Презентація "Стародавня Спарта"

Про матеріал
Спарта — місто-держава Стародавньої Греції, найсильніше на Пелопонеському півострові, яке існувало в області Лаконії. Конкурувало з Афінами. В основу державного ладу Спарти було покладено принцип єдності повноправних держав. Для цього держава суворо регламентувала життя та побут спартіатів, стримувала їхнє майнове розшарування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стародавня Спарта

Номер слайду 2

Афінський поліс

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ілотив перекладі «загарбані»нащадки підкорених ахейціврабизаймались землеробством

Номер слайду 6

Періеки. В перкладі «ті, що проживають навколо»Особисто вільні, але не мали політичних прав. Займалися ремеслом і торгівлею

Номер слайду 7

Сартіати. Нащадки дорійців. Повноправні громадяни. Займалися тільки військовою справою

Номер слайду 8

Цікаво знати. Щоб запобігти повстанню ілотів, кожної весни влаштовувалися криптії – “полювання” за ілотами. Спартанські юнаки вистежували найбільш сильних і мужніх серед ілотів, які могли б очолити повстання, і вбивали їх. Для юнаків це був “іспит на мужність”, а для суспільства – запобіжний захід проти можливого повстання.

Номер слайду 9

Закони царя Лікурга Заборпона розкошіЗалізні грошіСпільні трапезиІзоляція від зовнішнього світу

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Усі чоловіки поліса становили могутню армію. Громадяни Спарти не мали права займатися торгівлею або ремеслом. Серед спартанців не було ні бідних, ні багатих.

Номер слайду 12

Основою законів був принцип рівності. Запроваджувалася система заходів, спрямованих проти особистого збагачення: вилучено з обігу золоті та срібні монети, заборонено купівлю-продаж землі, всі спартіати мали носити простий і грубий одяг, було накладено заборону на виробництво і користування предметами розкоші тощо. Запроваджено спільні трапези.

Номер слайду 13

У Спарті батьки не мали права розпоряджатися своєю новонародженою дитиною. Прискіпливо оглядали дитину і, якщо вирішували, що вона слабка, наказували кинути її у прірву.

Номер слайду 14

Життя спартанців проходило у постійних військових вправах. Хлопчики із 7 років вчилися мистецтва війни у спеціальних школах. З 14 років їм дозволялося носити зброю. З 16 років і до старості спартанець зобов'язаний був служити в армії. У 30 років спартанець вважався повнолітнім і мав право отримати ділянку землі та одружитися.

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку