"Виступ на педраді. "Створення ситуації успіху на уроках природничо-математичного циклу"

Про матеріал
Як провести цікаво уроки з фізики та математики можна дізнатися із даного матеріалу. Це досвід вчителя із сільської школи на Дніпропетровщині.
Перегляд файлу

Учні будуть любити предмет, вчити його, захоплюватися ним лише тоді, коли їм буде цікаво. А зацікавити учнів –це обов’язок кожного вчителя. Ще А. Ейнштейн писав: “... якщо учитель поширює навколо себе подих нудьги, то в такому оточенні все зачахне; зуміє навчити той, хто навчає цікаво”.

Серед різних шляхів виховання в учнів інтересу до навчання одним з найефективніших є організація їх ігрової діяльності

 Уроки на зразок телевізійних ігор
“Перший мільйон”
“Поле чудес”

кросворди

                     Урок фізики у 7 класі «Густина речовини. Розв’язування задач»

 

(казка)  Треба врятувати царівну , а також своїх однокласниць від змія горинича.

Для цього кожен ряд учнів одержує картку  із задачами, сильніші учні в парах працюють над задачами, а потім допомагають розв’язати ці задачі слабшим. При цьому всі діти були задоволені від своєї роботи. А правильність розв’язаних задач (тобто відповідь)  можна було знайти на головах самого дракона І якщо відповідь була правильною, то рахувалось, що голова зрубана.

                               Урок фізики у 8 класі “Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску”

На початку уроку оголошую: проведем конкурс.  Хто швидше виконає завдання. До дошки виходять учні середнього рівня. Їм одягаємо фартушки, косиночки і потрібно очистити картоплину і покришити її. Нічого складного у цьому завданні немає, але одному учаснику даю гострий ніж, а іншому – тупий, що ніколи не гострився. На початок завдання учні цього не знають. І ясно, що другий учасник конкурсу програє, і висловлює думку  про тупий ніж. І тоді я вмішуюсь у дану ситуацію, задаю питання, чому тупим ножем складно різати. Діти, як правило, не лише успішно дають відповіді на ці питання, а і самостійно виводять формулу  визначення тиску тіл.

 

                                                   Індивідуальна робота з фізики

Якщо бачу, що дитина здатна на знання, і потрібна допомога, то запрошую на індивідуальні заняття вдома чи на канікулах. На зимових канікулах учні  7 класу приходили на такі уроки і тепер мають  успіхи. У очах дітей можна прочитати задоволення від їхніх можливостей.

Обов’язково індивідуальні заняття проводяться для дітей із початковим рівнем знань.

 

Диференційовані завдання

Самостійна робота з математики у 8 класі по темі «Ділення дробів». Учні обирають самостійно те завдання, яке спроможні виконати.

 

 

               Висловлення кожною дитиною власної думки на поставлене питання

Якщо піднімають руки «слабші» і «сильніші» учні, то спочатку відповідають на поставлене питання  «слабші». І дуже часто такі учні дають правильну відповідь на питання творчого характеру. Або вони є єдиними точними у відповіді. Обов’язково учня треба похвалити і врахувати під час оцінювання знань.

 

Учні  виготовляють із підручного матеріалу моделі фізичного обладнання  та вимірювальні прилади

Проведення фізичного експерименту

 

Розв’язування задач

На мою думку, щоб успішно розв’язувати задачі з фізики, учень повинен орієнтуватися у великій кількості формул та одиницях вимірювання. Для цього учні, починаючи з 7 класу, ведуть зошити з записами формул та одиниць вимірювань. Із таким зошитом легко їм розв’язувати задачі з будь-якої теми.

На допомогу учням, які хочуть більше працювати, а на уроці все не охопиш, на своєму сайті створила папку із файлами «задачі». У цій папці розміщую розв’язки задач з усіма поясненнями. Задачі підбираю достатнього і високого рівнів.  Учні користуються ними під час підготовки до самостійної, контрольної робіт, а також під час підготовки до предметних олімпіад з фізики.

 

Використання комп'ютера на уроці

За допомогою комп’ютера на уроці є можливість показати дослід, який не можливо виконати в умовах кабінету, показати відео з теми, презентації, (які готую для вивчення нового матеріалу, або готують діти  коли дається творче завдання. Наприклад – приготувати розповідь про швидкість у живій природі)

 

 

.

docx
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
31 березня 2020
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку