«Влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»

Про матеріал

Практичне заняття у форміі презентації з правознавства на тему: «Влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Матеріал містить основні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття. «Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування»

Номер слайду 2

Сім'я - це те первинне середовище, де дитина повинна вчитися робити добро. (В. Сухомлинський)

Номер слайду 3

Як держава сприяє захисту сім'ї?Стаття 5. Державна охорона сім'ї1. Держава охороняє сім'ю, дитинство, материнство, батьківство,створює умови для зміцнення сім'ї.2. Держава створює людині умови для материнства та батьківства,забезпечує охорону прав матері та батька, матеріально і морально заохочує і підтримує материнство та батьківство.3. Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.4. Держава бере під свою охорону кожну дитину-сироту і дитину,позбавлену батьківського піклування.5. Ніхто не може зазнавати втручання в його сімейне життя, крім випадків, встановлених Конституцією України.

Номер слайду 4

Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування Усиновлення Установлення опіки та піклування Передача до прийомної сім'ї Патронат

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться в її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Номер слайду 7

Установлення опіки та піклування — це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян України (переважно їхніх родичів) із метою забезпечення виховання, освіти, розвитку й захисту прав та інтересів таких дітей.

Номер слайду 8

Передача до прийомної сім’ї — це добровільне прийняття за плату сім’єю або окремою особою, яка не перебуває у шлюбі, із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від одного до чотирьох дітей на виховання та для спільного проживання.

Номер слайду 9

Патронат над дітьми — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин

Номер слайду 10

{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Усиновлення. Опіка та піклування. Патронат. Вік осіб, щодо яких установлюється. До 18 років. До 14 років; 14-18 років. До 18 років. Вимоги до осіб, які мають право здійснити. Дієздатна особа, не молодше 21 року; старша за дитину не менше ніж на 15 років; подружжя;Повнолітня, дієздатна особа;Повнолітня, дієздатна особа;Орган, який приймає рішення про встановлення. Суд. Орган опіки та піклування, суд. Орган опіки та піклування. Порядок здійснення (за плату чи безоплатно)Безоплатно. Безоплатно. За плату. Строк, на який установлюється. На все життя. До 18 років3 місяці; при подовженні до 6 місяців

Номер слайду 11

Цікаво знати. Президент США Білл Клінтон народився в неповній сім'ї. Оскільки його батько загинув у автокатастрофі напередодні його народження, амати вірішила відправити сина до бабусі та дідуся, які його усиновили івиховали майбутнього президента. Батьки легендарного музиканта Джона Леннона, розлучилися, коли йому було 3 роки. Незабаром після цього його батько-моряк практично зник і не брав участі у вихованні сина. А коли Джону виповнилося 5 років,його мати віддала дитину на усиновлення своїм родичам.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

До органу опіки та піклування надійшла заява від Кравченка С. В. з проханням призначити його опікуном двоюрідного племінника Кравченка Павла. На момент подання заяви Павлу було 13 років. Під час розглядузаяви органом опіки та піклування йому виповнилось 14 років. Орган опіки та піклування відмовив у встановленні опіки на тій підставі, що Павло вже досяг чотирнадцяти років і роз'яснив, що Кравченко С. В. має право на звернення з установлення піклування щодо неповнолітнього Павла. Чи правильне рішення виніс орган опіки та піклування?Чим відрізняються права та обов'язки опікуна від прав та обов'язків піклувальника?

Номер слайду 17

Бондар А. Г., після того як одружилася, спільно з чоловіком подала заяву до органів опіки і піклування про бажання усиновити дитину. На підставі того, що Бондар А. Г. не досягла 18 років, співробітники відділуосвіти відмовили в прийнятті заяви та постановленні Бондар А. Г. та її чоловіка на облік як осіб, що бажають усиновити дитину. Як у такому випадку має діяти Бондар А. Г.? Чи має право Бондар А. Г. бути усиновителем до досягнення нею 18-річ-ного віку?

Номер слайду 18

Іванов подав до РАЦСу(Орган реєстрації актів цивільного стану) заяву про реєстрацію шлюбу з Петровою. Через декілька днів до РАЦСу прийшла Козлова та попросила не реєструвати шлюб Іванова, оскільки вона та Іванов проживають уже декілька років разом; всі сусіди, знайомі вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб не зареєстрований. Дайте правовий аналіз ситуації. Чи зміниться Ваше рішення, якщо виявиться, що у Іванова та Козлової є спільна дитина?

Номер слайду 19

Березенько В. Г. спільно з його дружиною Березенько Д. І. подали заяву до органів опіки та піклування про бажання усиновити дитину. При судовому розгляді справи з'ясувалося, що Березенько Д. І. лише на 13років старша за дитину, яку було підібрано відділом освіти для усиновлення. Суддя запропонував Березенько Д. І. відмовитися від усиновлення дитини і дати згоду на її усиновлення Березенько В. Г. Березенько Д. І. заявила, що бажає бути усиновлювачем і тому не може пристати на пропозицію суду. Рішенням суду було відмовлено в усиновленні на підставі того, що усиновлювач був старший усиновленого менше ніж на 15 років. Чи може бути усиновлювачем особа, яка старше дитини на 13 років?Чи правомірною була пропозиція судді?

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати § 21, с.142,145,146 – правова оцінка ситуацій – всім, с. 146, пит. 2 – дост. рівень, пит. 3- висок. рівень.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Береза Любов Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
11 березня 2018
Переглядів
14232
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку