Вивчення діаграми стану залізо-вуглецевих сплаві

Про матеріал
Діаграма стану залізо — цементит та перетворення структурних складових залізовуглецевих сплавів. Діаграму (рис. ) побудовано для системи залізо — цементит (Fe — Ре3С). По осі абсцис відкладено вміст вуглецю у сплаві (у відсотках). Крайня ліва точка відповідає чистому залізу (0 % С), а крайня права точка — чистому цементиту (6,67 % С). Сплави з вмістом вуглецю, більшим за 6,67 %, на діаграмі не позначаються, бо вони не мають практичного значення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вивчення діаграми стану залізо-вуглецевих сплаві

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Компонентами залізовуглецевих сплавів є залізо та вуглець, який може знаходитись у сплавах у хімічно зв’язаному стані у вигляді цементиту – Fe3 C (Ц) або у вільному стані – у вигляді графіту (Г). Залежно від цього структуроутворення залізовуглецевих сплавів при їх охолодженні з рідкого стану можна розглядати за діаграмою метастабільної рівноваги Fe – Fe3 C (рис. 5.1, суцільні лінії) або за діаграмою стабільної рівноваги Fe – C (рис. 5.1, пунктирні лінії С1 D1, E1 C1 F1, E1 S1, S1 K1).

Номер слайду 4

Залізо плавиться при температурі 1539 °С, його густина при кімнатній температурі 7,68·103 кг/м3. Залізу властивий поліморфізм, тобто залежно від температури воно має різну кристалічну будову. При кристалізації (1539 °С) утворюється      -Fe, кристалічна будова якого описується об’ємноцентрованою кубічною (ОЦК) граткою. При 1392 °С замість ґратки      -Fe (ОЦК) шляхом перегрупування атомів утворюється      -Fe з гранецентрованою кубічною (ГЦК) граткою. При 910 °С також проходить поліморфне перетворення, внаслідок якого      -Fe переходить в        -Fe з (ОЦК) граткою. нижче 910 °С таке залізо стає стійким аж до температури абсолютного нуля.

Номер слайду 5

Залізо         залежно від температури може знаходитись в різноманітних магнітних станах. При температурі 768 °С (768…910 °С) a-Fe, так само як і d-Fe, і g-Fe, - парамагнетик, тобто є немагнітним, нижче 768 °С – феромагнетик (магнітне). Температура 768 °С (точка Кюрі) є температурою переходу a -Fe із парамагнітного стану в феромагнітний при охолодженні заліза і навпаки – при його нагріванні. Залізо a з парамагнітними властивостями іноді називають b -Fe. Таким чином, при 1392 °С в рівновазі знаходяться d -Fe та g -Fe (d -Fe. Ы g -Fe); температура рівноваги g -Fe та a -Fe – 910 °С (g-Fe. Ы a-Fe). Температури рівноважного стану двох чи декількох фаз називаються критичними. Їх позначають літерою А з відповідним індексом (порядковий номер температури зростає з її підвищенням). Для заліза: 768 °С – А2; 910 °С – А3; 1392 °С – А4.

Номер слайду 6

Залізо з вмістом вуглецю 0,01…0,1 % має такі властивості: твердість за Брінелем 70…80 НВ; міцність на розрив sв =200…250 МПа ; відносне звуження d =50…55%; ударна в’язкість КСU+20=220 … 250 к. Дж/м2. Цементит містить 6.67 % вуглецю і має високі твердість і крихкість, його міцність на розтяг дуже мала. Цементит – метастабільна (нестабільна) фаза, слабо феромагнітна, точка Кюрі (А0) - 210о. С. Час стійкості цементиту зменшується з підвищенням температури: при низьких температурах він існує нескінченно довго, при температурах, які перевищують 950°С, за декілька годин розпадається на залізо та графіт. На цьому явищі заснований відпал білого чавуну на ковкий.

Номер слайду 7

Графіт – одна із двох кристалічних модифікацій вуглецю. Його температура плавлення 3850 °С. В залізовуглецевих сплавах графіт, на відміну від цементиту, є стабільною фазою. Сплавляючи залізо з вуглецем, отримуємо сплави з різноманітною структурою та властивостями. При підвищених швидкостях охолодження сплавів у результаті процесу кристалізації утворюється цементит. Утворення графіту спостерігається тільки в високовуглецевих сплавах у випадку їх повільного охолодження або при деяких ізотермічних витримках. В сплавах із зниженим вмістом вуглецю утворення графіту малоймовірне.

Номер слайду 8

При підвищених швидкостях охолодження сплавів у результаті процесу кристалізації утворюється цементит. Утворення графіту спостерігається тільки в високовуглецевих сплавах у випадку їх повільного охолодження або при деяких ізотермічних витримках. В сплавах із зниженим вмістом вуглецю утворення графіту малоймовірне. На діаграмі метастабільної рівноваги крайні ординати відповідають чистим компонентам: GNA – залізу, KFD – цементиту. Ординати між ними – подвійним сплавам, загальний вміст заліза й вуглецю в яких дорівнює 100 %. Для заліза на лінії GNA точка А відповідає температурі плавлення (1539 °С); N - перетворенню d -Fe Ы a -Fe; G – перетворенню g -Fe Ы a -Fe. Для цементиту: D – температура плавлення (точно не встановлена).

Номер слайду 9

В системі Fe – Fe3 C можливі: рідка фаза — розчин заліза й вуглецю та чотири твердих –d – та a - тверді розчини – ферит (Ф), g -твердий розчин –аустеніт (А), і цементит Fe3 C. Ліквідус – АВСD; солідус – АНІЕСF. Затвердівання сплавів, які містять до 0,5% С, починається з утворення d -фериту за реакцією Р(АВ) ® d -ферит (Ф(АН)) (див. рис. 5.1). Характер подальшої кристалізації сплавів залежить від вмісту в них вуглецю. Сплави з вмістом до 0,1% С (до точки Н), повністю тверднуть в інтервалі температур, який відповідає лініям АВ та АН з утворенням однофазної структури d -фериту. Цій структурі відповідає ділянка діаграми, що знаходиться зліва від лінії АНN. Сплави з 0,1…0,5 % С (між точками Н і В) кристалізуються дещо складніше. Після виділення з рідини відповідної кількості фериту при температурі 1499 °С (ізотерма НІВ) вони зазнають перитектичного перетворення: РВ+d. Н ® АІ.

Номер слайду 10

Сплави, які містять від 2,14 до 6,67% С, у структурі яких присутня певна доля евтектики – ледебуриту, називаються чавунами. Вони поділяються на доевтектичні (С=2,14…4,3 % С, структура П+Л); евтектичні (С+4,3 % С, структура - ледебурит); заевтектичні (С>4,3 % С, структура ЦІ+Л). Цементит третинний в сталях і чавунах, а також цементит вторинний в евтектичному і заевтектичному чавунах як самостійні структурні складові при мікроструктурному аналізі зазвичай не визначаються. Необхідно зазначити, що всі описані зміни структури, що проходять при охолодженні сплавів, повторюються і при нагріванні сплавів (у зворотному порядку). Це справедливо лише в тому випадку, коли охолодження і нагрівання проходять із дуже малими швидкостями, і при будь-якій температурі всі можливі перетворення повністю завершені й сплави знаходяться в стані фазової рівноваги.

Номер слайду 11

Про фазові перетворення можна судити з кривих їх охолодження або нагрівання. Як приклад розглянемо процес структуроутворення в сталі з 0,4% С (рис. 5.2). Вище точки 1 сталь знаходиться в рідкому стані і безперервно охолоджується. В інтервалі температур 1-2 із рідкої фази, склад якої змінюється по ліквідусу АВ, випадають кристали d – фериту, склад яких визначається по солідусу АН. За правилом фаз С=2-2+1=1, t № const. При кристалізації виділяється тепло, на ділянці кривої 1-2 охолодження сплаву зменшується. При температурі точки 2 проходить трифазне перитектичне перетворення: РВ+d. Н ® А1+Р(залишок); С=2-3=1=0, t=const.

Номер слайду 12

Кристалізація типової заевтектоїдної сталі II з 1,5 % вуглецю (рис. 5.2) відбувається в інтервалі температур від точки 7 до точки 8, коли з рідкої сталі з’являються зерна аустеніту. Після закінчення кристалізації від температури точки 8 до точки 9 в аустенітній області відбувається просте фізичне охолодження однофазного сплаву. Оскільки лінія ES – лінія сольвусу, тобто лінія обмеженої розчинності вуглецю в g-Fe (аустеніті), то нижче від точки 9 аустеніт стає перенасиченим вуглецем.

Номер слайду 13

Надлишкові атоми вуглецю виходять із ґратки аустеніту, зв’язуються з атомами заліза у хімічну сполуку – цементит. Такий цементит визначають як вторинний - ЦII. Він виділяється по межах аустенітних зерен у вигляді тонкого прошарку. При охолодженні до 727 °С кількість вуглецю в аустеніті зменшується до 0,8 % (від точки 9 до точки S по лінії ES) і такий аустеніт при температурі точки 10 перетворюється на перліт. Структура всіх заевтектоїдних сталей – темні зерна перліту, оточені світлими прошарками вторинного цементиту (рис. 5.3, г).

pptx
Додано
13 січня 2022
Переглядів
1137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку