Візитна картка до твору "Захар Беркут"

Про матеріал

Додатковий матеріал до уроку. Візитна картка до твору Івана Франка "Захар Беркут".

Перегляд файлу

«Захар Беркут» — історична повість Івана Франка про боротьбу давніх карпатських общин проти нашестя монголів та соціального гноблення.

Рік написання – 1882 р.

https://mybook.biz.ua/data/book_tovars/b_00000109391/1.JPG 

 Образи-символи в повісті:

 

Беркут – гордий, мужній, сильний і волелюбний птах.

Вовк  - хижак, підступна і зла тварина. Сторож – великий кам’яний стовп, який тухольці вважають священним.

 

Жанр «Захар Беркут»: історична повість

Тема «Захар Беркут»: розповідь про те, як волелюбний народ Руської землі боронив свою батьківщину від монголо-татарської навали.

 

Ідея «Захар Беркут»: возвеличення мужності, патріотизму, винахідливості, рішучості, вміння долати перешкоди, боротися з труднощами; засудження підступності, зради, жадності, жаги до збагачення за рахунок інших.

 

Основна думка «Захар Беркут»:  сила народу — в його єдності, підтримці, повазі одне до одного.

 

                              

               Головні герої «Захар Беркут»

 

      Захар Беркут — тухольський старійшина, знахар. Все життя віддав служінню громаді. Замолоду три роки вчився лікарської справи у монаха Акинтія та подорожував по Русі.

      Максим Беркут — наймолодший син Захара, перейняв ідеали батька, хоробро б’ється у першій сутичці з монголами. Закоханий у боярську дочку — Мирославу.

      Тугар Вовк — боярин, якому князь пожалував землі Тухольчини. Вважає себе вищим за громаду і хоче насаджувати нові порядки. Відмовляється віддавати Мирославу за Максима бо вважає простого смерда недостойним боярської дочки. Видав монголам плани руської дружини напередодні битви на Калці, та знову стає зрадником, приводячи монголів до Тухлі.                                    Мирослава — дочка Тугара Вовка. Не поділяє батькових упереджень і відповідає Максиму взаємністю. Невдало відмовляє батька від зради, і сама переходить на бік тухольців.

      Бурунда — монгольський командир, що вирізняється силою та жорстокістю, а не воєнною мудрістю. Веде десятитисячне військо на тухольський перевал!

   

docx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
1514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку