Внутрішнє рідке середовище людини.

Про матеріал
Ознайомити учнів із складовою частиною внутрішнього рідкого середовища організму – лімфою. озкрити процес її утворення; дати поняття “лімфатична система”; Розвивати уміння порівнювати складові внутрішнього середовища організму та визначати їхні функції. Розвивати пам’ять, увагу, спостережливість, уяву, логічне мислення, уміння робити висновки та узагальнення. Виховувати бережливе ставлення до свого організму та підтримувати здоровий спосіб життя.
Перегляд файлу

ТЕМА УРОКУ: ВНУТРІШНЄ РІДКЕ СЕРЕДОВИЩЕ

 ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ.

МЕТА УРОКУ: ознайомити учнів із складовою частиною внутрішнього рідкого середовища організму – лімфою; розкрити процес її утворення; дати  поняття “лімфатична система”; розвивати уміння порівнювати складові  внутрішнього середовища організму та визначати їхні функції; розвивати пам’ять, увагу, спостережливість, уяву, логічне мислення, уміння робити висновки та узагальнення; виховувати бережливе ставлення до свого організму та підтримувати здоровий спосіб життя.            

ТИП УРОКУ: комбінований.

ОБЛАДНАННЯ: таблиця, підручник, робочий зошит.

 

І ЕТАП: ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ.

ІІ ЕТАП: АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ.

Пригадайте, до якої групи тканин відносять кров, лімфу; з курсу Фізика, що таке дифузія.

Проблемне питання:

Якщо людина з’їла бутерброд, то чи можна сказати. що цей бутерброд потрапив безпосередньо у внутрішнє середовище організму?

ІІІ ТАП: МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНО – ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯІЛЬНОСТІ УЧНІВ.

              розповідь вчителя   

Організм людини постійно взаємодіє з навколишнім середовищем. Проте склад внутрішнього середовища організму лю­дини за норми є відносно сталим. Чому? Організм має здатність захищатися від шкідливих впливів навколишнього се­редовища. Завдяки яким механізмам забезпечується ця здатність? Про це ми й поговоримо впродовж наступних уроків.

 

ІV ЕТАП: ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

пояснення вчителя

Основними складовими внутрішнього середовища організму людини є кров, лімфа й тканинна рідина. Ці рідини забезпечують клітини речови­нами, необхідними для життєдіяльності організму. Вони створюють умови для протікання в них життєвих процесів, що засновані на обміні речовин та енергії із зовнішнім середовищем, і виводять кінцеві продукти обміну.

Тканинна рідина заповнює простір між клітинами, тканинами й органами. Вона утворюється з плазми. Обмиваючи клітини тканин, тканинна рідина забезпечує їх речовинами, необхідними для життєдіяльності, і виводить продукти метаболізму. Надлишок тканинної рідини потрапляє в лімфа­тичні судини і далі через лімфатичні протоки — у кров, і коло циркуляції рідин замикається.

 Основним складником тканинної рідини, лімфи та крові є вода. В ор­ганізмі людини вода становить 75 % від маси тіла. У людини, яка важить 70 кг, тканинна рідина й лімфа становлять до 30% (20—21 л), внутрішньо­клітинна рідина — 40 % (27-29 л) і плазма — близько 5 % (2,8—3,0 л).

Внутрішнє рідке середовище організму виконує безліч функцій.

 Тканинна рідина виконує дихальну й живильну функції. З її допомо­гою відбувається очищення клітин від продуктів життєдіяльності. Лімфа захищає організм від чужорідних для організму речовин. У лімфатичних вузлах відбувається всмоктування ліпідів у лімфатичні капіляри та їхній транспорт у кров. Також по них відтікає надлишок тканинної рідини.

Лімфа є безбарвною прозорою рідиною, близькою за своїм складом до плазми крові. Вона утворюється із плазми крові шляхом її фільтрації в міжклітинну речовину, а потім у лімфатичну систему. У нормі в організмі 1-2 л лімфи.

     Лімфа складається з рідкої частини – лімфоплазми та формових елементів – лімфоцитів, а також моноцитів та нейтрофілів. Збагачення лімфи лімфоцитами відбувається у лімфатичних вузлах.

    Лімфатичні вузли є біологічним фільтром для лімфи. Неодноразово протікаючи крізь них, лімфа фільтрується, звільняючись від бактерій та інших шкідливих речовин, які потрапили до неї з тканинної рідини. Якщо бактерій багато, то у лімфатичних вузлах може відбуватись запальний процес і вони починають боліти.

Функції лімфи.

- дренажна – по лімфатичних судинах відтікає надлишок тканинної рідини;

- захисна – у лімфатичних вузлах відбувається розвиток лімфоцитів і знешкодження ними чужорідних для організму речовин (м/о, шматочків клітин…);

- транспортна й трофічна – всмоктування й транспорт продуктів гідролізу їжі, особливо ліпідів зі шлунково – кишкового тракта у кров, повернення білка з тканинної рідини в кров.

 

 Кров переносить кисень, поживні речовини, гормони, продукти мета­болізму клітин. Має здатність до зсідання у разі пошкоджень судин, міс­тить речовини та клітини, які знищують хвороботворні мікроорганізми, токсини, віруси. Крім того, кров бере участь у підтримуванні біологічних констант температури, осмотичного тиску, рН, сольового складу. Отже, кров виконує регуляторну, захисну й транспортну функції.

Надзвичайно важливою особливістю внутрішнього середовища є відносна сталість його складу, фізичних і хімічних показників.

 

 2.  ГОМЕОСТАЗ

 Розповідь учителя

 Сукупність процесів, які підтримують або відновлюють відносну ста­лість умов життєдіяльності клітин у внутрішньому середовищі, називають гомеостазом. Термін «гомеостаз» запровадив американський фізіолог Волтер Бредфорд Кеннон у 20-ті роки XX століття. Він створив учення про гомеостаз як про саморегуляцію сталості внутрішнього середовища орга­нізму.

 У гомеостазі на відносно постійному рівні втримуються такі показни­ки, як кров'яний тиск, температура тіла, осмотичний тиск крові та тка­нинної рідини, вміст у них білків, цукрів, іонів натрію, калію, кальцію, хлору, фосфору, водню.

 Збереження сталості внутрішнього середовища, без якого неможливе нормальне функціонування організму, підтримується безперервною робо­тою органів і тканин.

 Значна роль у регуляції гомеостазу належить нервовій системі, що забезпечує адаптацію організму до умов зовнішнього середовища. Головна роль у регуляції гомеостазу належить гіпоталамусу.

Ви вже знаєте, що кров належить до тканин внутрішнього середовища. Вона переносить кисень, поживні речовини, продукти розпаду, вуглекислий газ, гормони, ферменти, вітаміни, забезпечує утворення імуніте­ту тощо. Кров циркулює по замкненій кровоносній системі. Крізь найдрібніші кровоносні судини (капіляри) деякі складові рідкої частини крові (плазма) по­трапляють у міжклітинний простір. Так утворюється тканинна рідина, що омиває кожну клітину та забезпечує обмін речовин між клітинами, кров'ю і лімфою.

 

Складання таблиці «Внутрішнє середовище організму» (доцільно застосовувати з метою формування компетентностей продуктивної творчої діяльності).

Компоненти внутрішнього середовища

 

Склад

Місце знаходження

Джерело і місце утворення

 

Функції

Кров

(в організмі людини міститься близько 5 л)

Плазма

(55 – 60% від об’єму крові).

Кровоносні судини.

За рахунок всмоктування білків, жирів і вуглеводів, мінеральних солей їжі та води.

Взаємозв’язок всіх органів організму з навколишнім середовищем, трофічна, видільна, захисна, регуляторна, гомеостатична, терморегулююча.

Формені елементи (40 – 45% від об’єму крові):

еритроцити, лейкоцити, тромбоцити.

Плазма крові.

Червоний кістковий мозок, селезінка, лімфатичні вузли.

Транспортна, дихальна, захисна.

Тканинна рідина           (в організмі людини міститься до 20 л, 26,5% від маси тіла)

Вода, розчинені в ній поживні речовини, кисень, вуглекислий газ, продукти дисиміляції, які виділились з клітин).

Проміжки між клітинами всіх тканин.

Утворюється за рахунок плазми крові й кінцевих продуктів дисиміляції.

Проміжне середовище між кров’ю і клітинами організму, транспортна (переносить з крові в клітини органів кисень, поживні речовини, мінеральні солі, гормони, повертає в кров’яне русло через лімфу воду, продукти дисиміляції).

Лімфа          (в організмі людини міститься 1 – 2 л)

Вода, розчинені в ній продукти розпаду органічних речовин.

Лімфатичні судини й вузли.

Утворюється за рахунок тка-нинної рідини, яка всмоктуєть-ся через мішеч-ки на кінцях лімфатичних капілярів.

Повернення в кров’яне русло тканинної рідини, фільтрація і знезараження її, які здійснюються в лімфатичних вузлах завдяки лімфоцитам.

 

V ЕТАП: ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ.

бесіда по питанням

  1.                    Вкажіть функції, які виконує тканинна рідина:

а) здійснює безпосередній контакт з усіма клітинами тіла;

б) забезпечує обмін речовин між клітинами, кров'ю і лімфою;

в) забезпечує обмін речовин лише між клітинами і кров'ю;

г) забезпечує обмін речовин лише між лімфою і клітинами.

      2.  Як утворюється лімфа?

      3.  Чим склад лімфи відрізняється від складу тканинної рідини й плазми крові?

  1.                   Які функції лімфа?
  2.                   Для чого потрібні лімфатичні вузли?

 

VІ ЕТАП: ПІДСУМКИ УРОКУ.

  •                     Життєдіяльність клітин забезпечується тільки в рідкому середовищі. Це пов'язано з тим, що процеси дифузії, за допомогою яких відбувається обмін речовин між клітинами та середовищем, що їх оточує, краще перебігають у рідинах.
  •                     Внутрішнє середовище організму утворюють кров, лімфа і тканинна рідина. У ньому підтримується відносна сталість важливих фізіологічних по­казників, яку називають гомеостазом.

 

VІІ ЕТАП: ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.     

     § 16 опрацювати

Завдання у роб. зошиті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 червня 2023
Переглядів
351
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку