Вода- всюдисуща і надзвичайна Все життя живих організмів пов’язане з водою, вода - основа життя, вона всюдисуща.

Про матеріал

Підніми погляд до неба, пробіжися по вологому лузі, спустися в підземну печеру, всюди зустрінеш найпоширенішу речовину на землі, найважливіший оксид для людини - воду!

Все життя живих організмів пов'язане з водою, вода - основа життя, вона всюдисуща.

Вода розчинює, знищує, очищує, змиває і поновлює!!!

Припиниться процес розчинення, припиниться обмін речовин і життя будь-якого живого організму закінчиться.

Перегляд файлу

Підніми погляд до неба, пробіжися по вологому лузі, спустися в підземну печеру, всюди зустрінеш найпоширенішу речовину на землі, найважливіший оксид для людини - воду!

 Все життя живих організмів пов’язане з водою, вода - основа життя, вона всюдисуща.

Вода розчинює, знищує, очищує, змиває і поновлює!!!

 Припиниться процес розчинення, припиниться обмін речовин і життя будь-якого живого організму закінчиться. 

 Плететься по пустелі верблюд, не п'є води й не вмирає, може, йому не потрібна вода? Та ні ж, воду він запасає у вигляді жиру в горбах.

 Погонич знемагає від спеки, пити хочеться нестерпно і бачиться йому оазис - живий острівець серед пустелі, там є вода, ростуть пальми і бігають вівці. Чому в пустелі такий мізерний тваринний і рослинний світ? Відповідь очевидна: не можуть живі організми довго обходитися без води. Згадаймо, як виникали перші поселення, як вибиралися місця для проживання і ми переконаємося, що вирішальну роль грали джерела прісної води: річки, озера, струмки ...

Людство в усі часи прагнуло до пізнання цієї дивної речовини - води, прекрасно усвідомлюючи її винятковість. 

 Ми живемо не замислюючись про те, що в Африці не вистачає прісної води, і дівчинка з глиняним глечиком на голові змушена йти за водою пару кілометрів по помаранчевій землі  і стільки ж назад, все це для того, щоб принести глечик води. Нам здається, що в Україні  прісної води багато і ми виливаємо стільки її з крана ... А треба берегти кожну краплю, адже вода, по суті, безцінна.

 Пливуть у небі хмари, і кожен знає, що в хмарах конденсується вода, а потім йде дощ. Цілюща волога ллється з хмар, напуває землю, збирається в струмки, потрапляє в річки, а річки впадають в моря й океани, звідки вода випаровується і збирається в хмари. Так все повторюється спочатку. Уявімо, що немає хмар, подумати страшно! Не було б дощу і снігу, висохли б моря і озера. Вигоріли б трави, і засохли дерева. Не було б риб, птахів, тварин і людини. Кожен день вставало б яскраве сонце, сяяло б у ясному, безхмарному небі, спускалося б за обрій, і ніхто не милувався б вічно ясною погодою! Така перспектива не тільки не радує, а жахає: Земля перетворилася на мертву пустелю, і нікому немає діла до красивих заходів і сходів. Нехай хмуриться небо і йде дощ, не будемо сердитися, коли на зміну ясній погоді приходить негода, пливуть хмари, вони несуть цілющу вологу. Якими смарагдами виблискує листя на сонці, як радісно щебечуть птахи після дощу, а над річкою встає веселка - вінець творіння природи. Настає вечір, пливе над сонною річкою туман. Що являє собою туман? Це краплі вологи, які конденсуються на Землі.

Чому на планетах земної групи (Венера, Марс) немає життя. Відповідь проста - це пов'язано з відсутністю кисню в атмосфері і води. У 20 столітті люди мучилися питанням: чи є життя на Марсі, а тепер знають, що її там немає. Де немає води і повітря, там немає життя. 

 Повертаємося до того, що все пов'язано з водою і процесом розчинення, в цьому і полягає унікальна властивість води, вона є універсальним розчинником, такої рідини більше не знайдете .. 

Представлю себе на березі моря, безкрайні водні простори.

Пригадую китайських філософів, які дивилися на водну гладь дуже довго, заспокоювалися і до них приходили мудрі думки. Найбільше заспокоює шум падаючої води, це водоспад. Один з найприємніших звуків - шум падаючої води, він як тиха розмова, що віщає про вічне. На весняних канікулах учні нашої школи були на екскурсії і мені запам’ятався підземний водоспад, вода падає вниз на 24 м.

Проходять тисячоліття, а життя все також залежить від води. На Землі всього 2% прісної води (ріки, озера, льодовики, підземні води), 98% - солоної, що не придатна для пиття і приготування їжі. Англійська королева Єлизавета в середні віки заснувала премію за найбільш практичний спосіб опріснення морської води, досі її ніхто не отримав. Можна, звичайно ж, випарити морську воду і, тим самим, звільнити її від солі, але при цьому витрачається багато енергії і це абсолютно не практично. 

 Запаси прісної води вичерпні, так давайте берегти цей безцінний дар - воду всюдисущу і надзвичайну!

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Вода: всюдисуща і надзвичайна КЗШ № 12

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вода розчинює!!!

Номер слайду 5

Вода знищує !!!

Номер слайду 6

Вода змиває !!!

Номер слайду 7

Вода поновлює !!!

Номер слайду 8

Не можуть живі організми обходитися без води

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Кругообіг води в природі

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

МАРС ВЕНЕРА

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Підземний водоспад

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Давайте берегти цей безцінний дар - воду всюдисущу і надзвичайну!!!

Номер слайду 21

Треба берегти кожну краплю води!!!

Перегляд файлу

20 цікавих фактів про воду

20 цікавих фактів про воду


1. Середньостатистична африканська сім'я споживає приблизно по 5 галонів (23 літри води в день). Середньостатистична американська сім'я споживає трохи більше 250 галонів (~946 літрів) на добу.

2. Один мільярд людей по всьому світу не мають доступу до прісної питної води.

3. За даними WWDR (Світовий Програми розвитку водних ресурсів), багато дівчат в країнах, що розвиваються, не можуть відвідувати шкільні установи, оскільки на них покладаються обов'язки зі збору води для побутових потреб. Крім того, у багатьох школах просто відсутні окремі туалети.

4. Кожні 8 хвилин, з-за проблем із забрудненою водою, у світі вмирає одна дитина.

5. Двадцять п'ять мільйонів людей помирає щороку від забрудненої води. Тобто, це приблизно, населення цілої Канади.

6. Неочищена або забруднена вода є однією з причин епідемії у відстаючих країнах.

7. Забруднюючі речовини у водопровідній воді, такі як, наприклад, свинець - можуть збільшити ризик у розладах уваги та пам'яті дитини.

8. EPA (Агентство з охорони навколишнього середовища) підвело підрахунки, згідно з якими слід, що американці щорічно споживають близько 40 трильйонів галонів води з підземних джерел, і кожне десятиріччя ця цифра зростає на 25%. Вчені заявили, що грунтові води забруднюються і викачуються такими темпами, що природа не встигає відновлюватися даний ресурс.

9. У містечку Бельв'ю (штат Огайо), починаючи з 1872 року, державні і приватні відходи від виробництва разом з побутовим сміттям скидалися в ями і колодязі. Тепер, навіть 120 років потому ці відходи як і раніше можна знайти в питній воді. У деяких криницях та неочищених стічних водах все ще можливо побачити шматочки розклалися туалетного паперу.

10. Закон 1974 року «про безпеку питної води» від агентства EPA регламентує тільки 91 з понад 60.000 допустимих хімічних речовин, використовуваних у Сполучених Штатах. Саме такі низькі рівні офіційно дозволених дозволів можна пов'язувати з широким спектром серцево-судинних і ракових захворювань.

11. Широка інфраструктура міста вказує на колосальні темпи розвитку, що значною мірою підвищує небезпеку виникнення забруднюючих речовин у воді.

12. У водопровідній воді, предназначаемой для більше 41 мільйона американців, був виявлений величезний спектр лікарських препаратів, у тому числі статевих гормонів і антисептиків.

13. Випадкові дослідження агентства з охорони навколишнього середовища (EPA) показали, що керівництво компаній, що займаються розливом бутильованої води, взагалі ніяк не тестує персонал за медичними показниками, і не вимагає перевірку санітарних норм на виробництві.

20 цікавих фактів про воду



14. Зусилля з посилення і зняття стандартів питної води, які б регулювали і обмежували загальне споживання водних ресурсів, забруднених такими речовинами, як: пехлорат (добавка в ракетне паливо), трихлороэтилен (знежирювачах, що використовується у виробництві) і перхлоретілен (очищення розчинником) були заблоковані цивільними і військовими лобістами.

15. У Сполучених Штатах, величезна кількість нових токсичних відходів, на загальну суму близько 18 мільярдів фунтів на рік, потрапляють в атмосферу, грунт і грунтові води.

16. Американці викидають щогодини близько 2,5 мільйонів використаних порожніх пластикових пляшок. Причому, для того, щоб пластику розкластися в землі потрібно, щонайменше, близько 500 років.

17. Більш ніж 62-ма мільйонами американцями, починаючи з 2004 року, були виставлені претензії державним компаніям за погану якість водопровідної води. Деякі судові тяжби тривають досі, вже протягом багатьох років.

18. Вчені заявляють привселюдно, що сильно застарілі вимоги закону «Про безпеку питної води» (1974) більше не зможуть повною мірою захистити американців від серйозної небезпеки для їх здоров'я, що таїться в питній воді.

19. Токсичні речовини, що потрапляють в організм через водопровідну воду, можуть накопичуватися в ньому роками, збільшуючи ризик розвитку ракових пухлин і інших, не менш серйозних, видів захворювань.

20. Середня молекула води може перебувати близько 9 днів в атмосфері, 2 тижні в річці, 10 років у великому озері, від 3000 до 5000 в океані, 10000-100000 років під землею, і від 10000 до 1 мільйона років в крижаному покриві Антарктики.

 

 

 

Цікаві факти про воду

 

Вода для нас - саме звичне і просте речовина. У той же час вода таїть в собі безліч загадок. Вчені до цих пір продовжують досліджувати воду, знаходячи все більше цікавих фактів.

 

Якщо у дитини раптом знизилася успішність в школі, не завжди це означає перевантаження. Виною всьому може бути свинець, що міститься у воді. Надлишок фторидів призводить до захворювань опорно-рухового апарату. І будь страшилок можна наводити безліч. Тому сьогодні більш-менш освічені батьки пояснюють своїм дітям, що:

- пити з-під крана воду ні в якому разі не можна;

 - пити можна тільки фільтровану воду;

 - якщо в будинку поки немає фільтра, то необхідно відстоювати воду з під крана протягом ночі, щоб з неї випарувався хлор;

 - не можна кип'ятити воду більше одного разу, при повторному кип'ятінні виділяється діоксин, отруйна речовина, що викликає рак.

Останній пункт здається особливо дивним, оскільки звичка кип'ятити воду повторно є у багатьох.

Питна вода буває першої (столова вода) і вищої категорії.

Вода першої категорії - звичайна очищена вода з-під крана, а також видобута з поверхневих джерел. Так Так. Але при цьому виробник повинен написати на етикетці, що це «очищена вода центрального джерела водопостачання». Її пом'якшують, видаляють хлор, зайве залізо. В кінці процесу колишню водопровідну воду знову знезаражують і роблять корисною: додають різні корисні мікроелементи, наприклад, кальцій і магній.

Вода вищої категорії - її видобувають з підземних джерел, які найбільш захищені від забруднень. Така вода теж повинна бути безпечною. Але є і додатковий критерій - вода вищої категорії повинна бути корисна для організму. Якщо говорити науковою мовою - фізіологічно повноцінна. Сполуки фтору, йоду, калію в ній уже присутні або ж вводяться після знезараження.

мінералка

 За СанПіН в Росії мінеральну природну питну столову воду можна вживати в необмежених кількостях. Але виявляється - це шкідливо для здоров'я. В Директиві ЄС «Про натуральної мінеральної води» встановлено, що в такій воді багато видів микрокомпонентов містяться в надлишку, а це загрожує ускладненнями. Так що, не варто експериментувати - тим більше на дітях.

 «Повинно бути зазначено найменування води, її тип (першої категорії, вищої і т.д.), дата виготовлення, умови зберігання, обов'язково термін придатності, хіміко-фізичний склад води (вміст аніонів та катіонів, загальна мінералізація, жорсткість).

Вода - необхідна умова існування всіх живих організмів на нашій планеті. «Вода дорожче золота» - вважали бедуїни, які все життя кочували в пісках і знали ціну глотку води. Вони розуміли, що ніяке багатство не врятує подорожнього в пустелі, якщо вичерпається запас води.

Вода - одна з найбільш нагальних потреб людини. Важливіше тільки кисень, без якого життя просто неможлива зовсім. Без води людина зможе прожити лише 2-3 дні, а ось без їжі можна протягнути майже 3 місяці.

До води необхідно ставитися дуже дбайливо, адже води, придатної для пиття, на Землі не так вже й багато. Не дивлячись на те, що водою покрито 3/4 площі Землі.

Чи багато ми знаємо про воду? Цікаві факти для дітей і дорослихФакт.   Человек может прожить без воды не более 2-3 дней.

Факт. Невелике зневоднення організму (близько 2% ваги - приблизно 1,5 кілограма), призводить до неприємних симптомів: втрата сил, втома.

Факт. Причиною зневоднення може бути не тільки фізична активність, а й переїдання.

Факт. Якщо організм людини втратить більше 10% води, то це може привести до смерті.

Факт. В середньому, за статистикою, організм тварин і рослин містить більше 50% води.

Факт. Наш організм на 65-70% складається з води.

Факт. Склад мантії Землі містить в 10-12 разів більше води, ніж Світовий океан.

Факт. Світовий океан покриває приблизно 71% поверхні планети, при середній глибині - 4 км, і містить 97,6% відомих світових запасів вільної води.

Факт. Якби розтанули всі льодовики, то рівень води на нашій планеті піднявся б на 64 м (приблизно з 20-поверховий будинок) і, близько 1/8 поверхні суші, затопило б водою.

Факт. Вода - єдине в природі речовина, вільно зустрічається на Землі, щільність якого в твердому стані менше, ніж в рідкому. Саме тому в воді не тоне лід, а водойми, як правило, не промерзають до самого дна (хоча при екстремальних температурах це можливо).

Факт. Морська вода замерзає при температурі -1,91 ° C.

Факт. Людина за один рік споживає коло 60 тонн води тільки в процесі харчування.

Факт. Води іноді замерзає і при плюсовій температурі.

Факт. Вода володіє найбільшою теплоємністю в порівнянні з існуючими в природі рідинами.

Факт. У природі можна виділити приблизно 1330 видів води. Їх розрізняють за походженням (ґрунтова, дощова, зі свіжого або довго лежачого снігу і т.п.), за характером розчинених в ній речовин і їх кількості.

Факт. Поверхневий натяг води з усіх існуючих в природі рідин поступається тільки ртуті.

Факт. Ми знаємо про 3 різних станах води (рідке, газоподібне і тверде). Всупереч цій думці, вчені виділяють в рідкій формі води 5 станів і 14 станів в твердому вигляді.

Факт. Вода є універсальним розчинником.

Факт. Приблизно 520 тисяч кубічних кілометрів води випаровується протягом року з поверхні Землі. Дощ і сніг приносять на Землю приблизно стільки ж води. Якщо уявити візуально, то вийде куб зі стороною близько 80 кілометрів. Якщо цей обсяг розподілити рівномірно по поверхні Землі, то вийде шар завтовшки близько 1 метра.

Факт. Гаряча вода замерзає швидше охолодженої води. Якщо взяти дві однакові ємності з водою, з гарячою і холодною водою, і помістити їх в морозильну камеру, то ємність з гарячою водою замерзне швидше холодної, хоча за логікою речей має бути навпаки.

Факт. Океан займає 3/4 від всієї поверхні Землі, при цьому він є потужним пом'якшувачем Земної клімату, постійно обігріваючи нижні атмосферні шари.

Факт. Вода прозора лише для видимих ​​променів і сильно поглинає інфрачервону радіацію.

Факт. Близько 80% поверхні Землі вкрито водою і всього лише 1% цієї води підходить для пиття.

Факт. У різних частинах Землі лід має різну температуру. Найхолодніший лід знаходиться в Антарктиці (температура льоду -60 градусів). Температура льоду в Гренландії всього - 28 градусів, а у Альпійського льоду температура 0 градусів.

Факт. Основну частину прісної води містять льодовики.

Факт. Вода в різних станах відображає світло по-своєму. Наприклад, сніг відбиває приблизно 85% сонячних променів, а вода тільки 5%.

Факт. Тканини організму людини з віком втрачають воду. З розрахунку знежиреної маси тіла. У грудних немовлят вода становить 80.6% тіла, у дорослих - 75,9%, у людей похилого віку - 65-70%.

Факт. Синій колір чистої океанської води можна пояснити виборчим поглинанням і розсіюванням світла в воді.

 Факт. Забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть.

Факт. Ізотопних різновидів води відомо понад 135. Крім "живий", "мертвої", існує "важка", "слизька", "суха" і "гумова" вода.

Факт. Наука визнає понад 2000 структурованих форм води.

Факт. Підвищення вживання структурованої води (від 65% до 85%) продовжує людині життя приблизно на 15-20 років, стимулює регенерацію тканин і всіх функціональних процесів.

Ми представили Вашій увазі різні незвичайні факти про воду.

 

Вхідній портал Саксаганського деріваційного тунель

 

Саксаганський підземний деріваційній тунель є унікальною гідротехнічною споруд - це підземна річка, закопана на глибінь від 31 до 63 м. З'ясувалося, что мало хто в городе знає про его Існування. Тунель введень у дію у тисяча дев'ятсот п'ятьдесят сім году та розрахованій на експлуатацію в течение 150 років. Подібніх споруд в Україні немає. Тунель проходить під житловий зоною міста. ВІН Створений з метою відведення води річки Саксагань від великих запасів залізної руди колишня рудника ім. Кірова. Споруджувався як Гірнича проходка. Его довжина складає 5322 м, діаметр - 3,5 м. Сьогодні ріка Саксагань впадає в ріку Інгулець на 1,5 км нижчих природного гирла. Для збору води до тунелю збудоване Останнє за течією річки Саксагань Дзержинського водосховище.

 

На поверхні тунель має вхідній и вихідний портал, Які складаються з Башту, Всередині якіх встановлен Шлюзова конструкція регуляції пропуску и випуску

zip
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
26 листопада 2018
Переглядів
1492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку