Візитка навчального закладу

Про матеріал

Оригінальне представлення роботи НВК-неповторність, особливість,власне "обличчя" навчального закладу. Може бути використане як візитка школи, презентація навчального закладу.

Перегляд файлу

О світлої науки храм, життєвих досвідів пізнання!

Такі слова приходять на думку щоразу,  коли переступаєш поріг нашого рідного Дебальцівського навчально-виховного комплексу.

Дебальцівський НВК – це навчально виховний заклад , де щодня і щомиті задіяне педагогічне добротворення. Добро вчить перемагати зло. Цей складний процес відбувається повсюди – в душах вчителів і учнів, у просторі класу , школи. Йде процес творення стилю і способу життя за законами добропрекрасного всесвіту.

 Тут діє творчий талановитий колектив вчителів . Кредом в роботі  кожного з них є п’ять основних заповідей : люби дитину,знай дитину, поважай дитину, вір у дитину, розумій дитину. Путівку в життя підростаючому поколінню дають 16 наставників. Це завдяки їх наполегливій творчій  праці зросла плеяда учнів, якими пишається школа.

Керівництво школою здійснює Педик Оксана Миколаївна – вчитель вищої категорії , вчитель-методист , географ за фахом, в минулому випускниця цієї школи , а нині її директор.

Організацію методичної роботи в школі здійснює вчитель вищої категорії, вчитель-методист Шклярук Наталя Андріївна.

 Виховним процесом керує заступник директора з виховної роботи Овечка Світлана Іванівна – вчитель вищої категорії, старший вчитель.

 

 Дебальцівський навчально – виховний комплекс відомий своїми вагомими здобутками, досвідом організації навчально – виховного процесу.

 Протягом століть люди складали  найрізноманітніші списки чудес світу, країни, регіону. Ми вирішили скласти список  чудес нашого навчально – виховного комплексу.

 На відміну від природних та архітектурних об’єктів , які найчастіше представлені у списках, у переліку чудес Дебальцівського НВК інтелектуальна творча робота учнівського та педагогічного колективу.

 Проектно - цільова модель  методичної роботи школи  направлена на реалізацію науково-  методичного проекту : «Розвиток креативного потенціалу  інноваційної особистості в умовах громадсько – активної школи».

 Для  реалізації завдань проекту залучено весь спектр послуг навчального закладу .

 Тож познайомимося з І  чудом:

Це створення на базі навчального закладу дошкільної групи «Сонечко» та реорганізація школи у навчально – виховний комплекс. Забезпечуючи процес постійної модернізації і трансформації освітнього середовища створено проект «Сходинки зростання особистості»

Проект реалізується через програми «Вчитель» «Учень» «Батьки»

На першому етапі дитині надається якісна освіта шляхом створення освітнього середовища з урахуванням індивідуальних особливостей і здібностей через впровадження в практику  програми «Я у світі»,  роботу гуртків «Петриківський розпис», «Шахи».

Уже в дошкільній групі на кожного вихованця створюється порт фоліо , яке буде поповнюватись до 11 класу

Вихованці дошкільної групи демонструють свої досягнення та здібності під час відкритих занять, яскравих виховних заходів, свят ,виставок.

До послуг вихованців затишні кімнати, спальня, їдальня  спортивний майданчик..

Виконання завдань «сходинок – кроків» забезпечує  громадсько – активна школа.  Модель ГАШ, яка склалася в у Дебальцівському  НВК  відповідає принципам громадсько – орієнтованої освіти: самовизначення, самодопомоги,формування лідерства. та складається з 3 компонентів  : демократизації , волонтерства , взаємовигідного партнерства між школою та громадою.

 

Перед кожним навчальним закладом завжди стоять питання :  як підвищити якість освіти? Ми переконані  що шлях , який приведе до бажаних відповідей – моніторингові дослідження.

Тож, ІІ чудо- система моніторингових  досліджень  розроблена в НВК, яка постійно удосконалюється та модернізується.

 Здійснюючи  моніторингові дослідження ми прагнемо передусім домогтись у звичайній сільській школі  забезпечення якісного рівня освіти та наукового підходу до управління навчальним закладом, своєчасного  корегування окремих ланок функціонування, подальших тенденцій її  розвитку. Впроваджуємо  учнівський, управлінський, психологічний, педагогічний  види моніторингу, моніторинг вихованості.

Маємо певні наробки , школа є опорною в районі з питання впровадження моніторингу в навчально –виховний процес.

За вмілого керівництва районного методичного кабінету та підтримки адміністрації школи  педагогічні працівники  нашої школи активно, а головне результативно  беруть участь у професійних конкурсах.

Тож ,ІІІ чудом вважаємо те що 8 вчителів нашої школи стали переможцями районного туру конкурсу «Учитель року».

6 вчителів представляли  район  на обласному турі цього конкурсу та стали його лауреатами.

Вчитель географії Педик О.М  стала переможцем обласного, та лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Учитель року»-2010.

 Це свідчить  про результативну методичну роботу  з педагогічними кадрам, яка організована методичним кабінетом  НВК. На базі  методичного кабінету діють 4 методичних об’єднання, 2 творчі групи, школа передового досвіду , школа молодого вчителя, постійно діючий семінари, психолого – педагогічна служба. На засіданнях цих методичних підрозділів вирішуються проблеми  формування  компетентності вчителя та учня, розвиток їх креативного потенціалу, забезпечення психологічної підтримки усіх учасників навчально – виховного процесу.

Створено модель сучасного вчителя  , як модель бажаного майбутнього результату діяльності методичної роботи в НВК. До послуг педпрацівників

методичний кабінет – творча лабораторія освітян, основна  база для проведення всіх видів   та організаційних    форм самоосвіти . В ньому вчитель може ознайомитись із досвідом своїх колег, знайти літературу з проблеми , вибраної  школою і вибраної схеми самоосвіти. Розділ експозиції  в кабінеті мають постійні і періодичні частини. Особливо акцентовано увагу на  розділи підготовки до уроків , вимоги  до сучасного уроку.

  У кабінеті зібрано методичні  журнали « папки – скарбнички» за окремими темами. Особливе   місце відведено атестації  вчителів.

 Вся періодична преса підшита та створено каталог за темами , предметами . Новинки висвітлюються на стенді «Нове в педагогіці» , де кожний напрямок роботи має свою «кишеньку» , яка поповнюється постійно . Розпорядження , графіки , плани роботи висвітлені на стенді «Інформаційно – координаційна  служба»

Відповідно до вимог сучасності методичний кабінет оснащений компютерною технікою, є доступ до інтернету ,  створено змістовну медіа теку.

ІУ чудо Дебальцівського НВК це проекти- в першу чергу Міжнародний  Україно- Канадського проект «4-Н». Головна мета програми «4-Н» особистісний розвиток молоді в сільській місцевості.

Вчителі школи брали участь у роботі міжнародного  семінару форейчівців, спілкування  з ентузіастами руху «4-Н» з Рівненської, Волинської, Сумської областей  та Канадськими гостями з провінції Манітоба та Саксачевань , які були гостями нашого НВК

Школа стала  учасником 2-х Прооонівських енергозберігаючих  проектів в результаті яких замінено вікна та систему опалення будівлі, на нові, енергозберігаючі.

Довгостроковий шкільний проект «Моє село - окраса України» об’єднав  шкільну та сільську громаду у вирішенні екологічних проблем села, благоустрою території , охороні водойм нашої місцевості.

 У  чудо Дебальцівського НВК учнівське самоврядування – шкільний парламент, міністерства, дитячі організації, волонтерський загін.

 Створюючи модель учнівського самоврядування  в Дебальцівському НВК  ми прагнули втілити в життя мрію про дитячу самостійність, про можливість повної самореалізації. У педагогічному та дитячому колективах школи  визріла ідея створення  мікро - моделі  нашої української держави. Адже це своєрідна сім'я , яка живе , діє , працює  за своїми законами життя, які співзвучні із життям і розвитком нашої держави.                                  

 Обрано шкільний парламент , який очолює президент . В нашій учнівській державі діють Міністерства освіти , культури , здоров'я  , фінансів, законності і правопорядку , преси і Міністерство екології. Також активно діють:  дитяча  організація   «Барвінчата» , піонерська  організація «Веселка» , клуб «Старшокласників» та інформаційний центр  , який веде літопис школи , випускає газети  «Блискавка» та «Шкільний експрес». Волонтерьский загін «Воля» під керівництвом педагога- організатора ,веде  активну роботу в напрямку допомоги людям похилого віку, вітання старожилів, пропаганди здорового способу життя , проведенні  екологічних акцій.

УІ чудо – свято досягнень у кінці начального року «Золотий олімп» , яке ось уже 8 років поспіль проводимо в НВК.

На ньому нагороджуються учні, вчителі та батьки у різних номінаціях. До нагородження залучаються спонсори, громада  села, фермери , батьки.

 За результатами моніторингу визначається клас року, учитель року, учень року.

 Окремо слід  відзначити шкільну  валюту «Школярики» які отримують  учні за різні види діяльності . В кінці року школярики підраховуються, визначається переможець за кількістю школяриків.

Всі учні НВК витрачають зароблені школярики на святі  капітал – шоу «Школярнемо»

Яке проходить 1 червня – у день захисту дітей.

Це незабутнє  дійство, якого чекають учні цілий рік, має великий стимулюючий вплив.

Та основне – сьоме чудо нашого НВК – це звичайно діти, заради кого і проводиться вся ця робота. Адже формування інноваційної креативної, конкурентоспроможної особистості – основне завдання сучасної освіти і має пріоритетний характер  в освітній політиці нашого навчально – виховного комплексу. Школа  пишається своїми золотими та срібними медалістами , учнями які одержали свідоцтво про базову освіту з відзнакою, переможцями предметних олімпіад, інтерактивних конкурсів, інтелектуальних змагань , конкурсів МАН, науково – дослідницьких робіт.

 Справжніми  зірками школи є:

Беззуб Денис – переможець районної та обласної , дипломант всеукраїнської олімпіади з історії.

Каращук Оксана – переможець обласних конкурсів з екології, слухач МАН

Магала Дмитро – учасник та переможець районних , обласних олімпіад , конкурсів, фестивалів  дитячої творчості .

 Для обдарованих дітей діє шкільне наукове товариство «Ерудит» Працюючи в секціях товариства  учні розвивають дослідницькі вміння, розширюють кругозір, формують компетентності .

Розвивати свої здібності учні мають змогу у гуртках різного спрямування . Особливих досягнень досягли члени гуртка  « Юний натураліст» під керівництвом  Педик О.М.  Це науково- дослідницькі проекти, які отримали  високі оцінки на районному , обласному, всеукраїнському рівнях. Екологічна агітбригада, створена на базі цього гуртка ось уже 8 років поспіль перемагає у районному турі конкурсу екологічних агітбригад,  гідно представляє район на обласному рівні, де була відзначена  високими нагородами , входила в 10 кращих області.

Не поступаються старшокласникам юні екологи  - учень 4 класу переміг у обласному турі  конкурсу «Юний дослідник» та гідно захистив роботу у Києві.

 З 2002 року в НВК діє патріотичний гурток «Пам'ять», на базі героїко-патріотичного комплексу до складу якого входять місцевий історико- краєзнавчий музей , шкільна експозиція «Наші герої», пам’ятники та обеліски які знаходяться на території Дебальцівської сільської ради.             

 У наш час  сільська школа  є основним , а часом і єдиним  інтелектуально – культурним центром села і тому від її діяльності залежить вирішення багатьох проблем. Та можливості школи значно зростуть , якщо об єднати зусилля педагогів , дітей з громадськістю села.  Об'єднання освітян та всієї територіальної громадськості і називається  соціально – педагогічний комплекс (СПК). До складу СПК ввійшли учні , вчителі  , батьки, представники місцевої влади , працівники ФАПу , відділення зв'язку , бібліотеки  сільського будинку культури , лісництва, голови фермерських господарств , голова ради ветеранів Дебальцівської с/ради.

 СПК осередок екологічного , громадянського виховання, виховання за здоровий спосіб життя.

У школі створено творчу атмосферу - такий мо­рально-психологічний клімат, за якого посилюєть­ся мотивація творчої ініціативної праці педагогів.

Вчителі НВК постійно проводять  практичні семінари районного та обласного рівнів , узагальнюють досвід роботи, створюють власні методичні розробки , які представляють на педагогічних ярмарках, виставках, презентаціях. Школа має дипломи учасника виставки «Сучасна освіта -2004», «Сучасна освіта – 2006», «Інноватика в освіті» -2009        «Сучасні заклади освіти 2014»   На IV Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти 2013» школа нагороджена бронзовою медаллю за організацію методичної роботи.

 

У 2014р  школа святкувала свій піввіковий ювілей

До цієї дати спільними  зусиллями         учнів, вчителів, випускників, громади у школі створено шкільний музей  «Наш світлої науки храм», в експозиціях якого  фото відкриття будови школи,  знаменних подій, фото всіх 50 випусків, життя сьогодення. Відкриття музею стало визначною подією всіх, чия біографія пов’язана  з Дебальцівською школою. Це відбулося в день 50 – річчя школи , коли святковий вечір зібрав у своїх стінах велику шкільну родину.

Завдяки зусиллям та співпраці громади, вчителів, дітей та їх батьків і в свої 50 школа залишається такою ж гарною , світлою, привітною. До послуг учнів  спортивна зала, їдальня, бібліотека, комп’ютерний клас, затишні світлі класи.

У світлих коридорах – милують око численні квіти, змістовні стенди, плакати.

Адміністрація НВК  дбає про інтелектуальне «під­живлення» процесів інноваційного розвитку ззов­ні. Розвиватись у «законсервованому» вигляді не­можливо, тому школа є відкритою системою, що, як магніт, притягує й вбирає нові ідеї та їх носіїв.

Педагогічний колектив школи мріє про те, щоб наш навчальний заклад став гаванню людяності і гуманізму, творчості і постійного пошуку, адже ми працюємо для того, хто бажає бути компетентним у житті, має великі плани і надії, сповнений пізнавального романтизму і живе за правилом:

  •                                                                                                                                                             РОЗУМ У ГОЛОВІ,
  •                                                                                                                                                             ГІДНІСТЬ У СЕРЦІ,
  •                                                                                                                                                             ЗДОРОВЯ В ТІЛІ !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
8 січня 2018
Переглядів
4924
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку