Виявлення органічних кислот у харчових продуктах.

Про матеріал

Розробка містить інструкцію до виконання лабораторної роботи "Виявлення органічних кислот у харчових продуктах".і може бути використана під час занять з хімії у 10 класі, а також на перших курсах коледжів.

Перегляд файлу

Тема: Виявлення органічних кислот у харчових продуктах.

Мета: навчитися виявляти органічні кислоти у продуктах харчування.

Реактиви та обладнання: універсальний індикаторний папір, лакмус; індикатор, виготовлений з соку горобини, буряка (чи червонокачанної капусти, виготовлені заздалегідь); соки: яблучний (апельсиновий чи виноградний), лимонний, маринад для маринованих огірків або помідорів, столовий оцет, спиртовий розчин йоду, крохмал, пробірки, скляні палички.

Теоретичні відомості.

До складу більшості харчових продуктів входить цілий комплекс хімічних компонентів, серед яких, крім поживних, містяться різноманітні смакові речовини –харчові кислоти, естери, кетони, барвники, дубильні речовини, ароматичні сполуки та інші. Харчові кисло

ти це різноманітна за своїми властивостями група речовин органічної і неорганічної природи.Органічні кислоти водорозчинні і добре засвоюються, беруть участь у процесах обміну організму людини. Наприклад, лимонна та меншою мірою яблучна кислоти, які переважають у фруктах і овочах, впливають на обмін ліпідів, зменшують кількість холестерину і ліпідів у крові та тканинах внутрішніх органів. Кислоти впливають на діяльність харчового каналу, нормалізують склад кишкової мікрофлори, стимулюють виділення травних соків, посилюють перистальтику (хвилеподібний рух стінок) кишок, шлунку внаслідок скорочення їхніх м’язів, що забезпечує пересування їжі. Органічні кислоти беруть участь у біосинтезі амінокислот, ліпідів, складних ефірів, етилену, летких речовин, в окисно-відновних процесах.
Овочі і фрукти є в основному джерелом яблучної та лимонної кислот. Найбільше яблучної кислоти містить обліпиха (2 %), вишня (1,5%), малина (1,4%), журавлина, аґрус (1%), суниці (1,17%), яблука (0,7 %). Багато лимонної кислоти в лимонах (5,7 %), чорній смородині (2 %), апельсинах, мандаринах (1 %). Найбільшим джерелом щавлевої кислоти є шпинат – 1 %, ревінь – 0,8, щавель – 0,5 %, винної – виноград.У солоно-квашених овочах і плодах міститься від 0,6 до 1,8 % молочної кислоти, яка позитивно впливає на функцію харчового каналу, запобігає процесам гниття у товстій кишці, стимулює розвиток корисної мікрофлори, сприяє збереженню вітаміну С у самих продуктах.Інші кислоти присутні у фруктах і овочах у менших кількостях. Наприклад, бурштинова кислота міститься у черешнях, смородині, саліцилова – у полуницях, малині, бензойна – у журавлині, брусниці, мурашина – в малині. Бензойна кислота має антисептичні властивості. Тому журавлину і брусницю, які містять до 0,1 % бензойної кислоти, можна довго зберігати.Більшість овочів містить мало органічних кислот – від 0,1 до 0,3 %. Винятком є ревінь (1,0 %), томати (0,8 %), щавель (0,7 %).

 

 

 

 

 

Хід роботи.

Хід роботи

Спостереження та рівняння реакцій

Дослід 1. Виялення кислот за допомогою індикаторів.

Скляною паличкою нанесіть по черзі краплю столового оцту на папірці, просочені індикаторами: лакмусом, універсальним, соком горобини та буряка. Як змінилося забарвлення індикаторів?

2. Скляною паличкою нанесіть по черзі краплю яблучного соку на папірці, просочені індикаторами: лакмусом, універсальним, соком горобини та буряка . Як змінилося забарвлення індикаторів?

3. Скляною паличкою нанесіть по черзі краплю маринаду від квашених огірків (капусти) на папірці, просочені індикаторами: лакмусом, універсальним, соком горобини та буряка . Як змінилося забарвлення індикаторів?

 

 

 

Досліджуваний обєкт

Забарвлення індикатора

Висновок (характер середовища)

універсаль-

ного

лакмусу

З соку горобини

З соку буряка

Столовий оцет

 

 

 

 

 

Сік яблучний

 

 

 

 

 

Маринад від квашених огірків

 

 

 

 

 

Сік лимону

 

 

 

 

 

Висновок

 

 

 

 

Дослід 2.Визначення вітаміну С (аскорбінової кислоти) в деяких продуктах.

Спиртовий розчин йоду розведіть з водою до кольору міцного чаю. У пробірку насипте крохмалю, добавте холодної води, розмішайте, а потім вміст вилийте у склянку з гарячою водою. Додайте в розчин йоду крохмальний клейстер до появи синього забарвлення. Візьміть 1 мл соку лимону, до нього по краплях додайте клейстер. Спостерігайте за забарвленням. Як воно змінилося?

Якщо синій колір знебарвиться – то аскорбінової кислоти (вітаміну С) багато, якщо ні – то мало. Виконайте подібні досліди з огірковим (капустяним) розсолом, яблучним соком. Що спостерігається?

 

 

Висновок Які розчини містять найбільше аскорбінової кислоти?

 

 

 

 

Контрольні запитання.

  1. Як визначити кислоти у харчових продуктах?
  2. Яку функцію виконує кислота у маринаді для огірків?
  3. Які органічні кислоти вам відомі?

 

Додаткове завдання до Лабораторної роботи по темі:  Органічні кислоти”

 

Варіант 1

1. Скільки грамів оцтової кислоти  можна добути з 112 л ацетилену, якщо вихід продукту становить 60%?

2.Напишіть 3 гомологи оцтової кислоти та назвіть їх за міжнародною номенклатурою.

3. Здійснити перетворення та назвати проміжні речовини, вказати умови  протікання хімічних реакцій

етан → етен → етин → етаналь → етанова кислота →оцтовоетиловий ефір

Варіант 2

1. Відомо, що  ця речовина відноситься  до класу сполук з загальною формулою Сn H2n+1COOH. Відносна густина її пари за повітрям становить 2.07. Встановити  формулу органічної речовини  і вказати  її застосування.

2.Напишіть  ізомери складу С5Н11СООН та назвіть речовини за міжнародною номенклатурою.

 

3. Здійснити перетворення та назвати проміжні речовини, вказати умови  протікання хімічних реакцій

 карбон→пропан→ пропілхлорид→пропанол→ пропаналь → пропанова кислота

Варіант 3

1. Здійснити перетворення та назвати проміжні речовини, вказати умови  протікання хімічних реакцій

пропанол→пропілхлорид→гексан→гексен→гексин→

гексаналь→гексанова кислота

2. Аналізуючи речовину, знайшли, що до її складу входять в масових частках: вуглець –58,8%, водень – 9,8%, кисень – 31,37 %. Знайдіть молекулярну формулу і назвіть  цю речовину, якщо відомо, що густина її пари за повітрям дорівнює 3,51

3. Напишіть формули  слідуючих речовин:

- 2,2- диметилбутанова кислота;

- 2-метил-2-етилпентанова кислота;

- 3-метил-4-етил-2-пропілоктанова кислота

Варіант 4

1. Відомо, що  ця речовина відноситься  до класу сполук з загальною формулою Сn H2n+1COOH. Відносна густина її пари за повітрям становить 3,03. Встановити  формулу органічної речовини  і вказати  її застосування.

2. Складіть схему добування оцтової кислоти з   найбільш дешевої сировини, яка є на Україні. Виконайте перетворення  та вкажіть умови протікання хімічних реакцій.

3.Для яких сполук характерна реакція „срібного дзеркала”.?Чому мурашина кислота    вступає в цю реакцію? Відповідь поясніть.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
25 листопада 2018
Переглядів
33641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку