду ми розраховуємо використовувати функціонал і можливості наших додатків з управління обладнанням COMOS і MindShere».

Спектр ідей EIT Food дуже широкий. Зокрема, один з проектів передбачає боротьбу зі шкідливими харчовими звичками багатьох європейців - вживанням занадто великої кількості солі, цукру і насичених жирних кислот. В рамках цього 7-річного проекту буде проведена масштабна роз'яснювальна робота, близько 10 тисяч студентів, підприємців і працівників харчової промисловості пройдуть навчання та курси підвищення кваліфікації. Форма навчання вже вибрана. Це так звані MOOCs (Massive Open Online Courses) - масові відкриті онлайн-курси з інтерактивною участю і залученням близько 300 тис. слухачів.

Оскільки інновації в сфері харчової промисловості останнім часом впроваджуються досить повільно, консорціум EIT Food взяв на себе зобов'язання підтримати 350 стартапів. У цьому проекті бере участь і група next47, створена в Siemens спеціально для роботи зі стартапами. Next47 надає фінансову та інтелектуальну підтримку в розробці та просуванні потенційно проривних технологій в різних галузях промисловості. «Харчова промисловість відчуває дефіцит інноваційних технологій, здатних зробити революцію на ринку, - говорить Золлахер. - Навряд чи подібне можна сказати про інші галузі промисловості, зокрема  автомобільну. Проактивне впровадження інновацій - те, що потрібно  харчовій промисловості на сучасному етапі її розвитку».

 

docx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Мадзігон В.М., Тарара А.М. та інші)
Додано
20 травня 2019
Переглядів
626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку