Військова справа в Давній Греції

Про матеріал
Презентація до уроку для 6 класу по темі: "Військова справа в Давній Греції"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Військова справа в Давній Греції6 клас. Урок №31

Номер слайду 2

Це – Кліо, одна із 9 грецьких муз, покровителька історії. Саме вона, за давніми переказами, є хранителькою історичних знань і дарує натхнення тим, хто вивчає історію та дбає про збереження історичних знань.

Номер слайду 3

Розгляньте ілюстрації. Назвіть види військ, які існували в Елладі. Висловте припущення, яке з цих військ було найдієвішим.

Номер слайду 4

Військова служба в Стародавній ГреціїГромадяни грецьких міст усвідомлювали важливість несення військової служби і вважали її священним обов’язком. Якщо раптом чоловік ухилявся від служби в армії, його чекали зневага і позбавлення всіх громадянських прав. Воювали у віці від 18 до 60 років. За власний кошт забезпечували себе озброєнням та бронею. Тому в Греції спостерігалося різноманіття зброї та обладунків. Крім того, чим багатшим був грек, тим кращою була зброя і тим надійнішою була броня. Зброю виготовляли із заліза й бронзи, допоміжні елементи — з дерева.

Номер слайду 5

Основним видом зброї був спис завдовжки 2-3 метри, у македонському війську — близько 6,5 метрів. У близькому бою або тоді, коли ламався спис, використовували короткий меч. Далекобійною зброєю були дротики, лук зі стрілами і праща — спеціальна мотузка, якою метали каміння.

Номер слайду 6

Для захисту тіла використовували лляний або металевий панцир. Для виготовлення лляного панцира тканину складали в декілька шарів й просочували кістяним клеєм. Для додаткового захисту нашивали залізні луски чи пластини. Металевий панцир виготовляли з двох бронзових або залізних пластин. Панцир точно повторював мускулатуру свого власника. Щит витесували з дерева, обтягували шкірою чи покривали листовим металом. Він мав округлу або овальну форму з напівкруглими вирізами по боках. На зовнішній стороні позначали першу літеру свого міста або зображали тварин і міфічних істот.

Номер слайду 7

Для захисту голови виготовляли шоломи. Вони були округлої або дзвоноподібної форми, з вирізами для очей і вух. Шоломи прикрашали гребенем з кінського волосся. Для захисту ніг надягали поножі, а для захисту рук — поручі. Їх виготовляли зі шкіри або металу.

Номер слайду 8

Основною ударною силою грецької армії була піхота. Піхота — рід військ, який діє в пішому строю, пересуваючись на власних ногах. Воювала легка й важка піхота. Легкі піхотинці були озброєні дротиками. Як засіб захисту використовували неважкий щит. Легкі піхотинці грали допоміжну роль у битвах. Але подекуди, завдяки чисельності, вигравали бій. Важкі піхотинці — гопліти (назва походить від великого круглого щита — гоплона) — озброювалися списами та мали повний комплект захисту. Відтак вага їхнього спорядження складала близько 20 кілограмів.

Номер слайду 9

Грецька фаланга

Номер слайду 10

Трієра – грецький бойовий корабель. Вона мала зйомну щоглу, яку монтували на випадок попутного вітру. Її передню частину оббивали міддю. Трієра стала основним типом грецького військового корабля.

Номер слайду 11

Повторимо:1. У чому відмінність між легкою і важкою піхотою?2. Які особливості бойового шикування — фаланги?3. Що таке катапульта й для чого її застосовували?4. Чому кіннота в Давній Греції була нечисленною?5. Що сприяло розвитку кораблебудування і мореплавства?6. Поясніть поняття «бірема» і «трієра».

Номер слайду 12

Розгляньте ілюстрацію, де відображено морську битву. Висловте припущення, який корабель переможе в битві. Чому ви так вважаєте? Уявіть, про що в той момент думали воїни на кожному кораблі, які емоції вони переживали. Запишіть свої міркування в зошит. Зачитайте записане.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Створіть фоторепортаж на одну із тем: «Мужні піхотинці Давньої Греції», «Відважні вершники Еллади» або «Непереможний грецький флот». Результати роботи представте у класі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кінах Ростислав Леонідович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Середа Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Коноваленко Юлiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додав(-ла)
Чех Наталія
Додано
12 січня
Переглядів
4167
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку