Вода - основа життя. Презентація для учнів

Про матеріал

Вода - основа життя.

Презентація.

Дніпро.

Найбільшою річкою України є Дніпро (давні назви - Борисфен, Славутич). Це третя за площею басейну річка в Європі після Волги і Дунаю. Бере початок на Валдайській височині з болота Аксенінський Мох (Смоленська область, Росія). Довжина річки – 2201 км (в межах України – 981 км).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні водойми моєї місцевості та їх важливість для місцевої громади. Роботу виконала Лисенко Поліна, учениця 6 – Б класу Запорізького навчально – виховного комплексу № 67 Керівник : Мамчур Ю. В., вчитель біології, вищої категорії

Номер слайду 2

Дніпро Найбільшою річкою України є Дніпро (давні назви - Борисфен, Славутич). Це третя за площею басейну річка в Європі після Волги і Дунаю. Бере початок на Валдайській височині з болота Аксенінський Мох (Смоленська область, Росія). Довжина річки – 2201 км (в межах України – 981 км).

Номер слайду 3

По північно-західній окраїні області протікає головна водна артерія – ріка Дніпро. Загальна довжина р. Дніпро в межах області складає 167,5 км. Річка Дніпро є головним джерелом питного водопостачання міст Запоріжжя, Бердянськ, Вільнянськ, населених пунктів Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів та ряду населених пунктів південних районів області. Крім того, з р. Дніпро здійснюється забір води для забезпечення виробничих потреб великих промислових підприємств, зокрема ВАТ «Запоріжсталь», ВП «Запорізька ТЕС» ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ВП «Запорізька АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом». Вся територія області розділена генеральною лінією водорозділу, яка йде із сходу на захід, на два водозбірні басейни – р. Дніпро і Північного Приазов'я.

Номер слайду 4

Флора Водна флора верхнього Дніпра представлена 64 видами вищих рослин з 27 сімейств. Домінує група повітряно-водних рослин (54,7% загального числа видів), занурені складають 25%, рослини з плаваючим листям — 20,3%.

Номер слайду 5

Фауна В Дніпрі водяться майже всі з відомих в Україні понад 70 видів риб. Нижня частина річки багатша на рибу - там водиться 60-65 видів. Найпоширеніші – коропові, прохідні й напівпрохідні риби (оселедці, осетрові, тараня та інші), які раніше заходили високо по течії, але після спорудження водосховищ затримуються на греблі, а то й взагалі не виходять із нижньої течії.

Номер слайду 6

Фауна З майже 250 видів птахів, які гніздяться в Україні, 100 - постійні або тимчасові мешканці річок, озер і боліт басейну Дніпра. Типово водними мешканцями є пірникози, які облаштовують житло на воді і на сушу майже не виходять. На узліссях заплавних лісів, що прилягають до боліт і заплави річки, розміщуються колонії сірих чапель. Останнім часом серед них можна бачити велику білу чаплю і поки що дуже рідкісну - руду чаплю.На Дніпрі і його притоках також живе кваква, що гніздиться на деревах.

Номер слайду 7

Тимчасово живуть на Дніпрі і качки, гусаки та лебеді, які пізно восени відлітають в райони Чорного і Середземного морів. Хижі птиці скопи (занесені до Червоної книги України) гніздяться поблизу води на високих деревах, а кулик-сорока і малий зуйок живуть на піщаних мілинах. На луках біля Дніпра можна побачити чибіса (чайка звичайна) та грицика, на берегах - білу трясогузку, яка гніздиться в берегових схилах або просто в ямці на бе́резі. Також на обривистих берегах річок часто зустрічаються нірки берегових ластівок, інколи вони можуть утворювати великі колонії на декілька сотень нірок. Біля заліснених ділянок річки з обривистими берегами зустрічається зимородок. Також характерні мешканці очеретяних, комишових і осокових чагарників вздовж берегів - очеретянки..

Номер слайду 8

В басейні Дніпра живе біля 30 видів ссавців, що відносяться до 4 рядів: комахоїдні, рукокрилі, хижі та гризуни. На Дніпрі живуть хохулі (Desmana moschata) — представники ряду комахоїдних, найстаріші ссавці в Україні. Хохуля — цінний хутровий звір, занесений до Червоної книги України. Рукокрилі, які ведуть вечірній і нічний спосіб життя, менш вивчені тварини. В басейні Дніпра мешкає ставкова - занесена до Червоної книги України) і водяна нічниця В затонах живе річкова видра ,а біля річки і частково у воді — норка .Вони відносяться до хижих звірів, занесені до Червоної книги України. Водиться в Дніпрі та його притоках і річковий бобер - найбільший гризун Євразії. Полювання на нього в Україні заборонене. Також в Дніпрі живе нутрія. А в 1944-1946 роках в Україну завезли північноамериканського гризуна ондатру ,який також прижився на річці та на притоках.

Номер слайду 9

Рекреаційні ресурси Запорізької області

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Водокористування Тільки в 2016 році з Дніпра було забрано 9,641 млрд мі води, використано — 7,589 млрд, скинуто — 5,718 і безповоротно спожито — 2,219. З використаної води 60 % (або 4,525 млрд мі) припадає на виробничі потреби, 13 % (0,974 млрд мі) — на зрошення, 21 % (1,583 млрд мі) — на господарсько-питні потреби і 2 % (або 0,148 млрд мі) — на сільськогосподарське водопостачання. Каналами Дніпро-Донбас, Північно-Кримським та Каховським щороку за межі басейну перекидається 5—6 млрд мі води. .

Номер слайду 18

ВОДОКОРИСТУВАННЯ За даними Ради з вивчення продуктивних сил України Національної академії наук, використання води питної якості на технологічні потреби становить близько 50 %. Приблизно 90 % цих витрат можна задовольнити за рахунок повторного використання води в системах промислового та комунального водозабезпечення. Втрати води під час транспортування становлять 10-20 %, нераціональне використання та втрати її у житловому фонді - більш як 20 %, у промисловості - 20-30 %. За оцінкою лабораторії раціонального використання водних ресурсів лише за рахунок раціонального використання води в усіх галузях у басейні Дніпра можлива її економія в обсязі 8 кмі на рік.

Номер слайду 19

ВОДОКОРИСТУВАННЯ В цілому Дніпро забезпечує водою 2/3 території України. У тому числі майже 35 мільйонів людей (70 % населення країни)[1], 50 великих міст і промислових центрів, понад 10 000 підприємств, 2 200 сільських і понад 1 000 комунальних господарств, 50 великих зрошувальних систем і 4 атомні електростанції.

Номер слайду 20

ВОДОКОРИСТУВАННЯ Нині водою Дніпра користується 70 % населення України (майже 35 мільйонів осіб), також на нього припадає половина всіх річкових шляхів країни і основна частина. Воду з Дніпра споживають жителі Києва (до 30 % питної води для киян подається збудованою у 1939 р. Дніпровською водопровідною станцією, Дніпра, Запоріжжя, Черкас та інших міст і містечок вздовж річки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Некрасова Тетяна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
2 березня 2018
Переглядів
2193
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку