Виступ + презентація "Захист ментального здоров’я учасників освітнього процесу в умовах війни"

Про матеріал
Війна стала сильним психотравмуючим фактором для багатьох українців. Педагоги є професійною групою, що особливо схильна до дезадаптивних тенденцій. Професія викладача, за статистичними даними, належить до категорії професій, носії яких найбільше схильні до стресу. Професійними якостями вчителя є розвинуте почуття обов'язку, точність та альтруїзм. Служачи людям, педагоги схильні ігнорувати накопичені напругу й втому, забуваючи важливе правило: "Відпочивати потрібно раніше, ніж втомився". Викладачу потрібно вміти не тільки заповнювати свої ресурси, але й мудро їх використовувати протягом навчального року. Дезадаптації сприяє високий рівень напруженості, складність інтелектуальної праці підвищене навантаження на зоровий апарат, психоемоційні витрати, а також м'язова напруга. Ця робота готувалася для виступу на школі передового педагогічного досвіду. Її головною метою є ознайомити педагогів з техніками подолання страху та стресу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист ментального здоров’я учасників освітнього процесу в умовах війни Підготувала практичний психолог Л. Заводовська

Номер слайду 2

Страшне сьогодення

Номер слайду 3

Барометр емоцій

Номер слайду 4

Хто щасливіший?

Номер слайду 5

Що таке ментальне здоров’я?Термін «mental health» часто перекладають як психічне здоров’я, хоча він має дещо ширше значення і включає як емоційне та духовне, так і соціальне благополуччя

Номер слайду 6

Які можуть бути ознаки проблем з психічним здоров’ям?порушення сну: тривалий сон протягом доби або навпаки неможливість заснути; порушення харчування: надмірне вживання їжі або відсутність бажання їсти; уникнення спілкування з близькими; повторювані прояви агресії у спілкуванні з рідними та друзями; низький рівень енергії або її відсутність, відмова від звичних активностей; відчуття апатії і неважливості всього; безпричинні больові відчуття в тілі; відчуття безпорадності чи безнадії; понаднормове куріння, вживання алкоголю чи наркотиків; відчуття незвичної розгубленості, забудькуватості, розлюченості, смутку, занепокоєння чи страху; сильні перепади настрою; нав’язливі негативні думки про те, щоб заподіяти шкоду собі чи іншим; віра в речі, що не відповідають дійсності; неможливість виконувати щоденні завдання, такі як піклування про своїх дітей, робота чи навчання.

Номер слайду 7

Чому не варто ігнорувати ознаки проблем?Якщо проблеми із психічним самопочуттям помітити на ранньому етапі:з ними легше впоратись; можна швидше знову повноцінно отримувати задоволення від життя; є більша ймовірність, що повсякденне життя і стосунки з близькими не будуть порушені. Важливо розуміти: ваші почуття однозначно варті уваги – подбайте про себе і зверніться по допомогу!

Номер слайду 8

Для вас мої поради!

Номер слайду 9

Панічні атаки. Панічна атака – це раптовий напад неконтрольованого страху, який супроводжується погіршенням самопочуття.

Номер слайду 10

Панічні атаки Симптоми Дії Панічна атака різка нестача повітряприскорене диханняпітливість і ознобтремтіння в усьому тілізапамороченнябіль у грудяхпідвищення чи зниження кров’яного тискунудотаповільно дихати або виконати дихальну гімнастику; переключити увагу: прочитати подумки вірш, наспівати знайомий мотив; включитися в реальність: спостерігати і аналізувати те, що відбувається навколо; налагодити контроль над тілом: усвідомлено розслабити руку, напружити, знову розслабити.

Номер слайду 11

Як діяти при панічній атаці(найпростіші вправи)

Номер слайду 12

Вправи на контакт з тілом

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Надавіть несильно на очні яблука з двох боків. Покладіть руки на живіт, приблизно на 3 пальці нижче сонячного сплетіння та постукайте по цьому місцю.

Номер слайду 15

Якщо є де – ляжте на спину і зробіть велосипедні рухи ногами.

Номер слайду 16

Сконцентруйтеся на диханні – оду руку складіть як човник і накрийте нею губи, іншу руку покладіть на живіт. Видих – рука йде вниз до грудей, видих – рука підіймається до рота.

Номер слайду 17

Подихати в паперовий пакет. Якщо ви вже знаєте, що можете мати панічну атаку, є сенс носити з собою паперовий пакет. Ви могли бачити, що так роблять під час перегляду американських фільмів. Суть в тому, що під час панічної атаки наш організм перенасичується киснем і дихання в пакет може допомогти знизити концентрацію кисню і вгамувати прояви атаки

Номер слайду 18

Покладіть руки на ребра, відчуйте, як вони при диханні розширюються. Розітріть руки, прикладіть до нирок

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Психологічні методи і техніки для управління емоційним станом

Номер слайду 25

Що означає «бути в ресурсі»?

Номер слайду 26

Як зробити так, щоб ваші ресурси не випаровувалися: Починайте день правильно: з вечора підготуйте одяг, який збираєтеся вранці вдягнути. Продумайте сніданок. Залиште собі додаткові 5-10 хвилин для того, щоб зібратися розслаблено і не підганяючи себе. Плануйте справи. Пропишіть потрібні пункти плану на день. Зробивши важливі справи, ви відчуєте полегшення, вдячність самому собі за прикладені старання. Хваліть себе. Нагадуйте собі про досягнення, акцентуйте увагу на тих аспектах де ви досягли успіху. Чергуйте складні завдання з приємними. Говоріть про себе позитивно. Якщо ви постійно працюєте на межі своїх можливостей, то не дивно, що ваші сили тануть. Робота на знос не сприяє утриманню ресурсу, а з часом ви починаєте вигоряти. Тому продумуйте свій день так, щоб не було авралу.  

Номер слайду 27

Техніка «Усвідомлене споживання напою»

Номер слайду 28

Ресурсна вправа «Безпечне місце»

Номер слайду 29

Кульбаба

Номер слайду 30

Релаксація за Джейкобсоном Ефекти Фізіологічні ПсихологічніРозслаблення мускулатури, Підвищує самооцінку. травної і серцево-судинної Проходять безсоння, системи. депресія, тривожність. Допомагає при мігренях та Лікується табакокуріння, болях в спині алкоголізм, наркоманія

Номер слайду 31

Квітка-свічка

Номер слайду 32

Техніка «Пір’їна/статуя»

Номер слайду 33

Техніка «Тепінг (простукування)»

Номер слайду 34

Обійми метелика

Номер слайду 35

Техніка «Лимон», «Ледачий кіт»

Номер слайду 36

Техніка «Уяви улюблену тварину»

Номер слайду 37

Метод екрану

Номер слайду 38

Практика «Подорож до лісу»

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Картинки й цитати про каву для істинних кавоманів

Номер слайду 43

У природи прості закони…Вірте в природу - це єдина вища сила, яка існує на цій планеті... Хочете магії - опустіть зернятко в землю... Хочете справжньої краси - погляньте, якими декораціями оточує нас природа кожного сезону... Хочете сили - отримаєте її, довірившись їй, й полюбивши власне тіло таким, яким його створила природа...І нещасними ми стаємо лише тоді, коли постійно намагаємося ускладнити їх... Дозвольте собі бути щасливими...

Номер слайду 44

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Качерова Тетяна Василівна
    Дуже дякую!! Дуже класний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевчук Оксана
    дякую за таку підбірку. Поки готувалася до виступу, сама відпочила і надихнулася гарними, позитивними емоціями
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хорешко Надія
    Дякую за прекрасний матеріал, бажаю подальших успіхів у роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
30 червня 2023
Переглядів
7899
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку